Askerde acemi birlik nedir?

Arkrune

Femtopat
Daha fazla  
Ocak'tan sonra askere gidiyorum. Buraya konu açmadan önce, internette araştırdım ama doğru düzgün bilgi bulamadım. Herkes farklı veya eksik konuşuyor.

Öncelikle acemi birlik denilen şey nedir? Neden birçok kişi zor diyor? 15 günlük acemi birliğinde ne yapıyorsun?
Usta birliği daha rahat diyenler var. Acemi'den farkı nedir?
Çoğu kişi de tek bir sırt çantası ile gidiyor. Koymamız gereken önemli şeyler nedir? Bazıları ise oradan veriyorlar diye, elini kolunu sallayarak gidiyor.

Yakın dönemde askerlik yapmış kişiler cevaplarsa daha iyi olur. Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:

Kısaca özetten başka bir şey yok. Acemi ve usta arasında ki fark, neler yapıldığını anlatmak çok mu zor ben bunu anlamıyorum. Ayrıca o malzemeler nedir öyle? Evi komple götürelim daha iyi. Bana link atmayın arkadaşlar. Yakın dönemde yapmış kişiler doğru düzgün anlatırsa daha iyi olur.

Tabanlık, boyuna asılan cüzdan. Cidden askerlik böyle bir şey mi ya? Boyuna asılan cüzdan ne alaka? Hababam sınıfı askerde mi çekiyorsunuz? İnternette askerlik ile ilgili hiç bir şey yok. Boş boş linkleri atmışsınız adama.
Çok fazla hırsızlık oluyormuş duyduğum kadarıyla. Hatta "hırsızlık" değil "yer değiştirme" olarak adlandırıyolarmış bu durumu.

Tabanlık, boyuna asılan cüzdan. Cidden askerlik böyle bir şey mi ya? Boyuna asılan cüzdan ne alaka? Hababam sınıfı askerde mi çekiyorsunuz? İnternette askerlik ile ilgili hiç bir şey yok. Boş boş linkleri atmışsınız adama.

Adam akıllı anlatan da yok. O kadar gidip gelen insan var. Tek dedikleri şey acemi zor, usta rahat. Ama nasıl? Ne yapıyorsun mesela. Sorduğum şey bu. Devlet sırrı sanki. Ne yani, acemi de sabah 5 de kalkıyorsun da, usta da 8 de mi kalkıyorsun mesela? Malzemeler de bir o kadar saçma bazıları, senin dediğin gibi. Bazıları da gayet normal. Buna pek bir şey demiyorum.

Kendine güveniyorsan paramı vs kaybetmem diye boyuna asılan cüzdan gereksiz ben kullanmadım kendi cüzdanımı kullandım ama acemi birliklerinde 250-300 kişi ile beraber yatıp kalkıyorsun ve her türden insan oluyor o yüzden hırsızlık vs çok oluyor. Tabanlık kesinlikle şart çünkü verdikleri botun tabanları keçeden ve çok sert sabah 5 de giyip akşam 8-9 da çıkarıyorsun botu o yüzden rahat bir tabanlık gerçekten fayda sağlıyor.
Acemide ne yapıldığına gelince: Sabah 5:00 kalk olur genelde 15-30 dk kadar boşluk yatağını toplarsın, tıraşını olur, üstünü giyer botlarını boyarsın. 6:00'a kadar kahvaltı. Kahvaltıdan sonra Mıntıka temizliği yapılır zaten 250-300 kişi 10 dk da biter sonra sabah ictiması olur yoklama yapılır ve eğitim başlar. Eğitim günün programına göre değişir. Başlarda komutanlara nasıl hitap edileceği, nasıl tekmil verileceği, rahat hazır ol falan öğretilir. ANTK41 yani 41 tane askeri nezaket ve terbiye kurallarını su gibi öğrenmen ve askerlik bitene kadar uygulaman beklenir. Eğitim genelde yemin törenine hazırlık şeklinde geçer yürüyüş- marş-yürüyüş marş böyle gider bir de çömel kalk var her önüne gelen çömel kalk yaptırır sıraya düzgün geçemedin çömel kalk gürültü çok çömel kalk, geri zekalının biri ictimaya geç kalır çömel kalk acemi bitene kadar çömelip kalkarsın. Günü eğitimle tamamlarsın(ben kovidin başında gittiğim için şanslıydım eğitim yasaktı akaşama kadar oturuyoduk :D) akşam 5 de biter eğitim sonra yemek akşam ictiması ve yat 7-8 oldu mu yorgunluktan uyku geliyor zaten hafta içi bu şekilde geçer hafta sonu dinlenirsin eğitim olmaz. Acemiliğin zor yanı eğitimden ziyade imkanların kısıtlı olması (gittiğin yere göre değişebilir) ilk sorun duş her gün rahat rahat duş alma imkanın yok haftada iki gün zorunlu banyo var gün içinde eğitimden kaçmak için iyi bir fırsat onun dışında her sabah 4-5 arası duşlar açık ama bizim olduğumuz yerde çok sıra oluyordu ve 4:15 de sıcak su bitiyordu, kıyafetlerini yıkatamıyorsun elinde yıkamak zorundasın kamuflajı her gün giymek zorunda olduğun için pek yıkama şansın olmuyor. Diğer sorun sıra, acemi birlikleri çok kalabalık olduğu için yemekte, kantinde, duşta her yerde uzun sıralar bekleyeceksin. Kısacası acemi birliğinde ne askersin ne sivil arada kalmış gibisin. Ustaya geçtiğinde dedikleri gibi rahat edersin tabii bu da gittiğin yere göre değişir ama genelde acemiye kıyasla rahattır çünkü öncelikle artık gerçekten asker sayılıyorsun, ilk gittiğinde kısımlara ayırırlar bir görev verirler yani burada güzel bir görev alırsan bütün askerliğin rahat geçer. ustada sabah kalkarsın sporunu yapıp ictimayı aldıktan sonra görevinin başına dönersin akşama kadar işin o düzgün yaptıktan sonra karışan olmaz akşam 6 da işin biter yemek akşam ictiması 8 den sonra nöbet yoksa boşsun. Usta birliğinde acemiye göre daha düzenli hayatın olur duşlar, yemekhaneler, kantinler genelde rahattır bölükler fazla kalabalık olmaz. İlk zamanlar yine mıntıka vs yaparsın zamanla alt devreler geldikçe onlardan da düşersin.

@orkundf Aradığım cevap bu işte. Böyle yazmak zor olmasa gerek. Çok teşekkürler. Anlaşılan acemi birlik baya zorlayıcı olacak ama sanırım 15 gün yani 2 hafta sürüyordu. Eğer değişmediyse. O yüzden biraz sabretmek gerek.

Daha askere gitmek nasip olmadı ama duyduğum kadarıyla acemi birliği ilk 1 ay için kaldığınız birliğe veriliyor. Sonrasında ise usta birliğine aktarılıyorsunuz.

Belirttiğim gibi henüz asker sayılmadığın için pek bir hakkın ve imkanın yok o yüzden zor sayılabilir ama altı üstü 15 gün ilk 3 gün zaten bir şey yapılmıyor katılım kayıtlar evraklar vs 2 gün de hafta sonuna gidecek 10 gün 2 gün de yemin töreni vs için gider 7-8 gün Ben 49 gün acemi birliğinde kaldım kovidden dolayı eğitim yoktu ama baya yormuştu. tabii şartlar gittiğin birliğe göre çok değişkenlik gösteriyor kesin konuşmak mümkün değil umarım rahat bir yere gidersin. Ustada en kritik şey iyi bir kısıma kapak atmak ben silahlık görevlisiydim bütün askerliği oturarak bitirdim silahlıktan komutan dahi çıkaramıyordu orayı terk etmem yasaktı buna benzer görevler alabilirsen rahat geçer boş kalırsan bütün gereksiz işleri üstüne yıkarlar o yüzden boş kalmamaya bak.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı