APU İşlemcili HP Laptoplarda Driver Sorunu ve Çözümü

mrandarkan

Hectopat
Katılım
6 Haziran 2015
Mesajlar
528
Çözümler
1
Herkese merhaba.

HP notebook oyunlar dahili GPU ile çalışma sorunu

Bu konuya çoğu kişi denk gelmiştir, birçok kişinin AMD'nin sitesinden driver kurduktan sonra hata alması, "No AMD Graphic Driver is installed" tarzı mesajla karşılaşması durumu vardı...

Yukarıdaki konuda da driverın eski olması sebebiyle, zaman zaman APU performansı düşüyor ve çoğu kişi mağdur oluyordu.

Yani ortada iki sorun vardı: 1-APU performans sorunu 2-Güncel driver kuramama sorunu

Bunlardan ikincisi, zaten ilkini tetikleyen bir sorun.

Çözümü ise şu: HP'nin çıkartmış olduğu BIOS "UEFI" kurulum yapıldığında hiçbir şekilde güncel AMD driverlarını kurdurtmuyor, hataya neden oluyor. Fakat, siz "LEGACY" modu ile MBR bölüm düzeni ile eski tip bir kurulum yaptığınızda AMD'nin istediğiniz driverı sorunsuz yükleniyor, güncel driver desteği sağlanmış olup, sorun da ortadan kalkıyor...

UEFI kurulum yapıldığında böyle bir durumun olduğunu dün HP'ye bildirdim. Gereken birime ileteceklerini, gerekliyse yurt dışı birime de bu durumu bildireceklerini söylediler. Bu sorunu çözmeleri muhtemelen uzun sürer, yeni bir BIOS güncellemesini hemen yayınlayıp çözeceklerini sanmıyorum... Hatta, belki de dikkate alınmaz da çözülmez, bir fikrim yok...

Bu nedenle birinci soruna, yani APU performans sorununa yönelik sırayla önerileri ve adımları belirtmek, performans konusunda sıkıntı yaşayan arkadaşlara bir kaynak konu oluşturmak istedim.

Öncelikle, sisteminizin UEFI mi LEGACY mi olduğunu kontrol edin.
-Bunu başlat menüsünü açıp, "sistem bilgisi" yazıp, çıkan sayfada "BIOS modu" yazan yerin yanına bakarak öğrenebilirsiniz. Muhtemelen UEFI gözüküyor olacaktır, bu nedenle format atmanız gerek.

LEGACY kurulum yapmak için kurulum dosyasını MBR bölüm düzeninde yazdırmanız gerekli.
-Bunun ayarlarını Rufus üzerinde aşağıda gösterdiğim şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca format konusunda pek çok konu da var oradan da yardım alabilirsiniz.

1.png


Sonrasında BIOS üzerinden BOOT kısmında LEGACY desteğini açmanız gerekiyor. Sonrasındaysa USB ile Boot Menü seçeneğinden seçip, kurulum yapabilirsiniz.

Kurulumun ardından size tavsiyem, internete bağlamadan bilgisayarı, ekran kartını kurun. sonrasındaysa Windows Update üzerinden güncellemeleri yapın, tüm driverları kuruyor. (HP 3D Drive Guard, HP Sure Connect ve HP Cool Sense hariç)

Bir önceki maddeyle ilgili olarak şunu da belirteyim, ekran kartı modelinizle driver aramayacaksınız! AMD üzerinde kendi APU driverınızı indirmeniz gerek, onun da aşamaları aşağıdaki gibi:

2.png


Bende A10-9600P APU olduğu için onu seçtim, sizin modeliniz hangisiyse, üçüncü adımda onu seçip, işletim sistemini seçip, sonuçları görüntüle diyeceksiniz.

3.png


Bu kısımda yuvarlak içine aldığım yerdeki driverı indirip, format sonrası internete bile bağlamadan driverı kurabilirsiniz. Sonrasında Windows Update aracılığıyla da diğer driverları kurduktan sonra, ya da isterseniz HP'den indirip kendiniz de kurabilirsiniz, Radeon ayarları kısmına gelelim...

Not: Windows 10 sürümü olarak Home kullanmaktayım, diğer sürümlerde denemedim ama muhtemelen buraya kadar olan kısım aynen sorunsuz devam edecektir.

AMD Radeon Ayarları

Bildiğiniz gibi AMD son sürücülerinde alıştığımız "Radeon Ek Ayarları" kısmını kaldırdı. Crimson sürümüyle gelen arayüzde artık tüm ayarlar...

4.png


Geçişli grafik yönetimi Sistem>Geçişli Grafikler sekmesi altına geliyor. Burada herhangi bir uygulamayı, çalıştırdıktan sonra zaten otomatik olarak tanıyıp oraya ekliyor. Oyunlarda henüz "yüksek performans" dışı bir atama yaptığını görmedim ama yine de oyunda performansta çok ciddi bir azlık sezerseniz, buradan kontrol edebilir, uygulamaya tıklayıp "yüksek performans" seçimini yapıp sorunu halledebilirsiniz.

Diğerinde de alıştığımız, bildiğimiz gibi Gaming>Global Ayarlar kısmında ise şahsen performans üzerine ayarları tercih ediyorum ve bunun için kullandığım ayarlarlar aşağıda gördüğünüz gibi:

1.
5.png


2.
6.png


Bu ayarların dışında, oynayacağınız oyunu Gaming>Ekle>Gözat>Oyun sıralamasıyla ekleyip, oyunu ekledikten sonra, oyun sekmesine girip, orada AMD CrossFire Modu kısmını -eğer varsa- "Use AMD pre-defined profile" seçip, oradan oyunu aratıp, AMD'nin sunduğu profili kullanın, bazen bu profil kısmında aradığınız oyun olmayabilir, bu durumda "1x1 öğesini optimize et" kısmını öneririm, bunu seçtikten sonra oyundan atma vb. sorun yaşarsanız da AFR modlarını deneyebilirsiniz. Bir de CrossFire olayının tam ekran oyunlarda performans gösterdiğini unutmayın. Oyunlarda ayarları en düşüğe almanıza gerek yok, CrossFire ile tam uyumlu olmayan bazı oyunlarda kasmalar, mini takılmalar olabiliyor ama bunu engellemek için grafik kısmanız bir işe yaramaz. Örneğin: CsGo'da En düşük ayara almakla orta ayara almak bir şey fark ettirmiyor. Benzeri durumları bazı arkadaşlar yaşamıştır :D Kimi oyunlarda en düşüğü seçseniz de FPS aynı, en yükseği seçseniz de :) Bu açıdan CrossFire konusunda uyum sorunu olan oyunlarda, mümkün olduğunca orta ayarı seçin ve varsa AMD'nin kendi önerdiği CrossFire modunu kullanın.

Bu adımlar sonunda, performans değişimini fark edersiniz diye düşünüyorum. Şahsen, diğerinde yaptığım ayarlarla CsGo'da 60-70 FPS alırken, bu sefer yaptığım ayarlarla 80-90 FPS aldım. FPS droplar, CrossFire uyumu konusunda bazı oyunlarda ara ara oluyor ama çoğunlukla güzel çalışıyor driver. Umarım AMD bu konudaki desteğini aynen devam ettirir.

Bir de ekran kartının adının farklı olmasına takılmayın HP'yi daha önce aradığımda sormuştum, bunun bir sorun yaşatmayacağını söylediler.

Son olarak, şu oyunlardaki memory kısmına da takılmayın Rome 2 de denedim, 512 MB gözükürken de, 4 GB gözükürken de test modunda 61 FPS verdi. Kart, aynı performansı veriyor anlayacağınız.

Bir de APU makine alacaksınız, çok yüksek performanslar beklemeyin, bunu peşinen söyleyeyim. Fakat orta-düşük ayarlarda, çoğu oyunda makine oynayışta sıkıntı yaratmıyor, en azından benim için yeterli düzeyde.

Lütfen, APU kullanıcıları varsa, oyunlardaki ayarlarını konu altında paylaşsın. En yüksek FPS aldıkları ayarları paylaşmaları, herkes açısından faydalı olacaktır. Oyun oyun ayar paylaşımı da yapacaktım ama konu zaten yeterince uzun oldu :) Yorumlarda ilgi olursa tartışarak bu konudaki ilerleyiş sürdürülür.
 
Hocam bu Global ayarlardan yaptığımız özel ayarlar FPS'e nasıl etki ediyor? Ne kadar etki ediyor? Son olarak FPS'e etki ederken kaliteden mi taviz veriyor?

Şöyle ki FPS artışı oluyor, bu ayarlar olmadan bazı oyunlarda 30 FPS'ye varan fark da gördüm. Ama en büyük artısı FPS droplarını minimuma indiriyor...

Bunun dışında kaliteden verdiği ödün, keskinliği yumuşatma modunda oluyor. Siz o modu yüksekte oynamaya alışkınsanız, o zaman rahatsız edebilir, gözünüze batabilir. Ama şahsen, bu 2x muhabbetini ekran kartında olmasa oyunda yapan biri olarak, üstelik bunu internet kafedeki canavar gibi bilgisayarlarda bile yapan biri olarak beni rahatsız etmiyor. Alışkanlıkla ilgili, bir yakın arkadaşım da en üstüne çeker mesela onu, oyun görünümünü birebir yuvarlaklıkla oynar :D Hangisi doğru pek bilmiyorum, ama ben o tip ayarlarda oynayınca, oyunu uzun süre kaldıramam... Bilimsel bir mantığı var mıdır bu durumun hiç bakmadım...

Onun dışında manzaralı bir alan varsa oyunda (çayır, çimen diyeyim) buraların kalitesi azaltılmış bir hal alıyor. Bu gibi şeyler yani... Deneyin, bakın... Şahsen "en güzel görüntü" demekten ziyade "en iyi performans" derim hep, FPS drop olayı baya sinirimi bozar çünkü... World of Warcraft'ta bile, kart ne kadar iyi olursa olsun Orgrimmar'a, Stormwind'e girince kassın istemem, bir tık aşağıda çalıştırırım oyunu :)
 
Konuyu biraz hortlatmış olacağım affınıza sığınarak.
Benim ne driver kurmada, ne de oyunlarda dps sorunum oldu.
Son 18,7,01 kurulu Temmuz 18 gibi zamanda kurulan.
Ben AAA oyunları da oynadım.
Far Cry Primal, Shadow of Mordor, Ryse Son of Rome, orta yüksek arası hep, sadece yüksek performans seçerek, sizin gibi aşırı ayarlar yapmadım.

Ama ne hikmetse League of Legends hiçbir zaman R7M440 ekran kartını görmedi.
O verdiğiniz görseli uygulasam sadece lol için, fps drobu çözer mi?
 
Verdiğiniz yöntemi en ince ayrıntısına kadar ayıklaya ayıklaya yaptım. Sonuç: GTA 5 halla ekran kartını 1 GB görüyor, Mount & Blade Warband oynarken Rodok veya Kergit lordları ile savaşırsam oyun kasıyor. Rodoklar sürekli ok attığı için kasıyor 20 FPS civarı oynuyorum, Kergitler ise atlı birlikleri ile bir sağa bir sola kaçışıp durdukları için bazen 18 FPS görüyor normalde 50-60 FPS olması gerekirdi.
 
Denemeyi düşünüyorum benim 4 GB kart oyunlarda 1 GB olarak gözüküyor. Sizce biraz daha beklemeliyim yoksa dediğinizi mi yapayım?

O sorunun çözümü oyuna göre değişiyor. Bazı oyunlarda küçük bir not defteri düzenlemesi bile yeterken, bazılarında çözüm bulunamayabiliyor... APU işlemcilerin en kötü yanı uyum sorunu, ne yazık ki bu konuda oyun için doğrudan bir arama yaparak Google üzerinde bir çözüm aramaktan başka bir yol yok. "Bunları yapmak etkili olur mu?" derseniz, elbette Legacy kurulumla son sürüm driver kurmak fark yaratabilir ama kesin bir şey söylemem mümkün değil, üzgünüm...

Konuyu biraz hortlatmış olacağım affınıza sığınarak.
Benim ne driver kurmada, ne de oyunlarda dps sorunum oldu.
Son 18,7,01 kurulu Temmuz 18 gibi zamanda kurulan.
Ben AAA oyunları da oynadım.
Far Cry Primal, Shadow of Mordor, Ryse Son of Rome, orta yüksek arası hep, sadece yüksek performans seçerek, sizin gibi aşırı ayarlar yapmadım.

Ama ne hikmetse League of Legends hiçbir zaman R7M440 ekran kartını görmedi.
O verdiğiniz görseli uygulasam sadece lol için, fps drobu çözer mi?

Ben de sizin gibi güncel sürüm kullanmaktayım, belki sizinle aramızda küçük bir model farkı vardır ya da size işletim sistemi doğrudan Legacy kurulmuştur ve hiç böyle bir sorun yaşamamışsınızdır bilmiyorum... LOL konusunda sevmediğim, dolayısıyla bu bilgisayarda hiç indirip de oynamadığım için bir şey diyemem. Ama LOL için internette APU ayarları bulabilir, bazı küçük ayarlarda belki sorununuzu çözebilirsiniz. Özellikle İngilizce arama yaparak, pek çok kaynağa ulaşacağınızı düşünüyorum. Bir de LOL içerisinde yanlış hatırlamıyorsam çerçeve hızı için bir ayar yapıldığında bazı sıkıntılar düzeliyordu ama bu olay internet kafede başıma geleli epey oluyor, tam hatırlamıyorum...

Ayarlar konusundaysa ben de yeni sürüm driver ile pek çok ayarı geride bırakıp, daha basit global ayarlar yapıp devam ettim:

2.jpg


Bunların dışında hiçbir seçimle uğraşmadım, sadece yüksek performan seçimi ve denetim masasından yine performan için güç yönetiminde seçimlerde bulundum ve başka hiçbir şeyle uğraşmadan sorunsuz istediğim her oyunu çalıştırmaktayım.

Bir de şunu unutmayın lütfen, çalıştıracağınız oyunun kullandığı fizik motoru çok şeyi etkiliyor. Mesela Dota 2'de kart inanılmaz performans verirken, CS:GO'da fizik motoru nedeniyle ne yazık ki yüksek ayarda sıkıntılar olabiliyor. Yakında onun da ciddi bir güncellemeye gideceği Vulkan desteğinin de geleceği konuşuluyor zaten, umarım olur, fark yaratacaktır... LOL için APU ile bir sorun var mı, güncel bir konumu, CS:GO'da olduğu gibi bir uyumsuzluk mu bilemiyorum ama bakmanız ve araştırmanızda fayda var, FPS droplar genellikle basit ayarlarla çözülebiliyor.

Verdiğiniz yöntemi en ince ayrıntısına kadar ayıklaya ayıklaya yaptım. Sonuç: GTA 5 halla ekran kartını 1 GB görüyor, Mount & Blade Warband oynarken Rodok veya Kergit lordları ile savaşırsam oyun kasıyor. Rodoklar sürekli ok attığı için kasıyor 20 FPS civarı oynuyorum, Kergitler ise atlı birlikleri ile bir sağa bir sola kaçışıp durdukları için bazen 18 FPS görüyor normalde 50-60 FPS olması gerekirdi.

GTA V'i yükleyip, laptopu ilk aldığımda denemiştim, güzel çalıştırmıştı ama kaç GB gördüğünü inanın hatırlamıyorum ama şunu diyebilirim, şahsen sevdiğim GTA IV, GTA V'ten daha kötü çalışıyor bu kartta... Uyumla ilgili sanırım, bilemiyorum. Mount & Blade konusunda bir bilgim yok. Oyunu bir ara satın almış, oynamıştım ama diğer Steam hesabında olunca hiç hesap değiştirip girmeyi denemedim. O oyunun yüksek bir gereksinimi yok, eğer dediğiniz gibi bir durum varsa, uyumsuzluk veya ayarla çözülebilecek bir sorundur diye tahmin ediyorum. Google'da APU için veya bulamazsanız doğruca AMD için ayar veya çözüm araması yaparsanız belki bir sonuca ulaşırsınız.
 
O sorunun çözümü oyuna göre değişiyor. Bazı oyunlarda küçük bir not defteri düzenlemesi bile yeterken, bazılarında çözüm bulunamayabiliyor... APU işlemcilerin en kötü yanı uyum sorunu, ne yazık ki bu konuda oyun için doğrudan bir arama yaparak Google üzerinde bir çözüm aramaktan başka bir yol yok. "Bunları yapmak etkili olur mu?" derseniz, elbette Legacy kurulumla son sürüm driver kurmak fark yaratabilir ama kesin bir şey söylemem mümkün değil, üzgünüm...



Ben de sizin gibi güncel sürüm kullanmaktayım, belki sizinle aramızda küçük bir model farkı vardır ya da size işletim sistemi doğrudan Legacy kurulmuştur ve hiç böyle bir sorun yaşamamışsınızdır bilmiyorum... LOL konusunda sevmediğim, dolayısıyla bu bilgisayarda hiç indirip de oynamadığım için bir şey diyemem. Ama LOL için internette APU ayarları bulabilir, bazı küçük ayarlarda belki sorununuzu çözebilirsiniz. Özellikle İngilizce arama yaparak, pek çok kaynağa ulaşacağınızı düşünüyorum. Bir de LOL içerisinde yanlış hatırlamıyorsam çerçeve hızı için bir ayar yapıldığında bazı sıkıntılar düzeliyordu ama bu olay internet kafede başıma geleli epey oluyor, tam hatırlamıyorum...

Ayarlar konusundaysa ben de yeni sürüm driver ile pek çok ayarı geride bırakıp, daha basit global ayarlar yapıp devam ettim:

Eki Görüntüle 321468

Bunların dışında hiçbir seçimle uğraşmadım, sadece yüksek performan seçimi ve denetim masasından yine performan için güç yönetiminde seçimlerde bulundum ve başka hiçbir şeyle uğraşmadan sorunsuz istediğim her oyunu çalıştırmaktayım.

Bir de şunu unutmayın lütfen, çalıştıracağınız oyunun kullandığı fizik motoru çok şeyi etkiliyor. Mesela Dota 2'de kart inanılmaz performans verirken, CS:GO'da fizik motoru nedeniyle ne yazık ki yüksek ayarda sıkıntılar olabiliyor. Yakında onun da ciddi bir güncellemeye gideceği Vulkan desteğinin de geleceği konuşuluyor zaten, umarım olur, fark yaratacaktır... LOL için APU ile bir sorun var mı, güncel bir konumu, CS:GO'da olduğu gibi bir uyumsuzluk mu bilemiyorum ama bakmanız ve araştırmanızda fayda var, FPS droplar genellikle basit ayarlarla çözülebiliyor.



GTA V'i yükleyip, laptopu ilk aldığımda denemiştim, güzel çalıştırmıştı ama kaç GB gördüğünü inanın hatırlamıyorum ama şunu diyebilirim, şahsen sevdiğim GTA IV, GTA V'ten daha kötü çalışıyor bu kartta... Uyumla ilgili sanırım, bilemiyorum. Mount & Blade konusunda bir bilgim yok. Oyunu bir ara satın almış, oynamıştım ama diğer Steam hesabında olunca hiç hesap değiştirip girmeyi denemedim. O oyunun yüksek bir gereksinimi yok, eğer dediğiniz gibi bir durum varsa, uyumsuzluk veya ayarla çözülebilecek bir sorundur diye tahmin ediyorum. Google'da APU için veya bulamazsanız doğruca AMD için ayar veya çözüm araması yaparsanız belki bir sonuca ulaşırsınız.
Yok maalesef en ince ayrıntısına kadar araştırdım. Çözüm yok ama beni idare ediyor PC. Asla APU PC almayacağım.
 
Yok maalesef en ince ayrıntısına kadar araştırdım. Çözüm yok ama beni idare ediyor PC. Asla APU PC almayacağım.

Direkt, yüksek kalite oyun bakımından APU bilgisayarlar çok başarılı değil ama günlük kullanım ve biraz oyun dersek bence gayet başarılı. Fiyat/performans açısından değerlendirdiğimde şahsen epey memnunum. Kaldı ki teknoloji bu hızla pahalanırken uzun bir süre de memnun olsam iyi olacak :)
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı