Atatürk ve İslam

İster müslüman olsun ister bir dine mensup olmasın ki zaten tavrı kesinlikle ortada laiklik anlayışı çok sert ve hayat tarzı günlük yaşamı dindar bir profil kesinlikle değil. Ki zaten dini dogmalara da çok mesafeli. Atatürk, dini kişisel bir vicdan meselesi olarak gören, kurumsal dine ve dogmalara mesafeli, akıl ve bilimi esas alan bir inanç anlayışına sahip. Atatürkü sevemeyenleri anlamıyorum Kendi ideolojisine, inancına veya kimliğine tehdit olarak görüyor sanırım içten içe kin besliyorlar. Yazık diyebilirim sadece. Gerçek türk dinlerimize dönebilsek keşke toplumca.

"Gökten inen dogmalar" değil, "Gökten indiği sanılan 'kitapların dogmaları' " olarak söylüyor. Açıkça kutsal kitaplara haklı olarak bir laf giydirme var burada, yanlamaya gerek yok.

Bu konuda ise Karabekir'in hatiratlarinda şöyle bir şey dedigi söyleniyor, doğrulugundan emin değilim:
Evet, Karabekir, Araboğlunun yâvelerini Türk oğullarına öğretmek için Kur’an’ı Türkçeye tercüme ettireceğim! Ve böylece de okutacağım! Tâ ki budalalık edip de aldanmakta devâm etmesinler” (Kâzım Karabekir Anlatıyor, Haz.: Uğur Mumcu, Tekin: 1993, s. 92-4; Cumhuriyet, 10-29 Haziran 1990)"

3. olarak sanirim cevap vermemişsiniz Grace Ellison'un Atatürk'le yaptığı röportajı kitaplastirdigi metin var, yine sözü bırakayım. Ancak tekrar diyorum ki bunun da doğruluğu kesin değil.
Benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum. Hükûmetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir. Âdetâ halkı bir kapana kıstırırlar. Benim halkım demokrasi ilkelerini, gerçeğin emirlerini ve bilimin öğretilerini öğrenecektir. Batıl inançlardan vazgeçilmelidir. İsteyen istediği gibi ibadet edebilir. Herkes kendi vicdanının sesini dinler. Ama bu davranış ne sağduyulu mantıkla çelişmeli ne de başkalarının özgürlüğüne karşı çıkmasına yol açmalıdır.

Sonuç olarak bazı şeylerden yola çıkarak Ata'nın en azından bir dönem dinsiz olduğu belli diye düşünüyorum. Ve bu bizi asla etkilememeli. Bir kişinin dini düşüncelerine göre sevgimiz neden azalacak? Ülkemizi kurtarması, Türk halkını kurtarması yeterli. Atatürk Müslüman değil miydi acaba ya, tarzı düşüncelere girip kendi kendinize sogumayin. O her zaman kalbimizde oldu ve olacak.
Sinan Meydan Panzehir kitabında çok detaylı şekilde o konuşmasını detaylıca anlatıyor, konu uzamadım diye eklemedim. O kitabı alırsan cevabı ve detayları oradan öğrenebilirsin.
Konuda Atatürk'ün sözleri zaten Grace Ellison'un yazdıklarını çürütmektedir. Bildiğim kadarıylada reddediyordu.

Son düzenleme:
Kaç sene önce ölmüş adamın hala dinini konuşuyorsunuz ya. İster Müslüman olsun, ister Satanist olsun; ben, benim ülkem için ne yaptıklarına bakarım. Müslüman olunca bizim oluyor da olmayınca mı sorun var yani? Atatürk'ün Müslüman olduğuna inanmıyorum, kendinizi buna inandırmak için de söylediği bazı şeylere kılıf bulmaya çalışmamalısınız.

Sinan Meydan Panzehir kitabında çok detaylı şekilde o konuşmasını detaylıca anlatıyor, konu uzamadım diye eklemedim. O kitabı alırsan cevabı ve detayları oradan öğrenebilirsin.
Konuda Atatürk'ün sözleri zaten Grace Ellison'un yazdıklarını çürütmektedir. Bildiğim kadarıylada reddediyordu.
Birisinin aciklamasi ile benim duyduğum değişmiyor ki. Lafın nereye gittiği de belli diye düşünüyorum o konuşmada, her neyse. Ellison mevzusunun kesin olmadığını belirttim, Murat Bardakçı buna inanıyor ancak kendisinden pek haz ettigim de söylenemez bilgisi sorgulanilir. Karabekir'in hatiratlarindaki konuşma gerçek ise tartışmamizin bir anlamı kalmazdı zaten, ancak onun hakkında konuşan pek birini de görmedim bu zamana kadar.

Arkadaşlar ayrıca belirtmeliyim ki, Atatürk'ün dinidir falan gram umrumda değil sadece amaç Atatürk hakkında insanlara bilgi vermek. Zaten Atatürk ile ilgili fazla konum mevcut dilerseniz onlarada göz atabilirsiniz. Burası tarih kategorisi, tabi ki geçmişi konuşacağız bundan normal birşey yok.

Buradaki delillere de bir bakalım değil mi?

O attığın tek sitenin kurucusuna biraz bakayım dedim klasik ya.

1767707549290.png

Böyle insanları örnek alarak mı böyle oluyorsunuz topunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yönetim şekli ile din belirlenmez. Eğer öyle olsaydı ülkemizde bu yönetim şeklini savunan %85-90 üstü kişi vardır eminim, Türkiye'nin tamamı ateist mi oldu yani simdi? Ben harici kanıtlara bakarak söylüyorum dinsiz olma ihtimalinin yüksek olduğunu.

Konuşmadan anlaşıyor zaten evet, ağzına sağlık kendisinin.

Arkadaşlar bu arada belirtmeliyim ki, bu belgeli kaynaklı araştırma yaptığım konu. İster inanırsınız ister inanmazsınız hiç problem yok. Az buçuk bilgilenseniz dahi yeterli.

Mustafa Kemal Atatürk'ü sevmeyen, onu karalamaya çalışan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından atılmalı bence.

Son düzenleyen: Moderatör:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

• Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
    Yukarı