Ankara'da evler dayanıksız mı?

3 sene İncek/Tulumtaş mahallesinde oturdum. Hepsi tripleks müstakil veya ikiz, dördüz villalar şeklinde. Köy bakkalı arabayla 4 dakika, market 15 dakika mesafe, manzara ve oksijen müthiş. Ankara'nın jeolojik alt yapı dağılımı çok ilginç.

Karşı tarafta bulunan sitenin yarısı boş, çünkü yapıldığı dönem zemin etüdü yok, karayolları yapımı sırasında dinamitlerken siteye 50m mesafede dinamitliyorlar zemin, sitenin bulunduğu minimum 25m'lik yamaç (site yoldan yer yer 30 yer yer 50m uzakta ve yüksekte kısacası) iniyor, sitenin yarısının altı mağara sistemi. Bu yüzden oturulamaz raporu var. Mağaracı arkadaşlarım keşfini yapmışlar, mümkün değil diyorlar sistem çok fazla çatlağa sahip. Bizim sitenin kendi "doğal" su alanı vardı, siteyi yapanlar Karayollarından insanlar - zamanının kooperatifi, o yüzden ciddi emek vermişler mesela.

Ona karşılık İncek kısmında 20+ katlı binalar mevcut ve temelleri derine iniyor, fakat ne kadar derinde ne var, sismik araştırma yapıldığını sanmıyorum fay hattı haritasına güvenilerek. Çünkü fay hattı yoksa da çevre illerdeki depremlerden etkilenip hareket etmeyeceği kesin değil malesef.

Düz alanlar daha ova ve alüvyon tarzı oluşumlara sahipti hatırladığım kadarıyla. Ankara'nın büyük çoğunluğu 4. derece deprem bölgesi, azınlığı 3. derece, çok azı 2 ve 1.

Zaten fay hattı olarak bakarsak Ankara'dan İstanbul'a giderken Kazan çıkışında dağlar başlayıp Kızılcahamam'a ulaşıyor - bir yerde yer altından kaplıca suyu geliyorsa bunu ilkokul 4 çocuğu bile bilir, merhaba fay hattı.

3 sene İncek/Tulumtaş mahallesinde oturdum. Hepsi tripleks müstakil veya ikiz, dördüz villalar şeklinde. Köy bakkalı arabayla 4 dakika, market 15 dakika mesafe, manzara ve oksijen müthiş. Ankara'nın jeolojik alt yapı dağılımı çok ilginç.
Ankara'nın sevmediğim yanı da bu. Çok büyük ve coğrafi konumu karışık. Köy bakkalı bile arabayla 4 dakika uzaklıkta. Ama merkez tarafına indiğimiz zaman çok işlek bir konum. Tedarik açısından sorun yaşıyor muydunuz?

Ankara'nın sevmediğim yanı da bu. Çok büyük ve coğrafi konumu karışık. Köy bakkalı bile arabayla 4 dakika uzaklıkta. Ama merkez tarafına indiğimiz zaman çok işlek bir konum. Tedarik açısından sorun yaşıyor muydunuz?
Ben en dış karayolunun da dışındaydım, bu güzen çok güzeldi aslında, o zamanlar fabrikanın tasarım müdürüydüm ve otobandan git gel yapıyordum fabrikaya ya da showroom'a, şehir merkezine haftada 1-2 ihtiyaç varsa iniyordum o kadar.

Tedarik tümüyle kişisel bir problem, çözümü de kişisel alışkanlıklarda bitiyor. Kızım o zaman bebekti mesela, bebek bezlerini ve içme suyunu toplu halde alıyordum, zaten tripleks ev, saklama problemim de yoktu. Bir kısım arkadaşımız derin dondurucular kullanıyorlardı. Sadece kışın 4x4 gerekiyor ne kadar yollar temizlense de ama onu da site sakinleri olarak imece usulü çözüyorduk.

Bu arada mağara açıldığı zaman keşif yapan arkadaşlarla fotoğraflar üzerinden konuştuğumuzda oranını kesinlikle çok çatlaklı olduğu ve tehlike arz ettiğini belirtmişlerdi. Şimdi baktım, 2022'de çok zeki belediyesi orayı halka açık gezilebilir platformlarla desteklemiş, aferim belediye destekli mezarlarımıza bina dışında bir ek daha yapıldı.

Ben en dış karayolunun da dışındaydım, bu güzen çok güzeldi aslında, o zamanlar fabrikanın tasarım müdürüydüm ve otobandan git gel yapıyordum fabrikaya ya da showroom'a, şehir merkezine haftada 1-2 ihtiyaç varsa iniyordum o kadar.

Tedarik tümüyle kişisel bir problem, çözümü de kişisel alışkanlıklarda bitiyor. Kızım o zaman bebekti mesela, bebek bezlerini ve içme suyunu toplu halde alıyordum, zaten tripleks ev, saklama problemim de yoktu. Bir kısım arkadaşımız derin dondurucular kullanıyorlardı. Sadece kışın 4x4 gerekiyor ne kadar yollar temizlense de ama onu da site sakinleri olarak imece usulü çözüyorduk.

Bu arada mağara açıldığı zaman keşif yapan arkadaşlarla fotoğraflar üzerinden konuştuğumuzda oranını kesinlikle çok çatlaklı olduğu ve tehlike arz ettiğini belirtmişlerdi. Şimdi baktım, 2022'de çok zeki belediyesi orayı halka açık gezilebilir platformlarla desteklemiş, aferim belediye destekli mezarlarımıza bina dışında bir ek daha yapıldı.
Ben şehre alışık olmadığım için biraz zor geliyor bana. Mesela canımız bir tatlı çekiyor yapmamız için markete gidip malzeme alıyorum. Ya da karnım kazınınca, telefonum için bir şey lazım olunca telefoncuya gidiyorum. Şehirde bu tür imkanlar var ama köy gibi kırsal alanlarda bunlar yok. Nasıl idare ediyordunuz? İnternet altyapısı gibi imkanlarınız var mıydı?

Ben şehre alışık olmadığım için biraz zor geliyor bana. Mesela canımız bir tatlı çekiyor yapmamız için markete gidip malzeme alıyorum. Ya da karnım kazınınca, telefonum için bir şey lazım olunca telefoncuya gidiyorum. Şehirde bu tür imkanlar var ama köy gibi kırsal alanlarda bunlar yok. Nasıl idare ediyordunuz? İnternet altyapısı gibi imkanlarınız var mıydı?
Çift buzdolabı kullanılan bir evde büyüdüm 10 yaşından beri, evliliğim döneminde de, şimdi bekarlığımda da çift buzdolabı devam ediyor mesela. Alışverişide ortalama canımız ne çekerseye göre yapıyorduk. Ha evet tatlı seven biri değilim ama evde 2kg civarı zaten bal oluyordu. Yazın al, diğer yaza kadar tüket.

Fiber internet gelmişti 2018'de benim oturduğum evin sitesine.*

Telefon için bir şey lazım? Ne olabilir ki? Kablo mu? Kabloya nazik davranırsan uzun süre kullanırsın, bir tanede yedeği olması zor değil. Yani dediğim gibi, karakter olarak neler görmüş yaşamışsan ona göre alışkanlıkların gelişiyor. Bende her zaman her şeyin yedeğini bulundurmaya yönelik bir gayret vardı.
Sadece o zamanlar sigara içiyordum, onu da sitenin 500m ötesindeki benzinciden alıyordum çok gerekirse, kar kış kıyametse ortam.

*Dial-up zamanından bugüne geldiğim için teknolojik açıdan bir data center veya ai cluster çalıştırmıyorsam 4000mb üstü yazma okumalı bir SSD bile gayet gereksiz. Zaten forumda çok fazla SSD'nin içinden geçildiğini görüyorum, teknolojisini anlamadan kullandığı için insanlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı