Araç kurşunlu akülerindeki "EN" değeri nedir?

Katılım
7 Şubat 2017
Mesajlar
3.019
Makaleler
4
Çözümler
64
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
müh.
Merhaba, çok değerli arkadaşlar;

Bugün araç kurşun-asit akülerinde 3. değer olarak yazılan "EN" değerinin ne anlama geldiğini sizlere anlatmaya çalışacağım. Bildiğimiz gibi araç aküleri A-h değerlerine göre 35-40-60-72-75-90-110 A, 12 volt değerleri akü kutuları üzerinde yazılıdır. 3. değer olarak yazılan "EN" değerinin ne anlama geldiğini tam olarak biliyor muyuz? İşte bugün tam olarak bunun cevabını vermeye çalışacağım sizlere.

"EN" değeri bir kurşunlu aküden sürekli değil ancak anlık sürelerle çekilebilecek olan en yüksek amper değerini ifade eder. Bu örneğin Mutlu marka 12V 60 A 540 EN etiketli bir kurşunlu aküden kısa sürelerle 540 amperin yani 60 A değerinin tam 9 katının çekilebileceğinin anlamını taşır, çok yeni, full şarjlı, plakalarında sulfatlanma oluşmamış çok sağlıklı bir aküden bu amper değerine karşılık gelen akım bir marş motoruyla veya yüksek akım çeken herhangi bir alıcıyla anlık olarak çekilebilir. Ancak akü EN değerinin daha üstündeki amperleri akü veremez, uygun olarak çekilebilecek olan üst amperli sınır değeri bu değerdir.

Akülerin anlık olarak verebildiği bu extrem amper değerinden pil puntalama mekanizmalarında doğrudan bunları güç kaynağı yerine kullanan youtube uygulamaları mevcut. Ancak marş motoru hareketindeki gibi deşarjdan hemen sonra kurşunlu aküler şarj olup doldurulmadıkları ve sulu tip araç aküleri derin deşarja kuru (jel) aküler kadar dayanımlı olmadıklarından akülerin bu uygulamada çok uzun ömürlü ve çok sağlıklı kullanımları söz konusu değildir. Bunun yerine primer/sekonder dönüşümü ve watt değeri çok uygun olan transformatörlerle puntalama tezgahlarının muadil uygulaması çok daha sağlıklı olur.

Örneğin şarjlı vidamalada kullanılan nikel-kadmiyum bataryalardan amper değeri olarak etiketlerinde yazılı amper değerinden çok daha yüksek amper değerleri şarjlı vidalamada mekanik zorlanmalarda veya sıkışmalarda bu amperlerin daha üst değerlerle çekilmesi mümkündür, çünkü nikel-kadmiyum bataryalar etiketlerinde yazan amper değerlerinin daha üstünde çekilen akımların alınmasına çok uygundur. Zaten bu nedenle batarya yerine trafo-redresör uygulamasında DC motorların millerinin sıkışması ve frenlenmesiyle normalinden kat kat fazla çekilen akımları göz önüne almadığımızda şarjlı vidalamayı şarjlı nikel-kadmiyum batarya etiketi ile ayni amper değerinde seçebilmiş olmamış büyük bir yanlış olur.

Örneğin bataryada 4.8 volt, 800 mA yazıyor ise onun yerine seçilecek muadil bir trafonun 4-5 A, 4.8-5 volt DC 'yi mutlaka verebilmesi gerekir. Bu sayede mekanik olarak zorlanan şarjlı vidalama veya matkap ucu DC motorların en önemli özelliği olan millerinin aşırı zorlanmasında 3-4 kat fazla akımların kolayca çekilmeleri göz önünde bulundurulup zor şartlar altında dahi şarjlı vidalama veya el matkabını zorlanmadan çalıştırabilmek için gereken şartı sağlamış oluruz.

İyi hafta sonları. Kendinize çok iyi bakın. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı