Bağımlılıklardan Kurtulmak için Ne Yapılmalı?

Açıkcası tam net bir cevap veremeyeceğim ama deneyimlerimi paylaşabilirim bu konuda.
Ben günlük 1 veya 1.5 saat bilgisayar oynuyordum. Yazın bu süre çok daha fazla oluyor 4-5 saat gibi. Okuldan sonra 6 saat vaktim kalıyor ancak 6 saat öyle 6 saat değil. Derslerime bak, ailenle vakit geçir yemek ye derken bütün akşam gidiyor sadece yemekten sonra 30 DK- 1 saat vaktim oluyordu. Onda da telefona felan bakıyordum. Yani anlayacağın okuldan geldikten sonraki boş vaktimi PC'de geçiriyordum.
Sonra bir gün dedim ki yahu niye ben PC'de boş boş zaman öldürüyorum ki? Tabii bunda oynadığım oyunun sıkması gibi etkenler de vardı. Ben de o kalan vaktimi bisiklet sürmek, resim yapmak ve müzik dinlemek için kullanmaya başladım. Bazen dışarı çıktım o vakitlerde. Ancak onu dediğim günden sonra bir daha PC'de oyun oynamadım hiç ilginç bir şekilde. Yani musluğun suyu kesmesi gibi birden bitirdim ancak tam %100 bilinçli yapmadım bunu. Bunun günlük hayatımın çok monotonlaşması ve oynadığım oyunun sıkması gibi nedenleri de vardı.

Yani kendime farklı bir ilgi alanı buldum ve ondan devam ettim de diyebilirim.

Müzikten neden vazgeçmek istersinki?
Müzik ve sopanın kavramının alakasını araştır.
Müzik hakkında bir şey diyemem ama Youtube' da hangi videoları izliyorsun?
Mesela slime videosu izliyorsan evet bağımlısın. Ama öğretici video izliyorsan hepsini izle.
Yenilmezler filmi ile alakalı videolar ve oyun videoları izliyorum.
Nerde boş adam var takip etmişsin muhtemelen. Çakma mizahçıyı falan takip ediyorsan vazgeç.
Mizah sayfaları takip etmiyorum.
Merakım sebebiyle oyunlar ve teknolojiyi takip ediyorum.
Gardaş! Madem ki video izlemeyi seviyorsun, o zaman daha eğitici videolar ( Örn: spor ile, hatta herhangi bir bilim dalı ile ilgili videolar) izleyebilirsin. En önemlisi de okumuyorsan bile mutlaka kitap okumalısın. Farklı türlerde kitaplar daha fazla tecrübe sağlayacaktır haliyle. Her yönden kendini geliştirmeni sağlayacaktır, insanın Dünya'ya bakış açısı değişiyor.😉
Önerilerde bulunabilir misiniz?
Açıkcası tam net bir cevap veremeyeceğim ama deneyimlerimi paylaşabilirim bu konuda.
Ben günlük 1 veya 1.5 saat bilgisayar oynuyordum. Yazın bu süre çok daha fazla oluyor 4-5 saat gibi. Okuldan sonra 6 saat vaktim kalıyor ancak 6 saat öyle 6 saat değil. Derslerime bak, ailenle vakit geçir yemek ye derken bütün akşam gidiyor sadece yemekten sonra 30 DK- 1 saat vaktim oluyordu. Onda da telefona felan bakıyordum. Yani anlayacağın okuldan geldikten sonraki boş vaktimi PC'de geçiriyordum.
Sonra bir gün dedim ki yahu niye ben PC'de boş boş zaman öldürüyorum ki? Tabii bunda oynadığım oyunun sıkması gibi etkenler de vardı. Ben de o kalan vaktimi bisiklet sürmek, resim yapmak ve müzik dinlemek için kullanmaya başladım. Bazen dışarı çıktım o vakitlerde. Ancak onu dediğim günden sonra bir daha PC'de oyun oynamadım hiç ilginç bir şekilde. Yani musluğun suyu kesmesi gibi birden bitirdim ancak tam %100 bilinçli yapmadım bunu. Bunun günlük hayatımın çok monotonlaşması ve oynadığım oyunun sıkması gibi nedenleri de vardı.

Yani kendime farklı bir ilgi alanı buldum ve ondan devam ettim de diyebilirim.
Benim de para gerektirmeyen bir ilgi alanı bulmam lazım.

Para gerektirmeyen bir ilgi alanı bulmak zor değil. Örneğin ben anime çizmeyi hep merak edip ilgi duymuşumdur ama PC'den vakit kalmadığı için yapamamıştım. Daha sonra PC'yi bırakıp anime çizmeye başladım.
Bisiklet gene aynı şekilde.

Çok çok çok çok fazla alternatif var o bağımlılıkların yerine. İstersen bir sürü bulabilirsin emin ol, yeter ki iste.

Para gerektirmeyen bir ilgi alanı bulmak zor değil. Örneğin ben anime çizmeyi hep merak edip ilgi duymuşumdur ama PC'den vakit kalmadığı için yapamamıştım. Daha sonra PC'yi bırakıp anime çizmeye başladım.
Bisiklet gene aynı şekilde.

Çok çok çok çok fazla alternatif var o bağımlılıkların yerine. İstersen bir sürü bulabilirsin emin ol, yeter ki iste.
Çok şey kaynadığı sürece dizi, film vb. izlemeyeceğim. Ailemden bisiklet isteyemem.

İllaki bisiklet almana gerek yok veya resim çizmene. Bu benim uğraş alanım, sen kendinkini bulabilirsin. Ne ilgini çekiyorsa, yapmaktan mutlu oluyorsan (Hobi) onu yap.

Ayrıca müziği abartıp saatlerce dinlemediğin sürece müzik bence gayet güzel bir hobi.

Müzik dinlemek bence bağımlılık değil. Dinlerken keyif almak vardır, içinizdeki bağımlılığı tatmin etmek için dinlemek vardır. Eğer zevk alıyorsanız kolay vazgeçersiniz.

Zevk alıyorken nasıl kolay vazgeçebilirim?
Dediğim gibi tatmin etme duygusuyla dinlemiyorsanız, azaltarak işe başlayın. Günde ne kadar dinlediğinizi biliyorsunuzdur, bir gün sonra daha az dinleyin, 2-3 gün aynı seviyede devam ettirin, etkilerini test edip diğer günler daha da azaltın. Yavaş ama güçlü adımlarla ilerlerseniz kurtulursunuz.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı