Ani Frende Fren Pedalının Geri Tepmesi

Panik freninde hangi yüzyıldan beri vites küçültülüyor, burası çok ilgimi çekti. Panik freninde hangi yüzyıldan beri el freni + fren + motor freni kullanılıyor, burası daha da fazla ilgimi çekti.

Panik freninde fren ile debriyaj birlikte kullanılır. Böylece motor devre dışı kalarak motorun ürettiği kompresyon tamamen fren için kullanılır. Bu da daha yüksek bir fren basıncı demektir.

Ferrari 488 GTB seramik fren (sıcak fren) ile birlikte 100 - 0 denemesinde 30,2 metrede durabiliyor. Sen Peugeot 206 ile 120 km/s'den 0'a 10 metrede indiğini iddia ediyorsun?

İnanacak yerlerimiz ağrıyor, ağrıdı, daha da ağrıyacak gibi. :D
 
El frenini durduracak seviyede çekmeniz demek
Hala anlamamakta ısrarcısınız. El frenini biraz bile çekmeniz balatanın diske sürmesini sağlar bu da yavaşlama anlamına gelir.

ısaca, düzgün motor freni (yavaşlatacağım diye fazla devirlendirirseniz patinaja bağlar, çekişiniz ortadan kalkar ve fren mesafeniz uzar)
Motor freninde patinaja düşemezsiniz, çok saçma bir hareket yapıp pistonun kaputunuzdan çıkmasını sağlabilirsiniz. Kastettiğiniz şey kızaklama (kayma) ise olabilir, fakat bu yüzden debriyaj hızlı değil kademeli şekilde salınır.

Peugeot 206 ile 120 km/s'den 0'a 10 metrede indiğini iddia ediyorsun?
28M

Panik freninde hangi yüzyıldan beri vites küçültülüyor?
Herhangi bir yerde panik fren yazıyor mu? Panik fren testlerinde sürücü tepki süresi de sonucu etkileyen faktörler arasında bulunur.

Ferrari 488 GTB seramik fren (sıcak fren) ile birlikte 0 - 100 denemesinde 30,2 metrede durabiliyor
Şu an piyasadaki çoğu araba 30-40M aralığında (fabrikasyon yani stok fren sistemiyle) 100-0 değerine sahip.

Panik freninde hangi yüzyıldan beri el freni + fren + motor freni kullanılıyor.
En azından fren ve motor frenini kullanıyorum. Merakın buysa

Her şeyi bir kenara bırakıp ölümüne, koltuğu kırarcasına güç alıp pedallara basman gereken durumda üstüne vites düşüreceksin öyle mi?
Eğer bu şekilde yapıyorsanız, ileri seviye sürücü kursu öneririm.
 
Eğer bu şekilde yapıyorsanız, ileri seviye sürücü kursu öneririm.
Sadece bana değil, bütün test pilotlarına, bütün inceleme sürücülerine ve bütün marka mühendislerine de birer sürücü kursu alalım... Bu kadar profesyonel sürücü ve mühendis yanlış biliyor, sen doğru biliyorsun.

En kısa mesafede durmak istiyorsanız fren, el freni ve motor frenini kombine biçimde kullanmanız gerekir.
Bak ne demişsin? Bunun adına panik fren deniliyor.

Bu konuda ben diyeceğimi dedim, senin düzenli (ya da tecrübeli) bir araba kullanıcısı olduğuna inanmıyorum. Yakında yokuş aşağı giderken araba az yaksın diye şanzımanı boşa alın diye tavsiye de verirsin...
 
Ön taraf %100, arka taraf %25 anlamak çok zor değil. Ön tarafın %100'ü kullanılırken, arka tarafın %25'i kullanılır.
Etti sana %125. Arkayı da artık bir Fatiha okuyarak durdurursun. Fren durumunda ön tarafa ağırlık merkezi kayacağından (arabadan arabaya değişmekle beraber %10 ve üstü) ön fren kuvveti her zaman daha fazladır. Yine arabadan arabaya değişmekle beraber %70-75 - %20-25 dağılımında olur.
Şu an piyasadaki çoğu araba 30-40M aralığında (fabrikasyon yani stok fren sistemiyle) 100-0 değerine sahip.
Gelişme var, güzel. 8-10 metreden 30 metreye kadar çıkmışsın. Normal araçlar hala o seviyede değil zira dediğim gibi tepede Ferrari modeli var, 30,2 metre ile. :)
Eğer bu şekilde yapıyorsanız, ileri seviye sürücü kursu öneririm.
Allah aşkına İstanbul'daysan gel bana fren yapma dersi ver. Hayatında hiç panik freni yapmadın şeklinde düşünüyordum 10 dakika önce, artık direksiyon başına bile oturmadığını düşünüyorum.
 
Motor freninde patinaja düşemezsiniz,
Bak Turbo arabaları geçtim, gel bi gün atmosferik torku düşük arabalarda deneyelim. O tork aniden o tekere gelsin bak, patinaja nasıl bağlayıp eline veriyor 40+ metreyi görürsün. Ayrıca pistonu havaya uçurma konusu da hikaye merak etme, devir kesici yüzünden en fazla krank ile pistonların bağlantı kollarını kırarsın, içeriyi dağıtırsın. En yakınındaki çekici ile ustaya birde 20K+ bayılırsın, rodajını tamamlamaya çıkarsın.

El frenini biraz bile çekmeniz balatanın diske sürmesini sağlar bu da yavaşlama anlamına gelir.
Sonra "Baba, el freni kaçırıyor rampa çok(!) dik. Taş bulalım." konuşmasından sonra biriniz arabada frene basıp beklerken diğeriniz taş bulsun dimi. :)

Ayrıca öyle her bulduğun sürtme yavaşlama sağlamaz. Sürtmenin nereden geldiği, oranı ve uyguladığı yön önemlidir. Yoksa arabaya arkadan esen rüzgarda sürtme oluşturur ama onu YA-VAŞ-LAT-MAZ. Aksine yardığı rüzgara karşı çarptığı için türbülans oluşturur, aerodinamiğe etki eder ve belkide aracın arka teker tutuşuna kadar olumsuz bir etki oluşturur. :)

Panik fren testlerinde sürücü tepki süresi de sonucu etkileyen faktörler arasında bulunur.
Bu yüzden panik fren testini uygulayan test yerleri hep aynı sürücüyü veya tepki süreleri hemen hemen aynı olan sürücüleri kullanır. Ki tepki kaynaklı oynama yaşanmasın.


Eğer bu şekilde yapıyorsanız, ileri seviye sürücü kursu öneririm
İstanbul Park'ta stok Astra K ile milleti tokat manyağı yapan birisine de bunu demezsin. :)
 
@gokaytemizel Daha o konulara girmedik bile. :D Çok dikkate alınacak bir şey değil diğer dediklerinin yanında diye düşündük sanırım. C sınıfı ortalama üstü bir arabanın fren mesafesi 36-42 metre arasında oluyor 100-0 frenlemesinde. 35 metreye düşen varsa da (normal versiyonlarda) 1-2 tanedir.

Şöyle de bir ihtimal var, arkadaş fren testlerini 30 derecelik bir rampada yokuş yukarı yapıyor da olabilir. Hiç bu tarafından bakmadık. 🤨
 
Mil/s ile 100 birim hıza çıkan ve duran Ultima GTR 10 küsur saniyede bu aşamaları gerçekleştirmiş ve dünya rekoru kırmış. Fren mesafesini söylemeye bile gerek yok. Ki buna profesyonel şoförün tepki süresini vs. eklemiyorum. Guinness'e başvurdunuz mu? :)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Metrik bazdaki mesafe rekorları da şöyle;

1598307548303.png


Stok araçtan kastınız her gün gördüğümüz Civic, Corolla vs. değildir umarım :D
 
Şöyle de bir ihtimal var, arkadaş fren testlerini 30 derecelik bir rampada yokuş yukarı yapıyor da olabilir. Hiç bu tarafından bakmadık. 🤨
Evet, olaya birde bu açıdan bakarsak eğer, İstanbul Park gibi asfalt kalitesi yüksek (yani yol tutuş oranı normal ülke asfaltının kat kat üstünde olan bir yol) ve dik bir yokuş ise değil 30 metre, 20 metreyi bile görmeyen mesafelerde bile durabilir araba.
 
Mil/s ile 100 birim hızda giden Ultima GTR 10 küsur saniyede durabilmiş ve dünya rekoru kırmış.
160KM/H ile 0-160-0 10sn sürmüş, fren süresi 4sn kadar.

Stok araçtan kastınız her gün gördüğümüz Civic, Corolla vs. değildir umarım :D
Evet, o araçların 100-0 süreleri 40M altında.

RCZ, GTI, Cupra vb. araçlar 35M altında süre alıyor.
 

Geri
Yukarı