Çözüldü Arch Linux kullanıcı hesabının root hesabı olmaması

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

popos

Picopat
Yer
System76
Arkadaşlar sabah Arch kurdum. Neyse, bana okuduğum yerde kendimi root hesabi yapma kodunu mu vermemişler ne oldu anlamadım. Terminalde root işlemi gerektiren herhangi bir şey yaptığımda "kullaniciadi is not in the sudoers file" hatası alıyorum.

Çözüm
Root kullanıcısına gir veya su - ile root ol. nano /etc/sudoers yazarak sudoers dosyasını aç. "# %wheel" ile başlayan ilk satırı bul. Başındaki "# " işaretini sil.

Bittiğinde bu şekilde gözükmeli, yazım hatası bile yapmamalısınız:
1619624949534.png

Daha sonra Ctrl + O, Enter, Ctrl + X yaparak dosyayı kaydedip çıkın. Kullanıcınızı wheel grubuna eklemek için usermod -aG wheel kullanıcıadı komutunu yazın.("kullanıcıadı" yazan yere kullanıcı adınız gelecek.) Bundan sonra kendi kullanıcınıza geçiş yapıp sudo whoami yazın. Çıktı root ise başarıyla yapmışsınız demektir. Yine aynı hata gelirse yeniden başlatın. Bazen yeniden başlatma gerekebiliyor.
En azından o komutları biliyorsun, bilgisiz değilsin. Hiçkimse öyle bir şey demedi ayrıca.

Bir sistemin nasıl çalıştığını bilmek, hiçbir şey bilmemekten her zaman daha iyidir. "Terminal saçmalığı"nda en azından sistem nasıl çalışıyor bunu öğreniyorsun. Uzun yol falan değil yani. Hatta GUI'de ise direkt ortada bir yol bile yok çünkü öğrenmiyorsun ki, onlar yapıyor bütün işi.
Ben de diyorum ki madem bir şeyler öğrenmek istiyorsun genelgeçer şeyleri öğren, mesela sorsak kaç kişi Linux'un nasıl çalıştığını, kernelin ne işe yaradığını bilmez. Terminalde coşar ama. OS dediğin şey ne yapar, işlemci ve RAM'in görevleri nedir, Linux çekirdeğindeki her kodun anlamı nedir, işlemci bunu nasıl okur, anakartın görevi nedir, BIOS ne ile kodlanmıştır biliniyor mu? Yok. Terminalden yama yapmak? Süper!
Ek olarak o komutları bilmek seni bilgili yapmaz, o komutları yapabilmek seni bilgili yapar aksi halde ezbere yaptığın şeyin o tuşla yapılmasından farkı yok, bir değişiklik katmadığın sürece yaptığın amelelik. O tuş dediğim şey el arabasıysa senin yaptığın sırtına alıp taşımak ama taşıdığın şeyi iki türlü de bilmiyorsun. Metafor kattım ancak anlaşılmazsa şaşırmam, çünkü metaforu öğretmem gerekecek ve tek tek ezberlenecek bu gidişle.

Bilgi diyerek başkasının "üretimini" öğreniyorsunuz diyorum

Zaten bilgi dediğimiz şey paylaştıkça güzel değil mi? Eğer geçmişte bulunan şeyleri tekrar bulmaya kalkarsak Amerika'yı tekrardan keşfetmeye çalışıyoruz demektir.

Newton'un şu sözünü unutmamak lazım "Eğer ki diğerlerinden ötesini görebildiysem, bu devlerin omuzlarında yükseldiğim içindir."

Ben de diyorum ki madem bir şeyler öğrenmek istiyorsun genelgeçer şeyleri öğren, mesela sorsak kaç kişi Linux'un nasıl çalıştığını, kernelin ne işe yaradığını bilmez. Terminalde coşar ama. OS dediğin şey ne yapar, işlemci ve RAM'in görevleri nedir, Linux çekirdeğindeki her kodun anlamı nedir, işlemci bunu nasıl okur, anakartın görevi nedir, BIOS ne ile kodlanmıştır biliniyor mu? Yok. Terminalden yama yapmak? Süper!
Ek olarak o komutları bilmek seni bilgili yapmaz, o komutları yapabilmek seni bilgili yapar aksi halde ezbere yaptığın şeyin o tuşla yapılmasından farkı yok, bir değişiklik katmadığın sürece yaptığın amelelik. O tuş dediğim şey el arabasıysa senin yaptığın sırtına alıp taşımak ama taşıdığın şeyi iki türlü de bilmiyorsun. Metafor kattım ancak anlaşılmazsa şaşırmam, çünkü metaforu öğretmem gerekecek ve tek tek ezberlenecek bu gidişle.
Doğru diyorsunuz, onları bilmek sizi bilgili yapmaz. Yapabilmek sizi bilgili yapar.
O şeyleri öğrenmek genel kültür gibidir, genel kültür edinip başka yere yoğunlaşmamak mı istiyorsunuz? Tabii kide onların da değeri var ve bilinmesi gerekir ancak, Konya nerede, İtalya nerede gibi soruların cevabını bilmek ile ne bilgili, ne de iş sahibi olunur.
Daha demin dediğim şeyi tekrar ettiniz, ezbere yapılan şeyin bir önemi yok zaten. İstersen dünyayı ezberle sadece kitap olursun, onları anla alim olursun.
Olay da burada işte, o komutları bilmek bir anahtardır merakı açar. Bir şeyi sırtlanmadan ne diye bakmanı sağlar.

Eğer ki diğerlerinden ötesini görebildiysem, bu devlerin omuzlarında yükseldiğim içindir.
Şu güzel söz daha fazla boşa gidemezdi. Boşverin arkadaşım niye ciddiye alıyorsunuz böyle adamları.

Zaten bilgi dediğimiz şey paylaştıkça güzel değil mi? Eğer geçmişte bulunan şeyleri tekrar bulmaya kalkarsak Amerika'yı tekrardan keşfetmeye çalışıyoruz demektir.

Newton'un şu sözünü unutmamak lazım "Eğer ki diğerlerinden ötesini görebildiysem, bu devlerin omuzlarında yükseldiğim içindir."
Bulunan şeyleri tekrar bulun demiyorum ki zaten? Daha iyisini yapmak için öğrenmek yerine hazır şeyleri öğrenmekle övünmenin anlamı olmadığını söylüyorum. Yani daha kolayını çözüm olarak sunmak yerine zorla hazır şeyleri öğrendim, "sen de yapacaksın, çünkü..." denmesi saçma geliyor. Neden aynı şeyleri öğrenmeye dayatılıyoruz neden? Arch kurmak için adım adım yapmışsın, e ne var bunda? Gentoo kurmuş adam kendini Linux prosu hissediyordur, ah bir de server kurup VPS diye sanal makinelere ayırıp satmıştır var ya ondan iyisi yok. Kafa bu mu olmalı cidden? Mesela server kurmak için Debian kurup yamaları biz yapıp tek tek paketleri mi derleyelim yoksa CentOS mu kuralım? Sizin dediğinize göre her şeyi tek tek biz yapmalıyız.
Şu güzel söz daha fazla boşa gidemezdi. Boşverin arkadaşım niye ciddiye alıyorsunuz böyle adamları.
Boş ver zaten sen, gelişmeyi Gentoo Wiki bunu ezberlemek olarak görürsün.

Bu arada Pardus'u destekliyordum mesela. Ancak Debian tabanlı, başkasından çalıntı bir çöp şu an gözümde, size kalsa bu da büyük gelişme! Her neyse...

Neden aynı şeyleri öğrenmeye dayatılıyoruz neden?
Kimse terminal öğren demiyor, senin terminal saçmalık demene kızıyoruz. Sen öğrenmemeyi dayatıyorsun.
Boş ver zaten sen, gelişmeyi Gentoo Wiki bunu ezberlemek olarak görürsün.
Daha deminden beri bağıra bağıra dediğimiz şeyi duymuyorsun ama yeri gelince kelime ayıklıyorsun. Ciddi misin? Ha bu arada, yaptığın şeye saygısızlık deniyor.

Kimse terminal öğren demiyor, senin terminal saçmalık demene kızıyoruz. Sen öğrenmemeyi dayatıyorsun.

Daha deminden beri bağıra bağıra dediğimiz şeyi duymuyorsun ama yeri gelince kelime ayıklıyorsun. Ciddi misin?
Açıkçası 3 4 kişi ile farklı noktalardan konuşuyoruz. Biri alttan üste gitmek üzerine yani temel oluşturmak üzerine konuşurken temeli neden baştan atalım dedi. Diğeri agresif konuştu, sen ise başlangıçtakiyle yarım uyuma sahip "terminal" öğrenelim diyorsun. Genel bir cevapla tek seferde hepinize cevap veremem o yüzden kişi kişi yazıyorum.

Açıkçası 3 4 kişi ile farklı noktalardan konuşuyoruz. Biri alttan üste gitmek üzerine yani temel oluşturmak üzerine konuşurken temeli neden baştan atalım dedi. Diğeri agresif konuştu, sen ise başlangıçtakiyle yarım uyuma sahip "terminal" öğrenelim diyorsun. Genel bir cevapla tek seferde hepinize cevap veremem o yüzden kişi kişi yazıyorum.
Buna bir şey mi dedim ben?

Öğrenmek isteyen öğrensin ancak bunun önemli bilgiler olduğunu ve insanlara zoru övmenin anlamını çözemiyorum. Basit bir çözümü zorlaştırmayı çözemiyorum daha doğrusu.
Zor öyle mi?

Ah be, sudo apt install firefox-esr şu 4 kelimeyi yazarken elim ağrıdı, o yüzden sayfalarca uzayan ve terminalin saçmalık olduğuna dair bir tartışmaya gireyim. En iyisi mağazaya gidip Firefox'u bulmak.

Ah be, şunu kopyalamak çok zor o yüzden doğru düzgün seçenek olmayan yavaş ve istemediğim programların indirildiği distrolara yöneleceğim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı