Avrupa uygar mı?

Onların avukatı mısın? Belirttiğim gibi benim karşı olduğum nokta bize barbar deyip kendi geçmişleriyle övünmeleri.
Tartışma konusu açıyorsun, tartışınca da onların avukatı mısın diyorsun. Haksız olduğun noktaları sana açıklıyorum. Yazdığım o kadar şeye cevap vermeyip en alakasız şeylere cevap yazman bir şeylerin dank ettiğinin göstergesi.

Karşı olduğun nokta neyse olayı bulandırmadan, kelimelerin anlamlarını bilerek konu açarsın bundan sonra.

UYGAR

sıfat
  1. 1.
    düşün, bilim, sanat ve endüstri alanlarında çok büyük bir gelişme göstermiş, dolayısıyla yaşama biçiminde gerekli bir düzeye erişmiş (ülke, toplum).

2. 2.
    (insan için) eğitim görmüş, görgü kurallarına uyan, kültürlü, davranışları uygarlığın gerektirdiği nitelikleri taşıyan (kimse).

Uygarlık için belli bir referans noktası yoktur. Yani "Şuraya bir çizgi çizdim. Bu çizgiyi geçen uygardır." diyemeyiz. O yüzden milletleri, toplumları birbiriyle kıyaslamamız gerekir. O zaman da "Avrupa, uygar bir toplumdur." diyebiliriz.

Değilidir. Peki Avrupa neye göre uygardır? Mesela Türkiye Cumhuriyetine göre uygardır. Afrikadaki nerdeyse tüm ülkelere göre de uygardır. Afganistana, Pakistana, pek çok Asya ülkesine göre uygardır. Ortadoğu ülkelerine göre uygardır. Güney Amerika devletlerine göre de uygardır. Ama buradaki anahtar kelime "günümüz" kelimesidir. Mesela 1200 yılının Bağdat'ı, Şam'ı, Tebriz'i, Semerkand'ı, Buhara'sı o yılların Parisden, Londra'dan, Roma'dan, Prag'dan, Viyana'dan daha uygardı.
Peki Japonya mı daha uygardır, yoksa Fransa'mı?

İnsan olan her yerde sorun da vardır. Tarihin en kanlı savaşları ve soykırımları Avrupa´da yaşandı. Hitler faşizminin estirdiği karanlık terörün üzerinden bile sadece 77 yıl geçti. İnsanlık tarihini baz alırsak bu hiç de uzun bir süre değil. Gelecekte de neler olacağını bilemeyiz. Bugün bile Ukrayna´da savaş yaşanıyor.

Evet bazen duyarız Avrupa şöyle uygar böyle uygar diye peki gerçekten uygar mı?
Avrupa siyahileri veya yerlileri diyelim hep yamyamlıkla suçlayıp katletti ancak aslında gerçek yamyam kendileri Avrupa'daki yamyamlık tarihine bakabilirsiniz. 17. yüzyılın sonlarına doğru bir Fransız keşişin insan kanında marmelat ile reçel tarifi bile var. “Kâseye koy, hızlıca karıştır, sonra incecik bir ipek bezden geçirerek süz..." bir bölümü böyle. 19. yüzyıl Danimarka'sında idam edilen mahkûmların altında, ellerinde bardaklarla bekleşiyordu halk. Tabii ki infazdan sonra aşağıya damlayacak sıcak kanı doldurmak için… Taze insan kanının epilepsiye iyi geldiğine inanıyorlardı çünkü. Sizce Avrupa uygar mı?
Eğer Afrika'daki çocukların bir elini kesip koleksiyon yapmak uygarsa evet uygar.

Halk olarak bilemem ama devlet yönetimi olarak çok ileride olduklarını düşünüyorum hakkın neyse onu veriyorlar ve eğitimi ellerinden geldikçe ilerletmeye çalışıyorlar bizde o yok maalesef.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı