Amerika'da üniversite okumak için nitelikli lise zorunlu mu?

Synth36

Decipat
Katılım
7 Eylül 2022
Mesajlar
2.874
Çözümler
6
Daha fazla  
Cinsiyet
Diğer
Arkadaşlar 8.sınıfım, babam ile ortak kararım üniversiteyi Amerika'da okumak ama Amerika'da üniversite okumak için Türkiye'de nitelikli fen lisesi zorunlu mu? Şu an denemelerim dengesiz gidiyor, o yüzden merak ettim.
 
Amerika'daki üniversitelere Türkiye'den girebilmen için SAT sınavından iyi bir sonuç alman lazım. Bunun dışında lisenin ne lisesi olduğunun pek bir önemi yok. Ama lisedeki notlarını(GPA deniliyor) iyi tutarsan işlerin çok daha kolay olur. Zaten oradaki herhangi bir üniversitenin web sitesine girersen uluslararası öğrenciler için 2 şart(SAT sınav skoru ve GPA) sunulur. Bu ikisini de olabildiğince yüksek tutman lazım. O yüzden lisede yazılılara ve olabildiğince İngilizce'ye odaklanman lazım. Çünkü SAT sınavının matematik kısmı Türkiye'de lise eğitimi alan bir kişi için gerçekten çok kolay olmasına rağmen İngilizce kısmı biraz ağır kalabiliyor. Ayrıca ailenin desteğini alman da sevindirici. Ben de kendimi ABD'de üniversite okumak için hazırlamıştım, ama ailemden hiç destek alamadım. Sonuç olarak Türkiye'de iyi bir üniversitede istediğim bölüme girebilmeme rağmen dünya sıralamasında ilk 100'deki bir üniversitede okumak varken burda okumak can sıkabiliyor.
 
Amerika'daki üniversitelere Türkiye'den girebilmen için sat sınavından iyi bir sonuç alman lazım. Bunun dışında lisenin ne lisesi olduğunun pek bir önemi yok. Ama lisedeki notlarını(gpa deniliyor) iyi tutarsan işlerin çok daha kolay olur. Zaten oradaki herhangi bir üniversitenin web sitesine girersen uluslararası öğrenciler için 2 şart(sat sınav skoru ve gpa) sunulur. Bu ikisini de olabildiğince yüksek tutman lazım. O yüzden lisede yazılılara ve olabildiğince İngilizce'ye odaklanman lazım. Çünkü sat sınavının matematik kısmı Türkiye'de lise eğitimi alan bir kişi için gerçekten çok kolay olmasına rağmen İngilizce kısmı biraz ağır kalabiliyor. Ayrıca ailenin desteğini alman da sevindirici. Ben de kendimi ABD'de üniversite okumak için hazırlamıştım, ama ailemden hiç destek alamadım. Sonuç olarak Türkiye'de iyi bir üniversitede istediğim bölüme girebilmeme rağmen dünya sıralamasında ilk 100'deki bir üniversitede okumak varken burada okumak can sıkabiliyor.

Hocam İngilizce kısmında sorunum yok babam nitelikli lise olmazsa girmen daha zor olur diyor o kısımda ne kadar fark yaratır.
 
Hocam İngilizce kısmında sorunum yok babam nitelikli lise olmazsa girmen daha zor olur diyor o kısımda ne kadar fark yaratır.
Sana Türkiye'de avantaj sağlayabilecek lise sayısı oldukça sınırlı. Amerikan ya da Fransız liseleri gibi liseler belki bir tık avantaj sağlayabilir referans açısından. Ama bunlar dışında hangi lisede okuduğunun pek bir önemi yok. Daha önceden bu konuda çok fazla araştırma yapmama rağmen söylediklerim tamamen doğru diyemem ama gözlemlerim bu şekilde. SAT sınavından iyi bir skor(örneğin 1400 üzeri olabilir) + 3.5 üzeri GPA + İyi bir referans mektubu + biraz da şans ile rahatlıkla ABD üniversitelerine kabul alabilirsin. Tabi bence sen yine de lise sınavlarına olabildiğince çalış. İyi bir lisede okuyabilecek bir potansiyelin varsa bunu boşa harcamamanı tavsiye ederim.
 
Düzgün bir üniversite için hemen hemen şart.
Sana Türkiye'de avantaj sağlayabilecek lise sayısı oldukça sınırlı. Amerikan ya da Fransız liseleri gibi liseler belki bir tık avantaj sağlayabilir referans açısından. Ama bunlar dışında hangi lisede okuduğunun pek bir önemi yok. Daha önceden bu konuda çok fazla araştırma yapmama rağmen söylediklerim tamamen doğru diyemem ama gözlemlerim bu şekilde.
Son derece yanlış.
 
Düzgün bir üniversite için hemen hemen şart.

Son derece yanlış.
Acaba nedenini öğrenebilir miyim? Belki benim yaptığım araştırmalar beni yanlış sonuçlara ulaştırmıştır. Açıklama şansınız var mı acaba?

Ben şöyle bir sonuca varmıştım:
ABD'deki üniversiteler Türkiye'deki liselerin çoğunu tanımıyor bile. Onların lise konusunda daha çok ilgilendiği şey sizin not ortalamanız, yani başarılı bir grafik çizmeniz. Ayrıca bunun yanında dersler dışında ilgilendiğiniz sosyal aktiviteler ve yaptığınız çalışmalar da size avantaj sağlar. Türkiye'de iyi bir lise okursanız bu tür sosyal aktivite ve ders dışı çalışmalar için daha çok imkanınız olabilir. Ancak bu da %100 şart olan bir durum değil. Sonuçta bu imkanları kendiniz de yaratabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Acaba nedenini öğrenebilir miyim? Belki benim yaptığım araştırmalar beni yanlış sonuçlara ulaştırmıştır. Açıklama şansınız var mı acaba?
Çok da açıklanacak bir şey yok, gayet açık. ABD'de iyi üniversite için Türkiye'de iyi lise hemen hemen şart. Araştırmalarınız yanlış. Bu arada iyi lise tanımı çok farklılaşıyor bu noktada, nitelikli fen lisesi falan çok yardım etmez.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı