Apple'ın gizliliği konusunda cevap

Bu dünyayı ikiye ayırınız güdülenler ve güderler , yani Reaya ve çobanlar her zaman böyleydi .
;
Güdülenler sınıfında belli başlı kalıplara dikkat ettikten sonra , onlar rutinler ve pratikler eşliğinde kendi kendilerine güdülüyorlar zaten , ya da güdülenlerden beyaz yakalı güdülenleri roma sistemince paralı köle babında deh deh işini halletsin diye kullanıyorsun .

@izmirkartali

Evet bütün verileriniz işleniyor alınıyor , toplu şekilde alındığı içinde hedefe odaklı belirli bir kişiyi yada kişileri baz alacak şekilde veri paylaşımı yapılmıyor , verilerinizi satıyorlar artık nereye satıldıysa o da istiyorsa elbet yapabiliyor .

Örneğin , Suudi Arabistan'ın Türkiye'de öldürdüğü gazeteci de , Twitter çalışanı kullanılmıştır , Konum bilgileri kullanılmış ve paylaşılmış , sonra da gazeteci öldürülmüştür .

Brinatica'dan sonra sayısız insan bu sosyal medya şirketlerini dava etti ama sonuç aldılar mı hayır eski tas eski hamam , hayır adamlar zaten bazı gruplara STK'LARA protected grouplara falan bir geçiyo , İptalden linçten algıdan manipülasyondan zaten sen kara koyun oluyorsun .

O yüzden açıkçası güdülenler çok daha kötü insanlar , onların ilkelliklerinden ve verdikleri zararlardan çok çekinirim bu yüzden güdenlere de pek bir şey demiyorum .


Forumda Apple'ın gizliliğini savunan bir arkadaş vardı, özel olarak ona yazmak yerine genel bir konu oluşturmak istedim. İyi okumalar.

Apple'ın IPhone'larını gizliliğinize değer veren bir cihaz olarak nasıl pazarladığını biliyorsunuz.
Apple'ın gizlilik politikasını aradığınızda, size bir sayfa göstermek istiyorlar, ancak bu yasal statüsü sıfır olan ve pazarlama içeriğiyle dolu bir sayfa.

Gerçek gizlilik politikalarının belirtildiği bir sayfa göstermek istiyorum:
Bu iki sayfaya sitelerinden kolayca erişemezsiniz, bunları bulmak için detaylıca sitede aramanız ya da bir arama motorunda bulmanız gerekyor. Bu sayfaları insanlara çok da göstermek istemiyorlar.

Peki bu sayfalarda ne var? Apple'a göre, tanımlanabilir verilerinizi üçüncü taraflarla paylaşmıyorlar. Ancak tanımlanabilir veri teriminin altını çiziyorum çünkü yasada henüz net bir tanımı yok ve her ülkede farklı bir anlamı var. Şirketler de bundan faydalanarak neyin tanımlanabilir veri olup olmadığını kendi kriterlerine göre belirliyor.
Örneğin Apple'a göre işletim sistemine gömülü reklam tanımlayıcısı tanımlanabilir bir veri değil. Ancak bir düşünün, bu kimlik iPhone'unuza özgüdür ve iPhone'unuzdaki uygulamalar bu kimliği size hedefli reklamlar göstermek için kullanır. Ancak Apple'a göre bu sizi tanımlayabilecek bir şey değil. Durumu anlamaya başladınız mı? Size gösterdikleri ile gerçekte olup bitenler arasında büyük bir fark var.

Bu sayfada: Gizlilik, Apple hiçbir şeyin sizi izlemediğini söylüyor. Ancak, cihaz bilgileri, kullanım bilgileri, sağlık bilgileri, konum bilgileri ve daha fazlası dahil olmak üzere sizden çok sayıda bilgi topluyor ve işliyorlar. İhtiyaç duydukları tek şey bir hesap oluşturmanız. Ve zaten bir hesap oluşturmadan da telefonu düzgün kullanamıyor uygulama bile indiremiyorsunuz. Yani bu durum tüm iPhone kullanıcılarını etkiliyor.

Apple uygulamalarına baktığımızda ise karşımıza ilginç bir sonuç çıkıyor. Neredeyse tüm Apple uygulamaları, tanımlanamayan verilerinizi herhangi bir amaç için toplayabileceklerini ve paylaşabileceklerini belirtiyor. Tanımlanamayan verinin ne olduğunu daha önce de belirttiğim gibi kendileri belirliyor ve herhangi bir amaç için toplayıp işleyebiliyorlar. Bu durum Apple news, Apple Music gibi birçok uygulama için geçerli.
Örneğin Apple Music ugulamasını ele alalım. Apple Music'i kullandığınızda IP adresinizi, cihaz kimliğinizi, araç arayüzünüzü, hangi dakikalarda müzik dinlediğinizi, müzik dinlemeyi ne zaman bıraktığınızı ve daha fazlasını topluyorlar.

Evet yurtdışındaki X biri ya da kurum için bu veriler belli bir insanı hedeflemek için çok da bir şey ifade etmiyor. Ve bu toplanan veriler 5000 kişilik bloklar ile paylaşılıyor. Ama bu verileri devletlere ya da yerel güçlere satıldığında o kurumun elindeki yerel diğer bilgiler ile birleştiğinde can sıkıcı sonuçlar doğmaya başlıyor.
Bu 5000 kişilik paket muhabbetini Facebook da yapıyordu ama ABD seçimlerini nasıl etkilediğini bizzat görmüşsünüzdür.
Ki bulut verilerinize kadar veriyorlar, bulut dediğimiz şeyin uzak bir bilgisayarda depolanan veriler olduğunu da unutmayın.

Eki Görüntüle 1737194

Ve bu isteklerin dünya genelinde %85'ini kabul etmişler.

Eki Görüntüle 1737195

Sonuç olarak çok da yormadan; gizlilik sizin için önemliyse, pazarlama içeriklerine güvenmeyin ve gerçek gizlilik politikalarını arayın.
Evet Apple'ın sunduğu birçok güzel özellik ve imkan var bunu reddetmiyorum. Ben de bir sonraki IPhone'umu bu nedenle alacağım. Fakat bana güvenlik gizlilik abi yha diye gelmeyin.
Gizlilik konusunda da öz olarak çok bir takıntım yok. iOS 17 güncellemesi ile gelecek olan 3. parti uygulama mağzası desteği ile kendi güvendiğim uygulamaları kurarak kullanacağım zaten. Umarım iOS17 güncellemesi ile default gelen App'leri kaldırma özelliği de gelir diyerek yazıyı sonlandırıyorum.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.
 

Geri
Yukarı