Çözüldü Aşırıya kaçmadan monitöre overclock yapmak zararlı mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

yus10tadic

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İşlemci: i5-11400H Tiger Lake Core
Ekran Kartı: GTX 1650 4GB GDDR6 128-bit
RAM: 1x32GB 3200MHz
Meslek
Öğrenci
Laptop kullanıcısıyım ve cihazımın önerdiği çözünürlük için ayarlarda 1366x768 yazıyor. Ben cru kullanarak (çözünürlüğe hiçbir şekilde müdahale etmeden) 60 Hz olan yenileme hızını 75 Hz değerine yükselttim ve müthiş bir performans farkı gördüm. Fazlasında gözüm yok, bu durumun bir zararı olur mu?

Ekran kartım: AMD Radeon R4 Graphics.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bir sorun olmaz. Piyasada 75 Hz olarak satılan panellerin çoğu yükseltilmiş 60 Hz paneller zaten. Aynı şey 165 Hz paneller için de geçerli. Çoğu 144 Hz fakat aşırtma ile 165 Hz olarak satılıyorlar.
Çok fark olmaz.
Ama eğer bu monitörü uzun süre kullanmak istiyorsanız, 15 Hz için ömrünü kısaltmayın.
144 Hz'den 159 Hz'e bir overclock yok. Öyle olsaydı gereksiz bir overclock olurdu. Fakat 60'tan 75'e yaptığı için gözle görülür bir fark olur ki zaten konu sahibi de söylemiş.
75 Hz'de kullanırken herhangi bir sıkıntı yaşarsan riske atma. Kullanıp kullanmayacağına kendi gözlemlerinle karar ver.

Artı -2 Eksi
Hocam bende R580 isimli Samsung'un bir laptopu var. Bu laptopta dahili ekran kartı devre dışı bırakılmış, sadece NVIDIA var. NVIDIA Denetim Masası'ndan 2 yıl önce 60 Hz'den 105 Hz'ye aldım 2 yıldır kullanırım gerek Windows 7 de gerek 8.1 de gerekse Windows 10 ve 11'de. Sıkıntı yok kullanabilirsiniz bendeki 12 senelik laptop.

Monitöre bak çok ısınıyor mu, dalgalanma var mı? Bunlardan biri varsa değmez yoksa yapabilirsin. Bir arkadaş yapmıştı güç çeken kondansatör değişti sadece o da 10 yıllık monitördü.

@333365 @Nounie @Addvar yorumlarınız için teşekkür ederim. Oyun içi sıcaklık değerlerine ve monitörün sıcaklığına baktığımda eskisine göre bir fark yoktu. Sanırım 75 Hz hızda kullanmaya devam edeceğim.
Siz bayağı yükseltmişsiniz hocam, ben kafamda soru işareti kalmadan 75 Hz olarak kullanmaya devam edeyim o zaman.
Monitöre bak çok ısınıyor mu, dalgalanma var mı? Bunlardan biri varsa değmez yoksa yapabilirsin. Bir arkadaş yapmıştı güç çeken kondansatör değişti sadece o da 10 yıllık monitördü.
Oyun içi akıcılığın artması ve gözlerimin bayram etmesinden başka hiçbir farklılık gözlemlemedim hocam.

Bir sorun olmaz. Piyasada 75 Hz olarak satılan panellerin çoğu yükseltilmiş 60 Hz paneller zaten. Aynı şey 165 Hz paneller için de geçerli. Çoğu 144 Hz fakat aşırtma ile 165 Hz olarak satılıyorlar.

Çözüm
O zaman yapabilirsin sıkıntı yok. Pek sorun oluşmayacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…