İnceleme Anakartlardaki Dahili Realtek Ses Yongası

Bu arada dahili ses yongası ile harici arasındaki farkı profesyonel bir yazılım ile test ettiğimiz bu videoya da bakmanızı öneririm.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Mrb şu anda B450M-H anakart kullanıyorum ve elimde Sennheiser PC 373D kulaklık var. Oyunlarda mesela PUBG de olsun Rust'ta olsun uzaktaki ayak seslerini duyamıyorum yakına geldiklerinde duyabiliyorum. Arkadasımda 200TL'lik kulaklık var lakin anakartı benimkinden iyi B450F onun kulaklıgı daha iyi ayak sesi vs veriyor ben bu işi anlamadım sizce anakart mi degişeyim yoksa ses kartımı alayım hangisi benim acımdan daha iyi olur?

USB Dongle DAC ile mi kullanıyorsunuz yoksa direkt 3.5 mm jack'ı anakartın dahili yongasına mı bağlıyorsunuz?

USB dongle DAC ile mi kullanıyorsunuz yoksa direkt 3.5 mm Jack'ı anakartın dahili yongasına mı bağlıyorsunuz?

İkisini de kullanıyorum lakin USB ile kullandığımda acayip ses kısık ve randımansız oluyor neredeyse oyundaki ayak sesleri duyulmuyor adamlar yanıma gelince ancak duyabiliyorum desem yeri. Ama 3.5 ile kullandığımda bu olay biraz da olsa değişiyor daha iyi ses veriyor lakin yine ayak sesleri o kadar da iyi ve net duyulmuyor.

Buradan Dongle DAC'ın sürücüsünü yükleyip tekrar denemenizi istiyorum. Her ne kadar 50 ohm 116 dB olsa da kullandığını anakartın dahili yongası bir yere kadar size yeterli gelecektir. Dongle DAC yazılımını yükleyip tekrardan Dongle DAC ile beraber kullanmanızı öneririm hala yeterli gelmediğini düşünüyorsanız USB 2.0 yerine 3.1 portuna bağlamayı deneyin. Düşük bir ihtimal fakat hala Dongle DAC'ın yetersiz güç verdiğini düşünüyorsanız Dongle DAC için distribütör ile görüşün. Türkiye'deki distribütörü Bircom'dur. Hifilife ise satış öncesi ve sonrası desteği yapan birim diye biliyorum.

Maalesef yurt dışı bir ürün olduğu için bir işlem yapamıyorum ürüne. O yüzden harici bir DAC'ya da dahili ses kartı alayım diyorum acaba bunlar sorunumu çözer mi fikriniz nedir?

Çözecektir. Creative SB Z SE alabilirsiniz amazon üzerinden veya ikinci el üzerinden SE olmayan düz Z modelini de alabilirsiniz aralarında çok fark yok. Asus Xonar D1 de kullandım iyi bir model fakat sürücü konusunda çokça eksisi var W10'da stabil çalışmıyor. DAC'ları aynı olmasına rağmen SB Z SE'den daha memnun kaldım çünkü olay sadece DAC değil 3B ses konusunda Creative çok daha başarılı. Stereo kalitesi farkını arkası kapalı kulaklıkta bile çokça hissettim.

Creative almayı düşünüyorum bende dahili değil de harici bir ürün tercih etsem acaba nasıl olur artısı eksisi ne olur benim açımdan acaba bilginiz var mı?

HyperX Cloud Alpha'yı rahatça besler mi ALC892/ALC897 ses kartı hocam?

HyperX Cloud Alpha'yı rahatça besler mi ALC892/ALC897 ses kartı hocam?
Anakarttan anakarta değişen bir durum fakat bu kadar düşük seviyedeki bir codec ile alacağınız güç belirlidir. Rahatça beslemese de yeterli gelecektir. Buradaki asıl konu ise bu kadar giriş seviyesindeki codec'lerde frekans tepkisi çok kötü oluyor. Düz bir eğriye sahip olmuyor alt frekanslarda yeterli gücü veremiyor (çoğu anakartta) bu da bastaki vurguyu tam olarak alamamanıza neden oluyor. ALC 889'a geçtiğimde ilk dikkatimi çeken de bu oldu. Spesifik olarak aşırı kötü bir kulaklığınız olmadığı sürece (Alpha bunun dışında kalıyor) bu farkı anlarsınız. İlk etapta kullanılır mı, yani ama ses kalitesine merakınız varsa her değişimde kazanımı anlayacaksınız. İlerleyen zamanlarda ses kartı veya DAC/Amfi almayı düşünmüyorsanız 892, 897, 887 gibi ses codeclerini kullanmak yerine direkt olarak USB'li bir kulaklık almanız daha mantıklı kalır.

Burada da zaten belirttiğim şeyler yer almaktadır. Her ne kadar başarılı bir ses çözümü sunsa da onboard ses çözümünün başarısı ses kartlarından her zaman dengesiz kalma durumu olacaktır. Çünkü kullanılan bileşenleri ne kadar iyi yaptık dese de firmalar maliyet optimizasyonundan nasibini her daim aldığını belirtmekte fayda var zira anakart üzerinde bir çok bileşen var ve anakart bir çok amaca hizmet eden bir devre kartı o yüzden ses çözümü için şu anda da yeni şeyler katmaya çalışsalar da her daim kaliteli parça kullanacaklarını düşünmek doğru değil. Ses kartları da bazen aşırı kötü olabiliyor. Belirli kriterlerden geçememesi durumunda ses kartı direkt olarak alınmaması gerekenler listesine girer.
ALC897 için bir kaç örnek;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
ASUS her ne kadar üst seviyelerde SupremeFX adıyla satış yapsa da alt seviyelerde yapmış olduğu maliyet optimizasyonundan nasibini üst frekanslar bile almış durumda.

Anakartta iyi ses çıkışını bulmak da zor ve bulacağınız ses çıkışın kalitesi ve gücü bir yere kadar size eşlik edecek. Bu videoda bile sadece ses üzerinde durulmamış zira anakartın genel değerlendirmesine girmesi bile şaşırtıcı olabiliyor. O yüzden dahili ses kartlarında tıkalı kalmak yerine direkt olarak bu amaca hizmet eden bir parça almaya kalktığınızda daha kapsamlı testleri de görmeniz mümkün.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…