AMD Yöneticisi: “Intel’in Dökümhane Servisi Başarısız Olmaya Mahkum”

Araştırdıysan, doğrularını biliyorsan yazıver herkes bilgilensin. Burası teknoloji forumu sonuçta paylaşılacak, bilinecek, kaynaklar ve kanıtlar paylaşılacak ki herkes tarafından öğrenilsin.

"Araştırmanızı öneririm" tipi cevapların yeri ancak komplo teorilerinin havada uçuştuğu boomer Facebook gruplarıdır. Ne güzel 5 sayfa yazı okuyorum kestirip atmayın lütfen.
Çünkü yeri değil.

Konu iyice saptı. Eski mesajlarıma bakarsanız eğer, bu tür mesajlara satırlarca cevap yazdım ve hiç faydasını görmedim. Okuyup faydalanacak insan da gelip buradan okumaz, farklı konu açıp tartışmak daha doğru olur.

AMD'ye "kendi tasarımını yapmıyor" demek en hafif tabiriyle hadsizliktir. Ben burada 10 sayfa da yazsam, muhtemelen karşı taraf kendisi savunmaya geçtiği için okumayacaktır bile. O yüzden bağımsız kaynaklardan araştırması daha doğru olur.

Sorularıma gelince, basit bir Google aramasıyla Technopat içinde dahi bu soruların cevapları mevcuttur. 10 defa aynı şeyi yazmanın bir manası yok. Gelip bu mesajlardan faydalanacak insanların bu mesajın yanlış olduğunu bilmesi yeterli.

Senli üslup takınmanız da hoş değil.

Son düzenleme:
Çünkü yeri değil.

Konu iyice saptı. Eski mesajlarıma bakarsanız eğer, bu tür mesajlara satırlarca cevap yazdım ve hiç faydasını görmedim. Okuyup faydalanacak insan da gelip buradan okumaz, farklı konu açıp tartışmak daha doğru olur.

Sorularıma gelince, basit bir Google aramasıyla Technopat içinde dahi bu soruların cevapları mevcuttur. 10 defa aynı şeyi yazmanın bir manası yok. Gelip bu mesajlardan faydalanacak insanların bu mesajın yanlış olduğunu bilmesi yeterli.

Senli üslup takınmanız da hoş değil.

Yalnız bir mesajın doğru ya da yanlış olduğuna tek kişi karar veremez. Rapor tuşuyla yine yanlışlığını ispatlayacağın kaynaklar kullanarak uyarı aldırırsan geçerli olur. Yoksa "bana göre yanlış, bana göre değil" şeklinde kalacaktır.

En azından önceki mesajlarınızdan alıntı yapın şimdi ben nasıl bulayım onu, Google araması faydalı olmadı.

Bu konu da niye Intel'in çok çekirdek kullanmasına çıldırmışlar anlamadım. Adamlar demek ki yapabiliyor ki koyuyor. 20 çekirdeği aynı anda çalıştırıp işlemcinin yanmaması bir başarı zaten. AMD yapabilse zaten onu da yapıp Intel'in fersah fersah önüne geçerdi.

Nanometre işi de pazarlamadan ibaret zaten. Gerçekten 4nm, 7nm, 10nm transistör boyutu falan yok. Önceden bunlar belli bir şeyin uzaklığına denk geliyordu da artık o bile söylenmez. Önemli olan burada transistor density dediğimiz transistör yoğunluğu. Bu konu da zaten Intel'in 10Nm'si doğal olarak TSMC'nin 7Nm'sini geçiyor. Çünkü sonuçta zaten TSMC 10nm, TSMC 14Nm'nin verimliliği arttırılmış versiyonuydu aynı üretim hattını 10nm diye pazarladılar.

Son düzenleme:
1- AMD hazır çipler mi alıyor?

AMD kendi çiplerini tasarlıyor ancak burada TMSC'nin üretim litografisine ve tekniklerine bağlı kalması gerekiyor. TMSC ile ne kadar yakın ilişki kurarlarsa ve TMSC'ye ne kadar yatırım yaparlarsa, üretim litografisini de kendileri için o kadar özdeşleştirebiliyorlar.

Apple'ın TMSC ile yüksek ortaklıkla çalışmak istemesinin sebebi bu. Zira Apple çipleri de diğer telefon çipleri gibi ARM mimarisine bağlı ve belli başlı ARM çekirdek lisansları çevresinde tasarlanıyor.

2- Intel ve TSMC'nin nanometre isimlendirmesi farklı mı, farklıysa neden?

Bunun zamanında büyük bir tartışması dönmüştü, der8bauer sayesinde:

Açıkçası bu nm olayında gerçek değerlerin ne olduğunu alıp iki işlemciyi de elektron mikroskobu altında incelenmedikçe kimse bilemez.

Bu kavramlar, bu konuda da olduğu gibi bizim gibi son kullanıcılar arasında o kadar çok tartışılıyor ki bilimsel temelinden kopuyor.

Nanometre işi de pazarlamadan ibaret zaten. Gerçekten 4nm, 7nm, 10nm transistör boyutu falan yok. Önceden bunlar belli bir şeyin uzaklığına denk geliyordu da artık o bile söylenmez. Önemli olan burada transistor density dediğimiz transistör yoğunluğu. Bu konu da zaten Intel'in 10Nm'si doğal olarak TSMC'nin 7Nm'sini geçiyor. Çünkü sonuçta zaten TSMC 10nm, TSMC 14Nm'nin verimliliği arttırılmış versiyonuydu aynı üretim hattını 10nm diye pazarladılar.

Evet bu konularda düzgün resmi kaynaklar olmasa da herkes artık nm değerinin eski anlamını yitirdiğini biliyor. Kimse eline kumpası alıp Intel tesislerine veya TMSC tesislerine gidip nm değerini ölçemeyeceğine göre, üreticilerin söyledikleri yerine gerçek performans ve verimlilik kazanımlarına bakmakta yarar var.

AMD kendi çiplerini tasarlıyor ancak burada TMSC'nin üretim litografisine ve tekniklerine bağlı kalması gerekiyor. TMSC ile ne kadar yakın ilişki kurarlarsa ve TMSC'ye ne kadar yatırım yaparlarsa, üretim litografisini de kendileri için o kadar özdeşleştirebiliyorlar.

Apple'ın TMSC ile yüksek ortaklıkla çalışmak istemesinin sebebi bu. Zira Apple çipleri de diğer telefon çipleri gibi ARM mimarisine bağlı ve belli başlı ARM çekirdek lisansları çevresinde tasarlanıyor.

Bunun zamanında büyük bir tartışması dönmüştü, der8bauer sayesinde:

Açıkçası bu nm olayında gerçek değerlerin ne olduğunu alıp iki işlemciyi de elektron mikroskobu altında incelenmedikçe kimse bilemez.

Bu kavramlar, bu konuda da olduğu gibi bizim gibi son kullanıcılar arasında o kadar çok tartışılıyor ki bilimsel temelinden kopuyor.

Evet bu konularda düzgün resmi kaynaklar olmasa da herkes artık nm değerinin eski anlamını yitirdiğini biliyor. Kimse eline kumpası alıp Intel tesislerine veya TMSC tesislerine gidip nm değerini ölçemeyeceğine göre, üreticilerin söyledikleri yerine gerçek performans ve verimlilik kazanımlarına bakmakta yarar var.
Aslında bu bilgiler veriliyor. TSMC 5nm üretim hattında FET gate aralığı 51nm, ara bağlantı aralığı 28nm olarak verilmiş.

AMD hazır çipler mi alıyor?

İki üç özelleştirme hazır olduğu gerçeğini değiştirmez, Apple gibi sözü geçen bir firma değil AMD. Hazır çiplerin aslında en güzel örneği herkese farklı kalitede silikon gelmesi bile denilebilir, Intel her işlemcisinde en iyi silikonları kullanırken AMD'de rastgele. Aynı parayı verip bronz silikon kullanan ile plat silikon kullanan gibi örnek çok.

Intel ve TSMC'nin nanometre isimlendirmesi farklı mı, farklıysa neden?

İsimlendirmeleri farklı değil, kalite ve dizaynları farklı. Intel her şeyi kendisi yapabildiği için 14nm olsa dahi o 14nm'e karşılık transistör yoğunluğunu olabildiğince fazlalaştırabiliyorken. TSMC hazır kalıp gibi 7nm ibaresi vurup, sözde o 7nm'nin içine Intel'in 14nm'de koyduğu kadar transistör yoğunluğu barındıramaması.

AMD nesiller arası IPC kazanımı ne kadar?

Ryzen 3000'den 5000'e geçerken %25 civarıydı diye hatırlıyorum. Ancak Ryzen 5000'den 7000'e geçerken bu oran %13'e kadar geriledi, eğer işlemci kıyaslamasına bakarsanız dediğim gibi 5. nesilden 7. nesile geçmenin sadece DDR5 getirdiğini görürsünüz.

Nanometre küçültmek ne gibi avantajlar sağlar?

Nm küçültmek üreticiye bağlı olmakla birlikte transistör yoğunluğu ve sayısını arttırmaya yarar. Ayrıca bunlara daha çok verimlilik ve transistör başına daha iyi performansta dahil. AMD verimlilik kısmı dışında hiçbir şeyi beceremiyor, hele ki transistör sayısı konusunda Intel o kadar fark atıyor ki.

13900K'da 25.9 milyar transistör varken Ryzen 9 7900X'te sadece 6.5 milyar transistör var. Aradaki fark çok fazla.

TSMC nasıl çalışıyor, müşteriler TSMC'ye çip ürettirmek için nasıl bir bilgi veriyor?

Bu bilgiye net bir erişim sağlayabileceğimizi sanmıyorum zira çok kapalı kapılar ardına girebilecek bir mevzu. Ancak fikir vs. belirtebiliriz diğer türlü 2-3 bilgi ile bu konuya net cevap getiremeyiz.

Ancak bilinen birkaç şey varsa o da AMD'nin aşırı sözünün geçmemesi, TSMC hallediyor AMD 3-5 bir şey ekliyor ve özelleştiriyor tamam deyip salıyorlar. 1. sorunuza verdiğim yanıt çok büyük bir örnektir.

Son düzenleme:
İki üç özelleştirme hazır olduğu gerçeğini değiştirmez, Apple gibi sözü geçen bir firma değil AMD. Hazır çiplerin aslında en güzel örneği herkese farklı kalitede silikon gelmesi bile denilebilir, Intel her işlemcisinde en iyi silikonları kullanırken AMD'de rastgele. Aynı parayı verip bronz silikon kullanan ile plat silikon kullanan gibi örnek çok.
Şuradan sonrasını okumak istemedim dürüst olayım.

Bu dediğiniz tamamen yanlış. Böyle bir durum yok. Her ne kadar bu her zaman doğru olmasa da, silikonlar hepsi Intel özelinde i9 çıkacakmış gibi basılıp, çıkan silikonun kalitesine göre çekirdekleri vs. kapatılarak isimlendirilir. Bu durum Intel'de de, AMD'de de, Samsung'da da, Micron'da da böyledir. Böyle olmak zorundadır zira diğer silikonları çöpe atmak, enayilikten başka bir şey değildir.

Aynı parayı verip bronz ve plat silikondan kastınız nedir mesela? Aynı parayı verdiğiniz işlemci farklı performans sergileyebilir. Bu Semiconductor sektörünün bir doğasıdır. Overclock sektörünün ana damarıdır. Bu çok doğal bir şeydir. Hatta Intel'in güncel işlemcilerinde belirli frekans üstüne OC ile çıkabilen işlemciler çok daha pahalıya eBay'de satılır. Bu durum AMD'de de böyledir. Buradaki ana kıstas, taahhüt edilen frekansı yakalayabilmesidir. Yakaladıktan sonra ne olduğunun bir önemi yoktur.

Apple'ın sözü geçmesi ile AMD'nin geçip geçmemesi ile de alakası yok. AMD şu anda çok mutlu bir durumda zaten. En güncel teknolojiyi almasını gerektirecek bir rakibi yok piyasada. Konsol pazarı kendisinde, bu bile AMD'yi ayakta tutmaya yeterli.

İsimlendirmeleri farklı değil, kalite ve dizaynları farklı. Intel her şeyi kendisi yapabildiği için 14nm olsa dahi o 14nm'e karşılık transistör yoğunluğunu olabildiğince fazlalaştırabiliyorken. TSMC hazır kalıp gibi 7nm ibaresi vurup, sözde o 7nm'nin içine Intel'in 14nm'de koyduğu kadar transistör yoğunluğu barındıramaması.
Yukarıda özetledim. Intel'in elinde her şeyi bulundurması avantaj sağlar mı, elbette ancak o fabrikayı kurmak, onu işletmek ve yatırım yapmak sanılandan çok çok daha maliyetli bir süreç. Intel 10 nanometreye inene kadar canı çıktı. Senelerce verimli üretim yakalayamadı ve deli para kaybettiler.
13900K'da 25.9 milyon transistör varken Ryzen 9 7900X'te sadece 6.5 milyon transistör var. Aradaki fark çok fazla.
Doğru değil. Bahsettiğiniz 7900X'teki transistör sayısı, tek CCD'deki sayıdır. 7900X'te iki adet bulunmaktadır. Kaldı ki bu sayılar tahmini sayılardır. Üretimdeki transistör sıklığı X die size ile bulunur ki bunların yüzde kaçı IO için, yüzde kaçı Core kısmı bunu bilmek çok zordur. Yani doğrudan bir karşılaştırma değildir.

Ancak bilinen birkaç şey varsa o da AMD'nin aşırı sözünün geçmemesi, TSMC hallediyor AMD 3-5 bir şey ekliyor ve özelleştiriyor tamam deyip salıyorlar. 1. sorunuza verdiğim yanıt çok büyük bir örnektir.
TSMC'yi fotokopici olarak düşünün. AMD, TSMC'nin üretim sınırlarını bilerek, bütün tasarımı kendisi yapıp işlemcilerini ürettirmektedir. İşlemci üretmek sanıldığı kadar kolay değildir. Ortada ARM'ın hazır çekirdeklerini alıp işlemci basan eski Rockchip veya Mediatek gibi şirketler ile karıştırıyor olabilirsiniz ama bu doğru değil.

Aynı eleştiriyi NVIDIA için de yapabiliriz. NVIDIA ve AMD, ikisi de TSMC ve Samsung'a ürettiriyor ancak kimin kazandığını görüyoruz.

Bu dediğiniz tamamen yanlış. Böyle bir durum yok. Her ne kadar bu her zaman doğru olmasa da, silikonlar hepsi Intel özelinde i9 çıkacakmış gibi basılıp, çıkan silikonun kalitesine göre çekirdekleri vs. kapatılarak isimlendirilir. Bu durum Intel'de de, AMD'de de, Samsung'da da, Micron'da da böyledir. Böyle olmak zorundadır zira diğer silikonları çöpe atmak, enayilikten başka bir şey değildir.
Şuna bir ekleme yapayım. AMD'nin Chipset tasarımındaki ana motivasyon da budur. Chiplet ile işlemciyi küçük parçalara ayırıp, bir Wafer'dan maksimum sayıda CCD alarak işlemciyi çok ucuza mal etmeye çalışıyorlar. Intel'de ise Die Size büyük olduğu için, bir Core patladığında işlemci otomatikman i9 liginden düşüyor ve Intel için üretim çok daha maliyetli hale gelebiliyor.

Bu da AMD'ye benzersiz bir üretim esnekliği sağlıyor. Mühendislik her zaman en iyisini üretip yapmak değil, elindekini en verimli kullanmak oluyor.

Seneler önce anlattığım, sizin de beğendiğiniz bu mesaja bakarsan dediğimi çok daha rahat anlayabilirsiniz.

Son düzenleme:
İntel işlemcilerinin transistör sayısını vermiyor. Amd tarafında 13 milyon olduğunu biliyoruz. Teorik olarak intel 7 üretim hattı mm kare başına 100 milyon transistor sığdırabiliyor. Bu tsmc'nin 7 nm'sinden daha yüksek bir oran. İntel 7 zaten 10nm hattı olarak biliniyor. İşlemcilerde anlayacağınız bu kadar transistör kullanılmıyor zaten çünkü gerek yok.

Hata da varmış yazdığımda. 13 milyon değil 13 milyar. Öte yandan aynı üretim hattındaki 4090'a bakıyorsun 70 milyardan fazla transistör sığdırmışlar.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı