Araba Kullanmanın Püf Noktaları Nedir?

Kesinlikle. Manuel araçlarda yapılan en büyük hatalardan biri ayağı debriyajın üzerinde tutmaktır. Eğer bu alışkanlık varsa bu da debriyajın ısınıp koku yapöasına sebep olabilir. Kursta hocalar genelde debriyajı da gaz ve fren gibi topuk yerde sabit olarak basmayı öğretirler ama bu yanlıştır. Evet daha az yorucudur ama debriyaj pedalı çoğu arabada çok hafif olduğu için anlamadan biraz basmanıza sebep olur bu durum. Ayak solda ölü pedalda durur, basılacağı zaman kaldırılıp debriyaja basılır.
 

Evet iyice yavaşlayıp artık arabanın vitesi bırakması gerektiğinde debriyaja basmalısın. Direksiyon dersleeinde max hız 35 olduğu için zaten frene ufak bir dokunuş seni arabanın 2. vitesi bırakmayı isteyeceği hıza getirir. Bu yüzden bu alışkanlık oluşur. Bundan kurtulmalısın.
 
Yola çıkıp bir an önce hızlanman gereken durumlarda 1. vitesi biraz uzun kullanabilirsin, burada bir sıkıntı yok. Belki yakıtına biraz etki eder ama daha güvenlidir. Katıldığın yoldakilerle hızını bir an önce eşitlemek düşündüğünden çok daha önemlidir. Özellikle otoyollara katılırken katılım rampasında iyice hızlanıp yola katılırken yoldakilerle aynı hızda olmak yola katılmanı daha givenli ve daha kolay hale getirecektir.
 

Vites 1'den vites 2'ye geçiyoruz diyelim, debriyaja sonuna kadar bastık ve vitesi 2'ye attık. Ayağımızı hemen debriyajdan çekip gaza basmıyor muyuz yani? Yoksa debriyajdan yavaşça çekerken mi gaza basmam gerekiyor?
 
Yok işte şunu diyorum. 1. vitesle kalkarken hafif gaza basılıyor ya? Bunu vites değişikliklerinde yapmamak lazım. He eğer sen zaten debriyajdan tamamen kaldırıp sonra gaza basıyorsan zaten doğrusunu yapıyorsunsur. O zaman debriyajının ısınıp kokmasınım sebebi büyik ihtimalle yavaşlamak için erkenden debriyaja basman. Bir püf noktası daha yazayım aklıma gelmişken. Kırmızı ışık gibi bir yerde dururken vitesi 1'de bırakıp debriyaja basma. Vitesi boşa al ve debriyajı bırak. Detayını istersen açıklarım ama bunun için debriyaj sisteminin iç detaylarına ve çalışma mantığına girmek gerekiyor. Kısaca, debriyaj diskinin boşuna dönmesine sebep olacağından debriyajınızı gereksiz yere ısıtmış ve aşındırmış olursunuz.
 
Araba kullanımı veya arabalarla ilgim yok. Sadece lütfen hız kurallarına uyun ve yayalara saygı gösterin.
 
Vites 1'den vites 2'ye geçiyoruz diyelim, debriyaja sonuna kadar bastık ve vitesi 2'ye attık. Ayağımızı hemen debriyajdan çekip gaza basmıyor muyuz yani? Yoksa debriyajdan yavaşça çekerken mi gaza basmam gerekiyor?
Bu arada ayağını vites değişiminden sonra hemen değil de biraz yavaşça çekmek daha iyidir. Daha pürüssüz bir sürüş deneyimi sağlar. Debriyajınızın tam kavrama noktasını ezberlersiniz zamanla zaten kas hafızası ile alakalı. Vites değiştirip debriyajı o noktaya bir getirip şanzıman ve motorun hızlarını eşitleyip sonra debriyajı bırakma olayına zamanla alışacaksınız, merak etmeyin. Başlangıçta aynı arabayı kaldırmayı öğrenirkenki gibi debriyajı yavaşça bırakarak yapabilirsiniz. Pürüssüz vites geçişleri yapmaya odaklanın ve bu skilli geliştirin. [emoji16]
Debriyajı hemen çabucak bırakırsan arabayı sarsarsın. Bu iyi bir işaret değildir.
 
Durmak için debriyaja basma . Debriyaja basmak motoru dişliden kurtarıp boşa aldığı için motor frenini iptal ettiği daha zor yavaşlamana sebep olur ayrıca debriyaj balatasının ömrünü kısaltır. Muhtemelen aldığın koku balatadan geliyordu.1. viteste biraz fazla bekleyip 2. vitese geçmende sıkıntı yok deviri çok zorlamadıktan sonra daha güzel ve güçlü bir gidiş elde edersin.NFS de falan drag yarışlarındaki gibi düşün devri yakalarsan güzel kalkarsın devrin altında kalırsa 2. vitese attığında biraz boğulur ve daha yavaş hızlanır .Deviri çok geçersende motoru zorlar zaten sestende anlarsın ama bunlar alışma sürecinde olabilecek şeyler.Tecrübe edindikçe zaten neyin ne olduğunu anlarsın sesten.
 

Bunu bende duydum ve çok yanlış. Bu şekilde topuk yerde sabit olarak alışırsa biri, eski bir arabada, debriyajı çok yukarda bir arabada ne yapacak?
 
Bunu bende duydum ve çok yanlış. Bu şekilde topuk yerde sabit olarak alışırsa biri, eski bir arabada, debriyajı çok yukarda bir arabada ne yapacak?
İşte, sürekli debriyajını aşındıracak. Manuel araçlarda ayak debriyajın üzerinde olmaz. Yanda o boş ayak dinlendirme yerini süs diye koymuyor adamlar. [emoji23]
Ayrıca sağ eli vites kolunun üzerine koymak da yine çok yapılan bir yanlıştır. Fark etmeden aşağıya doğru biraz kuvvet uygulamak vites dişlisinin yok yere aşınmasına sebep olur. Bu iki davranıştan sakınmak önemli.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…