Asya hun devleti Türk devleti midir?

Evet Türkler tarihi belge de var. Han-shu, Chou-shu , Sui-shu vs. Çin hanedan kayıtları Asya Hunlarının hanedanının Türkçe konuştuğunu ve Türklerin onların devamı olduğunu yazar. Arkeogenetik araştırmalarda son 5-6 yılda bunu kesinleştirdi zaten. Asya Hunlarının elitlerinin genetik mirası bariz ön-Türklerden geliyor. Zaten Asya Hunlarının genetik mirası da Göktürklerde çok yüksek özellikle doğu Göktürkler %70+ civarı Asya Hunlarıyla benzer modelleniyor. Ayrıca Asya Hun elitlerinin de baba soy hatları en çok bugün Türk halklarında devam eder. Moğollarda ve diğer halklarda çok daha az var.
Hocam o zaman Türk'ler ve Moğollar aynı atadan geliyor diyebilir miyiz?

Asya Hun Devleti kaynaklarda Xiongnu olarak geçiyor ben zamanında araştırdığım zaman Çinli kaynaklarda bunun ilk Türklerin içerisinde bulunduğu bir Orta Asya devleti olduğunu gördüm. Tabi o zamanlar Türk ismini tam kullanmasalar bile yani daha ileride Orhun kitabelerinde görebiliyoruz yapılan çalışmalarda bölge halkının dna yapısının ve konuştukları dilin eski Türkçe ile çok benzer olduğu da kaynaklarda yazıyor. Muhtemelen buradan şu çıkarımı yapabiliriz Türk boylarının çoğunlukta olduğu bir Orta Asya göçebeleri topluluğudur. Bu topluluğun başındaki lider olan Metehan'a da Türk olma ihtimali muhtemel demek en doğrusu olur.
Bende tıpkı sizinki gibi birşey duymuştum. Kesin bilgi değilmiş fakat hem Türk hemde moğol karışımı bir devletmiş.

Hocam o zaman Türk'ler ve Moğollar aynı atadan geliyor diyebilir miyiz?

Bende tıpkı sizinki gibi birşey duymuştum. Kesin bilgi değilmiş fakat hem Türk hemde moğol karışımı bir devletmiş.
Şuanlık Türkler ve Moğollar kesin aynı atadan geliyor diye bir şey diyemeyiz. Türkler ve Moğolların ataları belki Antik Kuzey Doğu Asyalılarda bağlanıyor olabilir veya ikiside Amur kökenli olabilir.

Ancak Asya Hunlarıyla(Türklerle) ön-Moğolları ayırmak çok basittir. Ön-moğollar(xianbei, donghu) bariz olarak batı liao nehri genetik mirası taşırken Asya Hunlarının yönetici kesimi Xiongnu-core veya xiongnu-rest dediğimiz kesim bariz olarak Yassı Gömüt(Ön-Türk) mirası taşır. Zaten yönetici kesimin Moğol olmadığı çok bariz, öyle bir şey hem tarihsel hem de genetik anlamda imkansızdır. Bir kere Moğolların ataları olan ön-moğol topluluğu Dong-hu'lar Mete-Han(Bağatur) kağan tarafından yenilip biat ettirilerek Asya Hunlarına dahil olmuşlardır ve yüksek rütbeli general ve olası Chan-yu kurganlarından çıkan genetik örnekler bu moğolların ataları olan xianbei ve dong-hu dan çok farklıdır. Dediğim gibi yönetici kesim bariz yassı-gömüt ön-Türk mirası taşır ve bu Asya Hun elitlerinin baba soy hatları Y-DNA haplogrupları Türk halklarında devam etmektedir. Moğollarda çok nadirdir ve bunlarda bariz olarak Türklerle karışmadan geçmektedir çünkü erken moğollarda hiç yok.

Asya Hunlarının Türk olduğu artık bilim camiasında neredeyse kesinleşti sadece biraz sindirilmesi lazım. Bazı batılılar bunu kabullenmekte zorlanıyor bir azınlık hala çaresizce Yeniseyli olduğunu falan söyleyen makale çıkartıyor ancak sonra rezil oluyorlar. isterseniz makale atarım isterseniz kaynak ancak şu aralar meşgulum bir ara atarım elbet.

Devleti kuran ve yöneten ana kitle Türk, moğollar ve iraniler sonradan dahil oluyor. Hatta irani etkisi moğol etkisinden çok daha fazla. Moğollar asya hun devletinde neredeyse hiç bir etkisi olmayan pasif bir topluluk. Devlete hiç etki etmedikleri Asya Hunlarından kalan yazılardan belli bunun üstüne de bir makale var. Hatırladığım kadarıyla yaklaşık 30 kelime Türkçe, 25-30 irani dillerden, 1 tane de moğolca sözcük çıkıyordu ancak bu 1 moğolca sözcüğünde moğolca mı yoksa Türkçe mi olduğu tartışmalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı