Amerika'da yaklaşık asgari ücret

Önemli olan arkadaşlarında dediği gibi ülkedeki alım gücü. Ben 1 sene Irak'ta çalıştım. Ülkenin asgari ücreti 700 dolar diyorlardı ama ülkede fakir insan çok. Çoğu 300-400 dolar civarı bir maaş alıyordu. Telefonlar çok ucuzdu. Türkiye'de Note 10+ almıştım yaklaşık 10.500 TL'ye, orada aynı telefon 6 bin TL'ye geliyordu. Ama iş bilgisayar ürünlerine gelince Türkiye ile aynı neredeyse ve ürün bulmak zor. Garanti vermiyorlar. Yakıt ve araçlarda çok ucuz. Benzin fiyatından pahalıya su aldığım zamanlar oldu.

Şu anda Özbekistan'da çalışıyorum. Burada asgari ücret 300 dolar. Fakat bulunduğum şehirde çoğu insan 500 dolar civarı alıyor çünkü şehir genel olarak pahalı. Yemek ve et çok ucuz pirzola yiyip orta-iyi sınıf bir restorantta pirzola yiyip yaklaşık 4-5 dolar para veriyorum. Fakat elektronik ürünler yine Türkiye ile aynı seviyede. Kiralar merkezden 10 km uzak yerlerde 300 dolar, tam merkezde ise 800-1000 dolar arası. Fakat burada 1 kişi asgari ücretle geçinemez (Taşkent'te). Diğer şehirlerde geçinebilir.

Türkmenistan'da çalışan bir arkadaşımda var, hem de eşi Türkmen. Ülkede asgari ücret çok az fakat devlet doğalgaz, su, internet ve elektriği bedavaya veriyor demişti. Halk çok rahat yaşıyor diyordu.

Amerika'da işverenlerde bulunduğu bölgenin koşullarına göre maaş veriyordur. Ama bana göre asgari ücrete çalışan biri parayı TL'ye çevirince iyi gibi gözükse de ABD'de anca kendini geçindirir. Ek iş yapması gerekir.

Birkaç ülke harici çoğu ülke 1 kişinin anca geçinebileceği kadar ücret hesabı yapar ve ona göre asgari ücret verir. O yüzden nereye giderseniz gidin asgari ücrete çalışıyorsanız anca kendinizi yaşatacak kadar para kazanırsınız. Tabi ek imkanlar verilmezse kalacak yer, elektrik, su, yiyecek yardımı gibi şeyler yoksa.
 
Valla peder doktor altında 2004 Lacetti ben bu işten bir şey anlamadim.
Ben bir şey anladım, ya senin peder aşırı tutumlu ya da çok masraflı bir ailesi var. :D Tamam çoğu kişinin sandığının aksine ortalama bir doktorun 40-50 bin TL maaşlarla alakası yok da, 16 yıllık arabaya binecek kadar da kötü kazanmaz.
 
Ben bir şey anladım, ya senin peder aşırı tutumlu ya da çok masraflı bir ailesi var. :D Tamam çoğu kişinin sandığının aksine ortalama bir doktorun 40-50 bin TL maaşlarla alakası yok da, 16 yıllık arabaya binecek kadar da kötü kazanmaz.
Normal hastanede bir doktor tanıdığım 5 kişilik aile. Adam C serisine, karısı Mini Cooper kullanıyor. Bu işte bir terslik var.
 
Normal hastanede bir doktor tanıdığım 5 kişilik aile. Adam C serisine, karısı Mini Cooper kullanıyor. Bu işte bir terslik var.
Bizim ülkemizde çoğu kişinin gözden kaçırdığı bir detay daha var; bu X kişisi bu şeyleri nasıl aldı? Asgari ücretli biri, kendi maaşının 5-6 katı daha pahalı bir telefonu nasıl alıyorsa o bahsi geçen kişiler de farklı bir şey yapmıyorlar.

Yazlıktaki komşularım arasında "doktor çift" var, emeklilik yaşları geldi. İzmir'in büyük hastanelerinden birinde epey kıdemliler, burada geçen yıllarda 1 ev aldılar, yan tarafımızdaki eski komşunun arsasını olması gerekenin %40 daha ucuza aldılar ve aldıktan sonra banka hesapları tamamen sıfırlandı. Şu anda ev yapamıyorlar mesela, ben önümüzdeki yaz sonunda evi yıktırıp yenisini yaptırırken onların 4-5 yıl kadar kenara para koymaları gerekiyor. 2 kişinin o kadar yıllık toplam emeklerinin birikimi, zamanında şimdiye göre kat kat daha ucuza alınan bir apartman dairesi, 1 yazlık ve bir arsaya zor yetti. 1 değil, 2 doktordan bahsediyoruz bir de. Bu kişiler borca girmek yerine nakit, kendilerinin "sahip" olduğu parayla ancak bu kadarını yapabildiler. Deminki yorumu atan arkadaşımızın babası daha da tutumlu çıktı sanırım. :D

Uzun vadeli borçlanmayla daha fazlasını alabilirler mi? Alabilirler ama ne aldıkları şey ne de o para onlara ait olmuyor o borçları kapatana kadar. Kısacası bizim ülkemizdeki insanlar gösteriş ve lüks için alım güçlerinin kat kat fazlasını borçlanıp uzun vadeli bir köleye dönüşmeyi seviyorlar. Borçları ödeyemedikleri an o arabalara ve evlere el konuluyor, çoğu da bunu umursamıyorlar.

Kısacası bizim millette para yok, kendilerine ait olmayan paralarla bir şey alıp ödeyemedikleri zaman ellerindekini kaybediyorlar. Kaç milyon tane icra dosyası olduğunu internetten bir araştırın, bütün gün ağzınız açık dolaşırsınız. :D

Not: Bu borçlanmayla uzun vadeli köle olma kültürü Amerikalılarda da fazlasıyla var, sadece bize ait bir durum değil. Adam gecekonduda ya da konteynırda oturuyor, kapısına McLaren çekiyor...
 
Son düzenleme:
Ben bir şey anladım, ya senin peder aşırı tutumlu ya da çok masraflı bir ailesi var. :D tamam çoğu kişinin sandığının aksine ortalama bir doktorun 40-50 bin TL maaşlarla alakası yok da, 16 yıllık arabaya binecek kadar da kötü kazanmaz.

Peder cimri galiba. Ahım şahım giderimiz de yok. He, marka takıntısı falan her şeyi pazardan alıyoruz, kıyafet falan. Abimle ben de devlet üniversitesindeyiz. Babam hep geleceğe yatırım diyor. Umarim uzmanlığı bitirince bana bir muayenehane açabilir? :)
 
Doktorları milyoner falan sanıyorlar ülkemizde. Doktor maaşları ortada. Ortalama bir doktoru bırak uzmanları 30-40 bini zor görür. Hatta görebileceğini sanmıyorum.

Devlette 15 yıl deneyimi olan uzman doktorlar 10.000 göremiyor daha, 40.000 nereden çıktı bir anda? 🙂

Bir insanın arabasına, evine bakarak ne kadar maaş aldığını anlayamazsınız. Kredi çekip almıştır, miras falan kalmıştır. Günümüzde çok zor ihtimaller değil bunlar. Maaşın arttıkça alabileceğin kredi de artıyor doğal olarak. Sıradan bir işçiye hiçbir banka milyonlar vermez ama gidip 1.sınıf hakim, uzman doktor istese bankalar ondan önce ister kredi almasını.
 
Universitede hoca okuldan 10K civarı aliyorum diyor iki oglu Amerika'da tıp okuyor oğrenci başı okul 110bin dolar nereden geliyor bu değirmenin suyu. İlaç firmaları bayağı iyi besliyor hocaları.
 

Geri
Yukarı