Çözüldü ARGB kontrolcüden anakarta bağlantı ile fan hızı ayarlamak

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

developper

Hectopat
Makaleler
1
Arkadaşlar merhaba. ARGB destekli anakartım için Lumina RGB 120mm ürününü satın aldım. Ürün 1 adet kontrolcü ve 3 adet fandan oluşuyor.
Kontrolcüyü anakartın ARGB bağlantısına bağlayarak ya da kumandası ile fanların renklerini değiştirebiliyorum fakat fanların hızını sadece kumandadan değiştirebiliyorum.
Ben fanların hızını da anakart yani BIOS üzerinden değiştirebilmek istiyorum.
Kontrolcü gücü 4pinli Molex'ten alıyor. Kontrolcü çıkışları fotoda görüldüğü gibi. 2, 3 ve 4 pinli çıkışlar mevcut.
3 pinli çıkış, kablo ile anakartın 3 pinli ARGB girişine bağlı.
4 pinli (kırmızı) çıkışa giren kablonun diğer ucu 4 pinli Molex'e bağlı.

1.PNG

2.PNG

1- Molex ucundan anakarttaki SYS_FAN'ya da cpufan girişlerine bağlantı yapsam fanların hızını kontrol edebilir miyim?
2- edebilirsem uygun kablo aparatı var mıdır? Varsa linkini paylaşır mısınız?
3- fan hızlarını kontrol edebilmek için başka öneriniz var mı? (fan kabloları 6pinli tek kablo)

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
PWM çıkışı yoksa kontrol edemezsiniz.

İade şansınız varsa iade edip şu seti alın.

Aynı şekilde çalışır ama daha ucuz.

Son düzenleme:
Çözüm

Malesef alalı baya oldu. Fanları sabit hızda çalıştırıyorum sorun da yok aslında ama custom sıvı soğutma yaptığım için fanların hızını cpu sıcaklığına göre değiştirmek istedim. İleride masraf eder kontrolcüyü değiştirirsem işime yarar teşekkürler.

Az önce CPU kararlılık testi başlattım ve 120mm radyatör üzerindeki fanların hızlarını kumanda ile en düşük ve en yüksek hızlara çıkarttığımda CPU sıcaklığında hiçbir fark olmadığını gördüm. Yani bu şu demek oluyor: CPU sıcaklığını fanların hızından çok pompanın devir hızı belirliyor. Yani radyatör üzerindeki fanlar en düşük hızda çalışsa bile pompa devir hızı sabit olduğu sürece aynı sonucu veriyor.

Not: Bu sadece fanlar radyatörden geçen sıvıyı soğuttuğu durumlar için geçerlidir. Yani custom sıvı soğutmalar için.
İşlemci: Amd Ryzen 5 5600

Bu da burada konuyu araştıranlar varsa ek bilgi olarak kalsın.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı