Arkadaşlar sabah Arch kurdum. Neyse, bana okuduğum yerde kendimi root hesabi yapma kodunu mu vermemişler ne oldu anlamadım. Terminalde root işlemi gerektiren herhangi bir şey yaptığımda "kullaniciadi is not in the sudoers file" hatası alıyorum.
su -
ile root ol. nano /etc/sudoers
yazarak sudoers dosyasını aç. "# %wheel" ile başlayan ilk satırı bul. Başındaki "# " işaretini sil.wheel
grubuna eklemek için usermod -aG wheel kullanıcıadı
komutunu yazın.("kullanıcıadı" yazan yere kullanıcı adınız gelecek.) Bundan sonra kendi kullanıcınıza geçiş yapıp sudo whoami
yazın. Çıktı root
ise başarıyla yapmışsınız demektir. Yine aynı hata gelirse yeniden başlatın. Bazen yeniden başlatma gerekebiliyor.su
ile root kullanıcısına geçiş yap. Daha sonra aşağıdaki komutu çalıştır. (Kullanıcıadın yerine hesabının adını yaz.)
echo "kullanıcıadın ALL = (ALL) ALL" >> /etc/sudoers
Teşekkürler hocam. Sorunuma karşı Başka masaüstü onerenler varken nimet gibisiniz.
Bu kadar kolay bir çözüme böyle bir çözüm sunuyorsunuz ya, hayret. Üstelik bu bir hata bile değil. Her kurulumda bu olur, tamamen normaldir. Tek yapmanız gereken kullanıcıyı sudo bölümüne atmak. Böyle kalıplaşmış çözümlerle insanları geçici çözümlere yönlendirmeyin lütfen.Arch kuruyorsanız RebornOS öneririm. İstediğiniz kadar özelleştirebiliyorsunuz ve kurmak için bir GUI'a sahip.
Çözüm ararken sistem dosyaları zarar görecek muhtemelen veya bir sürü şey ile uğraşacaksınız. Eğer uygulama daha hiç kurmadıysanız (ki şifre yoksa kuramazsınız) bence Reborn ya da Arco ile tekrar kurun.
su -
ile root ol. nano /etc/sudoers
yazarak sudoers dosyasını aç. "# %wheel" ile başlayan ilk satırı bul. Başındaki "# " işaretini sil.wheel
grubuna eklemek için usermod -aG wheel kullanıcıadı
komutunu yazın.("kullanıcıadı" yazan yere kullanıcı adınız gelecek.) Bundan sonra kendi kullanıcınıza geçiş yapıp sudo whoami
yazın. Çıktı root
ise başarıyla yapmışsınız demektir. Yine aynı hata gelirse yeniden başlatın. Bazen yeniden başlatma gerekebiliyor.Umarım sorun yaşamadan kullanır. İleride sorun yaşadığında tekrar sıfırdan Arch kurmak yerine GUI ile kurmanın basitliğini tatmasını umarım.Bu kadar kolay bir çözüme böyle bir çözüm sunuyorsunuz ya, hayret. Üstelik bu bir hata bile değil. Her kurulumda bu olur, tamamen normaldir. Tek yapmanız gereken kullanıcıyı sudo bölümüne atmak. Böyle kalıplaşmış çözümlerle insanları geçici çözümlere yönlendirmeyin lütfen.
İleride yeni kullanıcı oluştursa bile @Kerem00 hocamın sunduğu çözümü uygularsa hiçbir sorun olmayacaktır. Ve şu ana kadar da hiç Arch'ta bir hata almadım gidip EFI dosyasını silmem dışında. Onda da rahatlıkla diskime ulaşıp geri kurdum, uğraştırmadı bile. Emin olun, hiçbir sorunla karşılaşıp tekrar sıfırdan kurmasına gerek kalmaz.Umarım sorun yaşamadan kullanır. İleride sorun yaşadığında tekrar sıfırdan Arch kurmak yerine GUI ile kurmanın basitliğini tatmasını umarım.
Kendim iki kez Daemon (devamını hatırlamıyorum) hatası almıştım.İleride yeni kullanıcı oluştursa bile @Kerem00 hocamın sunduğu çözümü uygularsa hiçbir sorun olmayacaktır. Ve şu ana kadar da hiç Arch'ta bir hata almadım gidip EFI dosyasını silmem dışında. Onda da rahatlıkla diskime ulaşıp geri kurdum, uğraştırmadı bile. Emin olun, hiçbir sorunla karşılaşıp tekrar sıfırdan kurmasına gerek kalmaz.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.