Antifriz değişimi nasıl yapılır?

Kadirxds

Decapat
Katılım
28 Nisan 2021
Mesajlar
873
Çözümler
5
Yer
Bursa
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
2011 Fiat doblo combi 1.3 multijet araca yeni antifriz koymak için hangi aşamaları yapmam gerekiyor? Aynı aracı olan veya bilen kişilerden yardım bekliyorum.
 
İlk önce arabayı biraz devirli kullanıp motoru ısıt fan açsın. Ardından genleşme kabına üstten bağlı hortumu çıkarıp suyu boşalt. Genleşme kabındaki su tamamen boşalmadan üstüne yeni antifirizi ilave et. Hortumdan akan suyun rengi yeni antifirizin rengine geçene kadar genleşme kabı bitmeden üzerine antifiriz ilave ederek sistemdeki eski antifirizi boşalt. Eski antifiriz tamamen boşalınca hortumu tak ve biraz devirdaim yapmasını bekle. Eksilme olursa antifiriz ilave et. Bu anlattığım hazır teneke antifiriz için geçerli. Konsantre antifiriz ile yapacaksan önce saf suyla sistemi boşalt ardından 7 litreye ne kadar konsantre antifiriz konması gerekiyorsa o kadar koy.
 
Aman hocam sakın motor sıcakken antifriz değişimi yapmayın devirdaim içindeki basınç ile her yerinize sıçrar ve yakar.

Radyatör peteğin altında tahliye vanası vardır motor soğukken genleşme kabı ve içindeki antifrizi boşaltın. Sonra evinizde 5 litrelik pet şişelere su kaynatıp soğutun ve bu suyla doldurun. Sonrasında bu suyu radyatör kapağından doldurun. Dolum işlemi tamamlandıktan sonra aracı çalıştırın ve 20 25 dakika kadar gezin motor devirdaim yapsın bu gezi sırasında kaloriferi çalıştırın. Kalorifere giden suyunda devirdaim yapıp bu suya karışmasını sağlamamız gerekiyor.

Sonra motoru park edin ve tekrar soğumasını bekleyin. Daha sonra aynı antifriz boşaltma tapasından içindeki suyu boşalttın. Dilerseniz bu işlemi iki defa da yapabilirsiniz. Sonrasında aracınızda uygun olan antifrizi önce genleşme kabına maksimum seviyesine kadar sonra da da radyatör üzerinden tamamen dolana kadar doldurun. Aracı çalıştırın ve Rolantide ısınmasını bekleyin. Kapak bu süreçte açık kalsın çünkü içerisindeki havayı almamız gerekiyor. Motor ısındıkça yukardan hava kabarcıklar çıktığını göreceksiniz. Hava kabarcıkları çıktıkça antifiriz eksilecektir, eksilen antifrizin yerine yenisini eklemeniz gerekiyor. Artık hava kabarcı çıkmayacak hale geldiğinde radyatörünüzde tamamen antifriz ile dolduğu için kapağını kapatıp bu şekilde işlemi tamamlayın. Unutmayın bu kapağı hiçbir zaman motoru suyu sıcakken açmamanız gerekiyor.

İşlemi tamamladıktan sonra birkaç gün mutlaka takibini yapın genleşme kabında eksilme var mı diye mutlaka kontrolünü sağlayın. Birkaç gün sonra hala genleşme kabının maksimum seviyesine kadar duruyorsa ve herhangi bir sızıntı yoksa bu şekilde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı