AMD Zen 3 ve RDNA 2 Tanıtım tarihi açıklandı

AMD resmi hesabı Instagram hesabından paylaştığı gönderide Zen 3 mimarisi için 08/10/2020 tarihini belirtirken RDNA 2 için 28/10/2020 tarihini gösterdi.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

RDNA 2 için biraz geç. Bu ay içinde en kötü Ekim'in ilk ayı duyurulmalılar bence.

O zaman 11.Nesil işlemciler yenilecek. Umarım Intel 4.nesil Ryzen'i hesaba katarak iş yapıyordur. Ben artık AMD'nin GPU kısmını pek önemsemiyorum. 3080'e yakın kart çıkarsa 3080 Super veya Ti çıkar. Aynısı 3000 serisinin tüm üyeleri için geçerli. Orta seviyeye zaten Nvidia daha giriş yapmadı (Yeni nesilde.). Yani pek heyecanlandırmadı beni. İşlemcide altın çağları devam edecek herhalde. GPU'da ise en fazla ne yapabilirler bilmiyorum.

RDNA2 kartlar ertelenecek bence. Gülmeyin, cidden ya çok az kart çıkacak, tüm kartlar 2021'i bulacak ya da ertelenecek diye düşünüyorum.

Eğer 3080 ve 3090 ile baş edecek kartları yoksa hepsini çıkarıp NVIDIA'nin orta seviye kartlari gelene kadar satabildikleri kadar satarlar. Ama en azından 3080'e rakipleri varsa o zaman navi 21'in sürerler sadece. 22 ve 23 için 2021'i bekleyebilirler.

RDNA ile Nvidia'dan pazar payı kopartabilecek bir başarı geleceğini sanmıyorum. Nvidia tarafında işler bu seviyede ilerler ve sağlıklı bir başlangıç geçirirlerse, bunun etkkisini daha da arttıracaklardır.

Şu an çoğu ürün gamını oluşturmuşlardır, alternatif modellerle beraber, sadece RDNA2'nin konumlandırmasını öğrenmeyi bekliyorlar.

Zen 3 dışında ümidim yok. Maalesef, Nvidia çoğu kişiyi şaşırttı 3000 serisiyle, öyleki bir önceki nesil olan 2000 serisini bile bir gecede alınmaz hale getirdi. Kendine bunu yapan, başka firmaya neler yapmaz.

Ancak Zen 3'e olan güvenim tam, bu Intel'in başarılı ya da başarısız olmasından bağımsız bir konu zira AMD işlemci konusunda kalıcı başarıları çoktan yakaladı.

Ekran kartındaki çalkantılı dönemim acıları ise şimdi çıkacak bana göre. İşlemcilerine göre neredeyse zıt bir durum.

Nvidia'da işleri hızlandırır o zaman, ki eminim Nvidia yöneticileri, AMD RDNA2 kartların olası tanıtım ve çıkış tarihlerini biliyordur.
Bu saatten sonra AMD kart alınacağını düşünmüyorum ben. Kart iyi, ucuz da; hem çok güç çekiyor, hem de sürücü ve yazılım kaynaklı sıkıntılar çok. Mesela Wattman hatası, 1+ senedir RX 570 kullanmama rağmen yaşamadım ama yaşayan çok. 5500XT ve 5700XT kullanıcılarının siyah/mavi ekran alması vs. uzar gider. Yazılımdan batırıyorlar işi zaten, insanların bir kısmı AMD ile uğraşacağıma Nvidia alır keyfime bakarım biraz daha fazla verip diye düşünüyor. Haklılar da, param olsa ben de (mesela) 1060 tercih ederdim bunu alacağıma. Alınabilirliğinin tek nedeni ucuz olması.
Ayrıca kartımın fan profilini ayarlamazsam 85 dereceye çıkıp frekans düşürüyor ve FPS, 60'dan 10-15'e düşüyor. Fan da 700 RPM'de bu sırada. Ayarlamak benim için dert değil, undervolt da yaptım zaten biraz da, koskoca şirket biraz ayarlayıp piyasaya sürer, takıp uğraşmadan kullanmam lazım. Ayrıca 135W çekiyor ya bu kart, bu ne diyen olmamış hiç nasıl oluyorsa.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…