Çözüldü Aygıtların portu ve IP'si aynı mıdır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

r4pid

Hectopat
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Selamlar, odamda bir televizyonum ve bir bilgisayarım var. Benim size sorum şu; acaba bunların IPS'i ve portu aynı mıdır yoksa farklı mıdır?

Çözüm
Portumu nereden öğrenebilirim peki?
Dostum sana özel port diye bir şey yoktur. Senin makinanda çalışan bir servis varsa ona göre açılmış bir port vardır. Mesela Minecraft sunucusu kurdun diyelim bu genelde 27015 portunda çalışır ve bu porta gelen istekleri kabul eder. Farklı bir örnekte mesela senin makinende web sitesi hostluyorsun diyelim. Bunu 80 portundan yapar.
IP adresleri farklıdır. Port olarak bahsettiğin şey IP sonuna yazılan port numarası ise cihazlarda çalışan programın port numarasıdır. Cihaza özel bir şey değildir.

Mesela 80 port'u HTTP protokolü içindir. 20 ve 21 FTP içindir. 27015 genelde oyunlara verilen porttur.

Aslında internete bağlandığı zaman IP aynı olur. Modem ise bağlı olan cihazlara farklı IP atar. Port ise modemden farklı portlar açılmazsa aynı olur diye biliyorum. Sonuçta internete her cihaz aynı IP ile bağlanır. Siz kontrol edebilirsiniz. Modem üzerinden kontrol edildiğinde ise hepsi farklı IP gözükür.

Aslında internete bağlandığı zaman IP aynı olur. Modem ise bağlı olan cihazlara farklı IP atar. Port ise modemden farklı portlar açılmazsa aynı olur diye biliyorum. Sonuçta internete her cihaz aynı IP ile bağlanır. Siz kontrol edebilirsiniz. Modem üzerinden kontrol edildiğinde ise hepsi farklı IP gözükür.

Selamlar, odamda bir televizyonum ve bir bilgisayarım var. Benim size sorum şu; acaba bunların IPS'i ve portu aynı mıdır yoksa farklı mıdır?

Ama şöyle bir durum var 2 çeşit IP adresi türü vardır. (aslında daha fazlası da var ama alttaki bahsettiğim 2 türü daha önemli)
1. Lokal (modem)
2. Halka açık IP adresi (internet)

Lokal IP adresi modem tarafından verilir (DHCP bu işe yarar) ve her cihaza farklı IP adresi verir. Bu sadece senin evinin içinde geçerlidir dışarı çıkmaz.

Halka açık IP internet tarafından atanır ve bu internet ortamındaki IP adresidir. Örneğin polisler bir kişiyi IP üzerinden aradığında bu tür IP adresi üzerinden arar. Halka açık IP aynı modeme bağlı cihazlarda aynı olur bunu şöyle deneyebilirsin.
Evindeki farkı cihazlarda tarayıcıyı aç ve What is my IP diye arat hepsinde aynı sonuç alacaksın.

Dostum sana özel port diye bir şey yoktur. Senin makinanda çalışan bir servis varsa ona göre açılmış bir port vardır. Mesela Minecraft sunucusu kurdun diyelim bu genelde 27015 portunda çalışır ve bu porta gelen istekleri kabul eder. Farklı bir örnekte mesela senin makinende web sitesi hostluyorsun diyelim. Bunu 80 portundan yapar.

Çözüm
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı