Askerlik için muayene süresi yoklama süresine dahil mi?

Makaleler
26
Merhaba, 31 Aralık'a kadar muayene işlerimi halletmem için sürem var. Bundan önce ekim'de yoklama başvurusu yapmıștım daha sonra 31 Aralık'a kadar muayene süresi verdi. Gözlerim bozuk ve başvuruda yükseklik korku olduğunu belirttiğim için aile hekimi göze ve psikiyatriye sevketti.

Göz muayenesini oldum ancak psikiyatri ne yazık ki işi uzattı, MMPI testi verdi ve bu testin de sonuçlarının çıkması sürüyormuş. Edevlet askerlik sürem de haftaya doluyor, muayene yüzünden süreç uzadığı için yoklama kaçağından etkilenir miyim?

7179 Sayılı Askeralma Kanunu'nda bu şekilde meydana gelen gecikmelere ithafen bir açıklama göremiyorum. 31193 Sayılı Askeralma Yönetmeliği'nde ise detaylı bir açıklamaya rastlamadım.

Örnek olarak:

"Askerlik yoklaması sağlık muayenesi ve onay işlemleri
MADDE 9 –
(7) Yetkili sağlık kuruluşlarına sevk edilenlerin işlemleri en kısa sürede sonuçlandırılır. Bunlar genel randevu sistemine dâhil edilmezler. Yoklama kaçağı ve bakayaların muayeneleri sevk edildikleri yetkili sağlık kuruluşları tarafından aynı gün içerisinde sonuçlandırılır. Sağlık kuruluna çıkarılması gerekenlerin işlemlerinin ilk heyet gününde bitirilmesi esastır."

Benim şahsi düşüncem en yakın askerlik şubesine gerekli evrakların sunulması ve süreç hakkında bildirim yapılması gerektiğidir.

Kaynakça

Son düzenleme:
Benim şahsi düşüncem en yakın askerlik şubesine gerekli evrakların sunulması ve süreç hakkında bildirim yapılması gerektiğidir.

Tam olarak hangi evraklar? Elimde bir tek aile hekiminin muayene ve göz muayene sonucu kağıdı var.

Askerlik durum belgeniz, Aile Hekimi'nin sizi hangi hastaneye sevk ettiğini gösterir belge ve kimlik kartınız yeterlidir diye düşünüyorum.

Belki askerlik şubesine gitmeden önce nihai kararı verecek olan hastaneyi ziyaret ederek sürecin hızlandırılmasına dair talepte de bulunabilirsiniz. Hem belki sürecin ne zaman sonuçlanacağına dair kesin bir bilgi de edinebilirsiniz. Bu sayede bir gecikme yaşanacağı kesin olarak anlaşıldığında gideceğiniz askerlik şubesindeki ilgilere daha isabetli bilgiler verirsiniz...

Bu tür durumlarda izlenilmesi gereken yönergeler ne yazık ki kanunda ve yönetmelikte yazmadığı için/karmaşık yazıldığı için bahsi geçen konuyla ilgili tecrübeli kişilere danışmak gerekiyor ancak o da bir yere kadar rehberlik eder... Resmi kuruma gidilmediği ve prosedür hakkında ilgililerden bilgi alınmadığı sürece nihai çözüm olmayacaktır...

Ek bilgi olarak paylaşmamda fayda olacağını düşünüyorum.

7179 Sayılı Askeralma Kanunu Kapsamında:

"Sağlık muayene ve onay işlemleri
MADDE 15-
(1) Yükümlülerin sağlık muayeneleri Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara göre yapılır.

(2) Sağlık muayeneleri; öncelikle yükümlünün kayıtlı olduğu aile hekimi, yoksa müracaat ettiği askerlik şubesine en yakın resmî sağlık kuruluşundaki hekim tarafından yapılır. Aile hekimlerince veya resmî sağlık kuruluşunca hakkında karar verilmeyenler Sağlık Bakanlığınca belirlenen en yakın yetkili sağlık kurullarına sevk edilir.

(3) Askerliğe elverişli olup olmadıklarının tespiti için memuriyet mahalli dışındaki Sağlık Bakanlığınca belirlenen yetkili sağlık kurullarına gönderilmelerinde zaruret görülenlerin harcırahı, 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre ödenir.

(4) Yapılacak sağlık muayenelerinden herhangi bir ücret veya katkı payı alınmaz.

(5) Yükümlüler hakkında verilecek ertesi yıla bırakma, sevk geciktirmesi veya “askerliğe elverişli değildir” kararlı sağlık raporlarını tanzim etmeye yetkili makam, Sağlık Bakanlığınca belirlenen yetkili sağlık kuruluşunun sağlık kuruludur.

(6) “Askerliğe elverişli değildir” kararlı sağlık kurulu raporları, Bakanlığın onayını müteakip kesinleşir.

(7) Yurt dışında yaşayan yükümlülerin sağlık muayeneleri Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre yapılır.

(8) Askerlik şubelerince engel durumunu bildirir geçerli sağlık raporu olanların raporları, askerliğe elverişli olup olmadıklarının tespiti için Bakanlığa gönderilir. Bakanlıkça bu raporlar Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre onaylanır.

Sağlık kararları
MADDE 16-

(1) Yoklaması yapılanlar; askerliğe elverişli olanlar, geçici rahatsızlığı bulunanlar ve askerliğe elverişli olmayanlar olarak ayrılır. Askerliğe elverişli olmayanlar silahaltına alınmaz.

Sağlık kararına itiraz
MADDE 17-

(1) Haklarında verilen sağlık kararına itiraz edenler yeniden muayeneye gönderilir."

Kaynakça

Son düzenleme:
@Marlboro Touch yarın tekrar gideceğim test için, askerlere özel bir muamele gösteriyorlarsa belki süreç hızlanır. Test sonucu hemen çıkar belki bilemiyorum, o yüzden netleştiginde belli olur.
Kolaylıklar diliyorum, umarım aleyhinize bir gelişme meydana gelmeden süreci tamamlarsınız. Yolunuz açık olsun.

Ek olarak merak ettiğim bir husus var "Şubat Celp Dönemi" için mi hazırlanıyorsunuz?

Kolaylıklar diliyorum, umarım aleyhinize bir gelişme meydana gelmeden süreci tamamlarsınız. Yolunuz açık olsun.

Ek olarak merak ettiğim bir husus var "Şubat Celp Dönemi" için mi hazırlanıyorsunuz?
Çok teşekkürler.

Mart düşünüyorum ama kesin değil.

Anlıyorum, belirtmemde fayda var: Şubat Sınıflandırma Dönemi için hazırlık yapanlar zaten Şubat-Mart-Nisan aylarında sevk edilirler, burada gruplaşma söz konusudur. Ek olarak, haberiniz var mı bilmiyorum ancak belirtilen son günü aştığınız için Askerlik Hizmet Tercihi'ni ve Celp Tercihi'ni bildiğim kadarıyla yapamayacaksınız ve rastgele bir sınıflandırma işlemi uygulanacak...

Şubat 2025 Sınıflandırma Dönemi Duyurusu Kapsamında:

"Şubat 2025 sınıflandırma döneminde silahaltına alınmak isteyen yükümlülerin, 30 Kasım 2024 (dâhil) tarihine kadar yoklama ve askerlik hizmet tercihi ile celp tercihini e-Devletten veya en yakın askerlik şubesine müracaat ederek yaptırmaları gerekmektedir. Yoklamasını yaptırdıkları halde askerlik hizmet tercihi ile celp tercihini yapmayanlar, ertelemesi sona erenler ile dövizle/bedelli askerlik hizmeti kapsamından çıkartılanlar, mevcut bilgilerine göre Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı dikkate alınarak sınıflandırma işlemine tabi tutulacaktır."

Kaynakça

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı