İnceleme Apple USB-C DAC

Merhaba arkadaşlar!
İlk ses ile ilgili aldığım cihazın incelemesini yapıyorum.
Hazırsanız başlayalım.

Apple USB-C 3.5mm Headphone Jack Adapter (USB DAC)

31-pnZBRKJL._AC_SY350_.jpg maxresdefault.jpg

İlk olarak demek istediğim, bu alet çok ama çok küçük. Tahmin ettiğinizden daha da küçük olabilir. Kutunun boyutu 7 cm. DAC'în ise 8cm.
İkinci olarak, bu DAC, odyofil dünyasında çok popüler fiyatı ve sesi açısından.

İncelemeye başlamadan önce size DAC nedir onu anlatmak istiyorum.

DAC(Digital-Analog Converter) [Dijital-Analog Dönüştürücü]

Farkında olmasanız bile telefonunuzda bile bir DAC/AMP vardır aslında. Fakat hiçbir zaman telefon içinde gelen DAC/AMP, dedicated yani harici DAC/AMP'lere karşı kafa tutamaz (Hi-Res sertifikası olan telefonlar istisnadır)

DAC, Schiit Magni 3 gibi RCA gerektiren amfiler için gereklidir [Buraya yine bir istisna daha koyuyorum, eğer bilgisayarınızın çıkışı iyi ise DAC gerekmez, ancak iyi değilse ses kalitesini arttırmak için gereklidir].

Şimdi gelelim özelliklere;

Sampling ve Çözünürlük = 16bit/24bit, 44kHz/48kHz
Çıkış = 1Vrms
Fiyat = 89TL

Ben ses açısından biraz beklerdim şahsen. Ancak bu da yine kötü değil.
Tabii ki bir MQA destekli şarkıyı son kalitede dinleyemezsiniz ancak yine 1411kbps şarkıları rahatça dinleyebilirsiniz.

Bu DAC benim telefonumda çok sesli çalışmadı [Android telefonlarda normal], bu yüzden USB Audio Player Pro kullanıyorum. Hem ileride MQA destekli bir DAC alındığında o DAC'i destekliyor, hem de bit-perfect ile donanımdan direk ses kontrolü yapabiliyorsunuz. Yazılımın fiyatı 60TL, Trial versiyonu mevcut. USB Audio Player Pro açıkken Apple Music/Spotify kullanamazsınız, ses bozulur. Tidal ve Qobuz gibi servisleri bağlayabilirsiniz.

Benim telefonumda Hi-Res şarkı olmadığı için 256kbps M4A şarkılarla test ettiğim zaman, 100% sesteyken 2 tık aşağı indirme gereği duyuyorum çünkü biraz sesli.

Not: Bu DAC'in çıkış voltajı biraz düşük olduğu için bunu sadece verimli IEM ve düşük empedanslı kulaklıklarda kullanırsanız iyi performans alırsınız.
Mesela bir KZ ZS10 Pro veya SHP9500 ile kullanırsanız, gayet iyi ses alırsınız.

Verdiğim puan: 8/10
Bu fiyata alabileceğiniz en iyi başlangıç DAC/AMP olabilir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bit ve KHz olarak bakmayın çipin kalitesi önemli.

Telefondaki ses çipini Huawei üretiyor diye biliyorum Histen ses efektleri için geliştirilmiş 6 çekirdekli bir ses çipi işini gayet iyi yapıyor.

Kulaklıkda ki ses çipini Bestechnic üretiyor ses çipleri ve kablosuz BT yonga setleri üretiyorlar.
Ekli listede ki firmalarla ortaklıkları falan varmış.

Screenshot_20231216_232646.jpg

Telefondaki ses çipini Huawei üretiyor diye biliyorum histen ses efektleri için geliştirilmiş bir ses çipi işini gayet iyi yapıyor.
Kulaklıkda ki ses çipini bestechnic üretiyor ses çipleri ve kablosuz BT yonga setleri üretiyorlar.
Ekli listede ki firmalarla ortaklıkları falan varmış.

Eki Görüntüle 2055289

Umarım demek istediğimi yanlış anlamamışsınızdır demek istediğim bit ve KHz bakarak kalite anlaşılmaz hatta ses grafiğine baksanız bile sesin çok az kısmını anlarsınız aynı şuna benzetebilirim yemeğin içerisinde kullanılan malzeme ve tadına bakmak ses grafiği kullanılan malzeme tadına bakma ise cihazın verdiği ses kalitesidir :)

Umarım demek istediğimi yanlış anlamamışsınızdır demek istediğim bit ve KHz bakarak kalite anlaşılmaz hatta ses grafiğine baksanız bile sesin çok az kısmını anlarsınız aynı şuna benzetebilirim yemeğin içerisinde kullanılan malzeme ve tadına bakmak ses grafiği kullanılan malzeme tadına bakma ise cihazın verdiği ses kalitesidir :)

Arşivimde ki 24 bit parçaları kıyasladığımda şöyle bir şey sunabilirim.

Elimde ibasso Dc03 dac/amp mevcut Kz X HBB PR2 kulaklıklık ile hem dac/amp hemde telefonda ki ses çipinin performansını kıyasladığımda bir fark göremiyorum.
Birtane de Sony MDR-XB50AP mevcut karakteri bass ağırlıklı olsa da eko tepkisi iyi bir kulaklık yine bunlada fark yok.
Sennheiser, Sony, Philips fidellio, Kz, 1More, Anker, JBL gibi seri kulaklıkları denemiş ve kullanmış birisi olarak yorum yaparsam ses karakteri Sennheiser' e çok benziyor Huawei CM-Q3' ün ama bir tık kalın basslara sahip.
Huawei kulaklıkda Hi-res logosu var gerçi pazar kulaklığında da görebilirsin ama sertifikiya aldıkları japon audiyo' a bakarsan Sennheiser gibi bir çok marka içinde sertifika verdiklerini görebilirsin.

Son düzenleme:
Size bir soru sormak istiyorum bir cihazın iyi olup olmadığını nasıl anlarız? @Patrick_Yıldız

1- Muadilleri ile kıyaslayabilirsin.

2- Malzeme kalitesine bakabilirsin.

3- Performansına bakabilirsin ama bu kişiye göre değişir yani herkesin cihazdan beklentileri zevkleri aynı değildir örneğin Sony kulaklığı ele alırsam bu kulaklığı sevmeyenlerde var extra bass deniyor ama kirli bir bass değil gayet derin, temiz ve zengin yanlız insanlar kirli bass sevebiliyor bu yüzden Sony onlar için hayal kırıklığı yaşatabilir yada bu cihaz bir kulak içi kulaklığa göre fazla güç istiyor bazı telefonlar besleyemebiliyor bu yüzden kötü gelebilir gibi.

4- Bağımsız inceleme veya derecelendirme yapan oluşumlara bakabilirsin.

5- Kullanıcı yorumlarını inceleyebilirsin.

6- Bizzat test etme imkanın varsa deneyimleyebilirsin. Huawei CM-Q3' e kullandığım en iyi kulaklık demem fiyat performans bakamından çok iyi olsada bir çok cihazda uyumsuz çalışabiliyor ve Ses karakteri herkese hitap etmeye bilir çünkü bu tip kulaklıklarda firma sürücülere imzasını bırakıyor. Huawei için konuşursak kalın seslerde çok başarılı ve kalın basslara sahip aynı zamanda mid ve tiz dengesi de iyi sahne genişliği tatminkar. çin müziklerde alto seslerinde önemi olduğundan kulaklığında alt frekanslarda baya çalışılmış yani yoğunlaşmış bir karakteri var. Dengeli gibi dursada vokaller bir tık öne çıkıyor bass konusunda ise zengin ve derin değil sadece kalınca güçlü bir performansı var ve tizleri yok etmiyor kısaca zevkine bağlı iyi ürün denebili, bu sadece kulaklık için değil bir telefon veya laptop' da olabilir. İnsanlar örneğin telefonda ki işlemci fiyat bandında segmentinin altında olunca kötü gibi bakıyor ama cihazın başka öne çıkan yerleri olabiliyor panel, batarya gibi vs. niye anlattım dersen cihazdan beklentine bağlı değişir iyi veya kötü olduğu mesela bende Sony kulaklıkların son serilerini beğenmiyorum ses karakterini değiştirdiler eskiden basslar çok iyiyken mid ve tiz de iyiydi ama son ürünlerinde efektif olarak alt frekanslarda düşürmeler var daha çok mid ve tiz tarafına kayıyor tabi bu da bir çok insanın hoşuna gidebilir benim için kötüyken başkaları için iyi.

Kz kulaklık içinde yorum yaparsam duyduğum en yumuşak, pürüzssüz ve sahne genişliği iyi bir sese sahip kulaklıklardan birisi bunda planar manyetik sürücünün etkisi var standarttan farklı kötü tarafı şöyle bass denen bişey yok yani standart dinleyici için berbat ama amatör gelişirici için seslere yoğunlaşma vs. açısından mükkemmel bir kulaklık oluyor tabi bass sevmeyen ve berrak pürüzssüz bir ses arayan dinleyici içinde güzel bir kulaklık oluyor yani iyi bir kulaklık denebilir buna da.

Son düzenleme:
KZ ZSN Pro X kualklıkta dip sesi kaldırsın diye aldıydım, çok düşük seviyede olsa da yine de dip ses geliyor. Ayrıca bi ses başladığında ilk başta çıt sesi geliyor. Ses durduğunda ise 30 saniye civarı dip ses devam ediyor, sonra bir çıt sesi daha ve dip ses gidiyor. Sanırım çıt sesleri cihazın kendisini açıp kapatmasından dolayı geliyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı