Çözüldü Arch Linux harici ekran kartını kullanma

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DDLAO

Hectopat
Makaleler
3
Yer
Şehinşah Konseri
Daha fazla  
Hocalarım merhaba. Ben Arch'ta harici ekran kartımı kullanmak istiyorum. Fakat internette bunun gibi bir şey bulamadım. Arch'ta harici ekran kartımı kullanamadığım için oyunları Windows'ta oynamak zorunda kalıyorum. Arch, direkt olarak bilgisayarın işlemciye gömülü ekran kartını kullanmasını sağladığı için düşük FPS alıyorum. Harici ekran kartımı kullanabilir miyim Arch'ta da?

Sistemim:

CPU: Core i5-6200U
GPU: HD Graphics 520, Radeon R7 M360
RAM: 4x2 GB
HDD: Seagate Spinpoint M8 1 TB
Anakart: MB C 80NT I5-6200 WIN 4G BL N3

@Ali998 @433815 @Arch or Not @Syntax Error
Konu neden onaylanmıyor?

Son düzenleme:
Çözüm
Oyunlarda harici ekran kartını kullanmak için env DRI_PRIME=1 steam steam://rungameid/123456 bu komutu kullanmayı deneyin lütfen.

Masaüstüne kısayol oluşturduğunuz oyunlara sağ tıklayıp Başlatıcıyı Düzenle deyip komutu değiştirebilirsiniz. Oyun ID'sini sizin oyununuza göre değiştirin.
Kod:
xrandr --listproviders

Bu kodun çıktısını alabilir miyim? Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam Arch Linux da Sürücüler diye bir kısım olması lazım ayarlarda ona bir bakın yapılacak güncelleme varsa yapın normal sistem güncelleştirmesi varsa yapın AMD Linux'a sürücü desteği vermediğinden etkinleştirmek/kullanmak biraz sıkıntılı şimdilik yapabildiklerimiz bunlar. (sürücü desteği en son 2015'de varmış.)

Bash:
sudo pacman -Syu

Kodu ile sistemi güncelleyin.
Şunu deneyin:

Son düzenleme:
Kod:
xrandr --listproviders

Bu kodun çıktısını alabilir miyim? Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam Arch Linux da Sürücüler diye bir kısım olması lazım ayarlarda ona bir bakın yapılacak güncelleme varsa yapın normal sistem güncelleştirmesi varsa yapın AMD Linux'a sürücü desteği vermediğinden etkinleştirmek/kullanmak biraz sıkıntılı şimdilik yapabildiklerimiz bunlar. (sürücü desteği en son 2015'de varmış.)

Bash:
sudo pacman -Syu

Şunu deneyin:
Hocam şu an Arch'ta değilim, 1 saate falan açıp atayım.

Peki hocam bu mesajın altına mesaj atın yada etiketleyin yoksa bildirim gelmiyor.
Kod:
[archer@archer ~]$ xrandr --listproviders
Providers: number : 2
Provider 0: id: 0x47 cap: 0xb, Source Output, Sink Output, Sink Offload crtcs: 4 outputs: 4 associated providers: 0 name:Intel
Provider 1: id: 0xa9 cap: 0x0 crtcs: 0 outputs: 0 associated providers: 0 name:modesetting
[archer@archer ~]$

Bu şekilde görünüyor hocam.

Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam Arch Linux da Sürücüler diye bir kısım olması lazım ayarlarda ona bir bakın yapılacak güncelleme varsa yapın normal sistem güncelleştirmesi varsa yapın AMD Linux'a sürücü desteği vermediğinden etkinleştirmek/kullanmak biraz sıkıntılı şimdilik yapabildiklerimiz bunlar. (sürücü desteği en son 2015'de varmış.)

Bash:
sudo pacman -Syu
Şunu deneyin:
Şuradan itibaren dediğim işlemleri yapın.
Kod:
Provider 0: id: 0x47 cap: 0xb, Source Output, Sink Output, Sink Offload crtcs: 4 outputs: 4 associated providers: 0 name:Intel
Provider 1: id: 0xa9 cap: 0x0 crtcs: 0 outputs: 0 associated providers: 0 name:modesetting
[archer@archer ~]$

Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam Arch Linux da Sürücüler diye bir kısım olması lazım ayarlarda

Böyle bir ayar varsayılan olarak gelmiyor diye hatırlıyorum ben.

AMD Linux'a sürücü desteği vermediğinden etkinleştirmek/kullanmak biraz sıkıntılı şimdilik

Benim bildiğim AMD NVIDIA'dan daha iyi destek verdiği için herhangi bir işlem uygulamasına bile gerek olmaması gerekiyor. Kernel ile beraber amdgpu yüklü geliyor diye biliyorum.

Ayrıca inxi paketini yükleyip inxi -Gxxx komutunu girerseniz sürücüler yüklü mü tekrar kontrol edebilirsiniz.

Evet hocam, ben de bulamadım.
Benim bildiğim AMD NVIDIA'dan daha iyi destek verdiği için herhangi bir işlem uygulamasına bile gerek olmaması gerekiyor. Kernel ile beraber amdgpu yüklü geliyor diye biliyorum.
Kernel tam olarak ne oluyor peki?
Şuradan itibaren dediğim işlemleri yapın.
Hocam pek bir şey anlamadım oradan da, hangi Catalyst sürümünü kuracağım? Hangi depoyu kullanmalıyım? Hangi komutlarla indireceğim? Tam anlayamıyorum orayı da, kodları falan sanırım kendimiz bulmamız gerekiyor. 😅

Ayrıca inxi paketini yükleyip inxi -Gxxx komutunu girerseniz sürücüler yüklü mü tekrar kontrol edebilirsiniz.

Doğru amdgpu sadece ekran kartını sisteme tanıtır fakat kullanma kısmı biraz sıkıntılı diye biliyorum. "Sürücüler" kısmını Manjaro'dan kalmış aklımda :)

Kod:
[archer@archer ~]$

Arkadaştan istediğim kod çıktısı kart sisteme tanıtılıp tanıtılmadığını teyit amacıyla istedim :)

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı