ArcoLinux ve Manjaro'da internet sorunu ve kernel panic

Melbourne

Hectopat
Selamlar. Manjaro canlı oturumunda kablosuz bağlantı yapamıyorum. Ağa bağlandıktan sonra sistem tamamen donuyor ve Caps Lock ışığı yanıp sönüyor. Sadece telefonumu bilgisayara bağlayıp, interneti paylaşınca internet bağlantısını kurabiliyorum. Bu şekilde kurulumu tamamladıktan sonra bilgisayarı yeniden başlattığımda, kernel panic hatası alıyorum. ISO dosyasını doğruladım, bir sorun yok. Hem KDE, hem de XFCE ile denedim. Arco'da ise canlı oturumda tamamen kablosuz ağları göremiyorum. Yine, aynı şekilde telefon üzerinden internet bağlantısını yapıp, kurulumu başarılı bir şekilde yaptıktan sonra sistemi yeniden başlattığımda kablosuz ağları hala göremiyorum. İki dağıtımı da ikişer kez kurdum. Şu anda tekrar denemek için Manjaro KDE indiriyorum.

Selamlar. Manjaro canlı oturumunda kablosuz bağlantı yapamıyorum. Ağa bağlandıktan sonra sistem tamamen donuyor ve Caps Lock ışığı yanıp sönüyor. Sadece telefonumu bilgisayara bağlayıp, interneti paylaşınca internet bağlantısını kurabiliyorum. Bu şekilde kurulumu tamamladıktan sonra bilgisayarı yeniden başlattığımda, kernel panic hatası alıyorum. ISO dosyasını doğruladım, bir sorun yok. Hem KDE, hem de Xfce ile denedim. Arco'da ise canlı oturumda tamamen kablosuz ağları göremiyorum. Yine, aynı şekilde telefon üzerinden internet bağlantısını yapıp, kurulumu başarılı bir şekilde yaptıktan sonra sistemi yeniden başlattığımda kablosuz ağları hala göremiyorum. İki dağıtımı da ikişer kez kurdum. Şu anda tekrar denemek için Manjaro KDE indiriyorum.

Eğer Manjaro güncel bir kernel kullanıyorsa bunu LTS ile değiştirmeni tavsiye ederim. Kurulumu yaptıktan sonra sisteme chroot olarak kernel versiyonunu değiştirip sistemi yeniden başlatırsın. Düzelir umarım.

Eğer Manjaro güncel bir kernel kullanıyorsa bunu LTS ile değiştirmeni tavsiye ederim. Kurulumu yaptıktan sonra sisteme chroot olarak kernel versiyonunu değiştirip sistemi yeniden başlatırsın. Düzelir umarım.

Kernel değiştirme işlemini kurulumu yaptıktan sonra, yeniden başlatmadan canlı oturum üzerinden yapacağım değil mi?

Sene 2021 hala Linux dagitimlarinda WiFi driver sorunu randomly devam ediyor.
Kernel versiyonu nedir?
Kullandigin wifi adaptoru nedir?
sudo lshw -C network Ciktisini gonderebilir misin?
( lshw yuklemen gerekebilir, emin degilim arch tabanli sistemde default geliyor mu)

Wi-Fi adaptörüm:
Network controller: Broadcom Inc. and subsidiaries BCM4313 802.11bgn Wireless Network Adapter (rev 01)
Dediğiniz diğer işlemleri kurulumu yapar yapmaz atacağım.

Bu sefer kernel panic almadım. Şu anda Manjaro'dan sorunsuzca yazabiliyorum. Yine de LTS kernele geçmeli miyim? Sanırım Manjaro'da sistem ayarlarından kernel değiştirilebiliyormuş. Kernel panic aldığım iki denememde minimal ISO ile kurulum yapmıştım. Bu sefer normal ISO ile kurdum. Şu anlık bir sorun yok gibi görünüyor.
Broadcom için aygıt çipine göre broadcom-wl-dkms ya da b43-firmware paketlerinden birisini kurman gerekebilir. Aşağıdaki komutların çıtısını paylaşırsan çipset id'sini kontrol edelim.

Kod:
lspci -nnk | grep -A3 Net

dmesg | grep b43

Şu an bir sorun yok gibi duruyor ama çıktılar böyle. İkinci komutta bir sıkıntı çıktı galiba.

[mehmet@manjaro ~]$ lspci -nnk | grep -A3 Net 02:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Inc. and subsidiaries BCM4313 802.11bgn Wireless Network Adapter [14e4:4727] (rev 01) Subsystem: Broadcom Inc. and subsidiaries Device [14e4:051a] Kernel driver in use: wl Kernel modules: bcma, wl [mehmet@manjaro ~]$ dmesg | grep b43 dmesg: read kernel buffer failed: Operation not permitted [mehmet@manjaro ~]$

Kernel driver in use: wl

bcmwl sürücüsü yüklendiği için sorun yaşamıyorsun, diğer dağıtımlarda da bunu yüklersen sorun yaşamazsın. broadcom-wl-dkms

LTS çekirdek çok önemli değil, ama bcmwl gibi sürücülerin güncel çekirdekler için yamalanması gerekebiliyor. Eğer dağıtım bunu hızlı biçimde yapabiliyorsa, güncel çekirdek ile sorun yaşamazsın.

dmesg: read kernel buffer failed: Operation not permitted

Gerektiğinde dmesg çıktısına bakabilmek için, aşağıdaki komutu uçbirimde çalıştırıp bir yapılandırma dosyası oluşturun.

Kod:
echo 'kernel.dmesg_restrict=0' | sudo tee -a /etc/sysctl.d/99-dmesg.conf

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı