Anakart Power Switch'e 220v verdikten sonra açılmıyor

Batuhankrkz38

Hectopat
Katılım
12 Nisan 2021
Mesajlar
47
Makaleler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
GSKİLL 2X8GB 3200Mhz
SSD veya HDD modeli
KİOXİA 500GB M2 SSD
Ekran kartı
ASUS DUAL RTX 3050
Anakart
ASUS PRİME H510M-D
İşlemci
İ5 11400F
Merhaba öncelikle hayırlı bayramlar.

ASUS H510M-D anakart normal açıp kapama switchinin kablosunu kesmiştim kasa dışından röleyle açıp kapatabiliyordum. Rölesel bir sıkıntı çıktı kablosunu değiştirecekken yanlışlıkla açıkta bulunan ve faz olduğunu tahmin ettiğim 220v hattına dokundu ve bilgisayar açılmıyor. Dokununca dokunduğu yerden kıvılcım çıktı. Kasada statik elektrik mi vardır anakartta yanık kokusu yok ve yanık bir bileşen de göremedim birazdan Power Supply'ı kontrol edeceğim ama pek sanmıyorum anakarttan verdim çünkü. Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

Power Supply'ın içerisini açtım cam sigorta yoktu Power Supply Power Boost hıve 650W modeli.

Geri topladım taktım anakarta giden kablolardan kontrol ettim sarı ve siyah uçları multimetre yardımıyla ölçtüm 0V gözüküyor. Anakarta sürekli olarak 12v girmesi gerekmiyor mu buralarda voltaj görünmüyor.

Sorun PSU'dan mı kaynaklanıyor acaba?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Power Switch'in voltaj olmayan ucu ile 24 pin kısmında birleştirdiğiniz uçları kısa devre ayarı ile ölçün, uç 24 pin kısmına ulaşıyor mu?
Bayram ziyaretine çıktık hocam eve gidince bakıp yazayım size. Size de hayırlı bayramlar.

Power Switch'in voltaj olmayan ucu ile 24 pin kısmında birleştirdiğiniz uçları kısa devre ayarı ile ölçün, uç 24 pin kısmına ulaşıyor mu?
Gnd hatları ortak yani devre var ancak power switchinin iki tarafını da ayrı ayrı yeşil kabloya dokundurduğumda ikisinde de sistem çalışıyor psu geliyor ama anakarttan kablo söktüğüm için o çalışmıyor psu açılıyor yani. Power switchle yaptığım tüm işlemleri anakarta bağlıyken yapıyorum kablosu anakarta bağlı açarken de ölçerken de.
 
Son düzenleme:
Size de hayırlı bayramlar.

Power Switch'i siz birleştirdiğinizde açılmıyorsa, anakartta sorun var, büyük ihtimal anakart o birleştirdiğinizde verilen akımı 24 pinden PSU'ya iletmiyor.
Peki hocam tam olarak nasıl anlarız sorunu ve çözümü ?

Size de hayırlı bayramlar.

Power Switch'i siz birleştirdiğinizde açılmıyorsa, anakartta sorun var, büyük ihtimal anakart o birleştirdiğinizde verilen akımı 24 pinden PSU'ya iletmiyor.
24 pin anakarta bağlıyken ben psuyu aktifleştirsem manuel olarak ne olur
 
Bura ısınır.

Screenshot_2024-04-10-17-26-28-33_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.jpg
 
Birkaç dakika o şekilde açtım çalışıyor işlemci fanı dönüyor ekran bağlı değildi ekran kartını da söktüm zaten yani gayet normal bir biçimde çalışıyor. Anakartın power switch kısmından anakart üzerinden giden anakart hatlarını yakmış olabilir mi 220v yedi sonuçta anakart üzerindeki yolu eritmiş olabilir mi ? Bilgisayarı direkt psu üzerinden açıp kapatsam oraya kablo atsam on off switch taksam sağlıklı bir biçimde çalışır mı ? Veya bu durumda ne yapmalıyım ?

Isınma felan hiçbir şey yok el ısısında çalışıyor.

Monitör takıp denememe gerek var mı ?
 
Son düzenleme:
Power Switch ile başlattığınızda çalışmıyor ya, işlemci güç soketi çıkarıp birleştirin bakalım start verecek mi?

Yani sorun işlemci beslemesinde mi, chipset tarafondamı bu şekilde anlaşılır.

Yollarda zarar görmüş olabilir.
Normal tuşla yine açılmıyor ama psu kısa devre yapınca çalışıyor.

Sürekli böyle psu üzerinden açsam zarar verir mi herhangi bir şeye
 

Geri
Yukarı