İnceleme Assassin's Creed Shadows

Makaleler
2
Yer
İzmir
Ön Söz:

Yıl olmuş 2025, Ubisoft Japonya’ya ancak gidebildi. "Birader biz 2010’da Naruto izleyip kendi ninja oyun senaryolarımızı deftere yazıyorduk" diyen tayfa için bayram havası. Yıllarca Mısır, Yunan, İngiltere dolaştık durduk ama o kırmızı yapraklı ağaçların, tapınakların, bambuların arasında sessizce dolaşmak hep hayal olarak kaldı. Ubisoft bu sefer “Alın bak Japonya, hem ninja hem samuray, iki karakter birden, hadi doyun” dedi.

Doyduk mu? Doymadık ama bir lezzeti tatmış olduk.

Hikâye ve Atmosfer:

AC Shadows, 16. yüzyıl Japonya’sında geçiyor. Ortalık zaten karışık; klanlar, isyanlar, feodaller... Bir yanda onuruyla yaşayan samuray Yasuke (evet tarihsel bir figür), diğer yanda gölgelerden gelen ninja Naoe. İkisi de farklı dünyaların insanı ama yolları birleşince olaylar sarpa sarıyor.

Hikaye fena değil. Özellikle Japon kültürüyle yoğrulmuş olması güzel detaylar sunuyor. Çay seremonisinden tut, kılıçla şerefli ölüm felsefesine kadar çok şey öğreniyorsun. Oynarken içimden sürekli “Abi ben Japonya’ya taşınayım ya” dedim. Ama tabii sonra düşmanın üç adım ötenizde olmasına rağmen sizi göremeyişi her şeyi biraz sulandırıyor. Hikaye fena olmamasına rağmen, çok kopuk şekilde ilerliyor. Açılan onlarca farklı görev ana odağınızı kaybettiriyor.

Oynanış:

Yasuke
ile oynarken “Ben bu ülkenin şanlı savaşçısıyım!” moduna giriyorsun. Zırhın parlıyor, kılıç tok ses çıkarıyor, düşmanları ikiye bölmek için “hafif saldırı mı ağır mı?” diye düşünmüyorsun bile. Dövüş sistemi tatmin edici, özellikle vuruş animasyonları başarılı. Ama biraz ağır, yani “Kaçayım” desen kaçamıyorsun, “Vurayım” desen yavaştan ısınman gerekiyor.

Naoe ise klasik Assassin tarzında. Çatıdan atla, fırlatıcıyla fener patlat, saklan, bıçakla, kaç. Gizlilik sisteminde yenilikler var ama hâlâ düşmanları kandırmak kolay. Adam 5 saniye önce seni görüp alarma geçiyor, sonra "Yok ya hayal görmüşümdür" deyip normal devriyesine dönüyor. Düşmanlar bazen balık hafızalı NPC’den hallice.

Silah çeşitlilikleri güzel ve her silah kombinasyonları için farklı yetenek ağaçları var. Özellikle Naoe ile oynarken farklı silahlar arasında geçiş yapmanız gerekebiliyor, çünkü bazı silahlar elinizdeyken ikili suikast yapabiliyorsunuz veya kapıların arkasından düşmana suikast yapabiliyorsunuz ama başka silahlarda bunu yapamıyorsunuz. Hal böyle olunca oynayış tarzınıza göre bunları ayarlamanız gerekebiliyor.

Harita ve Dünya:

Ubisoft yine yapmış haritayı; devasa, detaylı, bol bol gezilecek yer var. Tapınaklar, köyler, dağlar, nehirler… Bir yerde geyiklerle yürürken duygulandım, başka bir yerde ninja yıldızı fırlatırken kendimi Naruto zannettim. Ama ne var? Harita büyük diye boş değil. İçinde yapılacak bol etkinlik var ama bir süre sonra “hadi bakalım, yine aynı kampı sessizce al, yine aynı kuleye tırman” havası başlıyor.

Yan görevler de biraz Ubisoft klasiklerinden. “Yardım et, tarlamı bastılar”, “Bu mektubu ulaştır”, “Klan liderime mesaj gönder” falan. Tam Japonya’ya layık bir derinlik yok, ama yer yer güzel hikayelerle karşılaşıyorsun. Özellikle bir görevde yaşlı bir kadının “torunumu bul” isteği vardı, gözüm dolmadı ama dolacak gibi oldu.

Görsellik ve Sesler:

Grafikler mükemmel. Işıklandırma, hava durumu, gün batımı… RTX açınca gerçek hayatla arama mesafe koyasım geldi. Yağmurda yürürken bambuların hışırtısı bile meditasyon.

Müzikler şahane, özellikle dövüş sahnelerinde Japon enstrümanları girince insan gaza geliyor. Seslendirmeler de başarılı ama dublajı Japonca oynayın, atmosfer on kat daha etkileyici oluyor.

Teknik Taraf:

• Performans genel olarak stabil ama bazı bölgelerde FPS düşüşleri var.
  • Birkaç bug’a denk geldim. Bir görevde düşmanı öldürdüm, ama görev “hala hayatta” diyor. Halbuki adam toprağa karıştı…
  • Animasyonlar güzel ama bazen karakter yüzleri "ben bir NPC'yim, duygum yok" ifadesine takılı kalabiliyor.

Olumlu Yönler:

✅ Japonya teması: sonunda hayaller gerçek oldu
✅ İki karakter, iki farklı oynanış stili
✅ Dövüş sistemi özellikle samuray tarafında çok tatmin edici
✅ Grafikler şahane, atmosfer dibine kadar var
✅ Japon kültürü detaylara güzel yedirilmiş

Olumsuz Yönler:

❌ Yapay zeka: Düşmanlar kör, sağır, bazen de hafıza kaybı yaşıyor
❌ Görevler yer yer çok tekrar ediyor
❌ Gizlilik oynanışı hala biraz yapay hissettiriyor
❌ Ara sahnelerde bazen diyaloglar yüzeysel kalıyor
❌ Ubisoft formülünden hâlâ çok fazla kopamamış

Biraz da görsel bırakayım.

20250329120832_1.jpg
20250329175034_1.jpg
20250331160949_1.jpg
20250331173257_1.jpg

20250331173310_1.jpg

Güzel inceleme, emeğine sağlık.

Bu oyunda anlamadığım birşey var. Neden 2 karakter ?

Enisin videosunu izlediğimde diyor ki Yasuke ile anca dövüşürsün, parkur yapamazsın tırmanamazsın saklanamazsın.

Naoe ise iyi kötü vuruyor ama parkur yapıp ninjalık yaparak gizli öldürebilme var.

Tamam da neden 2 karakter? İkisini tek karakter olarak sunsa ve hikayeyi de ona göre derinleştirse olmaz mıydı? Koca şirket hikaye mi yapamamış?

Güzel inceleme, emeğine sağlık.

Bu oyunda anlamadığım birşey var. Neden 2 karakter ?

Enisin videosunu izlediğimde diyor ki Yasuke anca dövüşürsün, parkur yapamazsın tormanamazsın. Diğeri ise iyi kötü vuruyor ama parkur yapıp ninjalık yaparak gizli öldürebilme var.

Tamam da neden 2 karakter? İkisini tek karakter olarak sunsa ve hikayeyi de ona göre derinleştirse olmaz mıydı? Koca seriye hikaye mi yapamamış?
Hocam şöyle söyleyeyim, AC rpg odaklı seriler yapmaya başladıktan sonra (Origins, Odssey, Valhalla) gizlilik öğelerinin az olduğundan suikastçi havasının olmadığından şikayetçiydi seriyi sevenler ki buna bende dahilim. Durum böyle olunca iki tarafında gönlünü yapalım, Japonya atmosferine iri yapı bir Samurayda ekleyelim kafasında hareket etmişler. Hem de farklılık olsun demişler.Oyunda toplam 38 saati devirdim ve bazı görevler mecbur kılmadıkça Yasukeyle hiç oynamadım, hatta geliştirme bile yapmadım. Zaten belli seviyeye gelip geliştirmeler yaptıktan sonra Naoe ilede 4-5 kişinin arasında savaşabiliyorsunuz. Zor modda oynayıp düşman seviyeleri yüksekse tabiki Yasuke kadar rahat olmuyor ama eliniz alışınca bir şekilde yapıyorsunuz. Çift karakter yaptıkları için iki karakterinde hayatına odaklanan bir görev serisi yapmışlar. Zaten hikeyenin biraz kopuk oluyor dememin en büyük etkenlerinden biri de bu. Bir karakterin hayatına ve hikayesine tam odaklanırken başka bir karakteri zorunlu kılan görev çıkıyor karşınıza.

Hocam şöyle söyleyeyim, AC rpg odaklı seriler yapmaya başladıktan sonra (Origins, Odssey, Valhalla) gizlilik öğelerinin az olduğundan suikastçi havasının olmadığından şikayetçiydi seriyi sevenler ki buna bende dahilim. Durum böyle olunca iki tarafında gönlünü yapalım, Japonya atmosferine iri yapı bir Samurayda ekleyelim kafasında hareket etmişler. Hem de farklılık olsun demişler.Oyunda toplam 38 saati devirdim ve bazı görevler mecbur kılmadıkça Yasukeyle hiç oynamadım, hatta geliştirme bile yapmadım. Zaten belli seviyeye gelip geliştirmeler yaptıktan sonra Naoe ilede 4-5 kişinin arasında savaşabiliyorsunuz. Zor modda oynayıp düşman seviyeleri yüksekse tabiki Yasuke kadar rahat olmuyor ama eliniz alışınca bir şekilde yapıyorsunuz. Çift karakter yaptıkları için iki karakterinde hayatına odaklanan bir görev serisi yapmışlar. Zaten hikeyenin biraz kopuk oluyor dememin en büyük etkenlerinden biri de bu. Bir karakterin hayatına ve hikayesine tam odaklanırken başka bir karakteri zorunlu kılan görev çıkıyor karşınıza.
İki tarafın gönlünü yapayım demişlerse eyw da Japonlar öyle iri yapılı elinde odunla savaşan adamlar değil ki, hele sene 1500 ler ise 😅

Yasukenin savaştığı yapay zekalar arasında izbandut gibi durması hiç mi göze batmıyor. 😅

Ben isterdim ki siyahi bir karakteri japonyada gösterme iticiliği yerine tamamen yerli bir Japon teması gösterseler iyi olurmuş. Aksini pek görmedim zira. Harman etmek yerine ortalığa bam güm dalabilen bir japon karakter bence daha iyi olurmuş.

Zaten Yasuke karakteri yüzünden bir ton eleştiri almaları da fikrimi doğrular nitelikte.

Siz yine baya olumlu yaklaşmışsınız hocam. Olumlu saydığınız 5 şeyin 3'ü mesela benim için olumlu değil. Japon teması iyi değil aksine açık dünyayı keşfederken özellikle size köstek olacak ve oyunu oynama sürenizi uzatacak şekilde tasarlanmış. Eğer önceki 4 oyunu da yeteri kadar oynadıysanız Yasuke'nin varlığının bir anlamı kalmıyor çünkü düşmanlar size vuramıyor bile ve bu yüzden Naoe'yle de bir kaleyi temizleyebiliyorsunuz. Dövüş sistemi ise 1. saat ile 80. saatte aynı. Valhalla bile tek tip düşman barındırmasına rağmen çeşitlenebiliyordu, Odyssey zaten her saati bambaşka şeyle ilerleyebileceğin yapıya sahipti.

Bu arada Japonca dil olayına katılıyorum. Suratlar ve diyaloglar zaten bir PS1 oyunundan bile beter. İngilizce dublaj işi daha da kötü hâle getiriyor.

Valhalla'yı 500 küsür saat oynamanın da etkisi var evet ama ben Valhalla'dan nefret ederim. 0.5/5 verdiğim ve onu bile hak etmediğini düşündüğüm bir oyun. Ve ne yazık ki bu oyun Valhalla'nın bile takdir edilesi yaptığı bazı şeyleri kötü yapan bir oyun.

Ben henüz 61. saatteyim. Bu "Bir bölgede aynı düşman tipinden 100 tane kes.", "Haritanın dört bir yanındaki 70 toplanabiliri topla." gibi kıytırık yan görevleri bile yapmak istediğimden(Yani %100'e ulaşmak istediğimden) süre daha da uzadı. Nisan'ın ortalarına doğru ben de bir inceleme atarım gibi ortaya.

Ben artık AC oyunlarını hep aynı senaryodan ibaret olduğu için artık pek güzel yanı yok açıkçası, Ubisoft artık hep aynı yörünge etrafında dönüyor. Mekan tasarımları ve yıllara göre tercih edilen tarihi konular hariç vasat artık benim fikrimce. İyi yönleri olsa dahi artık bayatlaştı, birden fazla aynı seriden her yıl ısıtıp ısıtıp koyuyor artık firmalar. Bu çok garibime gidiyor artık özgün kendine has hikaye ile ilerletebilecek oyun sayısı çok azaldı.

Firmalar artık bütçe olsa dahi nasıl kullanacaklarını bilmiyor gibime geliyor ya da ben yanılıyorum. Büyük bütçeli oyunlarda neden eski tadın gittiğini bir türlü çözemiyorum, aslında genel oyuncuların beklediği hikaye bazlı oyunlarda güzel bir senaryo ve bu yapıda geç çıksa da bazı şeyler eksik kalıyor. Ya yeterince senaryo iyi yazılsa dahi oyunları gereksiz uzatıyorlar git şuraya gel bunu öldür şekline dönüyor belli yerden sonra oyun. Örnek verecek olursak 60 saatlik bir oyundan yan görevleri çıkarsan 30 saate iner çoğu oyunu bitirmek. Artık oyunları bence gereksiz ve özenmeyerek sunuyorlar nasıl olsa, alıp deniyorlar kafasında gidiyor şirketler bu bana göre böyle oldukça, oyuncular olarak daha çok eskileri anarız.

İncelemeniz güzel olmuş hocam, fakat ben oyunu beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Zaten izledim açıkçası fiyatına değer olmadıktan sonra oyuna gereksiz para vermek yerine başka şeylere yönelmek bazen daha iyi bir fikir geliyor bana göre.

Ek olarak;

Yan görev yaptırmak şart haline gelmiş bazı oyunlarda yoksa oyunda ilerleme kaydedemiyorsun, çünkü güçlenmen veya teçhizat geliştirmek için mecbur koşuyor bazı görevler, bu da oyunu yeterince uzatıyor ve tekrar eden bir döngü şekline giriyor artık oyunlar maalesef bu çok üzücü bir durum.

Ben artık AC oyunlarını hep aynı senaryodan ibaret olduğu için artık pek güzel yanı yok açıkçası, Ubisoft artık hep aynı yörünge etrafında dönüyor. Mekan tasarımları ve yıllara göre tercih edilen tarihi konular hariç vasat artık benim fikrimce. İyi yönleri olsa dahi artık bayatlaştı, birden fazla aynı seriden her yıl ısıtıp ısıtıp koyuyor artık firmalar. Bu çok garibime gidiyor artık özgün kendine has hikaye ile ilerletebilecek oyun sayısı çok azaldı.

Firmalar artık bütçe olsa dahi nasıl kullanacaklarını bilmiyor gibime geliyor ya da ben yanılıyorum. Büyük bütçeli oyunlarda neden eski tadın gittiğini bir türlü çözemiyorum, aslında genel oyuncuların beklediği hikaye bazlı oyunlarda güzel bir senaryo ve bu yapıda geç çıksa da bazı şeyler eksik kalıyor. Ya yeterince senaryo iyi yazılsa dahi oyunları gereksiz uzatıyorlar git şuraya gel bunu öldür şekline dönüyor belli yerden sonra oyun. Örnek verecek olursak 60 saatlik bir oyundan yan görevleri çıkarsan 30 saate iner çoğu oyunu bitirmek. Artık oyunları bence gereksiz ve özenmeyerek sunuyorlar nasıl olsa, alıp deniyorlar kafasında gidiyor şirketler bu bana göre böyle oldukça, oyuncular olarak daha çok eskileri anarız.

İncelemeniz güzel olmuş hocam, fakat ben oyunu beğendiğimi söyleyemeyeceğim. Zaten izledim açıkçası fiyatına değer olmadıktan sonra oyuna gereksiz para vermek yerine başka şeylere yönelmek bazen daha iyi bir fikir geliyor bana göre.

Ek olarak;

Yan görev yaptırmak şart haline gelmiş bazı oyunlarda yoksa oyunda ilerleme kaydedemiyorsun, çünkü güçlenmen veya teçhizat geliştirmek için mecbur koşuyor bazı görevler, bu da oyunu yeterince uzatıyor ve tekrar eden bir döngü şekline giriyor artık oyunlar maalesef bu çok üzücü bir durum.
Bende çok beğendiğimi söyleyemem hocam zaten incelemeye bunu yansıttım, sizin eleştirdiğiniz şeylerle eşdeğer nitelikte. Olumlu diye belirttiğim kısımlar genel olarak Japon dönemi ve Grafiklerle alakalı. Ubisoft oynanış animasyon kısmını iyi beceriyor ama dediğiniz gibi süre uzadıkça bunlarda sıradanlaşıp baymaya başlıyor.Alıp almama konusunda bende muallaktaydım, indirimli bakiye denk gelmeseydi 55 dolar vermezdim indirim beklerdim. 35 dolara denk getirince aldım.Eğer Günümüzde artık büyük AAA yapımlar 8 puanın altında kalıyorsa Vasat üstü oluyor. 7 Puan çok tatmin edici skor değil, benimde bu oyuna vereceğim puan 7 olur.

Bende çok beğendiğimi söyleyemem hocam zaten incelemeye bunu yansıttım, sizin eleştirdiğiniz şeylerle eş değer nitelikte. Olumlu diye belirttiğim kısımlar genel olarak Japon dönemi ve grafiklerle alakalı. Ubisoft oynanış animasyon kısmını iyi beceriyor ama dediğiniz gibi süre uzadıkça bunlarda sıradanlaşıp baymaya başlıyor. Alıp almama konusunda bende muallaktaydım, indirimli bakiye denk gelmeseydi 55 dolar vermezdim indirim beklerdim. 35 dolara denk getirince aldım. Eğer günümüzde artık büyük AAA yapımlar 8 puanın altında kalıyorsa vasat üstü oluyor. 7 puan çok tatmin edici skor değil, benim de bu oyuna vereceğim puan 7 olur.

Hocam fiyata değecek olsa verilir, size katılıyorum bende puan verecek olsam 6 verirdim o da eski oyunların hatırına çünkü artık cidden baydı.

AC hazırlanış tarifi 😉:

1- tarih ve mekan seç.
2- hikayeyi yaz.
3- mekan ve yerleri tasarla.

Oldu da bitti size AC oyunu hayırlı olsun.

Ek olarak;

Bence de. Aynı kısırlık film sektörüne de yansımış durumda. Yeni efsaneler yaratmak yerine 10-15 sene önce çıkmışları devam ettirme yada aynı seriyi 86.kez çekme peşindeler.

Bende çeşitlilik istiyorum yeni harikalar istiyorum ama artık imkan da, zaman da, para da olmasına rağmen firmalar bunu veremiyor. Acayip bir tezatlık.

Hocam fiyata değecek olsa verilir, size katılıyorum bende puan verecek olsam 6 verirdim o da eski oyunların hatırına çünkü artık cidden baydı.

AC hazırlanış tarifi 😉:

1- tarih ve mekan seç.
2- hikayeyi yaz.
3- mekan ve yerleri tasarla.

Oldu da bitti size AC oyunu hayırlı olsun.
Hikâyeyi yaz fazla olmuş hocam.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı