Rehber Aynı güçte Hynix çipli G.Skill RAM vs Samsung çipli G.Skill RAM

Elimde G.Skill markasına ait 8 GB'lık 2 tane RAM var, bunlardan biri Hynix C-die çipine sahip, diğeri ise Samsung E-die çipine sahip.

RAM çipleriyle ilgili çok bilginiz yoksa kısaca bahsedeyim
" RAM'in Overclock performansında büyük rol oynar "
Birazdan bahsedeceğim zaten.

Yine de Detaylı bilgi için - DDR4 RAM çipleri Tier List konusuna bakabilirsiniz.
(Uygun konu olmadığı biliyorum ama en azından kalite sırası olarak bir fikir verir)

Elimdeki Hynix C-die ile başlamak istiyorum.
XMP profili açık, 3000 MHz değerleri;

Hynix.png

hynix cpuz.png

Her 2 RAM'e de ekstradan hiçbir ayar yapılmadı, sadece Stok XMP profili.

Gelelim Baş belası Samsung E-die'ye
XMP profili açık, 3000 MHz değerleri;

Samsung E-die.png

samsung cpu z.png

Hynix C-die Çipi Samsung E-dieden daha iyi olmasına rağmen Benchmark testinde aynı değerler altında Samsung E-die Çipi Okuma Yazma ve Kopyalama bölümün de
Ortalama 1GB/saniye'lik fark attı.

FAKAT!

Overclock performansında Samsung E-die de hiçbir sonuç yok! Ne kadar denesem bile 3200 MHz'ye çıkartamadım. Olsun diye Her ayarı denedim ama ne yazık ki bu çipin overclock perfomansı 0.

Hynix C-die Overclock Performansı;

cachemem5555.png

CL18, 4200 MHz' ulaştı.

Stok XMP profilne kıyasla ortalama Okuma da 8GB/sn'lik Yazma da 4.5GB/sn'lik Kopyalama da ise 7GB/sn'lik bir fark var.

Hynix C-die Overclock olarak Mükemmel sonuç veriyor.

Samsung E-die'den uzak durun.

DİPNOT:
her E-die aynı değildir, Samsung Çiplerinin En kötülerinden biri E-die'dir

örnek
Overclock olarak Samsung B-die çok kalitelidir ama Micron B-die ortalama bir çiptir.

Overclock olarak Mircron E-die çok kalitelidir ama Samsung E-die :kus::kus:

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet çok haklısınız, şimdi bu bilgileri yan cebimize atarsak benim bu olaylar zincirinde gözüme ilk çarpan şey bu anlatılanları bilmeyen birinin elektronik eşyalar satan büyük çaplı bir firmanın bilgisayar parçaları biriminde çalışması ve "bu ram XMP profilinde çalışabiliyor mu?" sorusuna evet diye cevap vermesi üzücü bir durum.
Bu durum aslında birden fazla durum ile alakalı. Bazı revizyonlarda 1.25Vdimm üzeri sorun yaratırken bazılarında 1.35'e kadar gidebiliyordum. Örnek vermek gerekirse "M378A1K43CB2-CRC" kodlu revizyona sahip Samsung C-Die ile 4133MHz CL19-24-24 gibi bir hız aşırtma yapabilmiştim. Ayrıca bir kaynakta da yine aynı revizyonun 1.28v ile 4000MHz CL19'lu bir değer aldığı aklımda kalmış.
Çok eskiden uğraştığım için artık ekran görüntüleri vesaire elimde yok.
Thaiphoon burner benim ramlere b-die diyor ama bu programın tespiti özellikle samsung çiplerde hatalıymış zaten CL değeri 18 olan bir ramin Samsung c-die olması imkansızmış bunu da öğrendik.

B-die ile karışıklık konusuna gelirsek, Thaiphoon Burner ve diğer programlar SPD'yi okuyor. SPD'de gözüken değerleri sana gösteriyor. Galiba bunun sebebi SPD'nin yanlış yazılmasından kaynaklıydı. Net hatırlamıyorum ama çoğu C-die B olarak gözüküyordu. Bununla kalmayıp direkt olarak RAM seri kodundaki bilginin yanlışlığına da şahit oldum.

CL değeri için yazdığınız kısım yanlış kaçıyor.
Buna katılmıyorum. Samsung c die 1. Zamanlamalar hariç diğer zamanlar konusunda en iyilerden biridir. trc ve trfc hariç tabiki de onun dışında ne bekliyorsanız veren bir çip bence.

Hatta samsung c die için en iyi voltaj aralığı 1.35 v +/- 0.02V aralığıdır. Bu arada diğer zamanlamaların dusmemesinin sebebi de voltajdan nefret eden bir çip olması lakin. Bu zamana kadar işlemci bellek kontrolcusu kötü olmayan bütün piyasadaki işlemciler ile çok rahat bir şekilde 3600 Mhz cikabiliyorsunuz. İstersen 2133mhz samsung c die ram al hiç farketmiyor. Ama siz gecikme konusuna girerseniz evet en kötü çiplerden biri çünkü vdimm voltajı ile oynamaya başladığında stabilite kaybediyor. Bu sebeple gecikme düşürmek zor. Ama kesinlikle frekans ile ilgili hiçbir problem yaşamadım. Hangi ram'e denk gelirsem geleyim samsung c die çok rahat o.c olabiliyor.
Bu konu biraz tartışmalı çünkü hız aşırtmadan ne beklendiğine göre yorumlanabilir. Bu kanıda olma sebebim senin de belirttiğin gibi voltaj konusunda çok limitliler. Belki verimlilik olarak en iyi çiplerden biri olabilir çünkü 4000MHz'lere 1.28v ile dahi çıkılabiliyor ancak voltaj konusundaki dengesizlik ve bazı revizyonların ekstra hassasiyeti mükemmel olmayan kombinasyonlarla 3600MHz'i hayal edebiliyor. Bazı revizyonlar dediğiniz gibi 1.30v civarlarındayken bazıları 1.28v üstünde sorun yaşatabiliyor.

Bende Ryzen7 5700G var ama bellek denetleyicisi ne kadar iyi bulamadım.
Fakat genel olarak AMD işlemcilerin bellek denetleyicisi daha iyiymiş.
Debate: AMD IMC vs Intel IMC
Nesile göre değişkenlik gösterir ama dikkat edilecek kısım "Intel vs AMD"den ziyade kullandığınız CPU IMC'si önemli.

Zen3 APU kullanıyorsunuz, epey yüksek frekanslara çıkmaya yatkın ve optimize şekilde (1:1) 2300+MHz FCLK yani 4600+MHz'lere kadar yolunuz var. Zen3 APU'lar çok çok iyi IMC'ye sahip.

B-die ile karışıklık konusuna gelirsek, Thaiphoon Burner ve diğer programlar SPD'yi okuyor. SPD'de gözüken değerleri sana gösteriyor. Galiba bunun sebebi SPD'nin yanlış yazılmasından kaynaklıydı. Net hatırlamıyorum ama çoğu C-die B olarak gözüküyordu. Bununla kalmayıp direkt olarak RAM seri kodundaki bilginin yanlışlığına da şahit oldum.

CL değeri için yazdığınız kısım yanlış kaçıyor.

Kral benim RAM'lerde versiyonun ne olduğunun belli olması önemli değil ki, konumuz Samsung olupta B-die olmaması, dolayısıyla konumuz gerektiğinde 3600Mhz ye çıkması amacıyla alınmaya çalışılmış RAM'ler bence 😀

Gönderilen konuda B-die olup olmadığını anlama yolu olarak "Barkodun sağ kısmında bulunan değerler bize RAM hakkında bilgi veriyor." kısmında barkodun sağına soluna baktım, belki ben bakmayı beceremedim bilmiyorum ama ilk karakteri 0 ve ardından gelen karakteri bir harf olan yada 11 ile başlayan herhangi bir seri numarası göremedim.

Benim alıp iade ettiğim ram kitlerinden biri şunun aynısının Samsung çipli olup üzerinde 2023 yazılı olanı, B-Die finder'da bu RAM'lerin en fazla "17" CAS Latency'e sahip olanını B-die olarak gösteriyor örneğin şu model gibi: "F4-3600C17D-16GVK", fakat benim aldığım tüm RAM'ler CL18, CL18 RAM'lerin bir şekilde B-die olabileceğine ikna olmadım.
gskill_ripjaws_v_ddr4_2x8gb_36_1719741861_953bc685_progressive.jpg

Çok derin araştırmadım ama zaten ben ülkede komple Ripjaws olan ve 16-17 latency'li olan RAM hiç görmedim, illaki vardır ama nerede satılıyor bilmiyorum.

Şunu da eklemek istiyorum, keşke bunu tüm RAM üreticileri duysa, 3600Mhz ye orijinal bir anakart ve @Toxpox 'unda belirttiği gibi IMC si iyi olan orijinal bir işlemci ile çıkamayan RAM'in üzerine 3600Mhz yazılmaması gerekiyor bence.

Tabi bu arada konu ücret ile alakalı değil, ben 10TL ye bir ürün almış olsam bile dürüstlük ararım yani.

Şu da var :D G.skill benim için bitmiştir.

Son düzenleme:
Samsung B die DDR4 3600 MHz TCL 18 neredeyse RAM yok. Birkaç spesifik model dışında Samsung B die bulunan DDR4 3600 MHz RAM'lerin hepsi en yüksek TCL 17 olarak geliyor. 3600 MHz B die 18-22-22-42 gecikme değerleri olan bir tane B die RAM de bildiğim kadarıyla yok.

Samsung B die DDR4 3600 MHz TCL 18 neredeyse RAM yok. Birkaç spesifik model dışında Samsung B die bulunan DDR4 3600 MHz RAM'lerin hepsi en yüksek TCL 17 olarak geliyor. 3600 MHz B die 18-22-22-42 gecikme değerleri olan bir tane B die RAM de bildiğim kadarıyla yok.
Dediğin gibi çok nadirler. Şu güne kadar 1 tane denk geldi 3600 CL18 olarak gelen Samsung B-die.

Gönderilen konuda B-die olup olmadığını anlama yolu olarak "Barkodun sağ kısmında bulunan değerler bize RAM hakkında bilgi veriyor." kısmında barkodun sağına soluna baktım, belki ben bakmayı beceremedim bilmiyorum ama ilk karakteri 0 ve ardından gelen karakteri bir harf olan yada 11 ile başlayan herhangi bir seri numarası göremedim.
Attığınız fotoğraftaki sağ üstte
043 ile başlayan kod 8833A. Koda göre attığınız RAM 8Gbit Micron A-die (AFR).

Benim alıp iade ettiğim ram kitlerinden biri şunun aynısının Samsung çipli olup üzerinde 2023 yazılı olanı, B-Die finder'da bu RAM'lerin en fazla "17" CAS Latency'e sahip olanını B-die olarak gösteriyor örneğin şu model gibi: "F4-3600C17D-16GVK", fakat benim aldığım tüm RAM'ler CL18, CL18 RAM'lerin bir şekilde B-die olabileceğine ikna olmadım.
3600MHz CL18'den Samsung B die çıkması inanılmaz zor dediğim gibi şu güne kadar 1 tane denk geldi.

Çok derin araştırmadım ama zaten ben ülkede komple Ripjaws olan ve 16-17 latency'li olan RAM hiç görmedim, illaki vardır ama nerede satılıyor bilmiyorum.

Şunu da eklemek istiyorum, keşke bunu tüm RAM üreticileri duysa, 3600Mhz ye orijinal bir anakart ve @Toxpox 'unda belirttiği gibi IMC si iyi olan orijinal bir işlemci ile çıkamayan RAM'in üzerine 3600Mhz yazılmaması gerekiyor bence.

Tabi bu arada konu ücret ile alakalı değil, ben 10TL ye bir ürün almış olsam bile dürüstlük ararım yani.

Şu da var :D G.skill benim için bitmiştir.
Aslında G.Skill'lik bir durum yok, bana kalsa en iyi RAM üreticilerinden biri. IMC muhabbeti farklı çünkü AMD, Intel'in yaptığı gibi bir soketi 4-5 jenerasyon kullanmıyor. Dolayısıyla aynı soketi kullanan Zen1 işlemci de olabilir Zen3 de. Dolayısıyla yazılan değerler aslında "....MHz'e kadar" gibi düşünmek gerekiyor. Elbette sistem konfigürasyonuyla daha yüksek hıza da çıkabilir daha aşağısında da kalabilir.

Kanaatimce buradaki ana problem Samsung C-Die'ın hassaslığı. Çünkü gerçekten istisna sayılabilecek bir çip. Samsung C-die ile yaşanan XMP profilini açamama durumları sadece G.Skill ile sınırlı değil. Corsair, Kingston ve diğer üreticilerde de sorun olabiliyor. RAM'lerin de kendi içinde klasmanı var. PCB revizyonu katmanı vesaire değişiyor bu klasmanlarda. Genellikle alt klasman için minimali seçiyorlar ve bununla birlikte çipi de minimalde bırakıyorlar. Aslında birden fazla durumun birleşiminden çıkıyor bu sonuçlar.

Tabii bu arada konu ücret ile alakalı değil, ben 10TL'ye bir ürün almış olsam bile dürüstlük ararım yani.

Şu da var :D G.Skill benim için bitmiştir.

Böyle bir şey yok bu arada ben şu ana kadar Ryzen 5 3000 serisi olup 3600 MHz TCL18 yapamayan RAM görmedim.

Ryzen 1 ve Ryzen 2 jenerasyonda ise zaten bir garanti verilmiyor. Ryzen 5. jenerasyonda da keza aynı şekilde DDR4 3600 MHz çıkamayan RAM yok. Ayrıca bu durumların Samsung C die ile alakası yok. Samsung B die alıp Ryzen 3 1200 AF ile DDR4 3600 MHz RAM kullanırken de XMP açamayabilirsin. Üretici zaten bunun ayrımını şöyle yapıyor. A320M anakarta sahip biri 3600 MHz ve üstünde RAM almaz diye düşünüyor. A320M kullanan kişide gidip normal şartlarda Ryzen 5 5600 ve üzerinde işlemci kullanmaz kullanamaz demiyorum ama normalde kullanılmaz. Eee RAM üreticiside diyor ki iyi bir anakart ve iyi bir işlemcisi var ise 3600 MHz RAM rahatlıkla kaldırır diye düşünüyor keza haklılarda. Kaldı ki anakart üreticileri anakart üzerinde test edilen RAM'lerin tam modelini paylaşıyor alırken ona dikkat ederek alırsan asla bu tip sorunlar yaşamazsın.

Şu an halihazırda 3600 MHz olan Samsung C die RAM'i Overclock ile 3733MHz tCL18 RAM kullanıyorum hiçbir sorun yaşamadım. Overclock ile 3800 MHz de bile görüntü alıyorum fakat anakart ve işlemci IMC'si izin vermediğinden stabil kalamıyor.

Böyle bir şey yok bu arada ben şu ana kadar Ryzen 5 3000 serisi olup 3600 MHz TCL18 yapamayan RAM görmedim.

Ryzen 1 ve Ryzen 2 jenerasyonda ise zaten bir garanti verilmiyor. Ryzen 5. jenerasyonda da keza aynı şekilde DDR4 3600 MHz çıkamayan RAM yok. Ayrıca bu durumların Samsung C die ile alakası yok. Samsung B die alıp Ryzen 3 1200 AF ile DDR4 3600 MHz RAM kullanırken de XMP açamayabilirsin. Üretici zaten bunun ayrımını şöyle yapıyor. A320M anakarta sahip biri 3600 MHz ve üstünde RAM almaz diye düşünüyor. A320M kullanan kişide gidip normal şartlarda Ryzen 5 5600 ve üzerinde işlemci kullanmaz kullanamaz demiyorum ama normalde kullanılmaz. Eee RAM üreticiside diyor ki iyi bir anakart ve iyi bir işlemcisi var ise 3600 MHz RAM rahatlıkla kaldırır diye düşünüyor keza haklılarda. Kaldı ki anakart üreticileri anakart üzerinde test edilen RAM'lerin tam modelini paylaşıyor alırken ona dikkat ederek alırsan asla bu tip sorunlar yaşamazsın.

Şu an halihazırda 3600 MHz olan Samsung C die RAM'i Overclock ile 3733MHz tCL18 RAM kullanıyorum hiçbir sorun yaşamadım. Overclock ile 3800 MHz de bile görüntü alıyorum fakat anakart ve işlemci IMC'si izin vermediğinden stabil kalamıyor.
anakartım b550m ds3h

5700G ile B550M DS3H'da 3600 MHz Dual kit mi Quadro kit mi kullanmaya çalışıyorsun.

Bu söylediğin neredeyse imkansız çünkü 5000 serisindeki APU işlemciler bırak 3600 MHz'i 4000 MHz ve üstünde çok rahat çıkabiliyorlar.

Büyük ihtimalle anakartına uygun olmayan RAM denk geldi sana.

Aşağıdaki PDF incelersen oradaki tüm modeller senin işlemci mimarine göre test edilmiştir ve oradaki RAM'lerden birini alırsan ayrıca chipset ve güncel bir BIOS kullanırsan 3600 MHz DRAM kullanamama imkanın yok.

Alttaki linkten işlemcin için uygun olan ve test edilmiş bütün RAM'leri görebilirsin.

5700G ile B550M DS3H'da 3600 MHz Dual kit mi Quadro kit mi kullanmaya çalışıyorsun.

Bu söylediğin neredeyse imkansız çünkü 5000 serisindeki APU işlemciler bırak 3600 MHz'i 4000 MHz ve üstünde çok rahat çıkabiliyorlar.

Büyük ihtimalle anakartına uygun olmayan RAM denk geldi sana.

Aşağıdaki PDF incelersen oradaki tüm modeller senin işlemci mimarine göre test edilmiştir ve oradaki RAM'lerden birini alırsan ayrıca chipset ve güncel bir BIOS kullanırsan 3600 MHz DRAM kullanamama imkanın yok.

Alttaki linkten işlemcin için uygun olan ve test edilmiş bütün RAM'leri görebilirsin.

Bende Ripjaws'ın Hynix çipli olanı var kral, 3600MHz'ye rahat çıkıyorlar ama 2 adet daha takmaya karar verdim çünkü neden olmasın, gittim vatandan Dual kit RAM aldım aynı RAM'den, sonra tek başlarına denemek için taktım 3600MHz'ye çıkmadı, değişim talep ettim hiç ikiletmeden yenisini gönderdiler yine aynı şey oldu, yine değişim talep ettim yine yenisi geldi yine aynı şey oldu, akıllanmadım, iade ettim, bu sefer aynı firmadan her nedense artık Single kit RAM aldım, yine aynı şey oldu. Neden olmadığı kafama takıldı bayağı, araştırdım baktım ki aldıklarımın çipi Samsung ve fiziksel bellek tipleri C-die imiş ve bu tür RAM'ler 3600MHz ye nasıl çıkıyor bilmiyorum çünkü çok fazla konuyu incelemedim ama baktığım hiçbir kaynakta "çıkar" diyene rastlamadım gerçekten, bir tane sen varsın, demek ki senin işlemcin ve anakartın bunu yapabiliyor.

Bende Ripjaws'ın Hynix çipli olanı var kral, 3600MHz'ye rahat çıkıyorlar ama 2 adet daha takmaya karar verdim çünkü neden olmasın, gittim vatandan Dual kit RAM aldım aynı RAM'den, sonra tek başlarına denemek için taktım 3600MHz'ye çıkmadı, değişim talep ettim hiç ikiletmeden yenisini gönderdiler yine aynı şey oldu, yine değişim talep ettim yine yenisi geldi yine aynı şey oldu, akıllanmadım, iade ettim, bu sefer aynı firmadan her nedense artık Single kit RAM aldım, yine aynı şey oldu. Neden olmadığı kafama takıldı bayağı, araştırdım baktım ki aldıklarımın çipi Samsung ve fiziksel bellek tipleri C-die imiş ve bu tür RAM'ler 3600MHz'ye nasıl çıkıyor bilmiyorum çünkü çok fazla konuyu incelemedim ama baktığım hiçbir kaynakta "çıkar" diyene rastlamadım gerçekten, bir tane sen varsın, demek ki senin işlemcin ve anakartın bunu yapabiliyor.

Bendeki işlemci Ryzen 5 3600 ve en kötü silikonlardan biri denk geldi. Anakartım da B450M Pro VDH Max modelini kullanıyorum anakartın ve işlemcin 4 senelik olduğunu belirteyim. Yani senin işlemcin veya anakartlık bir problem olduğunu düşünmüyorum. Başka bir RAM alman gerekirdi hatta istersen sana konu linkini bile atabilirim.

Bendeki işlemci Ryzen 5 3600 ve en kötü silikonlardan biri denk geldi. Anakartım da B450M Pro VDH Max modelini kullanıyorum anakartın ve işlemcin 4 senelik olduğunu belirteyim. Yani senin işlemcin veya anakartlık bir problem olduğunu düşünmüyorum. Başka bir RAM alman gerekirdi hatta istersen sana konu linkini bile atabilirim.

Denemek için aynı yerden aldığım son single kit ram takılı şu anda, ben sadece oyuna gireceğim zaman XMP yi açıyordum ama şimdi açamıyorum, dediğin gibi XMP profilinde değil ama manuel bir OC yapsam belki çalışır ama uğraşasım yok bir de elektronik yapılardan pek anlamam, öyle kullandığımda ne olacağını bilmiyorum. Zaten çok oyun oynayan biri değilim benim bilgisayar ile alakam daha ziyade bu oyunları geliştirme ile ilgili. Aslında RAM'leri komple değiştirmek lazım. 16-17 Latency'li ram bulursam alırım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı