ASUS TUF VG249Q vs AOC 24G2U

Aslında 280 Hz bir monitör almayı planlamıyordum. Bir ara AOC'un bu model fiyatı daha bir artmıştı, ben de 2. el olarak 1500 TL satış yaptım. O sıralar yine 2. el 240 Hz bir monitör arayışındaydım. Şansıma ASUS'un bu modeli N11 sitesinde fiyatı 2600 TL idi, ve site içinde 2500 TL için indirim kuponum vardı :) ben de bu fırsatı değerlendiriyim dedim ve satın almıştım. İnan bana sırf karalamak için yazmadım, sadece deneyimlerimi söyledim. AOC'un renkler sanki şirilmiş gibiydi. Umarım benim yaşadığım sorun paneldendir :) bir gelsin sana gözlemle bakalım. Konuşuruz sonra yine...

Size kısa bir tavsiye veriyim. Kendi monitörünüzü övmek için başka modellere çamur atmayın. Ben dahil olmak üzere bu forumda birçok kişi 24G2U kullanıyor. Dediğiniz hiçbir sorunla karşılaşmadım, sizin haricinizde bu sorunları dile getirende duymadım? Bence siz elinizde monitöre fazla kaptırıp 2.el aldığınız bir monitörün(belki de hasarlı üründü bilmiyorum) üzerinden yorum yapıyorsunuz. İyi günler dilerim.

@Mert Yigiter

Hocam doğru ama arkadaş kişisel olarak beğenmediği yerleri söylemiş ama diğer kullanıcılar tarafından büyük bir yüzdeyle sevilen bir monitörü neredeyse hiç sevmediğini ve kötü olduğunu söylemiş tabi biraz da eleştirerek, o yüzden ikinize de hak veriyorum. Panel ile alakalıdır diye düşünüyorum. Monitör benim elime bugün ulaştı. Oyun, film, video testlerini yaptım ama uzun kullanımda belli eder kendini. Bu bütçeye muazzam bir monitör.

@Mert Yigiter

Hocam doğru ama çok sert çıkmışsınız, arkadaş kişisel olarak beğenmediği yerleri söylemiş ama diğer kullanıcılar tarafından büyük bir yüzdeyle sevilen bir monitörü neredeyse hiç sevmediğini ve kötü olduğunu söylemiş lakin panel ile alakalıdır diye düşünüyorum. Monitör benim elime bugün ulaştı. Oyun, film, video testlerini yaptım ama uzun kullanımda belli eder kendini. Bu bütçeye muazzam bir monitör.

Dostum ben zaten çöp bir monitör demeye kalkmadım. Kendi deneyimlerimi anlattım. Sen de biliyorsundur bu model ilk çıktığı zaman bayağı bir reklamı oldu. Ve ilk dönemlerde büyük patlama yaptı, satın alan kullanıcıların hiçbirisi ne ghosting test sonuçlarından, ne de GTG tipik 4 ms olduğundan bahsetmemişti. Benim takıldığım nokta burasıdır. Şu an 1.750 TL kadar düşmüş fiyatı. Benim demek istediğim bu fiyatı bu özelliklere sahip bir monitör hak etmiyor. İlk mesajlarımda şu an kullandığım monitörden bahsetme nedenim kısacası gerçekten parasını hak eden bir ürün olduğundan dolayı. Hem IPS panel, hem de tipik 1 ms değerine sahip...ViewSonic'in aynı AOC'un bu modeli gibi birebir aynı özelliklere sahip monitör'ü var. Üstelik GTG 1 ms değerine sahip. İnanın ben de AOC'un bu modelini satın almadan önce TN panel kullanıyordum. Ve IPS panel geçtikten sonra renkler çok iyi geldi. Daha sonra CS:GO oyununda silahtan çıkan mermilerin bir nevi delay olduğu hissiyatını yaşamaya başladım. Tabi daha önce böyle bir şey bilmediğim için sorunu anlamam uzun sürdü. CS:GO biliyorsunuz gecikme süresi konusunu en detayına kadar lüks isteyen bir saçma oyun motoruna sahip. Artık gına gelmişti sorun yüzünden. Bir gün birisi bana "Abi senin sorunun IPS panel monitör. Gerçek ms değeri 1 değildir..." dedi. Ve sonra yine başa döndüm, satın alan kişilerin yorumlarını okudum ama kabaca 200 kişi yorum atmışsa eğer, bu kişilerin arasından bir kaç tanesi 4 ms olduğunu yazdığını gözlemledim. Emin olun 1 ms ile 4 ms değerlerine sahip 2 monitör'ü yanyana koyup "fark yoktur yaa" diyemezsiniz. Ben de bu tarz konularda "esporcu olmayacağız sonuçta public game oynuyoruz" diyordum, fakat 4 ms değeri cs:go gibi bir oyun için rezalet. Monitör bir çok monitör'e göre tabi ki iyi, ama birincisi ben kendi monitör'ümle zaten direkt karşılıklı kıyaslama yapmadım, sadece genel renk anlamında bile kötü olduğunu gördüm, dedim. Bu arada ViewSonic'in bahsettiğim modelini Türkiye satış mağazalarında baktığım zaman AOC'un bu modeli gibi pohpohlanarak yapılmış bir reklam göremedim. Genelde monitör'ün kendisine ait temsili bir fotoğrafı var. Hatta bazı satış mağazalarında IPS panel olduğu bile yazmıyor :) AOC ise maşallah devrim yaratmış hissiyatı yaşatıyor reklamlar...

Hocam benim mesajı alıntılamışsınız ama arkadaşa yazacaktınız galiba. Ben çöp dediniz demedim zaten.

Anlamadığım nokta şudur, bu kur etkisini her geçen gün gösteriyor ve fiyatlar da oynayıp duruyor. Bu monitörün fiyatı 1750 TL olmuş olabilir ve bu fiyatı hak ediyor mu tartışılır tabii ki, belki de f/p özelliğini kaybetmiştir. Ama bu fiyata bu monitör kadar iyi monitör var mı ki? İşte problem orada. Adamın 1700 TL bütçesi var, gidip ne alsın? Aynısı sizinki için de geçerli. Fiyat artıyorsa bütün monitörlerde artıyor. Sadece 24G2U'da değil.

Ben testlerimi CS:GO'da 3k oynama süresine sahip tecrübeli biri olarak yapacağım. Elbette daha hızlı IPS paneller veya onlardan da hızlı TN paneller çok daha mantıklı. Ancak bütçesi kısıtlı olup hem araştırma, hem film-dizi, hem de oyun amacıyla baktığımızda karşımıza bu monitör çıkıyor; Asus marka şişirilmiş fiyatları olan bir monitör değil. Her monitöre, modele baktığınızda şikayet edenleri görebilirsiniz. Her markanın tonlarca kullanıcı yorumunu görebiliriz. Viewsonic, AOC, Asus hiç fark etmez. Özellikle Asus bazı monitörlerinde bu f/p işini yapamadığı için tercih edilmiyor. Ama bazı modeller var ki gerçekten işi başarıyor. Fiyatı yüksek oluyor ama sağladığı refah da ona göre yükseliyor. Eğer böyle bir monitörünüz varsa diyecek bir şey yok zaten. Ama Asus'un her zaman uyguladığı bu politika insanların canını sıkıyor, özellikle monitör gibi hassas ürünlerde. Gerçekten kaliteli bir ASUS monitörü ülkemizdeki şişirilmiş fiyatlara çıkmadan aldıysanız hiçbir lafım yok. Bir ürün diğerinden iyi olabilir, haklısınız.

Tepkime süreleri ile ilgili de haklı olabilirsiniz lakin sizin monitörle 24G2U arasında bariz bir fiyat farkı var, biz zaten 24G2U'nun muadili VG249Q'dan bahsediyorduk. IPS ve VA paneller çok iyi olmadıkça 4ms'lerde geziyor doğrudur. 24G2U incelemeye göre 4.89ms. Sizin Asus modelinizde 3ms diye yazmıştınız sanırım, veya başka bir yerden duymuştum. Gerçek değeri 1ms olan bir monitör olsa daha pahalı olurdu diye düşünüyorum.

Biraz fazla karıştı ortalık, bizim aramızda değil tabi ama diğer arkadaşlar biraz sert çıktılar. En azından alacaklara da faydalı olur bu konu.

Son düzenleme:
Bir ürün diğerinden iyi olabilir, haklısınız.

Evet bu konuda sizde haklısınız. Bir ürün diğerinden iyi olabilir. Ama iyi olanı çok iyi gibi gösterip diğer modellere sallamak bana göre güzel bir davranış değil. Evet ASUS'un güzel ürünleri var, monitörleri de öyledir kullanmadım bilemiyorum. Ama 24G2U için CS:GO oynayacaklar için alınmaz denmesi gayet yanlış bir cümle bana göre. Benim de CS:GO'da 4500 civarı bir saatim var. Bunu söyleme amacım öylesine oynayan biri değilim yani onu belirtmek istedim. 24G2U gayet iyi iş çıkarıyor. VG249Q daha iyi olabilir buna lafım yok, ama 24G2U modelide kötülenecek çok bir şeyi olmayan bir ürün. İyi forumlar

Bahsettiğin AOC monitorü kullandım. Rezalet bir renkleri var. Ayrıca Ghosting olayıda kötü. Panel'den Overdrive ayarını "Boost" yaptığın zaman bir nebze Ghosting iyileşiyor, ama renkler TN panel bir monitorden farkı olmuyor, hatta bana göre daha kötü. Şu an ASUS TUF VG259Q kullanıyorum. Overdrive 60 ayarladım. ELMB ayarı ile ghosting neredeyse yok oluyor. Renkler AOC "Boost" ayarı gibi soluyor fakat o kadar rezalet olmuyor. Kullandığım bu ASUS marka monitor de IPS panel, AOC'un o modelide IPS, genel renk olarak ASUS IPS monitör'ün renklerini daha iyi buldum.
AOC' markasının bu modelin bu kadar tutulmasının en büyük nedeni 1080p çözünürlükte bir IPS panel monitor'un söz de 1 ms olmasıdır. Ama bir zaman sonra herkes kötü bir yanılgıya düştüğünü anladı. Çünkü bu ms değeri tipik değer değil. Ben de ilk zamanlar IPS 1080p 1 ms diye sazan gibi atlayıp satın almıştım. Daha sonra CS:GO oyununda stuttering benzeri sorunlar yaşamaya başladığım zaman en sonunda bu sorunun tipik ms değerinin 4 olmasından dolayı olduğunu anladım.
Aydınlatmak isterim AOC monitörün renklerinin rezalet olmasının sebebi monitörün soluk olması sanırım ASUS olan modelde 100M:1 Dinamik kontrast varken AOC olan modelde 20M:1, ELMB açtığınız zaman ghosting kaybolmaz aksine artar ve çoğalır, azalan şey ise hareket bulanıklılığı. Cisimler daha anlaşılır ve net oluyor bu sayede, eğer Rekabetçi oyuncu iseniz mantıklı bir seçenek aksi takdirde bir anlamı yok ve tercih edilmiyor. İki monitörü de kullanmış biri olduğunuzdan dolayı sözleriniz benim için önemli, ben rekabetçi bir oyuncu değilim genelde vaktimi AAA kalitede hikayeli oyunlar oynayarak, dizi&film seyrederek veya video izleyerek geçiriyorum. Bu noktada benim için önemli olan görüntü kalitesi, renklerin doygunluğu, canlılık gibi etkenler giriyor siz bu saydığım aktiviteleri gerçekleştirirken hangi monitörden daha çok keyif aldınız? Hangi monitörün görüntü kalitesi daha sizce?

Aydınlatmak isterim AOC monitörün renklerinin rezalet olmasının sebebi monitörün soluk olması sanırım ASUS olan modelde 100M:1 Dinamik kontrast varken AOC olan modelde 20M:1, ELMB açtığınız zaman ghosting kaybolmaz aksine artar ve çoğalır, azalan şey ise hareket bulanıklılığı. Cisimler daha anlaşılır ve net oluyor bu sayede, eğer Rekabetçi oyuncu iseniz mantıklı bir seçenek aksi takdirde bir anlamı yok ve tercih edilmiyor. İki monitörü de kullanmış biri olduğunuzdan dolayı sözleriniz benim için önemli, ben rekabetçi bir oyuncu değilim genelde vaktimi AAA kalitede hikayeli oyunlar oynayarak, dizi&film seyrederek veya video izleyerek geçiriyorum. Bu noktada benim için önemli olan görüntü kalitesi, renklerin doygunluğu, canlılık gibi etkenler giriyor siz bu saydığım aktiviteleri gerçekleştirirken hangi monitörden daha çok keyif aldınız? Hangi monitörün görüntü kalitesi daha sizce?

Merhaba. Dostum ELMB açtığım zaman Ghosting kayboluyor. Yani direkt şöyle örnek vereyim mesela; Ufo test sitesi üzerinden ELMB kapalı Overdrive açık 60-80 seviyesi ile birlikte Ghosting test yaptığım zaman ufoların gözleri yok oluyor, tüm bulanıklık ufonun içine sıkışıyor. Dışa taşan çok az renk oluyor. ELMB açtığım zaman ufo'nun kendisi ve aracı bariz şekilde netleşiyor, ki CS:GO oyunu içinde de mouse'u hızlı çevirdiğim zaman fark ediyorum. Arkada bulanıktan kastın şey işte Ghosting oluyor. Yani bu monitör'ü Aoc'un o modeli ile karşılaştırmak alakasız olur :) Benq xl2540'dan bile daha iyi gecikme süresi. Renkleri söylersem eğer Aoc'un renkler gerçekten rahatsız ediciydi. Sen eğer hikayeli oyun takılacaksan ne TN ne de IPS...Direkt VA panel kullanmalısın.
Bu paylaştığım video bana ait :) ELMB açık şekilde böyle oluyor.
Asus VG259QM Ghosting test - YouTube

Merhaba. Dostum ELMB açtığım zaman Ghosting kayboluyor. Yani direkt şöyle örnek vereyim mesela; Ufo test sitesi üzerinden ELMB kapalı Overdrive açık 60-80 seviyesi ile birlikte Ghosting test yaptığım zaman ufoların gözleri yok oluyor, tüm bulanıklık ufonun içine sıkışıyor. Dışa taşan çok az renk oluyor. ELMB açtığım zaman ufo'nun kendisi ve aracı bariz şekilde netleşiyor, ki CS:GO oyunu içinde de mouse'u hızlı çevirdiğim zaman fark ediyorum. Arkada bulanıktan kastın şey işte Ghosting oluyor. Yani bu monitör'ü Aoc'un o modeli ile karşılaştırmak alakasız olur :) Benq xl2540'dan bile daha iyi gecikme süresi. Renkleri söylersem eğer Aoc'un renkler gerçekten rahatsız ediciydi. Sen eğer hikayeli oyun takılacaksan ne TN ne de IPS...Direkt VA panel kullanmalısın.
Bu paylaştığım video bana ait :) ELMB açık şekilde böyle oluyor.
Asus VG259QM Ghosting test - YouTube
Neden VA panel? IPS panelde renkler daha canlı değil mi?

@EgeN7 acaba monitörünüzden memnun musunuz ? Ben de VG249Q vs 24G2U karşılaştırması yapıp duruyorum sürekli ve hangi siteden aldınız acaba?
Asus alın Asus olan güzel ben aynı özelliklere ve panele sahip 4 monitörü de inceledim VG249Q + 24G2U + G241 + XG2405 mağazada hepsine baktım ve görüntü kalitesinden tutun her detayına kadar inceledim. Keşke o kadar uğraşmasaydım direk Asus olan modeli alsaydım. Aralarında en iyisi o, ama genel olarak görüntü kalitesi birbirine eşit fakat G241 ve 24G2U modellerini eğer fiyat farkı yoksa direk elemenizi tavsiye ederim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı