Rehber Araç-içi kamera (dash-cam) nedir?

Merhaba; bu rehberin amacı, araç kamerası almayı düşünen fakat pek bilgili olmayan insanları genel olarak bilgilendirmektir.

Araç kamerası ya da araç-içi kameralar, (yurt dışında dash-cam olarak geçer) taşıtlara kalıcı olarak takılması için üretilmiş güvenlik kamerası türüdür. Çoğunlukla kullanım amacı, olası kaza durumlarında kişinin kendi hakkını savunabilmesi için kanıt oluşturmaktır.

Dünya'da araç içi kamera kullanımı zaten yaygınlaşmakta. Türkiye'de ise motosikletlerde ve ticari araçlarda (taksi, otobüs vb.) Oldukça yaygın kullanılırken kişisel arabalarda kullanım hala az.

Günümüzdeki ekonomik kriz ve sosyal çürüme nedeniyle, kimse trafik sigortasının bozulmasını ya da hasarsızlık indirimini kaybetmek istemiyor. Dolayısıyla karşı taraf bariz suçlu olsa bile hatayı kabullenmeyebilir. Bu durumda polis çağrılır ve MOBESE kameralarına ya da çevredeki güvenlik kameralarına bakılabilir fakat şanssızsanız etrafta kamera/görgü tanığı olmayabilir. Bir de bunun üstüne kaza pozisyonu gibi ince detaylar kafa karıştırıcı ise kimin suçlu olduğu anlaşılmayabilir ve hatalı duruma düşebilirsiniz.

Tabii böyle bir olayın başınıza gelme ihtimali ne kadardır tartışılır, ama gerçekten de gelirse alacağınız kamera sizi epey bir paradan kurtarır. Eğer böyle bir senaryoda çarptığınız araç otobüs ve taksi ise daha da çok paradan kurtulursunuz, ticari araçların tamirde kaldığı gün boyunca kaybettiği geliri hatalı taraftan talep etme hakkı var ve etmekten çekinmiyorlar da.

-

İşte bu tür durumlar için araç-içi kameralar var. Bunun yanında, trafikte olası bir kavgadan caymak için de "arabada kamera var" demek de işe yarayabiliyor. Sonuçta kamera görüntüsü dediğimiz şey sadece sigortalar için değil, mahkemeler için de kanıt sayılacaktır.

Araç kameralarının araç park halinde kayıt yapabilmesi için genelde bir powerbanka ya da hardware kit ile arabanın aküsüne bağlanması gerekmektedir, aküyü teknik olarak bitirmemeleri gerekiyor ama aracınız uzun süre yatıyorsa bitebilir. Yani sadece kamera alıyorsanız kameranın içinde pil olsa bile akşamları kayıt yapacağını sanmayın.

Ayrıca çoğu kameranın dahili hafızası yoktur, yani SD kart almanız gerekmekte. Aldığınız kameranın çekim kalitesine göre nasıl bir SD kart alacağınızı belirlemeniz gerekli. SanDisk, Samsung, Toshiba gibi markaların V10 sertifikalı SD kartları iş görecektir.

Birçok kameranın plakaları ne kadar iyi okuduğuna bakılır fakat iyi markaların bile çoğu kamerası geceleri bunu başaramayabiliyor. O yüzden bu konuya fazla takılmayın.

-

Peki... Araç-içi kamera almaya karar verdiniz. Ancak hangisini almanız gerektiğini bilmiyorsunuz. Öncelikle, masraftan kaçmak istiyorsanız ve eski telefonunuz varsa, AutoBoy uygulamasını deneyebilirsiniz. Bir araç içi telefon tutucuyu ön konsola ya da ön cama takarsınız ve eski telefonunuz da yolu kaydeder.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.happyconz.blackbox

Bütçeye göre birçok seçenek var; kaliteli bir markadan almak istiyorsanız Viofo, 70MAI ve Garmin'in modellerine bakabilirsiniz. Satın almadan önce internette kamera hakkındaki incelemelere bakın derim.

En ucuz kamerayı arıyorsanız 70MAI DS1/M300'e bakabilirsiniz. Eğer bütçe sorun değilse, Viofo A229 Pro piyasanın en iyisidir. Sadece ön ve arkayı kaydedecek güvenilir bir kamera arıyorsanız, kendim kullandığım 70MAI A400'ü önerebilirim:

Benim bütçem bunlara yetmiyor diyorsanız birçok marka daha var fakat kaliteleri ve güvenilirlikleri hakkında hiçbir bilgim yok.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı