Antidepresan ve benzeri ilaçlar kişiliği değiştirir mi?

Kratocius

Megapat
Daha fazla  
Doktorum bana bir takım sorunlarım yüzünden bir ilaç yazdı. Bunu kullanmamı söyledi. Çok uzun zamandır gitmiyordum bir uzmana. Yaklaşık 4 yıldır diyebiliriz. Sonra giderek zorlaştığını fark edip bir uzmandan yardım almak istedim ve psikiyatriye gittim. Bana bir ilaç yazdı kullan iyi gelecektir ve yan etkisi çok azdır dedi. Kullanmak istiyorum ama tek bir sorun var. Kişiliğimi değiştirsin istemiyorum. Üzüntümü, rahatsızlıklarımı tabii ki değiştirecek ve düzeltecek orasına katılıyorum ama şöyle bir sorun var memnun olduğum iyi hissettiğim şeylerim de gidecek diye üzülüyorum. Duygularım, fikirlerim, düşüncelerim, hareketlerim değişsin istemiyorum. Kısaca özet geçecek olursak bu ilaç sadece kötü şeylerimi düzeltiyor mu yoksa beni tamamen mi değiştiriyor? Yani beni düzeltirken, aynı zamanda değiştiriyor mu? Bir uzman ya da kullanan birisi var ise ve deneyimlerine göre yazarsa çok memnun olurum. Doktoruma danışamıyorum çok uzakta ve en erken randevuyu 2 hafta sonraya alabiliyorum maalesef. :(

Önce bir makaleleri okusaydınız diyorum. Ayrıca büyük bir oyun yok. Benim hocamın uzmanlık tezi de bu konu üzerineydi ve aynı sonuçlara vardık. Sanıyorum ki bizi de ilaç şirketleri fonlamıyor. Ayrıca attığım makaleleri fonlayanları siz tanıyor musunuz da yalan oldukları kanısına vardınız?

Bu arada hipotezin ne demek olduğunu gayet de iyi biliyorum. Aynı starling hipotezi gibi serotonin hipotezi ve dopamin hipotezi de hipotezdir. Destekleyen birçok kanıt da mecvuttur.

Bu hastalıkların gelişmesinde rol alan birkaç önemli nörotransmitter var. Bunlardan deprasyon, OKB ve anksiyete ile en çok ilişkilendiklerimiz: Serotonin, dopamin ve nörepinefrindir. Antidepresanlar genel olarak benzer bir prensiple çalışa da bazı farklı mantıkta çalışanları vardır. Örneğin ssrı grubu antidepresanlar(paroksetin, sertralin, fluoksetin, citolopram...) Postsinaptik nörondaki serotonin reseptörlerinde down regülasyona sebep olurlar. Yani iletiyi alan hücredeki serotonin reseptörlerinin duyarlılığını ve sayısını düşürürler. Nassa üyesi mirtizapin ise postsinaptik serotonin reseptörünün antagonistidir ve reseptörü bloke eder. Bu hipotez ssrı grubu antidepresanların niye 3 hafta sonra etki ettiğini de açıklar. Kendi içinde tutarlıdır. Şu ana kadar aksini iddia eden bir durum yok. Sonuç olarak bu bozuklukların nöronal yolaklarda sinirsel iletimdeki aksaklıklardan kaynaklandığını biliyoruz. Bu sonuçlar ticari kaygılar veya "fonlanmayla" bulunan sonuçlar değiller. Uygun koşullarda laboratuarda bulunan sonuçlardır.

Siz sanıyorum ki hiç gerçek anlamda major deprasyon veya dirençli OKB hastası tanımamışsınız. Tanısaydınız emin olun ki bu hastalıkların klinik belirtileri olan rahatsızlıklar olduğunu anlardınız.

Aynen kardesim ben OKB hastasiyim ilacsiz mumkanati yok tedavi olamazsin simdi Allah'a cok sukur cok iyiyim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı