Asker olmak mantıklı mı?

brejyan

Hectopat
Yer
🇹🇷
Daha fazla  
5-6 yıldır asker olmak istiyorum aklımda uzman çavuş, subay var aklımda meslek lisesinden açığa geçip TYT-AYT kasmak ya da işte MSÜ var önerilerinizi bekliyorum.
Boyum 1.68 kilom 58 ve 17 yaşındayım.

5-6 yıldır asker olmak istiyorum aklımda uzman çavuş, subay var aklımda meslek lisesinden açığa geçip TYT-AYT kasmak ya da işte MSÜ var önerilerinizi bekliyorum.
MSÜ'ne boyunuz tutuyor çalışıp oraya gidin subay olarak mezun olun. MSÜ sınavı yoğunluklu olarak TYT sanırım. AYT ile pek bir işiniz olmadığı için açığa geçmek mantıklı geldi bana.

Kilo boyunuz askerlik için tutuyor eğer istiyorsanız olabilirsin.

Astsubaylik icin sadece MSÜ ve TYT yeterli ama subaylik icin AYT de onemli ben subay olmani oneririm maaslari imkanlari vs cok iyi emekli olduktan sonra maasinin %70'ini her ay aliyorsun.

Bizim ailede çok asker var anne tarafının büyüklerinde. Çoğu da önce üniversitelerini vs okuyup tezkere bırakıp askerliğe geçenlerden. Ailede ciddi bir askeriye sevgisi varmış belli ki ben hariç... Omzu kalabalık tabir edilenlerden geneli de. Hepsinin ağzında şu var; askerin karısı dul ama parası pul derler... :)

İşin şakası bir yana çok fazla tayin durumu var. Özellikle bir aile kurduktan sonra, çocuk sahibi de olursanız zorlu bir meslek bana göre. Çocuğunuz belki ilkokulu bile 3 farklı şehirde bitirmek zorunda kalabilir. Ama hayatları çok ucuz, geçim dertleri düşük rütbelilerken bile, yok denecek kadar az. Bizim dışarıda aldığımız dandik bir hamburger menü şu an 60-70-80 TL iken, adamlar 20 TL'ye alabiliyor mesela...

Ben üniversite yıllarındaydım, 2011 veya 2012'ydi yanlışım yoksa. Tatildeydik ailemle. Bizim kaldığımız hotelde 330'luk kutu Ice-Tea o dönemin parasıyla 12.5 TL'ydi... Hala hatırlarım, içime oturur o Ice-Tea fiyatları. Ben de aksi gibi çok severim... Epey içeri sokmuştum maddi olarak bizimkileri :) Bir akrabamız aynı yerde orduevi gibi bir tatil yerleşkesinde tatildeymiş o ara. Bir akşam yemeğe davet ettiler bizi. Tabii asker yeri olduğu için her şeyin fiyatı vs tek tek yazıyor. Bir baktım Ice-Tea 75 kuruştu. 75 kuruş. Yazıyla yetmiş beş kuruş... Siz düşünün yani... Ailece yemek olunca bir 70'lik açtırmışlardı. Market-büfe fiyatından veriliyordu... Hem de tatil yöresinde... Bu, normal şehir içindeki asker lokallerinde vs olsa anlarım... Ama tatil yerinde direkt market fiyatı...

Bir diğer anım da 2006-2007'de lisanslı basketbol oynuyordum lise yıllarımda. Antrenman için askeri lojmanların içinde bulunan bir lisenin basketbol sahasını kullanıyordu o zamanlar Fenerbahçe. Maçtan, antrenmandan çıkınca da haliyle susuyor, acıkıyor insan. Bir pastanesi vardı. Orada oturur dinlenirdik antrenman sonrası arkadaşlarla. Mesela bizim oturduğumuz yerdeki bir pastanede eklerin o dönem kilosu 15-20 TL'ydi... Ki adı sanı bilindik, zincir firmalardan bahsediyorum. Bu antrenman yerindeki askeriyenin pastanesinde kilosu 6 TL'ydi... Çok daha tazeydi üstelik... Çünkü ciddi bir sirkülasyon var. Üstelik askeri ciddiyet de var ekstradan...

Böyle de avantajları var tabii. İşin sonunda, emeklilikte de fena değil maaşları. Ülkenin ekonomik durumu bu kadar bozulmasaydı çok daha iyi durumda olabilirlerdi ama şu günkü şartlara rağmen fena değiller.

Ancak asker olmak sizi ekonomik risk alma şansınızdan eder. Maddi olarak ne uzar ne kısalırsınız yıllarca. Tabii dediğim gibi karşılığında, rütbe ve başarılarınıza göre lojman, ucuz marketler, düşük vergili araba vs vs gibi güzellikleri olacaktır. Ama gideyim de şu işi yapsam diyemiyorsunuz işte. Her şeyden önce yaşadığınız yerde 1 sene sonra da kalacak mısınız onu bilmiyorsunuz. Bence en büyük handikap da bu. Ben biraz rahatların adamıydım, tembellik yapmayı falan da çok severdim o dönemlerde. O yüzden hiç düşünmedim asker olmayı sizin yaşlarınızdayken. Ama hep büyük saygım vardır... Çok özel bir meslek bana göre. Meslekten öte de gurur... Birçok kişinin (ben de dahil) cesaret edemeyeceği veya zorluklarını göze alamayacağı kadar da ağır bir meslek...

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı