Bahçeli'nin öğrencilere vaadi: Üniversite sınavı kaldırılacak!

Bence saçma bir öneri açıkçası.

Türkiye nufusu 3-5 Milyon olan öğrenci sayısı 50-100 bin olan bir İskandinav ülkesi değil ki. Hemen öyle sorgusuz sualsiz isteyen istediği üniversiteye bölüme gitsin.

Bizim gibi 85-90 Milyon nufusu olan ve her yıl 3-5 milyon öğrencinin üniversiteye hazırlandığı bir ülke için ayrıştırma ve guruplandırma ancak sınav ile olur sınav şart yani. Haa sınav soruları eleştirilir anlarım sınav sistemi eleştirilir anlarım. Ama komple sınav kaldıracaz dendiği zaman bizim Z kuşağına kitap açtıramazsın. Kapağını kaldırıp bakmaz ne de olsa kazanacaz abi der yatar.

Bir de sanki ülkede ilkokul ve lise eğitimi muhteşemmiş gibi. Haydi lise eğitimi falan çok iyi olsa dersin ki liseden her çıkan çok donanımlı çıkıyor o zaman mantıklı. Liseyi bitirmiş vasat insan dolu ülke.
 
Sınav olmalı bence ama sistem değişmeli. Zaten bunlar fasa fiso, ilk önce düzgün eğitimi hedefliyorlarsa eğer üniversite sayılarını ciddi bir şekilde azaltacaklar, nitelikli insanlar eğitim görevlisi olacak, üniversitelere özgürlük sağlayacaklar, ancak bu şekilde bir şeyler olabilir.
 
Kimse kusura bakmasın ancak hem sistemi eleştirip hem nitelikli okul kalmadı önüne geleni alıyorlar demek tam olarak ikiyüzlülük bence. Eğitimde başarılı olan ülkelere bakarsanız üniversiteye girmek kolay ancak bitirmek zor, ve atılma riski var sürekli.
Sistemi eleştirip, nitelikli okul kalmadı demenin riyakar kısmını anlamadım? Ayrıca Oxford, Harvard, ETH gibi üniversitelere paranız yoksa girmesi hiç de kolay değil. Paranız varsa girmesi kolay, bitirmesi zor oluyor. Biz de birkaç üniversite hariç hepsi kolay hale geldi ki sözde bizde de atılma riski var.
 

Geri
Yukarı