ASUS ROG GL753VD Donma Problemi

furkanbicer

Hectopat
Merhaba kıymetli arkadaşlar, 2017 yılından beri kullandığım Asus Rog GL753VD modeli dizüstü bilgisayarım da bir süredir aşırı donmalar oluyor.
Ancak bu donmalar gecikme vs değil bildiğiniz kilitleniyor bilgisayar. O an tek çözüm power tuşuna basarak kapatıp açmak oluyor.
Temiz kurulum, güncel driver sürümleri ve güncelden bir önceki driverlar gibi bir çok seçeneği denedim.
Ancak ne yaparsam yapayım çözüm bulamadım.

Cihaz ısınınca kitlense, soğutma kısmında sorun var diye düşüneceğim ancak cihazın Windows açıldıktan 2 saniye sonra da kitlendiği oluyor. Bazense 1-2 saat kitlenmeden devamlı kullanabiliyorum. CPU ısı değeri 30-40 arasındayken de kitlendiği çok oluyor, pc boşta durduğunda da çok kitlendiği oluyor yani ısınmadan dolayı olduğunu düşünmüyorum.

Cihazımın garantisi bitti, yine de yetkili servise göndermek istiyorum ancak yetkili servise göndermeden belki forumda buna çözüm bulabilen veya benzer sorun yaşayan bir dostumuz vardır diye konu açmak istedim.

Önerileriniz nelerdir?

Aklıma direkt olarak sabit disk geliyor. Sabit diskinizi test eden güvenilir yazılımları yükleyerek bakmanızı öneririm. Ani donmalar kapanmalar vs. genelde diskteki arızalardan meydana geliyor. Test yaptıktan sonra da sonuca ulaşamazsanız servise göndermenizi öneririm. Test sonucunda arızalı donanımı tespit etmeniz mümkün (tabi arıza donanımsal ise.).
Şunu da eklemek istiyorum windows' un başlangıç onarma tarzında sabit diski test eden kendi başlangıç seçenekleri mevcut. Sanırım bu menüye bilgisayarı güvenli başlattıktan sonra ulaşılıyordu. Ufak bir araştırma ile bulabilirsin.

Aklıma direkt olarak sabit disk geliyor. Sabit diskinizi test eden güvenilir yazılımları yükleyerek bakmanızı öneririm. Ani donmalar kapanmalar vs. genelde diskteki arızalardan meydana geliyor. Test yaptıktan sonra da sonuca ulaşamazsanız servise göndermenizi öneririm. Test sonucunda arızalı donanımı tespit etmeniz mümkün (tabi arıza donanımsal ise.).
Şunu da eklemek istiyorum windows' un başlangıç onarma tarzında sabit diski test eden kendi başlangıç seçenekleri mevcut. Sanırım bu menüye bilgisayarı güvenli başlattıktan sonra ulaşılıyordu. Ufak bir araştırma ile bulabilirsin.

Şunu eklemeyi unutmuşum, cihazda ki iki diski de değiştirdim 1 ay önce. M2 256 gb ve 240 gb ssd taktım, yani sıfır disk takmama rağmen devam etti hata.
Acaba RAM'den dolayı olabilir mi?

İşletim sistemi güncellemesinden kaynaklı olabilir.

Temiz kurulum da denedim ve tüm kurulumları MSDN'den yaptım.

Merhaba kıymetli arkadaşlar, 2017 yılından beri kullandığım ASUS ROG GL753VD modeli dizüstü bilgisayarım da bir süredir aşırı donmalar oluyor.
Ancak bu donmalar gecikme vs değil bildiğiniz kilitleniyor bilgisayar. O an tek çözüm Power tuşuna basarak kapatıp açmak oluyor.
Temiz kurulum, güncel Driver sürümleri ve güncelden bir önceki Driver'lar gibi birçok seçeneği denedim.
Ancak ne yaparsam yapayım çözüm bulamadım.

Cihaz ısınınca kitlense, soğutma kısmında sorun var diye düşüneceğim ancak cihazın Windows açıldıktan 2 saniye sonra da kitlendiği oluyor. Bazense 1-2 saat kitlenmeden devamlı kullanabiliyorum. CPU sıcaklık değeri 30-40 arasındayken de kitlendiği çok oluyor, PC boşta durduğunda da çok kitlendiği oluyor yani ısınmadan dolayı olduğunu düşünmüyorum.

Cihazımın garantisi bitti, yine de yetkili servise göndermek istiyorum ancak yetkili servise göndermeden belki forumda buna çözüm bulabilen veya benzer sorun yaşayan bir dostumuz vardır diye konu açmak istedim.

Önerileriniz nelerdir?

Furkan kardeşim öncelikle merhabalar. Buna benzer bir sorun benim laptopta yıllar önce meydana gelmişti. Benim de bilgisayar açıldıktan birkaç saniye sonra kilitleniyor, işlemci kullanımı artıyordu durduk yere. Hiçbir program çalışmadığı halde böyle yapması çok canımı sıkmıştı. Arkadaşım sağ olsun sorunun yazılımsal kaynaklı olduğunu bulmuştu. Meğerse arka planda çalışan video oynatıcı programların kodekleri birbirleriyle çakıştığı için işlemciye yükleniyormuş. Video oynatıcının birini kaldırıp sorunun düzeltmişti. Sen de bir denesene. Eğer birden fazla video oynatıcı kullanıyorsan birini kaldır belki düzelir.

Furkan kardeşim öncelikle merhabalar. Buna benzer bir sorun benim laptopta yıllar önce meydana gelmişti. Benim de bilgisayar açıldıktan birkaç saniye sonra kilitleniyor, işlemci kullanımı artıyordu durduk yere. Hiçbir program çalışmadığı halde böyle yapması çok canımı sıkmıştı. Arkadaşım sağ olsun sorunun yazılımsal kaynaklı olduğunu bulmuştu. Meğerse arka planda çalışan video oynatıcı programların kodekleri birbirleriyle çakıştığı için işlemciye yükleniyormuş. Video oynatıcının birini kaldırıp sorunun düzeltmişti. Sen de bir denesene. Eğer birden fazla video oynatıcı kullanıyorsan birini kaldır belki düzelir.

Kıymetli cevabınız için teşekkür ederim. Ancak maalesef herhangi bir video oynatıcı vs yüklü değil. Dün gece ram in slotunu değiştirdim. Ram slotu değiştirdikten sonra bilgisayar artık 2-3 dk veya 25-30 dk da değil, 5-6 saatten aşağıya süreçte kitlenme yaşamıyor. Sanırım ram in belli bir kısmında problem var ve o kısma denk gelene kadar sorun yok, donanımsal olarak ihtimal var mı böyle bir şeye bilemiyorum ama umarım sorun ram dir. :)

Edit: Sorunun yazılımsal olduğunu düşünmeme sebebim, cihazda Linux işletim sistemi de çok kullandım, o süreçte de kitlenmeler sıkça oluyordu son süreçte, hatta bios ekranında bile kitlendiği oluyordu bilgisayarın.
Güncelleme yapayım benzer sorunlara çözüm olabilir, ram'in takılı olduğu slotunu değiştirdim bilgisayarım 1-2 kere kitlenme yaptı ve sonrasında yaklaşık 30 saati aşkın süredir kitlenmeden çalışıyor. Sanırım ram bozuk. :)
Güncelleme yapayım benzer sorunlara çözüm olabilir, ram'in takılı olduğu slotunu değiştirdim bilgisayarım 1-2 kere kitlenme yaptı ve sonrasında yaklaşık 30 saati aşkın süredir kitlenmeden çalışıyor. Sanırım ram bozuk. :)

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı