Anakarta Linux nasıl kurulur?

fuatbeğ

Centipat
Makaleler
1
Daha fazla  
Merhaba, adelko marka anakartımda, ne olduğunu bilmediğim Çin malı bir arayüz, arayüz altında ise Windows embedded CE 6.0 kurulu, anakartın Wi-Fi özelliği yok, SD Card ve Micro USB girişi var.
Size sorum, bu cihaza arayüz ve Windows'u kaldırıp, olabilecek en hafif ve en kötü/kalitesiz (böyle dediğime bakmayın, klasik, Windows 95'e benzeyecek kadar eski bir arayüz kastediyorum)
Raspberry Pi'ye benzeyen bir anakart, isterseniz fotoğraf vs. eklerim.

Nasıl kuracağım?
Cihazla ilgili daha fazla bilgi istersen yazayım, sadece nasıl kuracağımı bilmiyorum.

Cihaz hakkında hiçbir bilgim yok kullanılan işletim sistemine bakınca buna hafif olarak en iyi Alpine ile LXQT olur diye düşündüm.

Eğer kurulum medyasını hazırlar ve kuracak olursanır şu adımları takip etmelisiniz:
  1. Medyayı başalt.
  2. Giriş yapman için kullanıcı sorduğunda "root" ile gir.
  3. setup-alpine komutu ile kurulumu başlat. Kendine göre ayarla kullanıcı sorduğunda atlamanı öneririm ileride ayarlayacağız.
  4. Kurulum tamamlanınca yeniden başlat. Açılınca root kullanıcısına tekrar gir burada tabii ayarladığın şifreyide soracak bu sefer.
  5. Şimdi bir arayüz kuracağız setup-desktopkomutunu kullan.
    1. İki önerim var LXQT ve plasma.
      1. LXQT, arayüz olarak göze modern gelmeyebilir ama kişiselleştirip güzel gözükmesini sağlayabilirsin. İnternette "LXQT desktop customization" diye arayabilirsin.
      2. Plasma, son derece çağdaş güzel gözüken bir masaüstü ortamıdır ama LXQT'ye kıyasla daha fazla kaynak tüketir.
      3. Kaynak tüketimini RAM'i örnekleyecek olursam LXQT 250 MB civarında kullanırken plasma 750 MB civarında kullanır.
  6. Bu arayüzlerden birini kurduktan sonra yeniden başlat. Bu noktada arayüz ve işletim sistemi kurulumu bitti. Artık kişiselleştirme ve klavye ayarı gibi şeyleri yapman gerekecek.

Son düzenleme:
Cihaz hakkında hiçbir bilgim yok kullanılan işletim sistemine bakınca buna hafif olarak en iyi Alpine ile lxqt olur diye düşündüm.

Eğer kurulum medyasını hazırlar ve kuracak olursanır şu adımları takip etmelisiniz:
  1. Medyayı başalt.
  2. Giriş yapman için kullanıcı sorduğunda "root" ile gir.
  3. setup-alpine komutu ile kurulumu başlat. Kendine göre ayarla kullanıcı sorduğunda atlamanı öneririm ileride ayarlayacağız.
  4. Kurulum tamamlanınca yeniden başlat. Açılınca root kullanıcısına tekrar gir burada tabii ayarladığın şifreyide soracak bu sefer.
  5. Şimdi bir arayüz kuracağız setup-desktopkomutunu kullan.
    1. İki önerim var lxqt ve plasma.
      1. Lxqt, arayüz olarak göze modern gelmeyebilir ama kişiselleştirip güzel gözükmesini sağlayabilirsin. İnternette "lxqt desktop customization" diye arayabilirsin.
      2. Plasma, son derece çağdaş güzel gözüken bir masaüstü orta mıdır ama Lxqt'ye kıyasla daha fazla kaynak tüketir.
      3. Kaynak tüketimini RAM'i örnekleyecek olursam lxqt 250 MB civarında kullanırken plasma 750 MB civarında kullanır.
  6. Bu arayüzlerden birini kurduktan sonra yeniden başlat. Bu noktada arayüz ve işletim sistemi kurulumu bitti. Artık kişiselleştirme ve klavye ayarı gibi şeyleri yapman gerekecek.

Tekrardan merhaba,
Yanıtlarınız için teşekkürler, cihazda sadece on/off tuşu ve reset tuşu var.
Onun dışında BIOS cart curt girebileceğim bir tuş yok, isterseniz görüntü yükleyeyim.

Tekrardan merhaba,
Yanıtlarınız için teşekkürler, cihazda sadece on/off tuşu ve reset tuşu var.
Onun dışında BIOS cart curt girebileceğim bir tuş yok, isterseniz görüntü yükleyeyim.
Resim yüklemeniz iyi olacaktır, ben tıkanmaya başladım çünkü hiç bildiğim aklıma gelen bir cihaza benzetemedim. Bir başkası yardımcı olan birisi gelebilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı