İnceleme Apple MagSafe Battery Pack incelemesi

1696766996374.png
Merhaba dostlar. Bugün uzun bir zaman sonra ürün incelemesi yapacağım. En son 2 sene önce Lexar USB bellek incelemesi yapmıştım. O günden bu yana foruma ara verdiğim süreden ötürü ürün inceleyememiştim doğal olarak. Bugün yaklaşık 1 senedir kullandığım ve tek MagSafe aksesuarım olan bu zımbırtıyı inceleyeceğiz.

Öncelikle ürünü satın almadığımı, hediye olarak geldiğini belirtmek isterim. Haliyle para vermediğim bir ürün olduğu için kendisi hakkında biraz daha objektif konuşacağım. iPhone 15 etkinliği sonrası satıştan kaldırıldı. Bunun sebeplerine de konunun sonunda değineceğim. Neyse fazla uzatmadan başlayalım.

> Ürünün Tasarımı <
Bilenler bilir; Apple'ın çok fahiş fiyattan sattığı bataryalı kılıfları vardı bir aralar.
1696767802723.png
Bu ürün bana göre en gereksiz Apple ürünlerinden birisiydi. Fiyatını geçtim (2018 yılında 999 TL'den satılıyordu), telefonu kalınlaştırdığı için ergonomik açıdan fecaatti. Yani düşünün bunu taktınız telefonunuz şarj oldu iyi güzel ama şarjınız dolduktan sonra bir anlamı kalmıyordu. Boşuna cihazınızın arkasında kocaman bir çıkıntı taşıyordunuz. Yani kullanımı pek pratik olan bir ürün değildi. Bu gibi sebeplerden globalde de pek beğenilmedi.

IMG_0371.jpeg
İşte iPhone 12 ile beraber cihazın arkasına yerleştirilen mıknatıslarla beraber, Apple bu gördüğünüz küçük garip beyaz zımbırtıyı piyasaya sürdü. Yukarıda ki kılıftan size tanıdık geliyor olmalı tasarımı. Evet bu arkadaş o kılıfın batarya kısmının ayrılmış hali. Ve kullanımı bu sefer çok ama çok daha pratik. Çünkü kendisi bir MagSafe aksesuarı.

38245-72560-MagSafe-Components-xl.jpg
Bilmeyenler için MagSafe yıllardır Apple tarafından kullanılan bir mıknatıslı kablosuz şarj teknolojisi. İlk olarak MacBook'lar da kullanılan, daha sonra da Apple Watch ve iPhone gibi diğer cihazlarına da yayılan ikonik bir özellik. iPhone 12'den itibaren tüm iPhone'ların arka cam panelinin altında daire şeklinde sıra sıra mıknatıslar bulunuyor. Bu mıknatıslar sayesinde cihazın arkasına ister birinci parti ister üçüncü parti fark etmez istediğiniz her zımbırtıyı takabiliyorsunuz.

Bu kısa bilgilendirmeyi yaptığımıza göre ürüne dönelim. Kendisi MagSafe destekli yani iPhone 12'den itibaren tüm cihazların arkasına yapışıp çıkartılabilen bir aksesuar. Bu da onu bataryalı kılıfa göre çok daha pratik hale getiriyor. Kullanmak istemediğiniz de kendisini çıkartıp bir köşeye fırlatabiliyorsunuz. Tabii bu kadar pahalı bir ürünü fırlatmayın yine de siz. 🥶

IMG_0372.jpeg
Cihazın telefona yapıştığı kısım tam olarak böyle duruyor. Yukarıda gördüğünüz dairenin içinde sıra sıra küçük mıknatıslar bulunuyor. Altında ki yerde ise ürünü dengelemek için büyük bir mıknatıs var. Bu kısım kauçuk ve kadife karışımı ne olduğunu çözemediğim bir yapıya sahip. Bu sayede cihazınızı çizme gibi bir riski de yok. Kaliteli hissettiren bir materyal olduğunu belirteyim.

IMG_0373.jpeg
Ürünün alt kısmında ise küçük bir LED gösterge ve Lightning portu yer alıyor. İsterseniz bu Ligthning portundan, isterseniz telefona bağlayıp kablosuz şarj edebiliyorsunuz kendisini. Hem telefon hem de bu arkadaş aynı anda şarj olabiliyor. LED gösterge turuncu ve yeşil olmak üzere iki ayrı renkte yanıyor. Yeşil yanıyorsa şarjı tam, turuncu yanıyorsa şarjı %100'den az demek anlamına geliyor. Şarj ederken de aynı şekil turuncu yanıyor ama 2-3 saniye içerisinde sönüyor bu ışık.

1696769406839.png
Telefonumun üstünde fotoğrafını çekemeyeceğim için örnek teşkil etmesi açısında bu görseli bırakıyorum sizlere. iPhone 12 Pro'nun üstünde böyle gözüküyor. Telefonu kalınlaştırıyor mu yine? Evet ama en azından işiniz bittiğinde çıkarıp çantanıza veya cebinize koyabiliyorsunuz. Sürekli sizinle gelmek zorunda değil. Ve yine de ergonomiyi o kadar bozmuyor. Tabii kullandığınız kılıf kalın bir kılıfsa bozabilir de. Ben şeffaf MagSafe kılıf ile kullanıyorum. İşim bitince çıkardığım için pek bir rahatsızlık vermiyor.

Kılıf meselesine değinmek isterim kılıf demişken. Bu ürünü kullanacaksanız mutlaka bir MagSafe destekli kılıfa da ihtiyacınız var. MagSafe olmayan kılıflarda cihazın kendi mıknatıslarıyla arada bir tabaka oluştuğu için tutunamıyor asla. MagSafe kılıflar orijinalini almanıza gerek yok. İnternette mıknatısları güçlü olan daha uygun fiyatlı kılıflar da mevcut. Apple'ın kılıfları zaten bana biraz para tuzağı olarak geldiği için pek önermiyorum. Kendim 150 TL'ye aldığım muadil bir şeffaf MagSafe kılıf kullanıyorum. Üstüne şansıma MagSafe animasyonu falan da çalışıyor kılıfın. Bir ara onun da incelemesi gelebilir. :)

> Bu zımbırtı tam olarak ne işe yarıyor? <
rCyCdqq6TbABiVqGbpAc3L.jpg
MagSafe Battery Pack'ın aslında bir powerbank olmadığını söylemek isterim. Bu ürün yanlış pazarlandığı için birçok kişi kendisinin bir powerbank olduğunu düşünüp ona göre yorum yapıyordu. Özellikle düşük kapasitesinden ötürü - yaklaşık 1460 mAh - haklı olarak insanlar bu nasıl powerbank falan diyordu. Öncelikle bu cihazla bir powerbank arasında ki temel farkı anlamak için şarj prensibine bakalım iki cihazında.

1696770119896.png
Bu gördüğünüz Anker'in 10.000 mAh kapasitesine sahip bir powerbanki. Kendisi MagSafe destekli adı altında satılıyor. Ancak aslında Apple tarafından üretilmeyen hiçbir aksesuar MagSafe destekli değil arkadaşlar. Apple bu özelliği üçüncü parti geliştiricilere açmadığı için iOS sadece Apple tarafından üretilmiş olan ürünleri tanıyor ve MagSafe özelliklerini kullandırıyor. Bu özellikler işte ısı yönetimi, şarj yönetimi, cihazın ürünü tanıyıp yazılımın içinde şarj seviyesini gösterme gibi şeyler. Haliyle bu tarz ürünler MagSafe özelliklerini kullanamadığı için telefon tarafından bir powerbank olarak görülüyor. Powerbank'ler ise telefonu şarjı kaç olursa olsun sürekli şarj etmeye çalışır. Herhangi bir şarj yönetimi olmaz bu cihazlar da ve sürekli tam güçte şarj etmeye çalışır. O mıknatıslar da sadece işte telefona yapışmasını sağlıyor başka bir işlevi yok yani.

DSC02736_dbohn_verge.jpg
Bu durum uzun vadede pil sağlığını da riske atan bir şey. Batarya sürekli şarj durumunda kaldığı için bu cihazlar bataryanıza bir nevi zarar veriyor. MagSafe Battery Pack'i bir powerbank'den ayıran şey işte tam olarak bu. Kendisi ısı ve şarj yönetimine sahip. Cihazınızı sürekli olarak şarj etmiyor, ısındığında ise şarjı hemen kesiyor. Bu arkadaş tıpkı bir batarya gibi davranıyor yani. Ek batarya olarak düşünebilirsiniz kendisini. Yani cihazınızın şarjı diyelim %100 ve siz bu cihazı taktınız kullanmaya başladınız öyle telefonunuzu. Telefon kendi bataryasından harcamak yerine bu cihazın bataryasını harcayacak. MagSafe sayesinde tıpkı bir batarya gibi davranabiliyor bu ürün.

Ve şarj hızı görece yavaş olduğu içinde bataryanızın yıpranmasını da engelliyor. Çünkü yüksek şarj hızları her ne kadar cazip olsa da bataryanın tüm kimyasını bozan da bir unsur. Birçok kişi bu ürünü bir powerbank zannettiği için yavaş şarj hızı ve düşük kapasitesini eleştiriyordu. Düşük kapasitesi konusunda ki yorumları haklı buluyorum. Her ne kadar kendisi bir powerbank olmasa da en azından 2000 mAh'ın üstünde bir kapasite sunabilirdi. 1460 mAh bence Mini kullanmıyorsanız Pro Max gibi devasa cihazlar için komik kalıyor. Gerçi Pro Max'i olan birisinin zaten bu ürünü satın almasına gerek yokta neyse.

Kısacası kendisi bir powerbank değil arkadaşlar, kendisi ek güç sunan bir ek batarya. Pil ömrünüzü koruması açısından da güzel düşünülmüş bir ürün. Tabii pazarlamasını yapamadıkları için başarısız oldu kendisi. Apple tam olarak ne olduğunu açıklamadığı için milletin buna bir powerbank gözüyle yaklaşması çok normal.

Ek olarak sadece 12 ve üstünde MagSafe özellikleri çalışıyor. iPhone 11 ve altı serilerde bir powerbank olmaktan öteye gidemiyor maalesef. Haliyle iPhone 11 kullanan birisi için işlevsiz bir ürün. Bu da kötü bir yanı kendisinin.


> Kendi Kullanıcı Deneyimim <
Bu ürün benim şu an vazgeçilmez aksesuarlarımdan birisi arkadaşlar. Bunun nedeni telefonumun pil sağlığının %82 olması. Öyle ki Instagram'a şarjım %100 girip 30 dakika video izlesem %91 ile çıkıyorum. Bu telefonu ilk aldığım zamanlar da maks %1-2 pilim gidiyordu Instagram'da 30 dakika takılsam. Alabildiğim ekran süresi eskiden 8-9 saat iken şu an 6-7 hatta bazen 5 saat falan oluyor. Bu durumda MagSafe Battery Pack imdadıma yetişiyor. Bu zımbırtıyla beraber pilim genellikle %80-90 arası takılıyor kendi şarjı bitene kadar. Böylece ekran süremde ciddi manada uzuyor. Telefonla uzun bir video görüşmesi yapacaksam bu arkadaşı takıyorum ve pilimin hızlıca tükenmesi tehditi ortadan kalkıyor.

Sadece bu da değil misal o gün telefonumu şarj etmeyi unuttuysam ve bu zımbırtı yanımdaysa takıyorum %90 civarına geliyor tekrardan telefonum. Bu benim için önemli zira gün içinde sürekli gerek sesli gerek görüntülü görüşme yaptığım için şarjımın dayanması gerekiyor. Tabii pili değiştirmek daha iyi bir çözüm lakin onun içinde en kötü %79'a falan düşmesini bekliyorum sağlığın.


IMG_0377.jpeg
Bu ekrandan şarj takibini de yapabiliyorsunuz kendisinin. Dediğim gibi pil sağlığım düşük olduğu için birçok farklı senaryoda benim için hayat kurtarıcı oldu kendisi. Eh tabii biraz daha yüksek bir kapasitesi olsa kendisini daha az sıklıkla şarj edebilsek daha iyi olurdu. O da Apple'ın cimriliği.

> Neden Satıştan Kaldırıldı? <
Apple bu ürünü geçen ay düzenlenen Wonderlust etkinliğinden sonra satıştan kaldırdı. Peki ama neden?
1696772137257.png
iPhone 15 ile bildiğiniz üzere 10 sene sonra ilk kez port değişikliği yapıldı. Type-C portuna geçiş yapıldığı için Apple birçok Lightning destekli aksesuarı satıştan kaldırdı kendi sitesinde. Bunun sebebi yeni aksesuarların da Type-C uyumlu olmalarını istemeleri. Haliyle MagSafe Battery Pack dahil birçok Lightning portuna sahip aksesuar ve ürünü satıştan kaldırdılar. Ancak bu demek değil ki MagSafe Battery Pack bir daha satılmayacak. Kendisi büyük ihtimalle Apple tarafından Type-C portu ile revize edilip tekrar satışa sunulacak. Yani ikinci nesli gelecek. Bu sefer düz beyaz değil de farklı renk seçenekleri ile gelebilir. Tabii ülkemiz de bu fiyatlar ile asla alınmayacağı için önemsiz bir detay olarak kalacak.

> Artı ve Eksiler <
+ Artılar- Eksiler
Pratik ve kompakt yapısıDüşük kapasite
MagSafe özellikleri sayesinde düzgün ısı ve şarj yönetimiGereksiz yüksek fiyatı
Birçok farklı kullanım senaryosu için hayat kurtarıcı olabilmesiTek renk seçeneği olması
iOS ile sağlam entegrasyonuMagSafe desteklemeyen cihazlarla uyumsuz olması (daha yavaş şarj ve şarj yüzdesini görememek gibi)

> Son Değerlendirme ve Kapanış <
Sonuç olarak güzel bir ürün mü? Evet. Gerçekten güzel düşünülmüş bir fikir var kendisinde. Hem powerbank gibi pil sağlığınızı riske atmıyor, hem de cihazınızın ekran süresine katkı sağlıyor. Çok aman aman bir ürün mü peki? Hayır. Olmasa da olur. Özellikle Pro Max veya Plus modellerini kullananlar için pek gerekli bir ürün değil. Daha çok 5.4 ve 6.1 inç kasalı MagSafe destekli iPhone'lar için üretilmiş gibi kendisi. Özellikle 12 Mini ve 13 Mini için çok iyi bir aksesuar bence. Ki asıl üretim amacı da Mini kullananlar pil sorunu çekmesin diye. Bakalım belki ikinci nesili daha büyük batarya kapasitesi ile gelebilir. Tabii yine de bu fiyatlarla asla alınmaz.

İncelemem buraya kadardı arkadaşlar. Ürüne illa bir puan vermek gerekirse 8/10 diyorum. 2 puanı düşük kapasite ve gereksiz fiyatından kırıyorum. En son sanırım 3200 TL gibi bir fiyatı vardı. Açıkçası bu ürün için değecek bir fiyat değil. Bu konuda objektif olmak durumundayım hediye gelse bile bana. Çakmalarını almanızı da tavsiye etmem asla. Piyasa da orijinale benzeyen 300-1000 TL arası fiyatlarda satılan birçok çakması bulunuyor. Bu çakma ürünler cihazınıza zarar verebileceği için o paralara orijinal kaliteli bir powerbank alın geçin derim.

Kendinize dikkat edin canlar, sevgiyle kalın, hoş çakalın. ❤️
 
Merhaba dostlar. Bugün uzun bir zaman sonra ürün incelemesi yapacağım. En son 2 sene önce Lexar USB bellek incelemesi yapmıştım. O günden bu yana foruma ara verdiğim süreden ötürü ürün inceleyememiştim doğal olarak. Bugün yaklaşık 1 senedir kullandığım ve tek MagSafe aksesuarım olan bu zımbırtıyı inceleyeceğiz.

Öncelikle ürünü satın almadığımı, hediye olarak geldiğini belirtmek isterim. Haliyle para vermediğim bir ürün olduğu için kendisi hakkında biraz daha objektif konuşacağım. iPhone 15 etkinliği sonrası satıştan kaldırıldı. Bunun sebeplerine de konunun sonunda değineceğim. Neyse fazla uzatmadan başlayalım.

> Ürünün Tasarımı <
Bilenler bilir; Apple'ın çok fahiş fiyattan sattığı bataryalı kılıfları vardı bir aralar.
Bu ürün bana göre en gereksiz Apple ürünlerinden birisiydi. Fiyatını geçtim (2018 yılında 999 TL'den satılıyordu), telefonu kalınlaştırdığı için ergonomik açıdan fecaatti. Yani düşünün bunu taktınız telefonunuz şarj oldu iyi güzel ama şarjınız dolduktan sonra bir anlamı kalmıyordu. Boşuna cihazınızın arkasında kocaman bir çıkıntı taşıyordunuz. Yani kullanımı pek pratik olan bir ürün değildi. Bu gibi sebeplerden globalde de pek beğenilmedi.

İşte iPhone 12 ile beraber cihazın arkasına yerleştirilen mıknatıslarla beraber, Apple bu gördüğünüz küçük garip beyaz zımbırtıyı piyasaya sürdü. Yukarıda ki kılıftan size tanıdık geliyor olmalı tasarımı. Evet bu arkadaş o kılıfın batarya kısmının ayrılmış hali. Ve kullanımı bu sefer çok ama çok daha pratik. Çünkü kendisi bir MagSafe aksesuarı.

Bilmeyenler için MagSafe yıllardır Apple tarafından kullanılan bir mıknatıslı kablosuz şarj teknolojisi. İlk olarak MacBook'lar da kullanılan, daha sonra da Apple Watch ve iPhone gibi diğer cihazlarına da yayılan ikonik bir özellik. iPhone 12'den itibaren tüm iPhone'ların arka cam panelinin altında daire şeklinde sıra sıra mıknatıslar bulunuyor. Bu mıknatıslar sayesinde cihazın arkasına ister birinci parti ister üçüncü parti fark etmez istediğiniz her zımbırtıyı takabiliyorsunuz.

Bu kısa bilgilendirmeyi yaptığımıza göre ürüne dönelim. Kendisi MagSafe destekli yani iPhone 12'den itibaren tüm cihazların arkasına yapışıp çıkartılabilen bir aksesuar. Bu da onu bataryalı kılıfa göre çok daha pratik hale getiriyor. Kullanmak istemediğiniz de kendisini çıkartıp bir köşeye fırlatabiliyorsunuz. Tabii bu kadar pahalı bir ürünü fırlatmayın yine de siz. 🥶

Cihazın telefona yapıştığı kısım tam olarak böyle duruyor. Yukarıda gördüğünüz dairenin içinde sıra sıra küçük mıknatıslar bulunuyor. Altında ki yerde ise ürünü dengelemek için büyük bir mıknatıs var. Bu kısım kauçuk ve kadife karışımı ne olduğunu çözemediğim bir yapıya sahip. Bu sayede cihazınızı çizme gibi bir riski de yok. Kaliteli hissettiren bir materyal olduğunu belirteyim.

Ürünün alt kısmında ise küçük bir LED gösterge ve Lightning portu yer alıyor. İsterseniz bu Ligthning portundan, isterseniz telefona bağlayıp kablosuz şarj edebiliyorsunuz kendisini. Hem telefon hem de bu arkadaş aynı anda şarj olabiliyor. LED gösterge turuncu ve yeşil olmak üzere iki ayrı renkte yanıyor. Yeşil yanıyorsa şarjı tam, turuncu yanıyorsa şarjı %100'den az demek anlamına geliyor. Şarj ederken de aynı şekil turuncu yanıyor ama 2-3 saniye içerisinde sönüyor bu ışık.

Telefonumun üstünde fotoğrafını çekemeyeceğim için örnek teşkil etmesi açısında bu görseli bırakıyorum sizlere. iPhone 12 Pro'nun üstünde böyle gözüküyor. Telefonu kalınlaştırıyor mu yine? Evet ama en azından işiniz bittiğinde çıkarıp çantanıza veya cebinize koyabiliyorsunuz. Sürekli sizinle gelmek zorunda değil. Ve yine de ergonomiyi o kadar bozmuyor. Tabii kullandığınız kılıf kalın bir kılıfsa bozabilir de. Ben şeffaf MagSafe kılıf ile kullanıyorum. İşim bitince çıkardığım için pek bir rahatsızlık vermiyor.

Kılıf meselesine değinmek isterim kılıf demişken. Bu ürünü kullanacaksanız mutlaka bir MagSafe destekli kılıfa da ihtiyacınız var. MagSafe olmayan kılıflarda cihazın kendi mıknatıslarıyla arada bir tabaka oluştuğu için tutunamıyor asla. MagSafe kılıflar orijinalini almanıza gerek yok. İnternette mıknatısları güçlü olan daha uygun fiyatlı kılıflar da mevcut. Apple'ın kılıfları zaten bana biraz para tuzağı olarak geldiği için pek önermiyorum. Kendim 150 TL'ye aldığım muadil bir şeffaf MagSafe kılıf kullanıyorum. Üstüne şansıma MagSafe animasyonu falan da çalışıyor kılıfın. Bir ara onun da incelemesi gelebilir. :)

> Bu zımbırtı tam olarak ne işe yarıyor? <
Eki Görüntüle 1970929
MagSafe Battery Pack'ın aslında bir powerbank olmadığını söylemek isterim. Bu ürün yanlış pazarlandığı için birçok kişi kendisinin bir powerbank olduğunu düşünüp ona göre yorum yapıyordu. Özellikle düşük kapasitesinden ötürü - yaklaşık 1460 mAh - haklı olarak insanlar bu nasıl powerbank falan diyordu. Öncelikle bu cihazla bir powerbank arasında ki temel farkı anlamak için şarj prensibine bakalım iki cihazında.

Bu gördüğünüz Anker'in 10.000 mAh kapasitesine sahip bir powerbanki. Kendisi MagSafe destekli adı altında satılıyor. Ancak aslında Apple tarafından üretilmeyen hiçbir aksesuar MagSafe destekli değil arkadaşlar. Apple bu özelliği üçüncü parti geliştiricilere açmadığı için iOS sadece Apple tarafından üretilmiş olan ürünleri tanıyor ve MagSafe özelliklerini kullandırıyor. Bu özellikler işte ısı yönetimi, şarj yönetimi, cihazın ürünü tanıyıp yazılımın içinde şarj seviyesini gösterme gibi şeyler. Haliyle bu tarz ürünler MagSafe özelliklerini kullanamadığı için telefon tarafından bir powerbank olarak görülüyor. Powerbank'ler ise telefonu şarjı kaç olursa olsun sürekli şarj etmeye çalışır. Herhangi bir şarj yönetimi olmaz bu cihazlar da ve sürekli tam güçte şarj etmeye çalışır. O mıknatıslar da sadece işte telefona yapışmasını sağlıyor başka bir işlevi yok yani.

Bu durum uzun vadede pil sağlığını da riske atan bir şey. Batarya sürekli şarj durumunda kaldığı için bu cihazlar bataryanıza bir nevi zarar veriyor. MagSafe Battery Pack'i bir powerbank'den ayıran şey işte tam olarak bu. Kendisi ısı ve şarj yönetimine sahip. Cihazınızı sürekli olarak şarj etmiyor, ısındığında ise şarjı hemen kesiyor. Bu arkadaş tıpkı bir batarya gibi davranıyor yani. Ek batarya olarak düşünebilirsiniz kendisini. Yani cihazınızın şarjı diyelim %100 ve siz bu cihazı taktınız kullanmaya başladınız öyle telefonunuzu. Telefon kendi bataryasından harcamak yerine bu cihazın bataryasını harcayacak. MagSafe sayesinde tıpkı bir batarya gibi davranabiliyor bu ürün.

Ve şarj hızı görece yavaş olduğu içinde bataryanızın yıpranmasını da engelliyor. Çünkü yüksek şarj hızları her ne kadar cazip olsa da bataryanın tüm kimyasını bozan da bir unsur. Birçok kişi bu ürünü bir powerbank zannettiği için yavaş şarj hızı ve düşük kapasitesini eleştiriyordu. Düşük kapasitesi konusunda ki yorumları haklı buluyorum. Her ne kadar kendisi bir powerbank olmasa da en azından 2000 mAh'ın üstünde bir kapasite sunabilirdi. 1460 mAh bence Mini kullanmıyorsanız Pro Max gibi devasa cihazlar için komik kalıyor. Gerçi Pro Max'i olan birisinin zaten bu ürünü satın almasına gerek yokta neyse.

Kısacası kendisi bir powerbank değil arkadaşlar, kendisi ek güç sunan bir ek batarya. Pil ömrünüzü koruması açısından da güzel düşünülmüş bir ürün. Tabii pazarlamasını yapamadıkları için başarısız oldu kendisi. Apple tam olarak ne olduğunu açıklamadığı için milletin buna bir powerbank gözüyle yaklaşması çok normal.

Ek olarak sadece 12 ve üstünde MagSafe özellikleri çalışıyor. iPhone 11 ve altı serilerde bir powerbank olmaktan öteye gidemiyor maalesef. Haliyle iPhone 11 kullanan birisi için işlevsiz bir ürün. Bu da kötü bir yanı kendisinin.


> Kendi Kullanıcı Deneyimim <
Bu ürün benim şu an vazgeçilmez aksesuarlarımdan birisi arkadaşlar. Bunun nedeni telefonumun pil sağlığının %82 olması. Öyle ki Instagram'a şarjım %100 girip 30 dakika video izlesem %91 ile çıkıyorum. Bu telefonu ilk aldığım zamanlar da maks %1-2 pilim gidiyordu Instagram'da 30 dakika takılsam. Alabildiğim ekran süresi eskiden 8-9 saat iken şu an 6-7 hatta bazen 5 saat falan oluyor. Bu durumda MagSafe Battery Pack imdadıma yetişiyor. Bu zımbırtıyla beraber pilim genellikle %80-90 arası takılıyor kendi şarjı bitene kadar. Böylece ekran süremde ciddi manada uzuyor. Telefonla uzun bir video görüşmesi yapacaksam bu arkadaşı takıyorum ve pilimin hızlıca tükenmesi tehditi ortadan kalkıyor.

Sadece bu da değil misal o gün telefonumu şarj etmeyi unuttuysam ve bu zımbırtı yanımdaysa takıyorum %90 civarına geliyor tekrardan telefonum. Bu benim için önemli zira gün içinde sürekli gerek sesli gerek görüntülü görüşme yaptığım için şarjımın dayanması gerekiyor. Tabii pili değiştirmek daha iyi bir çözüm lakin onun içinde en kötü %79'a falan düşmesini bekliyorum sağlığın.


Bu ekrandan şarj takibini de yapabiliyorsunuz kendisinin. Dediğim gibi pil sağlığım düşük olduğu için birçok farklı senaryoda benim için hayat kurtarıcı oldu kendisi. Eh tabii biraz daha yüksek bir kapasitesi olsa kendisini daha az sıklıkla şarj edebilsek daha iyi olurdu. O da Apple'ın cimriliği.

> Neden Satıştan Kaldırıldı? <
Apple bu ürünü geçen ay düzenlenen Wonderlust etkinliğinden sonra satıştan kaldırdı. Peki ama neden?
iPhone 15 ile bildiğiniz üzere 10 sene sonra ilk kez port değişikliği yapıldı. Type-C portuna geçiş yapıldığı için Apple birçok Lightning destekli aksesuarı satıştan kaldırdı kendi sitesinde. Bunun sebebi yeni aksesuarların da Type-C uyumlu olmalarını istemeleri. Haliyle MagSafe Battery Pack dahil birçok Lightning portuna sahip aksesuar ve ürünü satıştan kaldırdılar. Ancak bu demek değil ki MagSafe Battery Pack bir daha satılmayacak. Kendisi büyük ihtimalle Apple tarafından Type-C portu ile revize edilip tekrar satışa sunulacak. Yani ikinci nesli gelecek. Bu sefer düz beyaz değil de farklı renk seçenekleri ile gelebilir. Tabii ülkemiz de bu fiyatlar ile asla alınmayacağı için önemsiz bir detay olarak kalacak.

> Artı ve Eksiler <
+ Artılar- Eksiler
Pratik ve kompakt yapısıDüşük kapasite
MagSafe özellikleri sayesinde düzgün ısı ve şarj yönetimiGereksiz yüksek fiyatı
Birçok farklı kullanım senaryosu için hayat kurtarıcı olabilmesiTek renk seçeneği olması
iOS ile sağlam entegrasyonuMagSafe desteklemeyen cihazlarla uyumsuz olması (daha yavaş şarj ve şarj yüzdesini görememek gibi)

> Son Değerlendirme ve Kapanış <
Sonuç olarak güzel bir ürün mü? Evet. Gerçekten güzel düşünülmüş bir fikir var kendisinde. Hem powerbank gibi pil sağlığınızı riske atmıyor, hem de cihazınızın ekran süresine katkı sağlıyor. Çok aman aman bir ürün mü peki? Hayır. Olmasa da olur. Özellikle Pro Max veya Plus modellerini kullananlar için pek gerekli bir ürün değil. Daha çok 5.4 ve 6.1 inç kasalı MagSafe destekli iPhone'lar için üretilmiş gibi kendisi. Özellikle 12 Mini ve 13 Mini için çok iyi bir aksesuar bence. Ki asıl üretim amacı da Mini kullananlar pil sorunu çekmesin diye. Bakalım belki ikinci nesili daha büyük batarya kapasitesi ile gelebilir. Tabii yine de bu fiyatlarla asla alınmaz.

İncelemem buraya kadardı arkadaşlar. Ürüne illa bir puan vermek gerekirse 8/10 diyorum. 2 puanı düşük kapasite ve gereksiz fiyatından kırıyorum. En son sanırım 3200 TL gibi bir fiyatı vardı. Açıkçası bu ürün için değecek bir fiyat değil. Bu konuda objektif olmak durumundayım hediye gelse bile bana. Çakmalarını almanızı da tavsiye etmem asla. Piyasa da orijinale benzeyen 300-1000 TL arası fiyatlarda satılan birçok çakması bulunuyor. Bu çakma ürünler cihazınıza zarar verebileceği için o paralara orijinal kaliteli bir powerbank alın geçin derim.

Kendinize dikkat edin canlar, sevgiyle kalın, hoş çakalın. ❤️
Baştan sona kadar okudum elinize sağlık hocam. Gayet iyi olmuş. İOS kullanıcısı olmasamda okumak zevkliydi.
 
İsterseniz bu Ligthning portundan, isterseniz telefona bağlayıp kablosuz şarj edebiliyorsunuz kendisini. Hem telefon hem de bu arkadaş aynı anda şarj olabiliyor.
Bu arkadaşa bağlantı yapıp, telefonun batarya sistemini fazladan yormamak daha mantıklı.

Telefon kendi bataryasından harcamak yerine bu cihazın bataryasını harcayacak.
Bu ilginçmiş. Demek ki Apple cihazlarında şarj entegresinden anakarta direkt enerji yolu var. Batarya'ya uğranmıyor. E bataryaya uğranmıyor ise şarj olurken neden ısı hissediyoruz ya da pil sağlığımız eriyor? Yoksa bu durum sadece MagSafe - Kablosuz için mi geçerli?

Benim bölgemde 130 birim paraya satılıyor. Apple 15 Pro için batarya değişimini 150 dolar olarak belirlemişti. Eğer gerçekten ağır kullanıma destek gerekiyorsa tercih edilebilir, haricinde sanırım direkt batarya servisi alırdım. Yine de Apple ürünleri arasındaki iletişimin bu kadar iyi olmasına hayran kalıyorum.

Eline sağlık, emek vermiş göz nuru dökmüşsün. Çok güzel bir inceleme olmuş.
 
Gayet güzel inceleme olmuş. Bir iki bir şey ben eklemek isterim. Dün arkadaşım kullanırken birazcık ön inceleme yapma şansım oldu. iOS 17ye göre iPhone geçme ihtimalim olduğundan bu aksesuarlara bakınıyorum bende. Asıl söyleyeceğim şu ki: Bu ürün telefonu ısıtan bir ürün. Kablosuz şarj teknolojisi daha tam oturmamış bir teknoloji. Sadece Apple değil dünya genelinde böyle bence. Telefonu ısıtıyor olması bence ciddi bir sorun. Batarya sağlığını fazla etkileyen bir sorun. Kılıf üzerinden şarj yaparsanız eğer cidden hem kendisi hem telefon ciddi anlamda ısınıyor. Kılıfsız kimse o paraları verdiği bir telefona onu yapıştırmak istemez bence. Onun dışında cidden işlevsel bir ürün.
 
Merhaba dostlar. Bugün uzun bir zaman sonra ürün incelemesi yapacağım. En son 2 sene önce Lexar USB bellek incelemesi yapmıştım. O günden bu yana foruma ara verdiğim süreden ötürü ürün inceleyememiştim doğal olarak. Bugün yaklaşık 1 senedir kullandığım ve tek MagSafe aksesuarım olan bu zımbırtıyı inceleyeceğiz.

Öncelikle ürünü satın almadığımı, hediye olarak geldiğini belirtmek isterim. Haliyle para vermediğim bir ürün olduğu için kendisi hakkında biraz daha objektif konuşacağım. iPhone 15 etkinliği sonrası satıştan kaldırıldı. Bunun sebeplerine de konunun sonunda değineceğim. Neyse fazla uzatmadan başlayalım.

> Ürünün Tasarımı <
Bilenler bilir; Apple'ın çok fahiş fiyattan sattığı bataryalı kılıfları vardı bir aralar.
Bu ürün bana göre en gereksiz Apple ürünlerinden birisiydi. Fiyatını geçtim (2018 yılında 999 TL'den satılıyordu), telefonu kalınlaştırdığı için ergonomik açıdan fecaatti. Yani düşünün bunu taktınız telefonunuz şarj oldu iyi güzel ama şarjınız dolduktan sonra bir anlamı kalmıyordu. Boşuna cihazınızın arkasında kocaman bir çıkıntı taşıyordunuz. Yani kullanımı pek pratik olan bir ürün değildi. Bu gibi sebeplerden globalde de pek beğenilmedi.

İşte iPhone 12 ile beraber cihazın arkasına yerleştirilen mıknatıslarla beraber, Apple bu gördüğünüz küçük garip beyaz zımbırtıyı piyasaya sürdü. Yukarıda ki kılıftan size tanıdık geliyor olmalı tasarımı. Evet bu arkadaş o kılıfın batarya kısmının ayrılmış hali. Ve kullanımı bu sefer çok ama çok daha pratik. Çünkü kendisi bir MagSafe aksesuarı.

Bilmeyenler için MagSafe yıllardır Apple tarafından kullanılan bir mıknatıslı kablosuz şarj teknolojisi. İlk olarak MacBook'lar da kullanılan, daha sonra da Apple Watch ve iPhone gibi diğer cihazlarına da yayılan ikonik bir özellik. iPhone 12'den itibaren tüm iPhone'ların arka cam panelinin altında daire şeklinde sıra sıra mıknatıslar bulunuyor. Bu mıknatıslar sayesinde cihazın arkasına ister birinci parti ister üçüncü parti fark etmez istediğiniz her zımbırtıyı takabiliyorsunuz.

Bu kısa bilgilendirmeyi yaptığımıza göre ürüne dönelim. Kendisi MagSafe destekli yani iPhone 12'den itibaren tüm cihazların arkasına yapışıp çıkartılabilen bir aksesuar. Bu da onu bataryalı kılıfa göre çok daha pratik hale getiriyor. Kullanmak istemediğiniz de kendisini çıkartıp bir köşeye fırlatabiliyorsunuz. Tabii bu kadar pahalı bir ürünü fırlatmayın yine de siz. 🥶

Cihazın telefona yapıştığı kısım tam olarak böyle duruyor. Yukarıda gördüğünüz dairenin içinde sıra sıra küçük mıknatıslar bulunuyor. Altında ki yerde ise ürünü dengelemek için büyük bir mıknatıs var. Bu kısım kauçuk ve kadife karışımı ne olduğunu çözemediğim bir yapıya sahip. Bu sayede cihazınızı çizme gibi bir riski de yok. Kaliteli hissettiren bir materyal olduğunu belirteyim.

Ürünün alt kısmında ise küçük bir LED gösterge ve Lightning portu yer alıyor. İsterseniz bu Ligthning portundan, isterseniz telefona bağlayıp kablosuz şarj edebiliyorsunuz kendisini. Hem telefon hem de bu arkadaş aynı anda şarj olabiliyor. LED gösterge turuncu ve yeşil olmak üzere iki ayrı renkte yanıyor. Yeşil yanıyorsa şarjı tam, turuncu yanıyorsa şarjı %100'den az demek anlamına geliyor. Şarj ederken de aynı şekil turuncu yanıyor ama 2-3 saniye içerisinde sönüyor bu ışık.

Telefonumun üstünde fotoğrafını çekemeyeceğim için örnek teşkil etmesi açısında bu görseli bırakıyorum sizlere. iPhone 12 Pro'nun üstünde böyle gözüküyor. Telefonu kalınlaştırıyor mu yine? Evet ama en azından işiniz bittiğinde çıkarıp çantanıza veya cebinize koyabiliyorsunuz. Sürekli sizinle gelmek zorunda değil. Ve yine de ergonomiyi o kadar bozmuyor. Tabii kullandığınız kılıf kalın bir kılıfsa bozabilir de. Ben şeffaf MagSafe kılıf ile kullanıyorum. İşim bitince çıkardığım için pek bir rahatsızlık vermiyor.

Kılıf meselesine değinmek isterim kılıf demişken. Bu ürünü kullanacaksanız mutlaka bir MagSafe destekli kılıfa da ihtiyacınız var. MagSafe olmayan kılıflarda cihazın kendi mıknatıslarıyla arada bir tabaka oluştuğu için tutunamıyor asla. MagSafe kılıflar orijinalini almanıza gerek yok. İnternette mıknatısları güçlü olan daha uygun fiyatlı kılıflar da mevcut. Apple'ın kılıfları zaten bana biraz para tuzağı olarak geldiği için pek önermiyorum. Kendim 150 TL'ye aldığım muadil bir şeffaf MagSafe kılıf kullanıyorum. Üstüne şansıma MagSafe animasyonu falan da çalışıyor kılıfın. Bir ara onun da incelemesi gelebilir. :)

> Bu zımbırtı tam olarak ne işe yarıyor? <
Eki Görüntüle 1970929
MagSafe Battery Pack'ın aslında bir powerbank olmadığını söylemek isterim. Bu ürün yanlış pazarlandığı için birçok kişi kendisinin bir powerbank olduğunu düşünüp ona göre yorum yapıyordu. Özellikle düşük kapasitesinden ötürü - yaklaşık 1460 mAh - haklı olarak insanlar bu nasıl powerbank falan diyordu. Öncelikle bu cihazla bir powerbank arasında ki temel farkı anlamak için şarj prensibine bakalım iki cihazında.

Bu gördüğünüz Anker'in 10.000 mAh kapasitesine sahip bir powerbanki. Kendisi MagSafe destekli adı altında satılıyor. Ancak aslında Apple tarafından üretilmeyen hiçbir aksesuar MagSafe destekli değil arkadaşlar. Apple bu özelliği üçüncü parti geliştiricilere açmadığı için iOS sadece Apple tarafından üretilmiş olan ürünleri tanıyor ve MagSafe özelliklerini kullandırıyor. Bu özellikler işte ısı yönetimi, şarj yönetimi, cihazın ürünü tanıyıp yazılımın içinde şarj seviyesini gösterme gibi şeyler. Haliyle bu tarz ürünler MagSafe özelliklerini kullanamadığı için telefon tarafından bir powerbank olarak görülüyor. Powerbank'ler ise telefonu şarjı kaç olursa olsun sürekli şarj etmeye çalışır. Herhangi bir şarj yönetimi olmaz bu cihazlar da ve sürekli tam güçte şarj etmeye çalışır. O mıknatıslar da sadece işte telefona yapışmasını sağlıyor başka bir işlevi yok yani.

Bu durum uzun vadede pil sağlığını da riske atan bir şey. Batarya sürekli şarj durumunda kaldığı için bu cihazlar bataryanıza bir nevi zarar veriyor. MagSafe Battery Pack'i bir powerbank'den ayıran şey işte tam olarak bu. Kendisi ısı ve şarj yönetimine sahip. Cihazınızı sürekli olarak şarj etmiyor, ısındığında ise şarjı hemen kesiyor. Bu arkadaş tıpkı bir batarya gibi davranıyor yani. Ek batarya olarak düşünebilirsiniz kendisini. Yani cihazınızın şarjı diyelim %100 ve siz bu cihazı taktınız kullanmaya başladınız öyle telefonunuzu. Telefon kendi bataryasından harcamak yerine bu cihazın bataryasını harcayacak. MagSafe sayesinde tıpkı bir batarya gibi davranabiliyor bu ürün.

Ve şarj hızı görece yavaş olduğu içinde bataryanızın yıpranmasını da engelliyor. Çünkü yüksek şarj hızları her ne kadar cazip olsa da bataryanın tüm kimyasını bozan da bir unsur. Birçok kişi bu ürünü bir powerbank zannettiği için yavaş şarj hızı ve düşük kapasitesini eleştiriyordu. Düşük kapasitesi konusunda ki yorumları haklı buluyorum. Her ne kadar kendisi bir powerbank olmasa da en azından 2000 mAh'ın üstünde bir kapasite sunabilirdi. 1460 mAh bence Mini kullanmıyorsanız Pro Max gibi devasa cihazlar için komik kalıyor. Gerçi Pro Max'i olan birisinin zaten bu ürünü satın almasına gerek yokta neyse.

Kısacası kendisi bir powerbank değil arkadaşlar, kendisi ek güç sunan bir ek batarya. Pil ömrünüzü koruması açısından da güzel düşünülmüş bir ürün. Tabii pazarlamasını yapamadıkları için başarısız oldu kendisi. Apple tam olarak ne olduğunu açıklamadığı için milletin buna bir powerbank gözüyle yaklaşması çok normal.

Ek olarak sadece 12 ve üstünde MagSafe özellikleri çalışıyor. iPhone 11 ve altı serilerde bir powerbank olmaktan öteye gidemiyor maalesef. Haliyle iPhone 11 kullanan birisi için işlevsiz bir ürün. Bu da kötü bir yanı kendisinin.


> Kendi Kullanıcı Deneyimim <
Bu ürün benim şu an vazgeçilmez aksesuarlarımdan birisi arkadaşlar. Bunun nedeni telefonumun pil sağlığının %82 olması. Öyle ki Instagram'a şarjım %100 girip 30 dakika video izlesem %91 ile çıkıyorum. Bu telefonu ilk aldığım zamanlar da maks %1-2 pilim gidiyordu Instagram'da 30 dakika takılsam. Alabildiğim ekran süresi eskiden 8-9 saat iken şu an 6-7 hatta bazen 5 saat falan oluyor. Bu durumda MagSafe Battery Pack imdadıma yetişiyor. Bu zımbırtıyla beraber pilim genellikle %80-90 arası takılıyor kendi şarjı bitene kadar. Böylece ekran süremde ciddi manada uzuyor. Telefonla uzun bir video görüşmesi yapacaksam bu arkadaşı takıyorum ve pilimin hızlıca tükenmesi tehditi ortadan kalkıyor.

Sadece bu da değil misal o gün telefonumu şarj etmeyi unuttuysam ve bu zımbırtı yanımdaysa takıyorum %90 civarına geliyor tekrardan telefonum. Bu benim için önemli zira gün içinde sürekli gerek sesli gerek görüntülü görüşme yaptığım için şarjımın dayanması gerekiyor. Tabii pili değiştirmek daha iyi bir çözüm lakin onun içinde en kötü %79'a falan düşmesini bekliyorum sağlığın.


Bu ekrandan şarj takibini de yapabiliyorsunuz kendisinin. Dediğim gibi pil sağlığım düşük olduğu için birçok farklı senaryoda benim için hayat kurtarıcı oldu kendisi. Eh tabii biraz daha yüksek bir kapasitesi olsa kendisini daha az sıklıkla şarj edebilsek daha iyi olurdu. O da Apple'ın cimriliği.

> Neden Satıştan Kaldırıldı? <
Apple bu ürünü geçen ay düzenlenen Wonderlust etkinliğinden sonra satıştan kaldırdı. Peki ama neden?
iPhone 15 ile bildiğiniz üzere 10 sene sonra ilk kez port değişikliği yapıldı. Type-C portuna geçiş yapıldığı için Apple birçok Lightning destekli aksesuarı satıştan kaldırdı kendi sitesinde. Bunun sebebi yeni aksesuarların da Type-C uyumlu olmalarını istemeleri. Haliyle MagSafe Battery Pack dahil birçok Lightning portuna sahip aksesuar ve ürünü satıştan kaldırdılar. Ancak bu demek değil ki MagSafe Battery Pack bir daha satılmayacak. Kendisi büyük ihtimalle Apple tarafından Type-C portu ile revize edilip tekrar satışa sunulacak. Yani ikinci nesli gelecek. Bu sefer düz beyaz değil de farklı renk seçenekleri ile gelebilir. Tabii ülkemiz de bu fiyatlar ile asla alınmayacağı için önemsiz bir detay olarak kalacak.

> Artı ve Eksiler <
+ Artılar- Eksiler
Pratik ve kompakt yapısıDüşük kapasite
MagSafe özellikleri sayesinde düzgün ısı ve şarj yönetimiGereksiz yüksek fiyatı
Birçok farklı kullanım senaryosu için hayat kurtarıcı olabilmesiTek renk seçeneği olması
iOS ile sağlam entegrasyonuMagSafe desteklemeyen cihazlarla uyumsuz olması (daha yavaş şarj ve şarj yüzdesini görememek gibi)

> Son Değerlendirme ve Kapanış <
Sonuç olarak güzel bir ürün mü? Evet. Gerçekten güzel düşünülmüş bir fikir var kendisinde. Hem powerbank gibi pil sağlığınızı riske atmıyor, hem de cihazınızın ekran süresine katkı sağlıyor. Çok aman aman bir ürün mü peki? Hayır. Olmasa da olur. Özellikle Pro Max veya Plus modellerini kullananlar için pek gerekli bir ürün değil. Daha çok 5.4 ve 6.1 inç kasalı MagSafe destekli iPhone'lar için üretilmiş gibi kendisi. Özellikle 12 Mini ve 13 Mini için çok iyi bir aksesuar bence. Ki asıl üretim amacı da Mini kullananlar pil sorunu çekmesin diye. Bakalım belki ikinci nesili daha büyük batarya kapasitesi ile gelebilir. Tabii yine de bu fiyatlarla asla alınmaz.

İncelemem buraya kadardı arkadaşlar. Ürüne illa bir puan vermek gerekirse 8/10 diyorum. 2 puanı düşük kapasite ve gereksiz fiyatından kırıyorum. En son sanırım 3200 TL gibi bir fiyatı vardı. Açıkçası bu ürün için değecek bir fiyat değil. Bu konuda objektif olmak durumundayım hediye gelse bile bana. Çakmalarını almanızı da tavsiye etmem asla. Piyasa da orijinale benzeyen 300-1000 TL arası fiyatlarda satılan birçok çakması bulunuyor. Bu çakma ürünler cihazınıza zarar verebileceği için o paralara orijinal kaliteli bir powerbank alın geçin derim.

Kendinize dikkat edin canlar, sevgiyle kalın, hoş çakalın. ❤️
Batarya gibi davranabildiğini bu yazı sayesinde öğrendim. Gayet işlevsel bir cihazmış aslına bakacak olursak. Fiyatı yüzünden alınmaz. O paraya Apple servislerinde orijinal pil değişimi yapıyorlar. Yani size geldiği gibi hediye gelirse kullanılır onun dışında para verip alınmaz.
 
Bu arkadaşa bağlantı yapıp, telefonun batarya sistemini fazladan yormamak daha mantıklı.
Bende öyle yapıyorum genellikle. İşim bittiğinde kendisini şarja takıyorum. 20W adaptör ile kısa sürede tekrar %100 oluyor zaten. 5W adaptör ile MagSafe şarj standı görevi de görebiliyor. 20W ile şarj olurken telefonu takınca üstüne ciddi manada ısınıyor malum batarya da ısıyı sevmez.
Bu ilginçmiş. Demek ki Apple cihazlarında şarj entegresinden anakarta direkt enerji yolu var. Batarya'ya uğranmıyor. E bataryaya uğranmıyor ise şarj olurken neden ısı hissediyoruz ya da pil sağlığımız eriyor? Yoksa bu durum sadece MagSafe - Kablosuz için mi geçerli?
Bunun sebebinin yüksek şarj hızları olduğunu düşünüyorum. Kablosuz teknolojisinde henüz çok yüksek hızlara çıkılmamasının altında yatan sebepte bu. Apple bir zamanlar AirPower diye her tarafında bobin olan bir kablosuz şarj standı çıkarmak istedi başaramadı ısı yönetimi yüzünden. Kablosuz şarj da 7.5W falan bile ciddi manada ısınmaya sebep olabiliyor.

Şu bir gerçek ki batarya ısıyı sevmiyor. Kablosuz veya kablolu hızlı şarjın batarya üstünde her türlü olumsuz etkileri var. Ya hızlı şarj kullanıp bataryanı hızlı şarj edecek ama sağlığından feragat edeceksin ya da yavaş şarj edip kafayı sıyıracaksın ama pil sağlığını koruyacaksın. Ortasını bulabilseler keşke bir.
Gayet güzel inceleme olmuş. Bir iki bir şey ben eklemek isterim. Dün arkadaşım kullanırken birazcık ön inceleme yapma şansım oldu. iOS 17ye göre iPhone geçme ihtimalim olduğundan bu aksesuarlara bakınıyorum bende. Asıl söyleyeceğim şu ki: Bu ürün telefonu ısıtan bir ürün. Kablosuz şarj teknolojisi daha tam oturmamış bir teknoloji. Sadece Apple değil dünya genelinde böyle bence. Telefonu ısıtıyor olması bence ciddi bir sorun. Batarya sağlığını fazla etkileyen bir sorun. Kılıf üzerinden şarj yaparsanız eğer cidden hem kendisi hem telefon ciddi anlamda ısınıyor. Kılıfsız kimse o paraları verdiği bir telefona onu yapıştırmak istemez bence. Onun dışında cidden işlevsel bir ürün.
Evet ısınıyor kendisi ama en azından ısı yönetimi olduğu için telefon soğuyana kadar şarjı kesiyor böylece cihazı da koruyor. Isındığında bana "iPhone'nuz sıcaklık sebebiyle şarjı durdurdu" tarzı bir bildirim yolluyor. Yaz aylarında havalar da çok sıcak olduğundan bu bildirimi sıklıkla görmem harici bir sorun yaşamıyordum. Şu an ciddi manada soğuduğu için havalar bu bildirimi artık görmüyorum pek. Biraz ortam etkisi de var.

Umarım şu ısı sorununu çözebilirler kablosuz teknolojisinde. Zamanında bu yüzden AirPower gibi bir proje iptal oldu. Her tarafında bobinler olan, cihazı neresine koyarsanız koyun şarj eden bir kablosuz stand geliştirmek istedi Apple ama aşırı ısı yüzünden askıya alındı proje.

Bir de ek olarak ben iOS 16 kullanıyorum. iOS 17 ısı sorunları sebebiyle geçmedim. Telefon ev ortamında ılık, dışarıda buz gibi çalışıyor.
 
Bunun sebebinin yüksek şarj hızları olduğunu düşünüyorum. Kablosuz teknolojisinde henüz çok yüksek hızlara çıkılmamasının altında yatan sebepte bu. Apple bir zamanlar AirPower diye her tarafında bobin olan bir kablosuz şarj standı çıkarmak istedi başaramadı ısı yönetimi yüzünden. Kablosuz şarj da 7.5W falan bile ciddi manada ısınmaya sebep olabiliyor.
Mesela bilgisayardan bunu yazarken yanımda şu an 15 Pro şarj oluyor. 20W adaptör ve Type-C ile ancak buz gibi. Şarj dakikada 2 puan artıyor. Şu an da ısınması lazım eğer şarj sürati ile alakası olsa. Bence olay bataryanın aynı anda hem kullanılıp, hem şarj edilmesinden kaynaklı.

AGM araç aküleri de üzerlerindeki enerji yüksek miktarlarda çekildiğinde ısınır direkt. E bir yerden de alternatör şarj ettiğinde aracı bile yakar. Aynı mantık burada da çalışıyor olabilir.

Sistem algoritması muhtemelen şöyle;

Şarj takılı -> Bataryayı şarj et -> Sistem sıcaklığını kontrol et -> Düşük mü? (Evet) -> İşlemci tam güç konumuna geçti. İşlemci tam güçte bir taraftan 8.5 Watt (A16) çekerken bir taraftan da entegre 20 Watt şarj için zorluyor. Termal sınır fazlası ile aşılıyor.
 
Bende öyle yapıyorum genellikle. İşim bittiğinde kendisini şarja takıyorum. 20W adaptör ile kısa sürede tekrar %100 oluyor zaten. 5W adaptör ile MagSafe şarj standı görevi de görebiliyor. 20W ile şarj olurken telefonu takınca üstüne ciddi manada ısınıyor malum batarya da ısıyı sevmez.

Bunun sebebinin yüksek şarj hızları olduğunu düşünüyorum. Kablosuz teknolojisinde henüz çok yüksek hızlara çıkılmamasının altında yatan sebepte bu. Apple bir zamanlar AirPower diye her tarafında bobin olan bir kablosuz şarj standı çıkarmak istedi başaramadı ısı yönetimi yüzünden. Kablosuz şarj da 7.5W falan bile ciddi manada ısınmaya sebep olabiliyor.

Şu bir gerçek ki batarya ısıyı sevmiyor. Kablosuz veya kablolu hızlı şarjın batarya üstünde her türlü olumsuz etkileri var. Ya hızlı şarj kullanıp bataryanı hızlı şarj edecek ama sağlığından feragat edeceksin ya da yavaş şarj edip kafayı sıyıracaksın ama pil sağlığını koruyacaksın. Ortasını bulabilseler keşke bir.

Evet ısınıyor kendisi ama en azından ısı yönetimi olduğu için telefon soğuyana kadar şarjı kesiyor böylece cihazı da koruyor. Isındığında bana "iPhone'nuz sıcaklık sebebiyle şarjı durdurdu" tarzı bir bildirim yolluyor. Yaz aylarında havalar da çok sıcak olduğundan bu bildirimi sıklıkla görmem harici bir sorun yaşamıyordum. Şu an ciddi manada soğuduğu için havalar bu bildirimi artık görmüyorum pek. Biraz ortam etkisi de var.

Umarım şu ısınma sorununu çözebilirler kablosuz teknolojisinde. Zamanında bu yüzden AirPower gibi bir proje iptal oldu. Her tarafında bobinler olan, cihazı neresine koyarsanız koyun şarj eden bir kablosuz stant geliştirmek istedi Apple ama aşırı ısı yüzünden askıya alındı proje.

Bir de ek olarak ben iOS 16 kullanıyorum. iOS 17 ısı sorunları sebebiyle geçmedim. Telefon ev ortamında ılık, dışarıda buz gibi çalışıyor.

Airpower dediğiniz gibi bir cihazı Xiaomi tarafı üretti. Üzerinde tek bir kablosuz şarj modülü var ve içinde hareket ediyor. Tam noktasını bulduğu için minimum kayıp ile yapıyor bu işi. Hatta üstüne 2 3 cihaz koyarsanız, birinin şarj işlemi bitince diğerine geçerek hepsini şarj ediyor.
 
Airpower dediğiniz gibi bir cihazı Xiaomi tarafı üretti. Üzerinde tek bir kablosuz şarj modülü var ve içinde hareket ediyor. Tam noktasını bulduğu için minimum kayıp ile yapıyor bu işi. Hatta üstüne 2 3 cihaz koyarsanız, birinin şarj işlemi bitince diğerine geçerek hepsini şarj ediyor.
Apple'ın yapmak istediği şey çok daha farklı hocam.
1696953387074.png

Bu resimde ki Airpower'a ait bir prototip. İçinde birden fazla bobin ve devre var. Ve bu cihazın üstüne koyduğunuz tüm cihazlar aynı anda aynı güçte şarj olacaklardı. Böyle bir cihazın haliyle ısınmaması mucize olurdu. Ki öyle olmadı aşırı ısınma nedeniyle rafa kaldırıldı. Isı dağılımı işini çözemedi Apple.
 
Apple'ın yapmak istediği şey çok daha farklı hocam.
Eki Görüntüle 1973075
Bu resimde ki Airpower'a ait bir prototip. İçinde birden fazla bobin ve devre var. Ve bu cihazın üstüne koyduğunuz tüm cihazlar aynı anda aynı güçte şarj olacaklardı. Böyle bir cihazın haliyle ısınmaması mucize olurdu. Ki öyle olmadı aşırı ısınma nedeniyle rafa kaldırıldı. Isı dağılımı işini çözemedi Apple.
Bu da mantıklı hocam ama onun yerine gayet güzel bir alternatif.
 

Geri
Yukarı