ASUS VG27AQML1A OC vs ASUS XG27ACS

GoetheKaian

Picopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Anakart: Gigabyte B550I Aorus Pro AX AM4
CPU: AMD Ryzen 7 5800X3D
GPU: PNY RTX A2000 16GB
RAM: Kingston Fury Renegade 16 GB 5333 MHz
PSU: Corsair AX1600İ 1600 W
UPS: Schneider Electric Easy UPS SRVS3KI
Soğutma sistemi: Lian Li Galahad II Trinity Performance 360
Monitör: Asus TUF Gaming VG27AQML1A
Monitör 2: MSI G281UV
Kulaklık: XPG Precog Electrostatic
Kulaklık 2: Panasonic RP-HDE10E
Meslek
Apple'de çalışan Allah'ın kulu
Ben VG27AQML1a monitörüne sahibim. Overclock ile 97Hz 12bit renk derinliğinde 3.000 Nit'e kadar HDR-sdr şeklinde kullanabiliyorum. Ve memnunum. Nano IPS veya QLED bir panele sahip değil, yalnız kontras oranı ve panel kalitesi her nedense mükemmel ve de çok kaliteli. Renklerde sapma kayma veya bunalıklık yok. Nano IPS veya quantum dot paneline sahip monitör almak istiyordum uzun süredir. Fakat bu panel renk filtreleri aslında çok da lazım değil mi diye düşündüm bir an. Göz alıcı tarzında Ultra kontras, Ultra ışıklar tam bana göredir. OLED'te o maalesef yok. Her türlü oyun oynuyorum ve oyun zevkini bir tek IPS'te çıkarta biliyorum. OLED'te kullandım VA ve TN de kullandum. Kısacası IPS hayraniyim. Yani S32BG85 gibi bir monitör olsa belki diyorum değiştirebilirim monitörümü. 16:9 haricinde asla monitör istemem. Ama içimde ha bire monitörü değiştir diye bir şey var. DisplayPort 10bit 260Hz kullanabiliyorum. Bazısı olmuyor dedi fakat 4:2:2 de çalışıyor 10bit 260Hz. Şimdi sadece bir soru: Monitörü değiştirmeye değer mi değmez mi? Bendekini satsam ve üstüne para katsam S32BG85 almaya değer mı değmez mı? Herkes bana keşke XG27acs alsaydın, sendekini sat XG27acs al diyor ama o zaman bu monitör yoktu bile. Ki özellikleri daha düşük. Yani sizlere göre bu monitör diğer ikisine göre kötü mu? Ben şahsen sanmiyorum ama yine de hem içimdeki o sesi bastırmak için ve çevremdekilerin görüşü üzerine sizlerin de görüşünü bilmek istiyorum.

Dosya Ekleri

• 1721032129173.png
    1721032129173.png
    29,7 KB · Görüntüleme: 87
Son düzenleme:
XG27acs sizin monitöründen iyi değil ama Samsung S32BG85 çok daha iyi.

Samsung'un arka aydınlatması mini LED, HDR 10+ sertifikasına sahip ve quantum dot teknolojisi kullanılmış. Parlaklık daha iyi.(sayamadığım diğer özellikler) kısaca S32BG85 sizin monitörünüz ile kıyaslanmayacak kadar iyi.

Yine de bir mağazada canlı olarak görmenizi tavsiye ederim. Mevcut fiyatıyla değer mi o kadar iddialı değilim. O fiyatlara çıkınca OLED daha cazip geliyor.

XG27acs sizin monitöründen iyi değil ama Samsung S32BG85 çok daha iyi.

Samsung'un arka aydınlatması mini LED, HDR 10+ sertifikasına sahip ve quantum dot teknolojisi kullanılmış. Parlaklık daha iyi.(sayamadığım diğer özellikler) kısaca S32BG85 sizin monitörünüz ile kıyaslanmayacak kadar iyi.

Yine de bir mağazada canlı olarak görmenizi tavsiye ederim. Mevcut fiyatıyla değer mi o kadar iddialı değilim. O fiyatlara çıkınca OLED daha cazip geliyor.

Mini LED ve üzerine de quantum matrix ile beraber quantum dot color panel kesinlikle daha iyi evet, statik kontras oranı bile 1.000.000:1 hal öyle iken bazıları OLED'ten bile vazgeçiyor, bunu çok gördüm videolarda. Yani sertifikalı şeklinde 2000 HDR destekli. Ben S32bg85'i bendeki monitörden önce almak istiyordum yalnız kendi standart çözünürlüğü dışında bir çözünürlülük seçince bunalıklılığı arttığı için masaüstü ve oyunların çözünürlülüğü, bu durumda 4K bana çok uçuk geldi bir an. Çünkü 4K'da 60FPS ve üzeri oyun destekleyen ekran kartım olmadığı için 2K tercih ettim. Şu an 12 bit renk derinliğinde 2K çözünürlükte 97Hz HDR 3.000 nit ve (100).000.000:1 dinamik kontras ile oynadığım oyunlar beni cezbediyor. FPS oyunları oynarken 6 bit + kısıtlanmış renk modu açıp öyle oyun oynuyorum 260 Hz'te. RSR ile beraber AMD fluid Motion frames açiyorum en düşük çözünürlükte bu haliyle bile efsane görüntü veriyor. Ben memnunum ama ben sistemimi değiştireceğim yakında. Güncel sistem 5800x3D + 7600 XT + 2x32 GB 4133 MHz. Almayi planladığım sistem 9800x3D + Intel Arc'ın en güncel high end ekran kartı ve 8000 MHz üzeri ala bileceğim en maksimum GB'li RAM. Bu konuyu şimdi şu sebepten açtım; bu monitörü 2K 260Hz Ultra Ayarlar'da mı kullanmak daha mantıklı yeni olacak sistemimle yoksa direk S32BG85 ile değiştirmek mı daha mantıklı. OLED asla almam bu arada. O yüzden düşünceniz nedir? Yeni sistemle yeri gelir 10bit 260Hz 2K ile oyun oynaya bileceğim yeri gelir 12bit 97Hz 2K 3.000 nit ile oynayabileceğim Ultra ayarlarda. Şu an onu yapamiyorum mesela, bu saydıklarımı yine de oyun oynarken en düşük ayarlarda yapiyorum. 4K 240Hz monitör olsa da muhtemelen yine 4K 60-90FPS arası oynayabileceğim en düşük ayarlar da. 2K 97Hz olmasından iyidir evet ama 2K Ultra ayarlarda oynamak varken 4K düşük ayarlarda oynamak için 15k daha vermeye değer mi?

2k çözünürlükte oyun oynamak düşündüğünüz gibi kötü bir görüntüye yol açmıyor, sadece masaüstünde kötü. 4k Monitörlerin piksek yoğunluğu oyunlarda bu gibi durumları kurtarıyor. Tek problem üstüne konuştuğumu monitörün 32 inç olması. 1 Metreden yakın konumlanması durumunda ufak detaylar gözünüze batabilir.

Çok fazla film, dizi izlerim ayrıca konsol da bağlarım diyorsanız S32bg85 almak kötü bir tercih olmaz. Keşke daha önce alsaymışım dedirtir ama detay arıyorsunuz ve sisteminiz hazır değil. Bence monitör değişimi için biraz daha bekleyin. Bu yılın son çeyreği ve 2025 başlarında yeni monitörler geleceği söyleniyor, beklemek faydanıza olacaktır.

2K çözünürlükte oyun oynamak düşündüğünüz gibi kötü bir görüntüye yol açmıyor, sadece masaüstünde kötü. 4K monitörlerin piksek yoğunluğu oyunlarda bu gibi durumları kurtarıyor. Tek problem üstüne konuştuğumu monitörün 32 inç olması. 1 metreden yakın konumlanması durumunda ufak detaylar gözünüze batabilir.

Çok fazla film, dizi izlerim ayrıca konsol da bağlarım diyorsanız S32BG85 almak kötü bir tercih olmaz. Keşke daha önce alsaymışım dedirtir ama detay arıyorsunuz ve sisteminiz hazır değil. Bence monitör değişimi için biraz daha bekleyin. Bu yılın son çeyreği ve 2025 başlarında yeni monitörler geleceği söyleniyor, beklemek faydanıza olacaktır.

Ben bende ki monitörden önce AG274QZM alacaktım ikinci el sahibinden sitesinden. Fakat güvenemediğimden almadım. Sonra Samsung daha çok övüldü her nedense acaba onu mu alsam diye mini LED olayını çok inceledim ve bence OLED kadar değil denilse de OLED kadarı yoksa bile bir o kadarı ve artısı bile var bence. İleride daha fantastik bir teknoloji çıkar mı bilemem de mini LED'ler çok acayıp. Ama yeni bir şey alırsam mini LED'li bir şey alırım orası kesin yani.

Size cevap vermezden önce bu monitörü birkaç yerde test etmek istedim sadece tek bir mağazada bulabildim ve bir sorun fark ettim ki bu her IPS'te de öyle maalesef. Işık sızması ciddi bir sorun. Mini LED'te olsa local Dimming'te olsa maalesef biraz sorunlu oluyor IPS panelleri. Bunun tek çözümü (muhtemelen diyorum) Black IPS teknolojisidir. Black IPS ile beraber Delta'e <2 ve üzeri kullanılsa bence siyahlar ve ışık sızmalar çok büyük oranla azalacaktır. Samimi söylüyorum monitörü öyle beğendim ki bu monitör 240 veya 360 Hz olsa ve dediğim Delta'e <2 veya üzeri ve Black IPS olsa bu monitörü param yoksa da kredi çeker borç bulur alırdım. Cidden o kadar beğendim yani, ama her nedense üzülerek ayrıldım mağazadan. Ve mağaza da S32bg85'ı da test etme imkanım oldu. Sizin monitörünüz daha iyi olabilecekken IPS olmasına rağmen, ciddi mana da çok daha başarılı ve çok daha iyi olabilecekken tekrar diyorum üzülerek ayrıldım mağazadan. Ve bir şey daha belirtmem gerek kontrası çok düşük, hem Samsung'un monitörüne hem şu anki monitörüme kiyasen düşük kalıyor.

Evet haklı olabilirsiniz, monitörlerimizi incelemenize memnun olduk :) buarada bu genel IPS sorununu 4K IPS olan model için belirttiniz sanırım çünkü diğeri VA.

Farklı bir konu ama başka bi modelimizde de A.R.T film kullandık.

1722274886511.png

Evet haklı olabilirsiniz, monitörlerimizi incelemenize memnun olduk :) bu arada bu genel IPS sorununu 4K IPS olan model için belirttiniz sanırım çünkü diğeri VA.

Farklı bir konu ama başka bir modelimizde de a. R. T film kullandık.

Eki Görüntüle 2267887

Monitörün tam gücünü test etmek için tekrar vaktimi monitöre ayırmaya karar verdim. Monitör ayarlarından parlaklığı ve kontrası hiç kısmadan renk doygunluğu ayarını maksimuma alarak (ki bu monitörün rengini çok bozar) ayrıca rengi Cold'a alarak 6 axis renkleri eızo üzerinden gerçeğe en yakın rengi tutturana kadar her rengi kısıp arttırdım tek tek test ederek diğer renklere etki vermeyecek şekilde, 6 axiste yaptığım ayarları not almayı unuttum fakat AMD Adrenalin uygulamasından parlaklığı 23 seviye eksiye düşürüp renk sıcaklığını her seviye de test edip yalnızca 7200 ile 7900'da başarılı bularak kontrası 3 seviye düşürerek doygunluğu 20 seviye arttırıp gri rengini (tamamen) kırmayı başardım "HDR açıkken". Windows HDR yükleyerek 5000 Nit'e ulaşıp CVT-RB kullanarak birçok frekans test ettim, frekansı kısıp Hz'i yükseltmeyi başardım 196'Hz'te 12bit 4:4:4 tuttura bildim. Fakat şunu fark ettım bu monitöre Full aray local dimming şart VESA clearmr de şart. Bu ayarlar da bu monitör çok başka. Daha iyi olabilirdi fabrika çıkışlı. Ama yine de bu şekilde alınacak bir monitör değil. İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı