Anakarta çıplak elle dokunmak zarar verir mi?

• Konuyu başlatan RPM
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 46
  • Görüntüleme 11.014
Aşağıdaki konuda çok güzel mesajlar var bu durumla ilgili,

Daha net ve ayrıntılı olarak şu makalede mevcut, güzel anlatılmış.

Hocam benim bir sorunum var, tornavidayı doğru tutamıyorum, bazen elimden kaçıyor, anakartta çarparsa bozulur mu?

Veya o metal çıkıntılara elim sürtse bozulur mu?

Hocam benim bir sorunum var, tornavidayı doğru tutamıyorum, bazen elimden kaçıyor, anakartta çarparsa bozulur mu?

Hocam barzo değilsen bir şey olmaz. Ama belli ki çok fazla çekincen var, yapmaya korktuğun için bahane üretiyor gibisin. :D Dünya'yı kurtarmayacaksın hocam alt tarafı sistem toplayacaksın. :)

Hocam barzo değilsen bir şey olmaz. Ama belli ki çok fazla çekincen var, yapmaya korktuğun için bahane üretiyor gibisin. :D dünya'yı kurtarmayacaksın hocam alt tarafı sistem toplayacaksın. :)

Hocam dediğiniz gibi resmen bahane arıyorum, tornavida elimden kaçsa küçük bir darbe ile bozacakmışım gibi hissediyorum.
Bir şekilde toplayacağım ama neyse.

Eski sistemimi söküp toplayacağım, antrenman olur.

Aynı durumu ben de sıkça yaşadım. Geçenlerde tüm sistemi temizlerken baya bir ayırmıştım parçaları. Sonrasında işlemci termal macun değişikliği vs. yapmak için işlemciyi çıkardım, sanırım biraz sert çıkarmışım ki anakart garantilik oldu. Ama işlemciyi düzgün çıkardığıma emindim, bu işlemden önce anakarta birkaç kez tornavida düşürmüştüm, işlemci soketine yakın. Anakart, işlemci takılıyken çalışmıyordu. Neden böyle bir şey yaşandığını öğrenemedim ama işlemci soketi veya etrafındaki bir parça zarar görmüştü. Ancak bu sadece benim başıma gelen bir örnek ve garantide kolaylıkla çözülen bir olay. Dikkatli olursanız bir şey olmaz, tornavidayı tuttukça alışırsınız zaten. Bu konuyla ilgili Reddit'te araştırma yapmıştım, benim gibi düşürenler vardı ama bir problem yaşamadıklarını yazmışlar. Öte yandan başka konularda öyle resimler vardı ki adamlar ciddi bir şekilde tornavidayı bastırmış veya anakarta zarar vermek için titizlikle çalışmış gibilerdi. Böyle bir şeyi asla yapmayacağımıza göre ufak tefek düşürmelerden bir şey olmaz. Sadece dikkat ve odak gerekiyor.

Yok el sürtmesinde bir şey olmaz. Sadece ciddi bir şekilde zarar vermek istersek verebiliriz o çıkıntılara veya parçalara. Zaten o anda o işi yaparken çok dikkat ediyoruz, kolay kolay problem olmaz.

Aynı durumu ben de sıkça yaşadım. Geçenlerde tüm sistemi temizlerken bayağı bir ayırmıştım parçaları. Sonrasında işlemci termal macun değişikliği vs. yapmak için işlemciyi çıkardım, sanırım biraz sert çıkarmışım ki anakart garantilik oldu. Ama işlemciyi düzgün çıkardığıma emindim, bu işlemden önce anakarta birkaç kez tornavida düşürmüştüm, işlemci soketine yakın. Anakart, işlemci takılıyken çalışmıyordu. Neden böyle bir şey yaşandığını öğrenemedim ama işlemci soketi veya etrafındaki bir parça zarar görmüştü. Ancak bu sadece benim başıma gelen bir örnek ve garantide kolaylıkla çözülen bir olay. Dikkatli olursanız bir şey olmaz, tornavidayı tuttukça alışırsınız zaten. Bu konuyla ilgili Reddit'te araştırma yapmıştım, benim gibi düşürenler vardı ama bir problem yaşamadıklarını yazmışlar. Öte yandan başka konularda öyle resimler vardı ki adamlar ciddi bir şekilde tornavidayı bastırmış veya anakarta zarar vermek için titizlikle çalışmış gibilerdi. Böyle bir şeyi asla yapmayacağımıza göre ufak tefek düşürmelerden bir şey olmaz. Sadece dikkat ve odak gerekiyor.

Yok el sürtmesinde bir şey olmaz. Sadece ciddi bir şekilde zarar vermek istersek verebiliriz o çıkıntılara veya parçalara. Zaten o anda o işi yaparken çok dikkat ediyoruz, kolay kolay problem olmaz.

Hocam tornavida düşmesinden bahsetmiyorum, vida sıkarken vs. Tornavıda kayıyor ve yüzeye çarpıyor, böyle bir durumda sıkıntı olur mu?

Tornavıda kayıyor ve yüzeye çarpıyor, böyle bir durumda sıkıntı olur mu?

Tornavidanın ucu biraz sivri olduğu için zor da olsa yüzeyi çizip devreye zarar verme olasılığı var ama yine çok düşük. Özellikle zorlamak gerekli. Ama ihtimal düşük olmasına rağmen yine de var. En kötü iki elle tutun hocam, diğer elinizle başka bir şey yapmanız gerektiğinde de birini çağırın derim, yardım eder. Tornavidadan kuşkunuz varsa onla uğraşırken 2 el kullanın ve son derece dikkatli olun, bir kere kurduktan sonra hem rahatlarsınız hem de uzun bir süre uğraşmazsınız zaten.

Birkaç konu gördüm şöyle, yanlışlıkla çizmişler ama konuyu okumadım sadece resimlere baktım. Böyle resimler var ama, siz yine de bunları baz almayın işinizi dikkatli yapın hiçbir sorun olmaz, örnek olarak ekliyorum sadece.

Tomshardware

Reddit 1
Reddit 2

KIQTDzJ.jpg

12.jpg

123.jpg

333.png

Tornavidanın ucu biraz sivri olduğu için zor da olsa yüzeyi çizip devreye zarar verme olasılığı var ama yine çok düşük. Özellikle zorlamak gerekli. Ama ihtimal düşük olmasına rağmen yine de var. En kötü iki elle tutun hocam, diğer elinizle başka bir şey yapmanız gerektiğinde de birini çağırın derim, yardım eder. Tornavidadan kuşkunuz varsa onla uğraşırken 2 el kullanın ve son derece dikkatli olun, bir kere kurduktan sonra hem rahatlarsınız hem de uzun bir süre uğraşmazsınız zaten.

Birkaç konu gördüm şöyle, yanlışlıkla çizmişler ama konuyu okumadım sadece resimlere baktım. Böyle resimler var ama, siz yine de bunları baz almayın işinizi dikkatli yapın hiçbir sorun olmaz, örnek olarak ekliyorum sadece.

Tomshardware

Reddit 1
Reddit 2

Öncelikle çok teşekkür ederim, uzun uzun yazmışsınız, ben anakartın M.2 Shield'ini çıkarırken tornavida kaydı ve hafifçe anakartın yüzeyine vurdu, sizin attığınız resimlerde arkadaşlar çok sert bastırmış olacak ki böyle bir iz çıkmış, benimkinde böyle bir iz vb. bir şey olmadı :D.

Elin yağlı veya terli değilse bozulma imkanı yok denecek kadar az. İşlemci soketine mümkün olduğunca elini vurma hiçbir şey olmaz. Elin terliyse ve elinin değdiği yere örneğin işlemci soketine elin terliyken dokunduğunda ve işlemciyi montajladığında sıkıntı çıkartabilir anakart gerisinde pek birşey olacağını zannetmiyorum. Hatta Ryzen işlemcilerde sistem toplayan kişiler mümkün olduğunca pinlere elini sürmemeye çalışıyor çünkü el terliyken pinlerden bir tanesine bulaşırsa sistem çalıştığı an anakartın arıza verme oranı çok yüksek.

Elin yağlı veya terli değilse bozulma imkanı yok denecek kadar az. İşlemci soketine mümkün olduğunca elini vurma hiçbir şey olmaz. Elin terliyse ve elinin değdiği yere örneğin işlemci soketine elin terliyken dokunduğunda ve işlemciyi montajladığında sıkıntı çıkartabilir anakart gerisinde pek bir şey olacağını zannetmiyorum. Hatta Ryzen işlemcilerde sistem toplayan kişiler mümkün olduğunca pinlere elini sürmemeye çalışıyor çünkü el terliyken pinlerden bir tanesine bulaşırsa sistem çalıştığı an anakartın arıza verme oranı çok yüksek.

Hocam sadece CPU fan, SYS fan ve ARGB pinlerine dokundum, sokete elimi sürmem, elim terli değildi zaten.
Bir de tornavida biraz yüzeye sürttü, ama iz vs. çıkmadı, M.2 Shield'i açarken tornavida kaydı.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı