Apple neden çok cimri?

Diğerlerinde ne değişiyor?
Apple inovasyonuyla çok önplana çıkmış bir firma pek çok ürününün taklit edildiğini görebilirsiniz. Maalesef son 3-4 jenerasyondur 120 Hz dışında göze çarpan bir değişime denk gelmedim. Apple kullanan büyük bir kitle elindeki cihazın neler yapabildiğinden habersiz. Otomasyonlar,kestirmeler,ekosistem artıları hiçbirinden haberleri yok. Düz elma logosu için alan çok insan var. Gücüm var,param var hesabı. Apple da tabiri caizse bu kadar koyunu bulmuşken kar marjını yüklüyor da yüklüyor. Ürünler maliyetinin çok çok üstüne satılıyor.

Bence IOS'un da stabilite dışında çok bir esprisi kalmadı. MacBook'da Swift projelerim olmasa ben şu an Android tarafına geçerim şahsen.

Apple inovasyonuyla çok ön plana çıkmış bir firma pek çok ürününün taklit edildiğini görebilirsiniz. Maalesef son 3-4 jenerasyondur 120 Hz dışında göze çarpan bir değişime denk gelmedim. Apple kullanan büyük bir kitle elindeki cihazın neler yapabildiğinden habersiz. Otomasyonlar, kestirmeler, ekosistem artıları hiçbirinden haberleri yok. Düz elma logosu için alan çok insan var. Gücüm var, param var hesabı.
TR'deki kişi yatırım gözüyle bakıp uzun süre kullanıyor. Bu seneye kadar Andorid cihazlar 2 sene güncelleme alıyordu. Yurt dışında ise kişi 100 doların hesabını pek yapmıyor.

TR'deki kişi yatırım gözüyle bakıp uzun süre kullanıyor. Bu seneye kadar Andorid cihazlar 2 sene güncelleme alıyordu. Yurt dışında ise kişi 100 doların hesabını pek yapmıyor.
Hocam yanlış anlamayın ama bu paralar çok absürt. Kalkıp da cebinizde taşıyacağınız bir telefona 100 bin lira vermek çok uçuk bir para. (Son modelden bahsediyorum,1TB)

Değer kaybetmeme konusu kesinlikle doğru, bir yatırım aracı gibi oldu bu cihazlar cidden. Samsung piyasası bu kadar canlı değil mesela. Yatırım için alan adama bir şey diyemem.

Yurt dışı fiyatının aynı olması dışında problem yok. Apple prestij kimliğine güvenerek kullanıcılarına çok acımasız davranıyor. Apple ekosistemindeyim ve markayı seviyorum ama en basitinden örnek vermek gerekirse Macbook'da çıkma parça kullanamıyorsunuz çünkü her parça Logicboard'da uygun olarak kendi üzerinde çiple geliyor. Fiyat politikaları agresif ve 2 sene öncesindeki sıçrama sonrasında çok etkili gitmiyorlar bence. M1'ler devrimseldi ama AMD 7. nesilde U serisi ile verimlilikte yetişti. iPhone 13 serisi ise aşırı derecede başarılıydı rakiplerine göre ama 14 veya 15'te benzeri olmadı.
Yurt dışı fiyatı aynı olsa da S23 Ultra yine rakibi hocam. Ap*le denilen firma sadece bilinçsiz kullanıcıyı sömürüyor. "Bak iP*one aldım", "Abi iP*one be!" diyenler alıyor ülkemizde. Halbuki yapabildiği çoğu şeyi diğer telefonlar hep yapıyordu. Samsung 8K video çekimini yıllar önce getirdi, Ap*le bunu belki birkaç yıl daha eklemezdi. Type-C mesela yeni geldi, Lightning kabloya zorladılar bunca sene Type-C gibi bir devrimsel icat varken. Mac cihazlarda oyun bile oynanamıyor mesela, oyun oynamak isteyen alamaz. Çok kısıtlıyor aktif kullanıcıları.

Hocam yanlış anlamayın ama bu paralar çok absürt. Kalkıp da cebinizde taşıyacağınız bir telefona 100 bin lira vermek çok uçuk bir para. (Son modelden bahsediyorum,1TB)
Bende öyle düşünüyorum ama bu konuda Apple'ı suçlamıyorum. Vergi sistemi ortada. Samsung'da cihazlarını özel fiyatlandırmayla satıyor satabilmek için. iPhone'a 70 bin üstü veren çıkar ama kimse gidip S23 Ultra'ya o parayı vermez.

Yurt dışı fiyatı aynı olsa da S23 Ultra yine rakibi hocam. Ap*le denilen firma sadece bilinçsiz kullanıcıyı sömürüyor. "Bak iP*one aldım", "Abi iP*one be!" diyenler alıyor ülkemizde. Halbuki yapabildiği çoğu şeyi diğer telefonlar hep yapıyordu. Samsung 8K video çekimini yıllar önce getirdi, Ap*le bunu belki birkaç yıl daha eklemezdi. Type-C mesela yeni geldi, Lightning kabloya zorladılar bunca sene Type-C gibi bir devrimsel icat varken. Mac cihazlarda oyun bile oynanamıyor mesela, oyun oynamak isteyen alamaz. Çok kısıtlıyor aktif kullanıcıları.
Mac cihazları oyun oynamak isteyen insanlar tercih etmiyor. Mac kullanıcıları iPhone kullanıcılarına göre daha bilinçli. Genelde Swift ile uğraşan ve ağırlıktan tasarruf edip pilden kazanmak isteyen kullanıcılara hitap ediyor. Mac ve MacBooklar. 8K meselesine biraz değineyim evet çekim yapabiliyordun ama FPS stabil değildi. Optimizasyon da bir o kadar önemli. Bakıyorsun kağıt üstünde verilerde daha önde olan Samsung orta ışıklandırılmış ortamda Apple'dan daha kötü çekim yapıyor.

Apple silicon ile şu an GPU performansıda güzel bir artış yakaladı. CS'de falan 65-70 FPS gibi değerler alıyorsun. Apple zaten bu sektöre girme niyetinde pazar büyük oyun kısmında.

Hiç düşünmeyen, markanın kölesi olmuş insanlar daha ilk dakikalarında satın aldıkları için umursamıyorlar.
Kanka şimdi markaların yaptıkları mantıklı bende apple olsam böyle yaparım şarj aletini kaldırdı kutulardan milletin sesi çıkmadı.
Yani marka köpeği insanlara böyle yapıcaksın elinde birşey kalmayınca anlıyıcaklar, bugün apple dolandırmasa yarın başka bir firma dolandırıcak bari appleye gitsin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı