Hala anlamamakta ısrarcısınız. El frenini biraz bile çekmeniz balatanın diske sürmesini sağlar bu da yavaşlama anlamına gelir.El frenini durduracak seviyede çekmeniz demek
Motor freninde patinaja düşemezsiniz, çok saçma bir hareket yapıp pistonun kaputunuzdan çıkmasını sağlabilirsiniz. Kastettiğiniz şey kızaklama (kayma) ise olabilir, fakat bu yüzden debriyaj hızlı değil kademeli şekilde salınır.ısaca, düzgün motor freni (yavaşlatacağım diye fazla devirlendirirseniz patinaja bağlar, çekişiniz ortadan kalkar ve fren mesafeniz uzar)
28MPeugeot 206 ile 120 km/s'den 0'a 10 metrede indiğini iddia ediyorsun?
Herhangi bir yerde panik fren yazıyor mu? Panik fren testlerinde sürücü tepki süresi de sonucu etkileyen faktörler arasında bulunur.Panik freninde hangi yüzyıldan beri vites küçültülüyor?
Şu an piyasadaki çoğu araba 30-40M aralığında (fabrikasyon yani stok fren sistemiyle) 100-0 değerine sahip.Ferrari 488 GTB seramik fren (sıcak fren) ile birlikte 0 - 100 denemesinde 30,2 metrede durabiliyor
En azından fren ve motor frenini kullanıyorum. Merakın buysaPanik freninde hangi yüzyıldan beri el freni + fren + motor freni kullanılıyor.
Eğer bu şekilde yapıyorsanız, ileri seviye sürücü kursu öneririm.Her şeyi bir kenara bırakıp ölümüne, koltuğu kırarcasına güç alıp pedallara basman gereken durumda üstüne vites düşüreceksin öyle mi?
Sadece bana değil, bütün test pilotlarına, bütün inceleme sürücülerine ve bütün marka mühendislerine de birer sürücü kursu alalım... Bu kadar profesyonel sürücü ve mühendis yanlış biliyor, sen doğru biliyorsun.Eğer bu şekilde yapıyorsanız, ileri seviye sürücü kursu öneririm.
Bak ne demişsin? Bunun adına panik fren deniliyor.En kısa mesafede durmak istiyorsanız fren, el freni ve motor frenini kombine biçimde kullanmanız gerekir.
Etti sana %125. Arkayı da artık bir Fatiha okuyarak durdurursun. Fren durumunda ön tarafa ağırlık merkezi kayacağından (arabadan arabaya değişmekle beraber %10 ve üstü) ön fren kuvveti her zaman daha fazladır. Yine arabadan arabaya değişmekle beraber %70-75 - %20-25 dağılımında olur.Ön taraf %100, arka taraf %25 anlamak çok zor değil. Ön tarafın %100'ü kullanılırken, arka tarafın %25'i kullanılır.
Gelişme var, güzel. 8-10 metreden 30 metreye kadar çıkmışsın. Normal araçlar hala o seviyede değil zira dediğim gibi tepede Ferrari modeli var, 30,2 metre ile.Şu an piyasadaki çoğu araba 30-40M aralığında (fabrikasyon yani stok fren sistemiyle) 100-0 değerine sahip.
Allah aşkına İstanbul'daysan gel bana fren yapma dersi ver. Hayatında hiç panik freni yapmadın şeklinde düşünüyordum 10 dakika önce, artık direksiyon başına bile oturmadığını düşünüyorum.Eğer bu şekilde yapıyorsanız, ileri seviye sürücü kursu öneririm.
Bak Turbo arabaları geçtim, gel bi gün atmosferik torku düşük arabalarda deneyelim. O tork aniden o tekere gelsin bak, patinaja nasıl bağlayıp eline veriyor 40+ metreyi görürsün. Ayrıca pistonu havaya uçurma konusu da hikaye merak etme, devir kesici yüzünden en fazla krank ile pistonların bağlantı kollarını kırarsın, içeriyi dağıtırsın. En yakınındaki çekici ile ustaya birde 20K+ bayılırsın, rodajını tamamlamaya çıkarsın.Motor freninde patinaja düşemezsiniz,
Sonra "Baba, el freni kaçırıyor rampa çok(!) dik. Taş bulalım." konuşmasından sonra biriniz arabada frene basıp beklerken diğeriniz taş bulsun dimi.El frenini biraz bile çekmeniz balatanın diske sürmesini sağlar bu da yavaşlama anlamına gelir.
Bu yüzden panik fren testini uygulayan test yerleri hep aynı sürücüyü veya tepki süreleri hemen hemen aynı olan sürücüleri kullanır. Ki tepki kaynaklı oynama yaşanmasın.Panik fren testlerinde sürücü tepki süresi de sonucu etkileyen faktörler arasında bulunur.
İstanbul Park'ta stok Astra K ile milleti tokat manyağı yapan birisine de bunu demezsin.Eğer bu şekilde yapıyorsanız, ileri seviye sürücü kursu öneririm
Stok arabadan kastınız BMW M serisi (ilk aklıma bu geldi) ve benzeri arabalar sanırım. Çoğu arabadan kastınız Doblo olamaz herhalde ?Şu an piyasadaki çoğu araba 30-40M aralığında (fabrikasyon yani stok fren sistemiyle) 100-0 değerine sahip.
Evet, olaya birde bu açıdan bakarsak eğer, İstanbul Park gibi asfalt kalitesi yüksek (yani yol tutuş oranı normal ülke asfaltının kat kat üstünde olan bir yol) ve dik bir yokuş ise değil 30 metre, 20 metreyi bile görmeyen mesafelerde bile durabilir araba.Şöyle de bir ihtimal var, arkadaş fren testlerini 30 derecelik bir rampada yokuş yukarı yapıyor da olabilir. Hiç bu tarafından bakmadık.
160KM/H ile 0-160-0 10sn sürmüş, fren süresi 4sn kadar.Mil/s ile 100 birim hızda giden Ultima GTR 10 küsur saniyede durabilmiş ve dünya rekoru kırmış.
Evet, o araçların 100-0 süreleri 40M altında.Stok araçtan kastınız her gün gördüğümüz Civic, Corolla vs. değildir umarım