ASUS ROG STRIX G513IH-HN002 inceleme

Herkese merhaba bugün 5 Ekim'de aldığım ASUS ROG STRIX G513IH-HN002 cihazın 5 Ekim'den bugüne kadar ki tüm deneyimlerimi (gerek kötü gerek iyi) açık ve net bir şekilde anlatacağım. Aynı zamanda cihazın içini açtım sizlere içinde ki düzen nasıl bunu da göstereceğim. Umarım birilerinin işine yarar. :) Adım adım gidelim.
Cihaz özellikleri:
  • AMD Ryzen 7 4800H with AMD Radeon Graphics (Dahili BGA)
  • 8 GB Micron 3200MHz CL22 DDR4 RAM (Değiştirilebiliyor 2 yuva var biri boşta)
  • NVIDIA GeForce GTX1650 4 GB GDDR6 (Dahili BGA)
  • 512 GB Intel 670p 22.80 M.2 PCI-e 3.0 X4 SSD (Değiştirilebiliyor M.2 22.80 PCI-e 3.0 X4 arabirimi ile bağlı) (Toplamda 2 adet yuva var biri boşta)
  • 1080P 144Hz 3ms IPS panel ekran (Arıza durumunda birebir aynısı ile değiştirilebilir servise başvurmak gerekir)
  • Kamera bulunmuyor (USB ile harici kamera takılabilir veya MyASUS uygulaması ile telefonunuzu kamera yapabiliyorsunuz)
  • MediaTek Wi-Fi 6 MT7921 Kablosuz internet kartı (Değiştirilebiliyor)
  • Realtek dahili kablolu internet kartı (Dahili BGA)
  • Pil 56Wh kapasiteli bir pil 3 saat gidiyor normal kullanımda. ( Değiştirilebilir birebir aynı batarya ile.)
  • Mikrofon var
  • 1 Adet Type-C portu var bu port üzerinden görüntü alabiliyorsunuz. Hem de Type-C adaptörünüz varsa şarj yapabiliyorsunuz laptopu bu port üzerinden. Ek olarak normal USB portu olarak da kullanılıyor doğal olarak.
Kutu açılımı ve kutu tasarımı:
Kutusu gayet iyi şekilde tasarlanmış size "Premium" cihaz aldığınızı hissettiriyor. Kutu da şikayet ettiğim iki şey mevcut;
1) laptop biraz korumasız kutuya konulmuş ekranın üstünde bir koruma süngeri olabilirdi.
2) Kutu içeriği daha zengin olabilirdi.

IMG_20211007_130103.jpg


Kutu içeriği:
Kutudan birkaç kullanım klavuzu, adaptör ve cihazın kendisi çıkmakta.

IMG_20211007_181945.jpg


Windows 11 kurulumu:
Cihaza en son çıkan Windows 11 sürümünü kurdum. Kurmadan önce BIOS'da herhangi bir ayar yapmanıza gerek yok zira Secure Boot ve TPM 2.0 varsayılan olarak açık bir şekilde geliyor.

IMG_20211007_181924.jpg


Windows'u kurduktan sonra önce Windows Update kısmına girip tüm güncellemeleri yaptım (sürücüler dahil). Ardından NVIDIA ekran kartı sürücüsünü GeForce Experience ile güncelledim. Sonra ASUS'un Armoury Crate gibi yazılımlarını kurdum ve MyASUS ile güncellemeleri yaptım. Kısaca böyle sürücü kurarken bir sorun yaşamadım.
Cihazın iç kısmı!
Evet, adettendir cihazın iç kısmını açıp bakmamız gerek. Açarken ilk başta bayağı zorlandım zira kasanın ön kısmı bayağı ince. Kesinlikle metal ile müdehale etmeyin yararsınız vallahi. :D Alt kapağı açmak garantiyi bozar mı bilemiyorum ama vidalarda garanti etiketi bulunmuyor. Yine de bilgisi olmayan kişiler denemesin açmayı çünkü günde tamire eline 5-6 laptop gelen ben bile zorlandım bayağı. Ek olarak önde ki LED'lere bağlanan iki adet çok ince Flex kablo var onları koparma ihtimali bayağı yüksek yalan yok ben az daha koparıyordum. Ben koparsam bile tamir edecek malzemem var ama çoğunuzun olmadığı için tavsiye etmiyorum.

IMG_20211029_223103.jpg


Kapağı açtığınızda karşınıza gelen manzara. :)
Kapağın alt kısmı:

IMG_20211029_223128.jpg


Fanların yakından görünümü:

IMG_20211029_223110.jpg


IMG_20211029_223107.jpg


İçinden çıkan RAM'in yakın çekimi: (Herkes de aynı marka RAM çıkmayabilir.)

IMG_20211029_223414.jpg


Şimdi içini gördüğümüze göre cihazın iç kısmı hakkında birkaç eleştirim var. İlk olarak ekran kartı ve işlemci üzerinde bir adet daha ısı borusu olabilirdi. (Isınma konusunu anlatacağım ama bir adet daha olsa çok fark ederdi.) Alt kapağın daha kolay açılması sağlanabilir, ve biraz daha kalın yapılabilirdi. (Dediğim gibi açarken kasa ince olduğu için ufak tefek zarar verebiliyorsunuz. Cihazda 2.5inç HDD veya SSD takma yeri olabilirdi. Maalesef cihaza 2.5inç HDD veya SSD takamazsınız sadece M.2 SSD kullanmak zorundasınız. (İnternette satıcılar 2.5 inç HDD takılabildiğini söyleyip milleti kandırıyorlar.) Ve son olarak klasik hepimizin rahatsız olduğu şey M.2 SSD ve RAM için ayrı kapak yapılsa müthiş olurdu ama hiçbir firma artık böyle yapmıyor maalesef.

Isı ve FPS değerleri:
Çok oyun oynayan birisi değilim ama birkaç oynadığım oyunda test ettim. (Önemli: Tüm oyunlar olabilecek her şey açık ve tüm ayarlar Ultra da test edilmiştir, laptop soğutucusu kullanılmamıştır. Laptopun kendi ekranı ile test edilmiştir. Değerler MSI Afterburner uygulaması ile alınmıştır. Oda sıcaklığı 25-27 derece arasıdır.) Cihazı test ettiğim oyunlar:
  1. Steam PUBG 70-120 FPS (Ortalama FPS 90) (CPU: Maksimum: 87 minimum: 68 ortalama: 76) (GPU: Maksimum: 70 Minimum: 55 ortalama: 65) RAM kullanımı: 6 GB
  2. Word Of Tanks (Bu oyunda FPS sabitlemeyi bir türlü kapatamadım bu yüzden FPS 60'da sabit. Herhangi bir FPS düşüşü yaşanmadı.) (CPU: Maksimum: 90 minimum: 65 ortalama: 82) (GPU: Maksimum: 76 Minimum: 53 ortalama: 67) RAM kullanımı 7GB
  3. The Crew Bu oyunda da FPS 60'a sabitlendi. Tüm ayarlar Ultra'da RAM 8 GB olduğundan dolayı yer yer FPS düşüşü yaşadım. Ayarları High kısmına alınca sorun ortadan kalktı. RAM'i 16 GB yaparsanız sorun yaşamayacaksınız. RAM kullanımı 7.5GB (CPU: Maksimum: 82 minimum: 62 ortalama: 72) (GPU: Maksimum: 72 Minimum: 55 ortalama: 66)
  4. CS:GO Bu oyunda zaten anlatmaya gerek yok FPS gayet iyi ben size direk ortalamasını vereyim. (Ortalama FPS: 150) (CPU: Maksimum: 77 minimum: 50 ortalama: 71) (GPU: Maksimum: 72 Minimum: 54 ortalama: 60)
Evet bu oyunları test ettim dediğim gibi değerler gayet iyi bu oyunlara eş değer oyunlarda bu FPS değerlerini alırsınız. 144Hz panelin tadını CS:GO gibi ona eş değer Valorant gibi oyunlarda alırsınız. Ekranda ben herhangi bir yırtılma sorunu yaşamadım. Sıcaklık konusunda ise soğutması gayet başarılı HP gibi Monster gibi sdoba makineları almayın az fazla ödeyip adam gibi bir zihaz alın benim yaptığım gibi. Örnek vermem gerekirse ben bu cihazı alırken çok daha ucuza 3050 Ti içeren Casper vardı ama onu almayıp bunu aldım sorun yaşamamak için. Ha teknolojik cihaz hiç sorun çıkmayacak anlamına gelmiyor tabii ki şans işi. Şimdi son olarak gelelim beğendiğim şeyler ve yaşadığım sorunlara.

Beğendiğim özellikler:
  1. Cihazın tasarımı çok hoşuma gitti özellikle kırmızı detaylarına aşık oldum diyebilirim. Tasarım konusunda iyi iş çıkarmışlar.
  2. Soğutması beni şaşırttı hiçbir oyunda 90 derece üstünü görmedim. Ekran kartını saymıyorum bile buz gibi. :D
  3. Klavyesini beğendim yazım hissiyatı güzel çok ses çıkarmıyor.
  4. RGB ışıklandırmaları gayet iyi.
  5. BIOS menüsünü çok beğendim gayet kullanışlı ve fazla ayar yok kısa ve öz.
  6. Ekranını çok beğendim zira IPS panel olmasına rağmen ışık sızması çok az. Ek olarak hem IPS panel hem 144Hz ve 3ms olması ayrı bir güzellik bence.
  7. Kutu tasarımını beğendim Premium cihaz aldığımı hissettirdi.
  8. İşlemci performansını çok beğendim R5 1600 AF'den geçtim çağ atladım resmen.
  9. Ekran kartı beni şaşırttı açıkçası beklediğimden daha yüksek performans aldım. (GTX 760'dan geçtim)
  10. Ekranın üst kısmında ROG logosunun olduğu yer metal ve ROG logosune panelin beyaz ışığı yansıyor bayağı hoş.
  11. Cihazın genel kalitesini beğendim öyle gacur gucur eden plastiklerden değil kaliteli hissettiriyor.
  12. Klavyede ses açma kapama, Armoury Crate yazılımını açan tuş gibi ayrı tuşların olmasını çok sevdim.
  13. Panel çerçevelerinin ince olmasını bayağı sevdim sonsuz ekranmış gibi hissettirdi.
  14. Touchpad'in boyutu ekrana göre gayet iyi kullandım hiç sorun yaşamadım hissiyatı ve hassasiyeti iyi.
  15. Oyun oynarken klavye kısmında ilginçtir hiçbir ısınma olmuyor. Bu konuda taktir ettim ASUS'u.
  16. Laptopun işlemcisinde ve ekran kartında fabrikasyon olarak sıvı metal macun sürülü gelmesi ayrı bir güzellik.
  17. Hoparlörleri gayet iyi ses veriyor. Yanılmıyorsam 2 tane 4W toplamda 8W hoparlöleri var.
  18. Adaptörüne internette bayağı büyük diyenler olmuş. Tamamen sallıyorlar çünkü adaptörü gerçekten bu cihaza göre çok küçük. Neden mi, çünkü 14 yıllık HP DV6000 model takoz laptopun adaptörünün boyutu ile aynı. İki laptop arasında ki performans farkı uçurum olduğu için adaptörü gerçekten çok küçük. Ve ince olması da iyi çantada falan şişkinlik yapmaz.
Kısaca bu şekilde şimdi ise beğenmediklerime geçelim.

Beğenmediğim şeyler:
  1. Ekran menteşeleri beni şüphelendirdi biraz narin duruyor bir çeksem elimde kalacakmış gibi. (Elimden 100'lerce laptop geçen birisi olarak konuşuyorum)
  2. Kasa bayağı parmak izi bırakıyor günde 1-2 kere silme ihtiyacı duyuyorsunuz.
  3. Kart okuyucusu olmaması bir eksi bence. En azından koyamıyorlarsa cihazın yanında USB'den kart okuyucu dönüştürücü verebilirlerdi bence.
  4. Alt kapak çok narin açarken ince olduğu için hasar alabiliyor çok kolay. (Bu herkes için bir eksi değildir satın alma tercihini değiştirmez.)
  5. iGPU modu (Dahili ekran kartına geçme modu) bazen düzgün çalışmıyor.
  6. Armoury Crate yazılımı çok sorunlu maalesef. Yaşadığım sorunlar özellikle RGB ışıkları ayarlama kısmında sürekli çöküyor program (Başka yerde de çöktüğü oluyor ama en çok RGB kısmında) ve program genel olarak çok yavaş çalışıyor.
  7. Cihaz bazen ekranı kapatıp uyku moduna alınca kendi kendine yeniden başlatıyor. (Bu sorun Windows ile alakalı olabilir ki bence de Windows kaynaklı.)
  8. Cihazın kutusunda laptop daha korunaklı bir şekilde paketlenebilirdi.
  9. Kutu içeriği daha zengin olabilirdi.
  10. Daha fazla USB portu olabilirdi.
Kısaca sevmediğim yönler bunlar.
Sonuca gelirsek ben cihazı 8.700TL'ye aldım. Şu an baktığımda 10K'yı geçmiş. Eğer 10K'nın altına düşerse alabilirsiniz tavsiye ediyorum. Ancak 10k üzerinde ise almayın az daha koyup RTX3050 olan versiyonlarını alın. Eğer cihazı alacaksanız veya aldıysanız mutlaka bir an önce RAM'i 16 GB yapın. Sorunuz varsa yazabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Şu kapak olayı ram takarken beni de uğraştırmıştı. Gerçi acemilik de vardı ama elim yatkındır bu işlere deyip kendi rami mi takayım dedim. Bir de elektrikçi de uygun tornavida bulamadığım için evde eskisiyle açmak zorunda kaldım. O da vidaların ağzını mahvetti yani yarın öbür gün tamire versem kapağını nasıl açacaklar bilmiyorum.
 
Arka kapağı açarken sağ alt taraftan bir kart yardımıyla kapağın dislerini birbirinden ayirtmaya başlarsaniz çok daha kolay açmak kapağı. Zira orada boşluk var kapağın açılmasi için tirnakla bile havaya kalkiyor vidayı sokunce gerisi kart yardimiyla basitlesiyor.

Cihazı Type-C üzerinden Type-C to DP kablosuyla harici monitöre baglarsaniz FPS artışı yaşarsıniz bariz bir şekilde özellikle CS:GO gibi oyunlarda. Ramin cift kanal yapılması da farz gibi bu cihaz için zira yine FPS artışı olacak baris bir şekilde.

Kasanın soğutması GTX 1650, RTX 3050 gibi düşük güç tüketimi sunan kartlar için oldukça yeterli olacaktır. Ancak aynı kasa içerisinde RTX 3060 ve ötesi olduğu zaman yetersiz kalıyor.

Wifi kartı çok iyi değil sanki. Sizde durum ne bilmiyorum ama modeme biraz uzaksaniz sinyal zayıflıyor.

Bir kaç ekleme de benden gelsin madem.
 
Arka kapağı açarken sağ alt taraftan bir kart yardımıyla kapağın dislerini birbirinden ayirtmaya başlarsaniz çok daha kolay açmak kapağı. Zira orada boşluk var kapağın açılmasi için tirnakla bile havaya kalkiyor vidayı sokunce gerisi kart yardimiyla basitlesiyor.

Cihazı Type-C üzerinden Type-C to DP kablosuyla harici monitöre baglarsaniz FPS artışı yaşarsıniz bariz bir şekilde özellikle CS:GO gibi oyunlarda. RAM'in cift kanal yapılması da farz gibi bu cihaz için zira yine FPS artışı olacak baris bir şekilde.

Kasanın soğutması GTX 1650, RTX 3050 gibi düşük güç tüketimi sunan kartlar için oldukça yeterli olacaktır. Ancak aynı kasa içerisinde RTX 3060 ve ötesi olduğu zaman yetersiz kalıyor.

Wi-Fi kartı çok iyi değil sanki. Sizde durum ne bilmiyorum ama modeme biraz uzaksaniz sinyal zayıflıyor.

Birkaç ekleme de benden gelsin madem.

Arka kapak o şekilde açıldı zaten dediğim gibi çok ince açılması zor baya. Merak etmeyin nasıl açılacağını biliyorum 100 lerce kaptop geçiyor elimden.
Type-C kablom yok bilemiyorum.
Sogutmada 3050 olan versiyonları farkli ısı borosu sayısı yüksek.
Wi-Fi kartı gayet iyi bir sorun yaşamadım evim 2 katlı alt katta metal dolapta duran modeme evde en uzak yerden Full çekiyor bazen bir tık düşüyor sadece ama telefon ile denediğimde bağlanmıyor bile internete.
 
Arka kapak o şekilde açıldı zaten dediğim gibi çok ince açılması zor baya. Merak etmeyin nasıl açılacağını biliyorum 100 lerce kaptop geçiyor elimden.
Type-C kablom yok bilemiyorum.
Sogutmada 3050 olan versiyonları farkli ısı borosu sayısı yüksek.
Wi-Fi kartı gayet iyi bir sorun yaşamadım evim 2 katlı alt katta metal dolapta duran modeme evde en uzak yerden Full çekiyor bazen bir tık düşüyor sadece ama telefon ile denediğimde bağlanmıyor bile internete.
Ben bilmiyorsunuz demedim ki zorlandiginizi yazmissiniz ben de ekleme yaptım. Ben oradan actim zira hic zorlanmadan açıldı kapak. Ayrıca kapak ince yada kalın ne farkeder ki, önemli olan kapakla kasa arasındaki boşluğun boyutu. Eger o aradaki boşluk fazla olursa araya toz vs gireceği için tasarimsal problem demektir bana göre. Arada boşluk yok ve eger siz sag alttan baslamazsaniz kirabilirsiniz bile tırnakları. Sag altta tirnak yok, vida sokulunce baya boşluk oluşuyor arada ve oradan başlayınca kolayca atıyor kapak.

WiFi çekim gücüne gelince ben modemle arada bir duvar ve 6-7 metre mesafeden denedim. Genelde tam çekiyor ama özellikle 5 GHZ'de bazen yarım bazen de tek çubuk çekiyor. Ayni noktadan cep telefonu ve farklı 2 bilgisayarla denedim ve daha güçlü cekim gücü vardı. Ama bağlantıda kopma yada yavaşlık farketmedim nedense. Bence kartta kararlılık sorunu vardı ama emin değilim detayli takibini yapmadım zira.

Elinizde Type-C kablo olsun yada olmasın sahip olduğunuz cihazda MUX Switch yok ve DP doğrudan harici ekran kartına bağlı, dolayısıyla performans artışı yaşayacağınızı teorik olarak bilmeniz gerek zaten tıpkı çift kanal ramle alabileceğiniz performans artışı gibi.

Cihazınız hayırlı olsun, tasarımsal anlamda çok güzel bir cihaz. Görünüşe göre problemsiz de bir cihaz, garanti devam ederken servise yolunuz düşmez umarım. Zaten sonrasında da kendiniz de laptop tamir ediyormuşsunuz hiç işiniz olmaz servisle.
 
Ben bilmiyorsunuz demedim ki zorlandiginizi yazmissiniz ben de ekleme yaptım. Ben oradan açtım zira hiç zorlanmadan açıldı kapak. Ayrıca kapak ince ya da kalın ne fark eder ki, önemli olan kapakla kasa arasındaki boşluğun boyutu. Eger o aradaki boşluk fazla olursa araya toz vs gireceği için tasarimsal problem demektir bana göre. Arada boşluk yok ve eger siz sag alttan baslamazsaniz kirabilirsiniz bile tırnakları. Sag altta tirnak yok, vida sokulunce bayağı boşluk oluşuyor arada ve oradan başlayınca kolayca atıyor kapak.

Wi-Fi çekim gücüne gelince ben modemle arada bir duvar ve 6-7 metre mesafeden denedim. Genelde tam çekiyor ama özellikle 5 GHz'de bazen yarım bazen de tek çubuk çekiyor. Ayni noktadan cep telefonu ve farklı 2 bilgisayarla denedim ve daha güçlü cekim gücü vardı. Ama bağlantıda kopma ya da yavaşlık fark etmedim nedense. Bence kartta kararlılık sorunu vardı ama emin değilim detayli takibini yapmadım zira.

Elinizde Type-C kablo olsun ya da olmasın sahip olduğunuz cihazda MUX Switch yok ve DP doğrudan harici ekran kartına bağlı, dolayısıyla performans artışı yaşayacağınızı teorik olarak bilmeniz gerek zaten tıpkı çift kanal RAM'le alabileceğiniz performans artışı gibi.

Cihazınız hayırlı olsun, tasarımsal anlamda çok güzel bir cihaz. Görünüşe göre problemsiz de bir cihaz, garanti devam ederken servise yolunuz düşmez umarım. Zaten sonrasında da kendiniz de laptop tamir ediyormuşsunuz hiç işiniz olmaz servisle.

Bende işte dediğiniz yerden başladım zaten ama bayağı zorladı. Ön tarafta ince olduğu için biraz deforme oldu. Servise gitmeyi asla sevmem her zaman kendim tamir yaparım. :D
Elinizde Type-C kablo olsun ya da olmasın sahip olduğunuz cihazda MUX Switch yok ve DP doğrudan harici ekran kartına bağlı, dolayısıyla performans artışı yaşayacağınızı teorik olarak bilmeniz gerek zaten tıpkı çift kanal RAM'le alabileceğiniz performans artışı gibi.

HDMI portu ile deneyeceğim Type-C dönüştürücü yok çünkü.
 
Bende işte dediğiniz yerden başladım zaten ama bayağı zorladı. Ön tarafta ince olduğu için biraz deforme oldu. Servise gitmeyi asla sevmem her zaman kendim tamir yaparım. :D


HDMI portu ile deneyeceğim Type-C dönüştürücü yok çünkü.
Hocam malesef HDMİ portu dahili GPU üzerinden görüntü veriyor yani performans anlaminda isinize yaramaz.
 
Arkadaşlar aynı laptopu bende satın aldım. RAM darboğazı yaşıyorum ve ekleme yapacağım. Garanti dışı kalma durumunu ASUS ve yetkili servis ile görüşeceğim. İnceleme yapan arkadaşın aldığı performansı maalesef alamadım. Darboğazdan olduğunu düşünüyorum(PUBG oyunun da 7 GB kullanıyor). Bir farklı konu harici ekran kartı PUBG oyununda %10 gibi bir kullanım yapıyor. Windows 10 grafik ayarından harici ekran kartını seçmeme rağmen. Ekstra NVIDIA ayarları da yaptım. Tüm driverleri yükledim eksik yok. Performans artışı için farklı ne yapabilirim?
 

Geri
Yukarı