Çözüldü B650 Tomahawk Wi-Fi 2 ve 4. slota RAM takınca görüntü gelmiyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Tolga Doğan

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Anakart
B650 Tomahawk Wi-Fi
İşlemci
7700x
Merhaba. Yeni bir sistem topladım fakat bir sıkıntı var. 2x16 DDR5 6000MHz RAM kullanıyorum, RAM'leri 1 ve 2 slota takınca sistem açılıyor fakat, BIOS ekranın da anakart 2 ve 4 slotu destekliyor çift kanal RAM de, 2 ve 4 slota takınız diyor.

Sıkıntı şu: RAM'leri 2 ve 4 slota takdığım zaman sistem açılmıyor görüntü gelmiyor ve anakartta kırmızı ve sarı ışık yanıyor sürekli. 1 ve 2 slota takdığım zaman düzeliyor ve yeşil ışık yanıyor sadece ama uyarı veriyor yine. Bilgisi olup, yardımcı olabilecek var mı bu konu da?
Anakart B650 Tomahawk Wi-Fi

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Anakartın kendi üstünde yazıyor ve gösteriyor, 1-3'e takın diyor. 2-4 de denedim zaten yine olmuyor. Sıvı soğutucu yu da gevşetip denedim olmadı. Sadece 3. ve 4.slota taktığım zaman RAM'leri sistem açılıyor.

Anakartın üstünü boş verin, sitesinden bakın, 1,3 olamaz, 2 ve 4'e takacaksınız, yüksek ihtimal anakart LGA pinleri eğilmiş.

Screenshot_2024-02-07-14-01-09-13_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.jpg
Merhaba. Yeni bir sistem topladım fakat bir sıkıntı var. 2x16 DDR5 6000MHz RAM kullanıyorum, RAM'leri 1 ve 2 slota takınca sistem açılıyor fakat, BIOS ekranın da anakart 2 ve 4 slotu destekliyor çift kanal RAM de, 2 ve 4 slota takınız diyor.

Sıkıntı şu: RAM'leri 2 ve 4 slota takdığım zaman sistem açılmıyor görüntü gelmiyor ve anakartta kırmızı ve sarı ışık yanıyor sürekli. 1 ve 2 slota takdığım zaman düzeliyor ve yeşil ışık yanıyor sadece ama uyarı veriyor yine. Bilgisi olup, yardımcı olabilecek var mı bu konu da?
Anakart B650 Tomahawk Wi-Fi

BIOS güncelleyin, 2. Slotta tek RAM ile sistemi açıp EXPO'yu aktif edin, sistem yeniden başlayınca tekrar kapatıp 4. Slota 2. RAM'i takıp açın sistemi.

DIMMA2 VE DIMMB2 slotuna takmalısınız. 1 ve 3 dener misiniz birde?
Denedim onu da, yine aynı hata ile karşılaşıyorum.

BIOS güncelleyin, 2. Slotta tek RAM ile sistemi açıp EXPO'yu aktif edin, sistem yeniden başlayınca tekrar kapatıp 4. Slota 2. RAM'i takıp açın sistemi.

Deneyeceğim teşekkürler.

Denedim olmuyor. 1-3 olarak takmam lazımmış RAM'leri anakartın üstünde yazıyor. Fakat 1-3 taktığım zaman çalışmıyor sistem kırmızı ve turuncu ışık yanıyor anakartta. Anakartın 1. RAM slotu 5400 MHz kadar 3 slotu 6400 MHz kadar destekliyormuş. Taktığım RAM'ler 6000MHz, acaba 1 slot 5400'e kadar olduğu için mi bu hata oluyor? RAM'ler sadece 3 ve 4. slotda çalışıyor. 1-3, 2-4, hiç birinde çalışmıyor.

Son düzenleme:
Denedim onu da, yine aynı hata ile karşılaşıyorum.

Deneyeceğim teşekkürler.

Denedim olmuyor. 1-3 olarak takmam lazımmış RAM'leri anakartın üstünde yazıyor. Fakat 1-3 taktığım zaman çalışmıyor sistem kırmızı ve turuncu ışık yanıyor anakartta. Anakartın 1. RAM slotu 5400 MHz kadar 3 slotu 6400 MHz kadar destekliyormuş. Taktığım RAM'ler 6000MHz, acaba 1 slot 5400'e kadar olduğu için mi bu hata oluyor? RAM'ler sadece 3 ve 4. slotda çalışıyor. 1-3, 2-4, hiçbirinde çalışmıyor.

2 ve 4'e takılması gerekiyor 1,3 değil, kılavuzuna bakın, anlattığım şekilde çalışmıyorsa, işlemci soğutucusunu biraz gevşetip deneyin, yine olmazsa anakart LGA pinlerinde eğilme olabilir, işlemciyi söküp kontrol etmek lazım.

2 ve 4'e takılması gerekiyor 1,3 değil, kılavuzuna bakın, anlattığım şekilde çalışmıyorsa, işlemci soğutucusunu biraz gevşetip deneyin, yine olmazsa anakart LGA pinlerinde eğilme olabilir, işlemciyi söküp kontrol etmek lazım.

Anakartın kendi üstünde yazıyor ve gösteriyor, 1-3'e takın diyor. 2-4 de denedim zaten yine olmuyor. Sıvı soğutucu yu da gevşetip denedim olmadı. Sadece 3. ve 4.slota taktığım zaman RAM'leri sistem açılıyor.

Anakartın üstünü boş verin, sitesinden bakın, 1,3 olamaz, 2 ve 4'e takacaksınız, yüksek ihtimal anakart LGA pinleri eğilmiş.

Screenshot_2024-02-07-14-01-09-13_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.jpg

Son düzenleme:
Çözüm

3 ve 4. slota takıp sistemi açtığımda BIOS'a girince uyarı veriyor zaten. Görsel ve yazı olarak BIOS da, Dual RAM için 1-3 takın yazıyor BIOS'da da. Anakart sıfır, pinler nasıl eğilebiliyor onu anlamadım. öyle değildir umarım. Ayrıca, tek ram takınca 3.slota sistem yine açılmıyor single şekilde. 4.slota takıp çift ram yapınca açılıyor.

Son düzenleme:
3 ve 4. slota takıp sistemi açtığımda BIOS'a girince uyarı veriyor zaten. Görsel ve yazı olarak BIOS da, Dual RAM için 1-3 takın yazıyor BIOS'da da. Anakart sıfır, pinler nasıl eğilebiliyor onu anlamadım. Öyle değildir umarım.

Kılavuzundan görüntü paylaştım, sizin anakartınıza özel bir durum değil, uzun zamandır tüm anakartlarda 2 ve 4. Slotlar kullanılıyor, BIOS'daki durumu bilemiyorum, hata olmuş olabilir.

Pin eğilmesi, işlemci montajı veya soğutucu montajı sırasında, işlemcinin sokette hareket etmesinden veya dengesiz baskı görmesinden dolayı oluyor.

Kılavuzundan görüntü paylaştım, sizin anakartınıza özel bir durum değil, uzun zamandır tüm anakartlarda 2 ve 4. Slotlar kullanılıyor, BIOS'daki durumu bilemiyorum, hata olmuş olabilir.

Pin eğilmesi, işlemci montajı veya soğutucu montajı sırasında, işlemcinin sokette hareket etmesinden veya dengesiz baskı görmesinden dolayı oluyor.

Anakartın işlemci soketi bu şekil de. 1 ve 2. RAM slotu çalışıyor, 3. ve 4. slot hala çalışmıyor.

Dosya Ekleri

• IMG_0075.jpeg
    IMG_0075.jpeg
    136,3 KB · Görüntüleme: 75
  • IMG_0074.jpeg
    IMG_0074.jpeg
    132 KB · Görüntüleme: 71
  • IMG_0081.jpeg
    IMG_0081.jpeg
    195 KB · Görüntüleme: 64
  • IMG_0077.jpeg
    IMG_0077.jpeg