Rehber Assetto Corsa Content Manager, Custom Shader Pack, SOL Weather nasıl kurulur?

Nasıl yapacağım.
Settings > Custom Shader Patch > About & Updates kısmından. Yani fotoğrafta gördüğünüz yerden:

1642482962093.png
 
Herkese selamlar. Aslında bir video çekmek istemiştim ancak video düzenlemek uğraştıracağı için yazarak anlatacağım. Content Manager kurulumundan bahsedeceğim ve direksiyon seti olmayanlar için de yardımcı olacak birkaç ayardan bahsedeceğim.

Content Manager Kurulumu

Öncelikle "Content Manager nedir? Content Manager nasıl kurulur? Bunu neden kullanmalıyız?" bundan bahsedeyim. Content Manager; Assetto Corsa için alternatif bir başlatıcı. Daha çabuk açılıyor, daha çok özelliğe ve daha basit bir arayüze sahip. Kısaca böyle tanımlayabiliriz.

Content Manager'ı indirmek için bu siteye girin. Sitenin en altında bulunan "Download Lite Version:"un altındaki linke tıklayarak direkt olarak bir zip dosyası iniyor. En çok sorulan soru:"Yağmur Lite versiyonda yok mu?". Evet, şu anlık yok. Eskiden vardı, ilerleyen zamanlarda da tekrar eklenecek. İsterseniz yapımcıya destek olarak full sürümü edinebilir ve yağmuru da kullanabilirsiniz.

Eki Görüntüle 1273556

İnen zip dosyasının içindeki "Content Manager.exe" uygulamasını direkt olarak masaüstüne atın ve çalıştırın. Çalıştırdığınızda ilk olarak kurulum ekranı gibi bir şey geliyor. Burada yapmanız gereken tek şey, Assetto Corsa'nın kurulu olduğu klasörün doğru seçili olması. Bunun dışında başka bir şey yapmanıza gerek yok, OK tuşuna basın ve Content Manager açılacak.

Custom Shader Patch Kurulumu

Bundan sonra Custom Shader Patch'i kuracağız. Bu Custom Shader Patch ne işe yarıyor peki? Hem grafiksel hem de oynanış bakımından iyileştirme ve yeni özellikler sunuyor. En basitinden, oyunda gece saatlerini seçebiliyoruz. Veya klavye ile drift atılmıyordu ya, işte artık onu da yapabilirsiniz. Hatta klavye tuşuna debriyaj komutu bile atayabilirsiniz.

Peki Custom Shader Patch'i kurmaya gerek var mı? Hayır, kurmadan da oyunu oynayabilirsinz tabi ki. Kurmalı mısınız? Evet. Çünkü çoğu yeni mod Custom Shader Patch istiyor. Çoğu sunucu da CSP istiyor. Ayrıca zaten oyunu grafiksel olarak çok üst düzeye taşıdığı için, neden kurmayasınız? Tabi oyuna grafiksel olarak çok fazla yenilik getirdiği için FPS'iniz düşebilir. Ancak zaten bir sürü ayarı mevcut ve bu ayarları kapatarak optimum bir ayara ulaşabilirsiniz.

Custom Shader Patch'i Content Manager içinden kurabiliyoruz. Sağ üstten "Settings"e tıklayın. Açılan yerden "Custom Shader Patch" sekmesine tıklayın ve "About & Updates" kısmından istediğiniz CSP sürümünü kurun. Ben güncellik bakımından hep son sürümü kullanıyorum ve bir sorunla karşılaşmadım şu ana kadar. Yani "Recommended" sürümü kullanacaksınız diye bir şart yok.

Eki Görüntüle 1273560

SOL Weather Eklentisi

Son olarak, yine grafiksel anlamda oyunu iyileştiren, SOL Weather modunu kuralım. "RaceDepartment" sitesinden modları indirebilmek için giriş yapmanız gerekiyor. Eğer bir hesabınız yoksa yeni bir hesap açın. Giriş yaptığınızda indirme butonu görünecek:

Eki Görüntüle 1273561

Yine direkt olarak zip dosyası iniyor. Zip dosyasının içindeki gösterdiğim dosyaları direkt olarak Assetto Corsa'nın kurulu olduğu klasöre atıyoruz. Bu işlem bu kadar.

Eki Görüntüle 1273563

SOL Weather eklentisi; gökyüzünün görüntüsünü değiştirmemizi sağlıyor. "Yağmurlu" veya "sisli" gibi bir çok hava durumunu sağlıyor. Ancak "yağmur" eklentisi Lite sürümde şu an olmadığı için hava durumunu "yağmurlu" olarak seçseniz bile yağmur yağmayacak.

Eki Görüntüle 1273564

SOL Weather ile birkaç tane görüntü filtresi de geliyor. "Settings > Assetto Corsa > Video" ayarı kısmından "Filter" seçeneği ile bunları değiştirebilirsiniz:

Eki Görüntüle 1273565

Araba ve Pist Modu Nasıl Eklenir?

Araba modlarını Assetto Corsa'nın kurulu olduğu klasördeki "content > cars" klasörüne; pistleri ise "content > track" klasörüne atıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken bir şey ise, bazı modlarda başka eklentiler de var ve bunları da doğru klasörlere atmanız lazım. Mesela bazı araba modlarının içinde "driver" eklentisi de mevcut. Bunları doğru ve tam olarak atmayınca mod düzgün çalışmayabiliyor veya hiç oyuna girmeyebiliyor. Tabi böyle bir durumda Content Manager sayesinde hatanın neyden kaynaklandığını anlayabiliyoruz. Oyun crash verdiğinde neyden kaynaklandığını uyarı olarak gösteriyor.

Kullandığım mod siteleri

RaceDepartment
ACmods
Assetto-db
assettocorsa.club
assettorallygrb


Online oynamak

Sol üstten online sekmesini seçip istediğiniz sunucuya girebilirsiniz. Mod gerektiren sunuculara tabi ki de gereken modu kurmanız lazım. Mesela Tokyo haritalı sunucular için "Shutoko Revival Project" haritasını ve bu sunucularda kullanılan arabaları indirmeniz lazım.

  • Oyun hakkında yararlı birkaç bilgi ve tavsiyelerim

Fare ile direksiyon kullananlar için oyunda imleç nasıl etkinleştirilir?

Oyundayken "CTRL + M" tuşuna basarak fare ile kontrolden tuş kontrolüne geçişi sağlayabilirsiniz ve bu şekilde ekrana App'ler ekleyebilirsiniz.

Ekrana App ekleme

Fare imlecini etkinleştirdikten sonra ekranın en sağına götürün ve yandan App sekmesi açılıyor. Buradan ekrana size yardımcı olacak "lastık ısı ve basınç", "pedal göstergesi", "tur süresi", "online için chat app'i", "delta time", "harita"... gibi bir sürü eklentiyi ekranınıza koyabilirsiniz. Fotoğraf modu, zaman ve hava durumu ayarları appleri de mevcut.

Eki Görüntüle 1273571

Klavye ile oynayanlar için Araba seçimi

ABS ve TC'ye sahip arabalar seçmeniz daha iyi olacaktır. TC neyse de ABS'siz araba kullanmak imkansız neredeyse. Çünkü frene basınca %100 basılıyor ve tekerler kitleniyor.

Klavye ile oynayanlar için Güçlendirilmiş Gaz tuşu

Öncelikle klavye ile oynayan herkesin en büyük derdi, drift atamamakla başlayayım. Assetto Corsa'nın default halinde klavye ile oynarken direksiyonu döndürdüğümüzde gaza tam olarak basmadığını fark etmişsinizdir. Fark etmediyseniz de bundan kaynaklı işte drift atamamak. Oyundayken "pedals" App'ini ekranda tutuyorsanız bunu fark etmişsinizdir. Düz giderken şu şekilde %100 gaza basılabiliyor:

Eki Görüntüle 1273566

Ancak direksiyonu çevirdiğimizde gaza %75 kadar basıyor oyun:

Eki Görüntüle 1273567

Ve bundan dolayı da arka tekerler kaymıyor. Bu durumu CSP sayesinde artık aşabiliyoruz. Fotoğrafta kırmızı okla gösterdiğim "forced throttle" ayarını açın. Sonra iki seçeneğimiz mevcut. Sarı ile işaretlediğim yere "gaz" olarak kullandığınız tuşu atarsanız gaza hep %100 basabileceksiniz. Mavi olarak işaretlediğim ayar ise şu şekilde çalışıyor, gaz tuşunuzdan ayrı bir tuş atayın. Direksiyonu çevirdiğinizde yine gaza az basacak oyun ancak siz gaz tuşunuz ve "forcing modifier"e atadığınız tuşa aynanda bastığınızda gaz %100'e ulaşacak. Bu ayarı bu seçenekle kullanmanızı öneririm çünkü her viraj çıkışında direkt %100 gaz arkayı kaydırıyor. Gerektiği zaman %100'e çıkarmak daha mantıklı bence.

Eki Görüntüle 1273568


Tuşa Debriyaj Atama

İşaretlediğim yerden tuşa debriyaj atayabilirsiniz. Drift için güzel bir seçenek ancak kullanması biraz zor. Bende de 2 pedallı bir direksiyon seti olduğu için direksiyonun üzerindeki bir tuşa atamıştım ancak alışamadım kullanmaya.
Eki Görüntüle 1273569


Kullanmayı sevdiğim bir özellik: NeckFX

"Settings > Custom Shader Patch > Neck FX" kısmından bu ayarı aktifleştirebilirsiniz. Direksiyonu çevirdikçe bakış açısı da biraz dönüyor ve daha gerçekçi bir görüntü elde ediyoruz. Hatta viraja göre bakış açısı da değişebiliyor. Bir sürü ince ayarı mevcut, kendi hoşunuza giden şekilde ayarlayabilirsiniz.

Merak ettiğiniz başka bir şey varsa konuya yazabilir veya yeni konu açıp beni etiketleyebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda daha fazla CSP özelliğini ve çeşitli modları denediğim videolar çekebilirim. Okuduğunuz için teşekkürler.
hocam iyi günler trafik track i yükledim fakat turuncu ünlem gösterip açmıyor oyunu ne yapmam lazım?
 
Herkese selam. Aslında bir video çekmek istemiştim ancak video düzenlemek uğraştıracağı için yazarak anlatacağım. Content Manager kurulumundan bahsedeceğim ve direksiyon seti olmayanlar için de yardımcı olacak birkaç ayardan bahsedeceğim.

content Manager kurulumu

Öncelikle "content Manager nedir? Content Manager nasıl kurulur? Bunu neden kullanmalıyız?" bundan bahsedeyim. Content Manager; Assetto Corsa için alternatif bir başlatıcı. Daha çabuk açılıyor, daha çok özelliğe ve daha basit bir arayüze sahip. Kısaca böyle tanımlayabiliriz.

Content Manager'ı indirmek için bu siteye girin. Sitenin en altında bulunan "download Lite version:"un altındaki linke tıklayarak direkt olarak bir ZIP dosyası iniyor. En çok sorulan soru:"yağmur Lite versiyonda yok mu?". Evet, şu anlık yok. Eskiden vardı, ilerleyen zamanlarda da tekrar eklenecek. İsterseniz yapımcıya destek olarak Full sürümü edinebilir ve yağmuru da kullanabilirsiniz.

Eki Görüntüle 1273556

İnen ZIP dosyasının içindeki "content Manager.exe" uygulamasını direkt olarak masaüstüne atın ve çalıştırın. Çalıştırdığınızda ilk olarak kurulum ekranı gibi bir şey geliyor. Burada yapmanız gereken tek şey, Assetto Corsa'nın kurulu olduğu klasörün doğru seçili olması. Bunun dışında başka bir şey yapmanıza gerek yok, ok tuşuna basın ve content Manager açılacak.

Custom shader patch kurulumu

Bundan sonra Custom shader Patch'i kuracağız. Bu Custom shader patch ne işe yarıyor peki? Hem grafiksel hem de oynanış bakımından iyileştirme ve yeni özellikler sunuyor. En basitinden, oyunda gece saatlerini seçebiliyoruz. Veya klavye ile drift atılmıyordu ya, işte artık onu da yapabilirsiniz. Hatta klavye tuşuna debriyaj komutu bile atayabilirsiniz.

Peki Custom shader Patch'i kurmaya gerek var mı? Hayır, kurmadan da oyunu oynayabilirsinz tabii ki. Kurmalı mısınız? Evet. Çünkü çoğu yeni mod Custom shader patch istiyor. Çoğu sunucu da csp istiyor. Ayrıca zaten oyunu grafiksel olarak çok üst düzeye taşıdığı için, neden kurmayasınız? Tabii oyuna grafiksel olarak çok fazla yenilik getirdiği için FPS'iniz düşebilir. Ancak zaten bir sürü ayarı mevcut ve bu ayarları kapatarak optimum bir ayara ulaşabilirsiniz.

Custom shader Patch'i content Manager içinden kurabiliyoruz. Sağ üstten "settings"e tıklayın. Açılan yerden "Custom shader patch" sekmesine tıklayın ve "about & updates" kısmından istediğiniz csp sürümünü kurun. Ben güncellik bakımından hep son sürümü kullanıyorum ve bir sorunla karşılaşmadım şu ana kadar. Yani "recommended" sürümü kullanacaksınız diye bir şart yok.

Eki Görüntüle 1273560

sol weather eklentisi

Son olarak, yine grafiksel anlamda oyunu iyileştiren, SOL Weather modunu kuralım. "racedepartment" sitesinden modları indirebilmek için giriş yapmanız gerekiyor. Eğer bir hesabınız yoksa yeni bir hesap açın. Giriş yaptığınızda indirme butonu görünecek:

Eki Görüntüle 1273561

Yine direkt olarak ZIP dosyası iniyor. ZIP dosyasının içindeki gösterdiğim dosyaları direkt olarak Assetto Corsa'nın kurulu olduğu klasöre atıyoruz. Bu işlem bu kadar.

Eki Görüntüle 1273563

Sol weather eklentisi; gökyüzünün görüntüsünü değiştirmemizi sağlıyor. "yağmurlu" veya "sisli" gibi birçok hava durumunu sağlıyor. Ancak "yağmur" eklentisi Lite sürümde şu an olmadığı için hava durumunu "yağmurlu" olarak seçseniz bile yağmur yağmayacak.

Eki Görüntüle 1273564

Sol weather ile birkaç tane görüntü filtresi de geliyor. "settings > Assetto Corsa > video" ayarı kısmından "filter" seçeneği ile bunları değiştirebilirsiniz:

Eki Görüntüle 1273565

araba ve pist modu nasıl eklenir?

Araba modlarını Assetto Corsa'nın kurulu olduğu klasördeki "content > cars" klasörüne; pistleri ise "content > track" klasörüne atıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken bir şey ise, bazı modlarda başka eklentiler de var ve bunları da doğru klasörlere atmanız lazım. Mesela bazı araba modlarının içinde "driver" eklentisi de mevcut. Bunları doğru ve tam olarak atmayınca mod düzgün çalışmayabiliyor veya hiç oyuna girmeyebiliyor. Tabii böyle bir durumda content Manager sayesinde hatanın neden kaynaklandığını anlayabiliyoruz. Oyun crash verdiğinde neden kaynaklandığını uyarı olarak gösteriyor.

kullandığım mod siteleri

RaceDepartment
ACmods
Assetto-db
assettocorsa.club
assettorallygrb

Online oynamak

Sol üstten Online sekmesini seçip istediğiniz sunucuya girebilirsiniz. Mod gerektiren sunuculara tabii ki de gereken modu kurmanız lazım. Mesela Tokyo haritalı sunucular için "shutoko revival project" haritasını ve bu sunucularda kullanılan arabaları indirmeniz lazım.

  • oyun hakkında yararlı birkaç bilgi ve tavsiyelerim

fare ile direksiyon kullananlar için oyunda imleç nasıl etkinleştirilir?

Oyundayken "CTRL + m" tuşuna basarak fare ile kontrolden tuş kontrolüne geçişi sağlayabilirsiniz ve bu şekilde ekrana App'ler ekleyebilirsiniz.

ekrana App ekleme

Fare imlecini etkinleştirdikten sonra ekranın en sağına götürün ve yandan App sekmesi açılıyor. Buradan ekrana size yardımcı olacak "lastık ısı ve basınç", "pedal göstergesi", "tur süresi", "Online için chat App'i", "Delta time", "harita"... Gibi bir sürü eklentiyi ekranınıza koyabilirsiniz. Fotoğraf modu, zaman ve hava durumu ayarları appleri de mevcut.

Eki Görüntüle 1273571

klavye ile oynayanlar için araba seçimi

Abs ve T.C.'ye sahip arabalar seçmeniz daha iyi olacaktır. T.C. Neyse de Abs'siz araba kullanmak imkansız neredeyse. Çünkü frene basınca %100 basılıyor ve tekerler kilitleniyor.

klavye ile oynayanlar için güçlendirilmiş gaz tuşu

Öncelikle klavye ile oynayan herkesin en büyük derdi, drift atamamakla başlayayım. Assetto Corsa'nın default halinde klavye ile oynarken direksiyonu döndürdüğümüzde gaza tam olarak basmadığını fark etmişsinizdir. Fark etmediyseniz de bundan kaynaklı işte drift atamamak. Oyundayken "pedals" App'ini ekranda tutuyorsanız bunu fark etmişsinizdir. Düz giderken şu şekilde %100 gaza basılabiliyor:

Eki Görüntüle 1273566

Ancak direksiyonu çevirdiğimizde gaza %75 kadar basıyor oyun:

Eki Görüntüle 1273567

Ve bundan dolayı da arka tekerler kaymıyor. Bu durumu csp sayesinde artık aşabiliyoruz. Fotoğrafta kırmızı okla gösterdiğim "forced throttle" ayarını açın. Sonra iki seçeneğimiz mevcut. Sarı ile işaretlediğim yere "gaz" olarak kullandığınız tuşu atarsanız gaza hep %100 basabileceksiniz. Mavi olarak işaretlediğim ayar ise şu şekilde çalışıyor, gaz tuşunuzdan ayrı bir tuş atayın. Direksiyonu çevirdiğinizde yine gaza az basıcak oyun ancak siz gaz tuşunuz ve "forcing modifier"e atadığınız tuşa aynı anda bastığınızda gaz %100'e ulaşacak. Bu ayarı bu seçenekle kullanmanızı öneririm çünkü her viraj çıkışında direkt %100 gaz arkayı kaydırıyor. Gerektiği zaman %100'e çıkarmak daha mantıklı bence.

Eki Görüntüle 1273568

tuşa debriyaj atama

İşaretlediğim yerden tuşa debriyaj atayabilirsiniz. Drift için güzel bir seçenek ancak kullanması biraz zor. Bende de 2 pedallı bir direksiyon seti olduğu için direksiyonun üzerindeki bir tuşa atamıştım ancak alışamadım kullanmaya.
Eki Görüntüle 1273569

kullanmayı sevdiğim bir özellik: Neckfx

"Settings > Custom shader patch > neck FX" kısmından bu ayarı aktifleştirebilirsiniz. Direksiyonu çevirdikçe bakış açısı da biraz dönüyor ve daha gerçekçi bir görüntü elde ediyoruz. Hatta viraja göre bakış açısı da değişebiliyor. Bir sürü ince ayarı mevcut, kendi hoşunuza giden şekilde ayarlayabilirsiniz.

Merak ettiğiniz başka bir şey varsa konuya yazabilir veya yeni konu açıp beni etiketleyebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda daha fazla csp özelliğini ve çeşitli modları denediğim videolar çekebilirim. Okuduğunuz için teşekkürler.

Bilgiler çok iyi ama racedepartment kaydolmak için para istiyor bu modları indirebileceğim başka bir yer var mı?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı