Arabalar hakkında genel bilgi verebilir misiniz?

Zeuszeus2023

Hectopat
Katılım
15 Mayıs 2019
Mesajlar
1.590
Çözümler
12
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Belki Yazılımcı
Arabalar hakkında genel bilgi verebilir misiniz?
Günün birinde işime yarayabilecek bilgiler veya arabalar hakkında temel bilgiler.

Arabalar hakkında bilgim ne yazık ki arabalar adindaki film kadar.
Arabaların tasarımı ve oyunları haricinde hiçbir Şey ile ilgilenmiyorum.
Hangi markaların hangi sembole sahip olduğunu bile bilmiyorum.

Benzinli çalışanların elektriklilere göre daha detaylı ve sorunlu olduğunu biliyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yakıt türü olarak ülkemizde genellikle 3 tür vardır. Dizel, benzin ve LPG.

Dizel araçlar kısa mesafelik değil, uzun mesafe araçlarıdır. Yüksek hızlarda benzinlerle yakıt farkı bariz bir şekilde ortaya çıkar.

Mazot'un içine yanan bir kibrit atsanız dahi alevlenmez. Fakat benzin ve LPG anında tutuşur.
 
Genel olarak Volvo sağlamdır. Mercedes lüks ve rahattır. Renault, Peugeot, Fiat, Ford gibi araçlarda az çok hepsi vardır. BMW hız ve lüks araçlarıdır.
 
Dört tekerlekli A noktasından B noktasına gitmeye yarayan araçlardır. Otomobil dünyasında en çok karşılacağınız terimler ise şunlardır:

Beygir, belli bir zamanda yapılan iştir. Tork, ise dönme kuvvetidir. Koşulların aynı olduğunu varsayarsak beygiri yüksek bir aracın maksimum sürati daha yüksektir. Gene koşulları aynı varsayarsak torku yüksek olan aracın hızlanması(ivme veya acceleration), yük çekme kabiliyeti ve yokuş çıkma gibi durumlarda avantajlıdır.

Turbo ve Süperşarj sistemleri motorun içine fazladan oksijen göndererek daha fazla yakıt yakılmasını sağlayan sistemlerdir. Turbo gücünü atık egzoz gazından alırken süperşarj kranktan yani doğrudan motorun ürettiği güçten alır. Süperşarj sistemleri büyük, hantal ve verimsiz oldukları için yerini turboya bırakmıştır. Bu ikisine sahip olmayan araçlar atmosferik(N/A veya Naturally Aspirated) araba olarak nitelendirilir ve bu araçlar havayı olduğu gibi alır. Tork değerleri nispeten ve dengesiz bir güç/tork bandı olmasına karşın tepkiselliği ve sesi nedeniyle hız değil de eğlence arayanların sevdiği motor tipidir.

Nitro veya N2O gazı modifiye araçlarda kullanılan ve ani güç artışı sağlayan gazdır. Basınçlı bir tüpte bulundurulur ve gazın soğutma etkisi nedeniyle verimlilik artar ve güç artışı sağlanır. Kullanılması motoru oldukça zorlar ve işletmesi maliyetli bir gaz olduğundan günümüzde çok kullanılmaz. Oyunlardaki kendinden dolan bir şey değildir, bitince tüpün tekrar dışarıdan doldurulup tekrar araca takılması gerekir.

Kanat veya spoiler aracın üzerinde oluşan hava akımındaki basınç farkından faydalanarak arabayı yere bastırarak virajların daha hızlı alınmasını sağlar. Kanat büyüdükçe yere basma etkisi artar ve araç daha hızlı viraj alabilir. Ancak yüksek bastırma kuvveti aracın düzlük hızını azaltır. Bu yüzden gerektiği kadar uygulanması gereklidir. Test etmeden ve hesaplamadan takılan kanatlar aracı dengesizleştirmekte ve yavaşlatmaktadır.

Modifiye aracın orijinalinden farklı istenilen özelliklere göre yeniden düzenlenmesinde yapılan tüm işlere verilen ortak isimdir. Tuning ise aracın mevcut parçalarının ayarlarının değiştirilerek piste göre optimum koşula getirilmesidir.

Lastikler aracın her şeyini etkileyen ve aracın yerle temasını sağlayan kauçuk malzemedir. Araçlar eğer buna göre tasarlandıysa yere bastırma kuvveti olmadan dahi virajları hızlı dönebilir. İki tür tutuşunda avantajlarını kullanmak için firmalar araçlarında ikisini duruma göre kombinler. Birçok tip lastik bulunmakla beraber malzemesi de istenilen özelliklere göre etkilenir. Yumuşak ve sert lastiklerde sert olan lastikler daha uzun süre yol tutuşunu korurken yumuşak lastikler asfalta daha iyi yapışarak aracın daha iyi yol tutmasını sağlar.

Şu anlık aklıma bunlar geldi. Merak edeceğiniz bir şey olursa sorarsınız.
 
En sağdaki her zaman gaz pedalı olur. Daha da önemlisi manuel araba kullanıyorsan ortadaki, otomatik araba kullanıyorsan soldaki pedal frendir. Karıştırma, sonra görüyoruz haberlerde park ederken milleti ezenleri. :D

Ne kadar lüks olursa olsun 30 yıl önceki araba şimdinin sıfır ucuz ve "dandik" arabalarından daha güvenli değildir.

X marka konfor ve lüks, Y marka hız ve lüks diyenleri umursama. Hız arabası dediği arabada sınıfına göre 140 ya da 170 beygirlik motor var, neyin hızı? :D :D
 
Genel olarak Volvo sağlamdır. Mercedes lüks ve rahattır. Renault, Peugeot, Fiat, Ford gibi araçlarda az çok hepsi vardır. BMW hız ve lüks araçlarıdır.
Araba markalarını bu arkadaşın öğrendiği gibi öğrenme. Türkiye'nin yarısı böyle bilse de sen o ezberci kesimden kendini ayır ve daha donanımlı kesime gir. Burada biz bizeyiz de başka ortamda şöyle yorumlar yapan adama gülerler.

Her markanın her otomobili aynı amaç için tasarlanmaz. Mercedes C serisi D sınıfı aile aracı iken, S serisi lüks makam aracıdır, Mercedes GT ise yüksek performans için tasarlanmış sportif bir modeldir. Aynı şekilde BMW 3 D segmenti aile aracı, BMW 7 lüks makam aracı, BMW M serileri yüksek performanslı sportif modellerdir. Yani ne Mercedes sadece konfor odaklı araçlar üretiyor, ne de BMW sadece hız arabaları üretiyor.

Bu markaların hiçbiri tek bir kitleye hitap eden araç üretmiyor. ARTIK ŞU GENELLEMELERİ BİR BIRAKIN.

Aynı segmentteki çoğu araçların beygirleri ve motor hacimleri zaten birbirine yakın oluyor. Aralarında ağırlık ve ufak tefek motor farkları yüzünden ufak tefek performans farkları oluyor. Sen +20 beygirli motora sahip olunca uçmuyorsun.
 
Manuel şanzımanda 3 pedal vardır. Sağdaki gaz, ortadaki fren, soldaki debriyaj. Otomatikte ise 2 pedal bulunur, bu durumdan en çok fayda sağlayan organ ise sol ayaktır.
 
Araba dediğimiz makine; motor bloğunun içinde yanan benzinin oluşturduğu basıncın pistonları sırasıyla itmesi, itilen pistonları bir mili döndürmesi, dönen milin şanzıman dediğimiz vites çarklarına aktarılması, bu çarkların da ön, arka veya tüm tekerleri döndürmesi sonucu hareket eden bir teneke yığınıdır.
 

Geri
Yukarı