Android ve iOS alternatifi yok mu?

İlla bu telefonlarda bu 2 işletim sisteminden birini mi kullanmamız gerekiyor? Alternatif yok mu? Linux gibi?

Android Linux tabanlı zaten sadece Google o kadar eğip büktü ki Linux çekirdeğini görmek zahmetli.

Var tabi ki ama android de Linux dağıtımı sayılır.

Android gibi farklı Linux dağıtımlarını kast ediyorsan Ubuntu ve Kali' nin mobil versiyonları vardı ama her cihazla uyumlu değil cihazınla uyumluysa nasıl kurabileceğini araştırabilirsin.
Sailfish OS vardı birde ama baya kısıtlı cihaz desteği var.

Özelleştirilmiş Romlar var mesela bunlarda Android temelli ama açık kaynaklı topluluklar tarafından geliştirilir örneğin LineageOs gibi.

Yine Android yapısı kullanan kapalı yapı olarak Huawei' nin HarmonyOs' u var.

Birde mikro markaların geliştirdiği ara ara denk geldiğim dualbot yada windows işletim sistemli cihazlarda vardı ama hiç aklımda değiller şuan, zaten satın alabileceğin yerlerde sınırlı sayılır ve fiyatları da özelliklerine göre absürt gibiydi.

Bunların harici daha uğraştıracak bişey ama kendi Rom' unu derleyebilir yada Stock Rom' u modifiye etmeye çalışabilirsiniz.

Kısaca en temiz ve kolay yöntem destekliyorsa cihazına özel Rom bulup kurmak. Ben şahsen Android dışı dağıtım kurmanı önermem uygulama destek vb. baya kısıtlı bir sorun yaşarsan destek bulurmusun zor diyelim. Uygulama çeşitliliği de sınırlı olacak. Özelleştirilmiş Romlar çok daha iyi.

Zamanında Windows Phone bir atılım yaptı ama stratejik hatalarından dolayı başarılı olamadı. Oysaki çok güzel bir işletim sistemiydi? Kullandığım en akıcı, en hızlı telefonlardı. Ama mağazası bomboş olunca (mesela Google uygulamaları hiç yoktu) maalesef başarısız oldu. Şu an hala iOS ve Android alternatifi işletim sistemleri var. Mesela Ubuntu touch var. Bunun benzeri başka şeyler de vardır muhtemelen. Ama bunlar tabi gelişmiş kullanıcılar için. Herkes yapamaz.

Reeder'ın bir modeline Sailfish OS kurulabiliyor. Tek gerçek alternatif o. Telefon Avrupa'da Jolla C2 olarak satılıyor.

Bize gelince sahte kameralı cihaz satıyorlar avrupaya Linux dağıtımlı :D
Hoooppp yerli milli.

Bu telefon olması lazım Sailfish kurulabilen.

@Patrick_Yıldız Avrupaya size ne satılıyor ise onu satıyorlar. Türkiye de Sailfish OS kurulu telefon satsalar Androidsiz telefon sattılar diye kulp takar insanlar bu sefer de. Telefon elinize geçerse kurabilirsiniz bu arada.

Doğrusu alacağımdan değil zaten işlemci, panel vb. donanım durumu baya berbat. Birde isim koyarken cihaza her tuşa abanmışlar. Kaza bela ortalama yada üstü cihaz çıkartsalar telefonların tanrısı falan derler ismine heralde.
Zamanında ki güvenilirsizliğini anlattım. Sırf farklı bir yazılım içerisinde olduğundan cebimde kapı sabitleyici yada c4 bomba taşıyacak değilim.
Ben cihaza Sailfish kurarsam da garanti durumu ne olacak ? Böylesi kalitesiz bir cihazın garantisini önemserim çünkü ne zaman bozulacağı belli değil ama Samsung kullanıyorum alır almaz direkt Bootloader açıp Root attım cihaza güvenebiliyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı