Arabalardan neden çok vergi alınıyor?

Biraz donanımla b sınıfı araba bile alsan ÖTV + KDV ile %112.4 vergi oluyor. Nasıl o denli fazla vergi çıkmıyor? :D

2 hava yastıklı, donanımsız, güvenliksiz araba alalım ayaklarımız yerden kesilsin diye ama o da toplam %77 vergiyle geliyor. Bir arabanın fabrikadan çıkış fiyatıyla, ABD'de gümrük vergisi dahil satış fiyatı arasında eyalete göre %25 - %37 arasında fark oluyor ve buna ABD'deki yüksek bayi kâr marjı dahil. Gümrük vergisi ödenmeyen anlaşmalı ülkelerde bu oran %15 daha düşük oluyor, farka bak... Bizde gümrük vergisine tabii olmayan ülkeden gelse bile ortalama bir araba fındık motorla %112.4, buna gümrük vergisine tabii olan ülkeden gelirse %20-60 (ülkeye göre) daha ekleniyor. ABD'de üretilen bir araba buraya ithal edildiğinde önce %60 gümrük vergisi var, onun üstüne ek %112.4 ÖTV+KDV bindiriliyor.

%220 değil işte :D
 
Ne yazık ki ülkemiz otomobil severler için tam bir cehennem.
Avrupada hurdaya gönderilen arabaları ülkemize gönderseler ekonomi canlanır.
 
Ne yazık ki ülkemiz otomobil severler için tam bir cehennem.
Avrupada hurdaya gönderilen arabaları ülkemize gönderseler ekonomi canlanır.
Onu yapamazsın hocam, onu yaparsan asıl ekonomiyi çökertirsin.

Şimdi düşünün Mercedes E200 burada 1 milyon civarında sıfırı, sen gittin Avrupa'dan E200 getirdin 200bine. Vergisi algısı nakilyesi derken 300 bine satıldığını düşün.

1) Türkiye çapında kaç Mercedeas bayi var ve bunlar sıfır/2. el araç satıyorlar 1 milyona sen kime satacaksın?

2)Ben gidip normalde 300bine Toyota Corolla alacaktım.Bu durumda 300'e Corolla mı alırım E200 mü? O zaman yine Türkiye çapında Toyota/Honda/Renault/Volkwagen gibi markaların sıfır veya 2.el araçlarını kim satın alır?

3)Elinde Mercedes E200 aracın var ve geçen sene 700 bine aldın. Normalde bugün satsan 900 ediyor diyelim ve onu satıp kendine ev almayı düşünüyorsun. 1 gecede devlet araba getirdi senin arabanın fiyatı düştü 250'ye. Sen razı gelir misiniz? Önceden arabayı satıp o parayla bir ev alabilecekken şimdi üstüne 650 bin koyup ev alır mısın?

Aynı şekilde benimde 6 ay önce aldığım atıyorum 200bin lik arabaya 100bin kredi çekip ödediğimi düşünün. Daha borcu bitmeden arabanın değeri düştü 80 bine. Bunu ne yapacağız?

4)Adam galerici ve elinde 50 tane araba var. Bu 50 aracın değeri eskiden 50 milyon TL ise bugün 10 milyon TL'ye düşünce bunun zararını kim karşılayacak?

5)Büyük araç kiralama şirketleri var. Bunlarda 5-10-15-20 bin tane araç var, bu araçların milyonlarca lira kaybını kim karşılayacak?

6)Bu arabaları kim getirecek? Devlet galericilik yapmaz, hangi firmaya verecek? Verdiği firma aracın geçmişini nasıl sunacak? Kimlere kıyak çekecek? Bu satışlar nasıl olacak sıraya mı gireceğiz? Sana bana sıra nasıl gelecek? Fiyatları nasıl belirlenecek? O kadar çok etmen var ki bunun gibi.

7)Yerli üretim olan Fiat/Toyota/Renault gibi markaların bazı parçaları Türkiye de yerli firmalar tarafından üretiliyor örneğin camları yerli marka veya koltuk iskeletleri kumaşları veya cam krikoları yerli üretim olabiliyor. Şu durumda sıfır satışı her marka için tamamen biterse bu adamlar kime ne üretip satacak?

Fabrika çalışanları, Plaza çalışanları, bu araçların nakliyesini yapan firmalar ne iş yapacak?

Daha yazılabilecek o kadar çok şey var ki, dar düşünmeyin hocam öyle youtube geçip aha yurt dışından araba getirecekler, aha siz görürsünüz fırsatçılar, aha devlet şöyle yapacak böyle edecek gibi söylemlere inanmadan önce kafanızda bir düşünüp tartın.

Söylediğim gibi ister otomobil ister PC isterse domates fiyatının artma sebebi enflasyondur. Enflasyonun düşürülmesi de şeffaflık, güven, üretim, hukuk, eğitim vb tüüüüm etkenlere bağlıdır. Millet tabi ya he he diyor, ne alaka hukuk ne alaka güven vs diyor.

Bunu da ufacık bir örnekle anlatayım cebinizde 50 binlira var ve 2 kişi bir iş yeri açmak istiyorsunuz. Diğer ortağınızı seçerken hangi özelliklerine bakarsanız? İşi ne kadar bildiği, yani eğitim?Size karşı dürüst olması yani sizin güvenmeniz? Kazancınızın, gider ve gelirlerinizin ortak paylaşılması yani adil olması? Bunların hepsinin karşı tarafta olmasını istersiniz ki onun iş yapabilesiniz değil mi? İşte ülkelerinde büyük alışverişlerinde, turizm de, firma anlaşmalarında, ülkenize gelip yatırım yapmalarında, fabrika açmalarında, hisse senedi almalarında, ortaklıklar kurulmasında her şeyde de bu kurallar geçerlidir. Bunlara ne kadar bağlı kalırsak o kadar çok yatırım ve para gelir bu sayede üretim artar, yan sanayi artar, güven artar, yatırımcı artar, ülkenin para birimi değeri artar kısacası enflasyon düşer, alım gücü artar, refah seviyesi yükselir.
 
Gayet basit. Diyelimki 1 milyon tl'en var ve araç alacaksın.

Bu vergiler normal seviyelere inerse vereceğin 1 milyon tl'nin tamamı yurt dışına çıkacak döviz olarak. Cari açık.

Bunu engellemek için devlet ütopik vergiler koyuyor ve sizde 1 milyon tlnin sadece 400 bin tl sini yurt dışına çıkartmış oluyorsunuz.
 

Geri
Yukarı