Bad Sector gizlenebilir mi?

Makaleler
287
Yer
İstanbul
Bilgisayarımdaki 1 TB disklerden birisi hata veriyor. Bildiğiniz “Windows sabit disk sorunu algıladı” uyarısı.
Diyelim ki diskimde Bad Sector denen bozuk kısımlar var. Diskimdeki bu bozuk kısımları işaretleyip kapatan ve bozuk olmayan kısımlarla beraber diskimi gönül rahatlığı içinde kullanmamı sağlayan bir program var mıdır?
Örnek verecek olursam, 1000 GB’lık diskimin 100 GB’lık yerinde sorun var, programla bu 100 GB’lık yer kapansın, ben de 900 GB ile çalışmaya devam edeyim.
Çünkü alındığı günden beri bilgisayarın içinde durup hareket etmeyen bir diski, “Sorun algılanma uyarısından dolayı” kaldırıp çöpe atmak, bana en son yapılması gereken bir şey gibi geliyor.
Var mıdır bu tip bir program?

Sabit disklerin kendi yazılımı, Firmware, disk içerisinde oluşan Bad Sector dediğimiz bozuk kısımları tespit edip kullanıma kapatır. Her bir sabit diskin içerisinde, diskteki bozuk alanlarının yerine konulması için ek alanlar yer alır. Fakat bu alanların sayısı çok kısıtlıdır. Bozulan her bölüm için ayrı bir bölüm tahsis edilmesi işlemi, diskin SMART tablosundaki "Relocation Sector Count" girdisini tetikler. Yedek alanlar bittiğinde sabit disk artık bozuk alanları yeniden konumlandırmaya bir son verip bu kısımları görmezden gelmeye başlar. Buralardan veri okuyabilir ama bu kısımlara veri yazmaz.

Bu arada bozuk olarak nitelendirilen kısımlar, 750ms üstünde okuma süresi olan kısımlardır.

Bozuk sektörlere ek olarak okuma hızı düşük olan (250ms veya üstü) diğer sektörler de olabilir. Bu kısımlar bozuk olarak listelenmese de sistemin yavaş çalışmasına sebep olabilirler. Yine sabit disk bu bölümlere veri yazmaya devam eder.

Bir başka bilinmesi gereken nokta da ckhdsk komutunun Bad Sector'leri yok edemeyeceği. Ancak işletim sistemine bu kısımları görmezden gelmesini söyleyebilir.

CHKDSK /F C: komutu, bozuk kısımların tespit edilmesini sağlayacak, buradaki verileri başka alana taşıyacak ve söz konusu sorunlu kısımları çalışamaz olarak işaretleyecektir.

Burada asıl bilinmesi gereken nokta, bir diskte eğer Bad Sector oluşmaya başlamışsa bunların sayısı gittikçe artacaktır. Bu durumda bir süre sonra ckhdsk komutları da işe yaramaz hale gelecektir.

HDDScan gibi bir yazılımla sabit diskteki bozuk kısımları ve yavaş okuma hızı sunan alanları kontrol edebilirsiniz.

HDDScan – Free HDD Test Diagnostics Software with RAID and USB Flash support

Sonuç olarak bir sabit diskte Bad Sector varsa o diski hemen garantiye gönderin. Garantisi bittiyse de emekliye ayırın.

Bilgisayarımda Bad sectorlar Hdd içinde ilk 20 Gb içinde düzeltsem de arada bir çıkıyorlar. Üstüne üstlük Boot bölümündeki dosyalarda bad sector oluşuyor bana sürekli format arttırıyor. Ben bu 20 gb ı kesip kenara atıl bırakabilir miyim?

Bir ''LAF'' atayım da hem tartışma, hem de bilgilenme olsun :D
Bad sector ne demektir?
Bad sectorler neden veya nasıl oluşur?
Bad sectorlerin düzeltilme ihtimali varmıdır?
LLF (Low Level Format) alçak seviye format nedir?
İlgili ve bilgili arkadaşları tartışmaya beklerim.

Bir ''LAF'' atayım da hem tartışma, hem de bilgilenme olsun :D
Bad sector ne demektir?
Bad sectorler neden veya nasıl oluşur?
Bad sectorlerin düzeltilme ihtimali varmıdır?
LLF (Low Level Format) alçak seviye format nedir?
İlgili ve bilgili arkadaşları tartışmaya beklerim.

Mısırı alıp bekleyeceğim :D

İlgili kısmı tamamdır fakat bilgi kısmını yüzeysel biliyorum. arkadaşların potansiyel bir tartışmayı anlayabilmesi için bunu da yazayım buraya D:

Bad sector' ler iki tiptir. Fiziki olay sonucu olan kalıcı, ve yazılım sonucu olan soft Bad Sector...

Soft Bad sector, yazılımsal olaylar sonucunda bir sektördeki bilgilerin okunamaması, bunun sonucu Windows' un o bölgesi sorunlu olarak görmesiyle oluşur. Bu düzeltilebilir.

Hard Bad Sector, HDD' in bir darbe alması sonucu, okuyucu kafasının diske çarparak o kısmı koparması ve beraberinde partiküllerin diğer kısımlara da hücum etmesi sonucu oluşur. Yayılma özelliği de bundandır. Bu yazılımsal olarak düzeltilemez ki diskteki Reallocated sektörler bittiği zaman hebegümeleye doğru gidersiniz.

Low Level format, dosya sistemine bakmaksızın disk yüzeyindeki bütün sektörleri silmek anlamına geliyor. High level format' ın çözemediği yazılımsal bad sector' leri çözmede etkilidir.

Mısırı alıp bekleyeceğim :D

İlgili kısmı tamamdır fakat bilgi kısmını yüzeysel biliyorum. arkadaşların potansiyel bir tartışmayı anlayabilmesi için bunu da yazayım buraya D:

Bad sector' ler iki tiptir. Fiziki olay sonucu olan kalıcı, ve yazılım sonucu olan soft Bad Sector...

Soft Bad sector, yazılımsal olaylar sonucunda bir sektördeki bilgilerin okunamaması, bunun sonucu Windows' un o bölgesi sorunlu olarak görmesiyle oluşur. Bu düzeltilebilir.

Hard Bad Sector, HDD' in bir darbe alması sonucu, okuyucu kafasının diske çarparak o kısmı koparması ve beraberinde partiküllerin diğer kısımlara da hücum etmesi sonucu oluşur. Yayılma özelliği de bundandır. Bu yazılımsal olarak düzeltilemez ki diskteki Reallocated sektörler bittiği zaman hebegümeleye doğru gidersiniz.

Low Level format, dosya sistemine bakmaksızın disk yüzeyindeki bütün sektörleri silmek anlamına geliyor. High level format' ın çözemediği yazılımsal bad sector' leri çözmede etkilidir.
Ne yazık ki yazdıkların bilimsel değil.
Sanırım başka forumlardan edinmiş olduğun bilgiler. Ancak zararı yok. Diğer arkadaşları da tartışmaya bekleyelim. Eğer yeterli ilgi olursa, bu konuyu ayrı bir başlıkta tartışma şeklinde incelemeyi uygun buluyorum.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı