Anakarta bağlı fanların hızı nasıl kontrol edilir?

Axce

Decapat
Merhaba arkadaşlar, F40 500w kasamda önde ve arkada takılı 2 adet fan var. Güç kaynağına bağlı ve 3 pin girişli bağlantıya sahip. PSU'ya bağlı olduğu için malum sesli çalışıyor. Gigaybyte A320 anakartımda 4 pin 1 adet fan yuvası var. Şimdi sorularım:

1- 3 pini 4 pine çeviren aparatla anakarta bağlayabilir miyim?
2- Dönüştürücü ile bağlama imkanım varsa ayni zamanda çoğaltıcıyla iki fanı bağlayabilir miyim?

Amacım fan hızını kontrol etmek. Bunun için fan kontrol cihazları var biliyorum ama anakarta bağlamak istiyorum mümkünse.

IMG_20190122_134910-min.jpg

Sevgili moderatör, yazdığım başlığı değiştirerek konuyu çok başka yere götürmüşsünüz. 'Anakarta bağlı fan hızı nasıl ayarlanır?' değil sorum. "Psu'ya bağlı fanı anakarta nasıl takarım?", asıl sorum buydu. Zira bu başlık altında çok konu açılmış.

Son düzenleme:
Aynı sorun bende de var ama benim sorunum daha büyük [emoji23][emoji23][emoji23] benim kasamda 6 adet fan var bu fanları direk güç kaynağına 4 pinli molex kabloyla bağladım çünkü fanların ucunda 4 pinli molex kablo var ve fanlardan sadece 2 adet kablo çıkmakta yani molex kablonun 2 pini boşta duruyor 6 fanı ard arda psu ya bağlayarak fanları çalıştırdım söyleyecek olduğum bu altı fanın hızını kontrol edebilirmiyim anakartım asus rog strix z270g anakartta 3 tane 4 pin fan yuvası var birtanesini cpu ya bağladım diğer 2 si boşta .Anakarta bağlamam mümkün mü veyahut ekstra bir aparatla bu hız ayarı mümkün mü ?Şimdiden cevap verecek tüm arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

3 pin fanınızı 4 pin yuvaya takabilirsiniz. O kızağa dikkat ederek oturttuğunuzda voltaj kontrollü olacaktır. BIOS ekranından voltaj ayarı yaparak hızı belirleyebilirsiniz.
Çoğaltıcı ile 1 soketten 2 fana güç verilmesini sağlıklı bulmuyorum. Çoklayıcı kablolar mevcut. Onlardan alabilirsiniz. Ancak bu işlemin sağlıklı olması için 1 adet 4 pin PWM kontrollü fana da ihtiyacınız olacak.

@Exelans_61 normalde konu içerisinde yeni konu oluşturmaya yönelik mesajlar ceza sebebi olur. Kısaca yazayım.
Eğer kasanızda 3.5 inç yuvası varsa aşağıdaki ürün işinizi görür.
Aerocool F5XT 4 Kademe Hız Ayarlama 5x5W Fan Kontrolcülü Ön Fiyatı

3 pin fanınızı 4 pin yuvaya takabilirsiniz. O kızağa dikkat ederek oturttuğunuzda voltaj kontrollü olacaktır. BIOS ekranından voltaj ayarı yaparak hızı belirleyebilirsiniz.
Çoğaltıcı ile 1 soketten 2 fana güç verilmesini sağlıklı bulmuyorum. Çoklayıcı kablolar mevcut. Onlardan alabilirsiniz. Ancak bu işlemin sağlıklı olması için 1 adet 4 pin PWM kontrollü fana da ihtiyacınız olacak.

@Exelans_61 normalde konu içerisinde yeni konu oluşturmaya yönelik mesajlar ceza sebebi olur. Kısaca yazayım.
Eğer kasanızda 3.5 inç yuvası varsa aşağıdaki ürün işinizi görür.
Aerocool F5XT 4 Kademe Hız Ayarlama 5x5W Fan Kontrolcülü Ön Fiyatı

Öncelikle teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak. Fotografta fanımın bağlantı şeklini gösterdim. 3 pin boşta durmakta. Fakat bağlı olduğu yerden nasıl çıkaracam acaba? Bağlı olduğu parçanın fonksiyonunu bilmiyorum açıkçası :)

Öncelikle teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak. Fotografta fanımın bağlantı şeklini gösterdim. 3 pin boşta durmakta. Fakat bağlı olduğu yerden nasıl çıkaracam acaba? Bağlı olduğu parçanın fonksiyonunu bilmiyorum açıkçası :)
Fotoğrafta bir adet 3 pin, 1 adet molex kablosu görünüyor. O kabloyu çıkartamazsınız. Adaptörlü değil, lehimli bir sistem yapmışlar. Molex'i söküp doğrudan 3 pin olanı anakarttaki kasa fanı soketine takacak, daha sonra BIOS üzerinden fan kontrolünü voltaj olarak ayarlayacaksınız. Bu ayar da örneğin Asus anakartlarda DC kontrol olarak geçer. Fana 5V altında değer verirseniz dönmeyebilir. 9V değeri idealdir. 12V tam gücüdür, gürültü yapar.

Fotoğrafta bir adet 3 pin, 1 adet molex kablosu görünüyor. O kabloyu çıkartamazsınız. Adaptörlü değil, lehimli bir sistem yapmışlar. Molex'i söküp doğrudan 3 pin olanı anakarttaki kasa fanı soketine takacak, daha sonra BIOS üzerinden fan kontrolünü voltaj olarak ayarlayacaksınız. Bu ayar da örneğin Asus anakartlarda DC kontrol olarak geçer. Fana 5V altında değer verirseniz dönmeyebilir. 9V değeri idealdir. 12V tam gücüdür, gürültü yapar.

Bu arada fanlar ledli, voltaj düşürünce sorun yaşar mıyım diye düşündüm. Ve sadece 1 fanı anakarta bağlayabilecem, gürültüyü bir nebze indirir mi? Son olarak öndekini mi yoksa arkadakini mi anakarta bağlamalıyım sizce? Sese karşı çok duyarlıyım bir nebze de olsa hafifletmek istiyorum :)

Son düzenleme:
Bu arada fanlar ledli, voltaj düşürünce sorun yaşar mıyım diye düşündüm. Ve sadece 1 fan bağlayabilecem, gürültüyü bi nebze indirir mi? Lehimli dediniz, nasıl sökeceğimi de bilemedim, kabloyu olduğu gibi tutup sökerek mi yapacam :) Son olarak öndekini mi yoksa arkadakini mi anakarta bağlamalıyım sizce? Sese karşı çok duyarlıyım bir nebze de olsa hafifletmek istiyorum :)
Aynı kasayı kullanıyorum 2 sinide 1 tane 4 pin yuvaya bağladım sorunsuz çalışıyor kontrol de edebiliyorum şuan dışardayım eve gidince fotoğrafını atabilirim.

Aynı kasayı kullanıyorum 2 sinide 1 tane 4 pin yuvaya bağladım sorunsuz çalışıyor kontrol de edebiliyorum şuan dışardayım eve gidince fotoğrafını atabilirim.

Merakla bekliyorum. @207061 Pek sağlıklı olmadığını söyledi, sorun yaşadınız mı hiç? Problem yaratmıyorsa eğer nasıl yaptığınızı söylerseniz ben de yapmak isterim, zira geceleri gürültü beni rahatsız ediyor. Ve asıl merak ettiğim ben gürültünün sebebini fanlara bağladım, doğru mu düşünüyorum? İşlemci ya da ekran kartı fanından değil, geriye psu ve diğer fanlar kalıyor. Ön ve arka fanlar 12 cm olduğu için onlardan olsa gerek diye düşündüm.

Benimkileri Anakart dan son devire aldım cidden rahatsız edici bir sesi var sonra otomatik moda alınca 800 RPM dönüyorlar çıt yok eve gidince nasıl bağlamanız gerektiğini mutlaka söyliyeceğim.
Merakla bekliyorum. @207061 Pek sağlıklı olmadığını söyledi, sorun yaşadınız mı hiç? Problem yaratmıyorsa eğer nasıl yaptığınızı söylerseniz ben de yapmak isterim, zira geceleri gürültü beni rahatsız ediyor. Ve asıl merak ettiğim ben gürültünün sebebini fanlara bağladım, doğru mu düşünüyorum? İşlemci ya da ekran kartı fanından değil, geriye psu ve diğer fanlar kalıyor. Ön ve arka fanlar 12 cm olduğu için onlardan olsa gerek diye düşündüm.
Öncelikle resimde gösterdiğim gibi 2 fanıda birbirine molex ile bağlayınız sonra 2 fandan 1 inin 4 pinlik güç kablosunu anakartınıza takınız sonra biosa girdiğiniz de 2 fan tek bir fan olarak görükecek ama kontrol etmeye çalıştığınızda 2 side senkron lu bir biçimde dönecektir.Screenshot
Ben de size bir soru sormak istiyorum anakartı kasaya monte ederken anakart plaketi yani kasanın arkasına takılan demir parça zor takıldımı ? Ben takarken baya bir zorlandım da.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı