AYT edebiyat ve sosyal nasıl çalışılmalı?

Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İŞLEMCİ: 11. nesil İNTEL Core i5
RAM: 16gb DDR4
EKRAN KARTI: RTX3050 Tİ
ASUS TUF GAMİNG F15
Meslek
öğrenci
Eşit ağırlık öğrencisiyim. AYT edebiyatta emek taştanın 2024 kampına başladım ama videoyu izlememle unutmam bir oluyor. AYT edebiyat nasıl çalışılmalı? Önce TYT konularını bitirip sonramı çalışmalıyım? Aynı şekilde sosyale nasıl çalışılmalı ve sosyal 2. döneme bırakılmalı mı?

AYT edebiyat için bence kendine bir defter oluştur konuyu dinlerken önemli yerleri oraya yaz hatta şöyle söyleyeyim çıkmış sorulara bakarsan eğer ÖSYM edebiyatta mesela bir yazarı sorarken genelde hep anahtar kelime verir işte sana kocaman bir paragraf verir, paragrafın bir kısmında tezatlar şairi diye tanınır yazar onu gördüğün an mesela senin aklına direkt abdülhak hamit tarhan gelmeli. Kısaca özetler, önemli yerleri, anahtar kelimeler için bir defter oluştur ve o defteri her gece mesela yatmadan önce açıp oku.

Nasıl Çalışılır?

Öncelikle herkesin çalışma şekli farklı olabilir. Bu yüzden önce nasıl çalışacağını belirle.
Ben sınava çalışırken konuyu dinlemek yerine konu anlatımı fasikülünde önemli yerlerin altnı çizerek okurdum, sonrasında hemen okuduğum konunun testini çözerdim ve bunu okulda boş derslerde hep yapardım. Evde bir kez daha bakar ve en son çalıştıklarım hakkında deneme çözerdim.
Üniversiteye geçtim ama edebiyatta ezberlediklerimi şu anda bile unutmadım.
YKS24 edebiyat sorularını MEB'in 3 Adım AYT deneme kitabındaki sorularına benzetiyorum. Bu yüzden o kitapları çözmeni tavsiye ederim.
Ayrıca sözelde çıkmaz dediğin şey bile çıkabiliyor sınavda. Bu yüzden konu detaylarını iyi bilmende fayda var.
Mesela YKS24'te Şeyhi'nin Harname eserini yazma sürecini anlatan bir paragraf vardı.
Soruyu yapabilmek için o eserin yazılma hikayesi gibi bir detayı bilmen gerekiyor.

Kaynak olarak Toprak Yayınları'nın denemeleri ve EİS Yayınları'nın konu anlatım fasiküllerini önerebilirim.

Edebiyat & Söz. İkinci Döneme Bırakılmalı mıdır?
Bence yarıyıl tatilinden bir veya iki ay önce başlarsan sözel kısmı yetiştirebilirsin fakat sözel derslerde temelin yoksa biraz daha erken başla derim. Bunun sebebi ise tonlarca başlık ve konu olmasıdır.
Eğer ki konuların hepsini yetiştiremem çünkü sayısal kısma çalışacağım dersen sadece önemli başlıklara hakim olmaya çalış.

TYT Konuları

AYT tarih ve coğrafya için önce TYT konularını bitir çünkü bu konular AYT coğrafya için pek olmasa da AYT tarih için sana temel olacaktır.

Edebiyat için TYT önce veya sonra bitirmen çok fark etmez çünkü TYT ve edebiyatın tek ortak yönü yirmi dört sorunun ilk beş sorusu olan paragraf sorularıdır.

Sonuç
Eğer temelin ortalamaysa daha yılın başındasın ve önünde sekiz ayın var.
Düzenli çalışırsan ve son haftalarda deneme çözmeyi bırakmazsan halledebileceğini düşünüyorum.
Ek olarak asla yapmaman gereken şeyi söyleyeyim.
Zaten son hafta diye deneme çözmeyi asla bırakma. Çünkü insan soru çözmeyi bile unutabiliyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı